Gotowane jajka są doskonałe o każdej porze roku i przyznam, że najchętniej spożywam je w zupie szczawiowej lub w sałatkach. Te z majonezem do mnie nie przemawiają... Za to faszerowane... lubię! Tu przedstawiam Wam prostą i szybką propozycję, która jest naprawdę zaskakująco smaczna. I moja rada: użyjcie musztardy o wyrazistym smaku. 4 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżka(...)pieprz Opcjonalnie do dekoracji: szczypiorek papryka w płatkach/proszku Jajka ugotować na twardo i po ostudzeniu obrać, przekroić na pół, a następnie delikatnie wyjąć żółtka. Żółtka utrzeć z majonezem oraz musztardą i wymieszać ze szczypiorkiem. Masę doprawić do smaku i wypełnić nią puste białka. (Można użyć łyżeczki lub dekoratora do kremu.) Całość ozdobić według uznania
Di gotujeletni czas. Makaron ryżowy, świeży ogórek, odrobina szynka i bardzo dużo świeżego koperku daje bardzo fajne, letnie połączenie. Do tego jogurt naturalny i mamy sałatkę fit. Ja dodałam łyżkę majonezu, bo lubię majonezowy smaczek w sałatkach, ale spokojnie można go pominąć. Bardzo polecam jeśli macie ochotę na niezbyt kaloryczną sałatkę. 200 g. makaronu ryżowego 3 ogórki 20 dag. szynki drobiowej(...)pół pęczka koperku 1 łyżka majonezu 1 mały jogurt naturalny sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić. Ogórek obrać, przekroić na pół, wydrążyć nasionka i pokroić w większą kostkę, Szynkę pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Łyżkę majonezu wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać sól, sporo pieprzu, wymieszać dokładnie. Wszystkie składniki połączyć ze sobą
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanietatarski jest idealnym dodatkiem do ryb,jajek,wędlin czy kanapek.Na Wielkanoc w sam raz pasuje do jajek :).Do sosu można dodać ogórki kiszone,grzybki marynowane,najważniejszy jednak jest dobry majonez. SKŁADNIKI 5 łyżek dobrego majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ogórki kiszone kilka grzybków marynowanych lub pieczarek natka pietruszki mała cebulka czerwona 2 łyżeczki chrzanu łyżka musztardy sól,pieprz(...)smaku WYKONANIE Ogórki, grzybki, cebulę kroimy w drobną kostkę do miseczki. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki,majonez,jogurt naturalny,chrzan.Dokładnie mieszamy,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Tak przygotowany sos wkładamy do lodówki na ok.godzinę aby smaki się połączyły.Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i dodajemy do naszych dań. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszacebula 7 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka kukurydzy 2 ugotowane marchewki ,niezbyt duże 2-3 ziemniaki średniej wielkości 1 łyżeczka , mielonego pieprzu sól do smaku 2 łyżki , gęstego majonezu ( zawsze używam Winiary) 1 łyżka słodkiej musztardy ( np Roleski ) Jajka obieramy ze skorupek i drobno kroimy w kosteczkę . Tak samo postępujemy z marchewką i ziemniakami . Cebulkę obieramy i siekamy , naprawdę(...)drobno . Kukurydzę przelewamy na sitko i zostawiamy na 15 minut ,żeby porządnie ociekła z zalewy . Wszystkie składniki umieszczamy w misce , dodajemy majonez, musztardę , sól i pieprz . Mieszamy , a następnie odstawiamy na noc do lodówki . Tu nie ma nic trudnego , ani skomplikowanego , można robić wspólnie z dziećmi – fajna zabawa , no i maluchy chętniej zjedzą ( nawet z dodatkiem cebulki – czerwona
Ogrodnik w podróżyDzisiaj mam dla Was klasyczny pomysł na Wielkanoc. Sos tatarski od lat króluje na moim świątecznym stole. Główną bazę sosu stanowią marynowane warzywa i majonez. W zależności od kraju można spotkać przepisy w których używa się samego żółtka, ale moim zdaniem dużo lepszy jest z całym jajkiem, no i co najważniejsze nic nam się nie marnuje. Bardzo często podstawowe składniki(...)dodatek do wędliny, jajek ale również do kanapek:) Sos tatarski Składniki: 3 jajka 2 duże ogórki kiszone pół małego słoiczka pieczarek marynowanych (słoiczek 280 ml) 8 pieczarek 4 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany sól pieprz Pieczarki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 20 min. Po tym czasie odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo
PatiGotujesera korycińskiego (z dowolnymi dodatkami) – polecam Ser Koryciński Swojski Bielec z 4 liście sałaty 1/4 żółtej papryki 1/4 czerwonej papryki 3-4 łyżki prażonej cebulki 3-4 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ser koryciński kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki, porwane liście sałaty i prażoną cebulkę. Następnie dodajemy majonez (najpierw(...)mniejszą ilość), doprawiamy całość solą i pieprzem. Mieszamy, próbujemy opcjonalnie dodajemy majonezu lub doprawiamy do smaku. Pity przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja swoje podgrzewam w tosterze. Przygotowanym nadzieniem wypełniamy dwie pity i od razu podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkimacie w domu niejadka, który na warzywa kręci nosem, to jestem przekonana, że te bajkowe kanapki na pewno go skuszą do spróbowania 😉 Bułeczki możecie wysmarować ulubionym przez Was smarowidłem: majonezem, chrzanem, musztardą, serkiem smakowym, czym tylko chcecie... Te tęczowe kanapki są przepyszne i cudownie chrupią podczas jedzenia 😙 Na pewno na jednej nie poprzestaniecie! SKŁADNIKI: podłużne bułeczki pełnoziarniste (lub inne(...)poszatkowana w paski kapusta czerwona pokrojona w paski papryka czerwona starta na tarce o dużych oczkach marchewka pokrojona w paski papryka czerwona liście szpinaku masło (użyłam roślinnego) do wyboru: majonez, musztarda, chrzan, serek śmietankowy lub smakowy) WYKONANIE: Bułki przekrój wzdłuż zostawiając jeden bok nieprzecięty (będzie łatwiej nadziewać bułkę warzywami). Posmaruj je w środku (góra i dół) najpierw masłem
Słodko-Słony Świat IlonyKarp pieczony w sosie - kuchnia podkarpacka Sezon wędkarski w pełni, więc kolejny raz namawiam Was na dobrego, polskiego karpia. Odpowiednio przyprawiona ryba, zapieczona w sosie ze śmietany, jogurtu, majonezu i musztardy, jest delikatna, kremowa i bardzo smaczna. Sok z cytryny pozbawia karpia tego szczególnego posmaku, którego wiele osób spodziewa się po karpiu. Namawiam do tej smacznej, miłej odmiany od ryby(...)źródło: „Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”) Karp pieczony w sosie - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 karp (oczyszczony i wyfiletowany) 1/4 szklanki śmietany 18% 1/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 łyżki posiekanego koperku (1 łyżka do sosu, 1 łyżka do posypania upieczonego karpia) 1/2 łyżeczki musztardy sok z cytryny olej sól i pieprz Filety z karpia myjemy, osuszamy, skrapiamy
Trzeci talerzpostaci tzw. pesto, zmiksowane z prażonym słonecznikiem i olejem, albo pod postacią dzisiejszej surówki z brokułem i jabłkiem i sosem, czasami z samego jogurtu, czasem też z dodatkiem majonezu. Jeśli jesteście na diecie owocowo-warzywnej dr Ewy Dąbrowskiej, to wystarczy dodać do tej surówki trochę naturalnego jogurtu. Taką sałatkę, a właściwie surówkę każdy u nas w domu zajada ze smakiem(...)soczyste jabłko szczypiorek, posiekana natka pietruszki lub koperek 1 łyżeczka oliwy z oliwek wymieszana z 2 łyżkami jogurtu greckiego lub naturalnego albo 1 łyżka jogurtu wymieszana z 1 łyżką majonezu sól i pieprz do smaku prażony słonecznik Jak przygotować pyszną surówkęz brokuła i jabłka z prażonym słonecznikiem? Brokuła myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, dzielimy na mniejsze kawałki i surowego ścieramy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejna surówka z rzodkiewki..tym razem rzodkiewka starta na tarce i z dodatkiem majonezu zamiast śmietany. rzodkiewki sól, pieprz majonez szczypiorek Rzodkiewkę umyć, zetrzeć na tarce.Dodać sól i odstawić na kilka minut, następnie odcisnąć rzodkiewkę, aby pozbyć się soku. Dodać majonez, pieprz i posiekany szczypiorek.Wymiesza
Moje domowe kucharzenieprzyrządza się z pleśniowego sera i jak wskazuje nazwa, niebieskiego sera pleśniowego. Bardzo lubię ten sos , bo lubię sery pleśniowe. Najprostszą wersję blue cheese można przyrządzić z sera, majonezu i wody. Ja wolę jednak dodać czosnek, cebulę i jogurt. Sos smakuje wtedy o wiele lepiej, a czosnkiem dodaje mu fajnego smaku. Sos blue cheese Składniki: 0,4 l sosu(...)pleśniowego sera 1 ząbek czosnku 2 łyżki pokrojonej cebuli 2 łyżki kefiru lub jogurtu 200 ml majonezu Przygotuj małą miseczkę. Przepuść czosnek przez praskę. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Pokrusz ser, dodaj jogurt i majonez. Wymieszaj sos lub zmiksuj. Ja lubię blue cheese z grudkami. Jeśli sos jest za gęsty można dolać trochę wody. Gęsty dressing pasuje lepiej do kanapek
codojedzeniamakreli Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 30 minut Składniki mała wędzona makrela 4 jajka na twardo 4 ogórki konserwowe mała cebulka sól i pieprz do smaku 2 łyżki majonezu Przepis 1 Z makreli pozbywamy się ości i rwiemy ją na mniejsze kawałeczki. 2 Ugotowane jajka, ogórki oraz cebulkę siekamy w kostkę. 3 Całość mieszamy, łączymy z majonezem i doprawiamy(...)solą oraz pieprzem. 4 Podajemy z kleksem majonezu oraz szczypiorkiem - albo w salaterce, albo na kanapkach, czy jako przekąska na krakersach. Artykuł Pasta z makreli wędzonej z jajkami pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliitwardo, mam dla was śniadaniową sałatkę z awokado. Składniki – jajko i szczypiorek – będą przypominać wam, że mamy początek pięknego kolejnego dnia. To bardzo delikatna sałatka z dodatkiem majonezu i śmietany. Z tym że śmietanę możemy też zastąpić jogurtem greckim, bądź zwykłym naturalnym. Do dzieła. Na początek zawsze polecam wam film. Warto go obejrzeć, bowiem łatwiej będzie wam przygotować(...)także na śniadanie mój suflet z jajka . Film Składniki – śniadaniowa sałatka z awokado jedno miękkie awokado pęczek szczypiorku seler naciowy (jedna łodyga) dwa ugotowane jajka limonka łyżka majonezu Łyżka śmietany/jogurtu pieprz i sól Przepis Przygotowanie zaczynamy od ugotowania na twardo jajek. W kostkę następnie kroimy kolejno wspomniane jajka, awokado, seler naciowy i szczypiorek. Wszystko wrzucamy do niewielkiej
Kuchennyviral.plakurat było pod ręką i wyszło bardzo smacznie. schab (ilość w zależności od tego ile porcji potrzebujemy) 1 duża cebula kawałek boczku tarta mozzarella (taka jak do pizzy) majonez sól, pieprz jajko mąka bułka tarta Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na plastry, rozbijamy. Każdy kawałek doprawiamy solą oraz pieprzem. Z jednej strony smarujemy cienką warstwą majonezu. Cebulę kroimy(...)piórka. Boczek kroimy w paski. Na kotlety z majonezem układamy po kilka piórek cebuli, po dwa paseczki boczku, posypujemy około 1 łyżką tartej mozzarelli. Mięso zawijamy w roladki. Na talerzyk wsypujemy niewielką ilość mąki. Do głębokiego talerzyka rozbijamy jajko, lekko go roztrzepujemy, można posolić odrobinę. Na trzeci talerzyk wsypujemy bułkę tartą. Roladki panierujemy w mące, jajku i bułce, po czym
Smaki Na Talerzumoim rodzinnym domu mama robiła ją odkąd pamiętam. Dzisiaj na blogu prezentowana jest surówka z selera w wersji fit i wegańskiej, ale dawniej seler był skąpany w śmietanie i majonezie. Na szczęście przepisów na wegańskie majonezy nie brakuje, a śmietanę można zastąpić jogurtem roślinnym tak jak ja to zrobiłem lub zrobić sobie własną śmietankę ze słonecznika , która również świetnie się(...)sprawdzi. Pytania i odpowiedzi: Co dać zamiast jogurtu? Spokojnie możesz dodać majonez, rezygnując przy tym z oleju, lub śmietanę ze słonecznika. A czy olej lniany mogę zastąpić innym? Tak. Świetnie sprawdzi się również olej rzepakowy. Najlepiej jednak wybierać ten, który jest tłoczony na zimno. Co dodać zamiast octu jabłkowego? 2 łyżki soku z cytryny powinny załatwić sprawę. Kilka przepisów
Blendman