Skomponowałam kolejny przepis na wielkanocne jajka, szafranowe jajka. Jajka są pięknie żółte a do tego nafaszerowane wędzonym łososiem i majonezem domowej roboty. Uwielbiam szafran! Szafran mocno farbuje od żółtego do czerwonego koloru. Lubię też jego aromat. Dlatego szafranowe jajka pachnę delikatnie szafranem. Wielkanocne jajka można dekorować na wiele sposobów. Początkowo myślałam, że tak dekoracyjne i aromatyczne jajka przekroję na pół(...)ryby to świetna zimna przystawka na wielkanocnym stole. Szafranowe jajka Składniki: 5 porcji 5 jajek małe opakowanie zmielonego szafranu, ok. 0,25 g ½ l gorącej wody 100 g majonezu, tutaj przepis 150 g łososia wędzonego na ciepło 1 łyżeczka musztardy 5 rzodkiewek szczypiorek sałata Jajka ugotować na twardo. Ja gotowałam 9 minut. Zalać zimną wodą, a po przestygnięciu obrać
codojedzeniapomysł na wielkanocne śniadanie. Dodatek kurkumy do nadzienia sprawia, że nabiera ono pięknego żółtego koloru. Przy przygotowywaniu farszu należy uważać aby go nie przesolić gdyż zarówno łosoś jak i majonez są już słone, więc wystarczy dodać zaledwie szczyptę soli. Składniki: 3 jajka 50 g wędzonego łososia 1 pełna łyżka majonezu 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka soku z cytryny sól(...)pieprz *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na połówki *** *** Z jajek delikatnie za pomocą łyżeczki wydrążamy żółtka i umieszczamy je w miseczce *** *** Do jajek dodajemy majonez, sok z cytryny, kurkumę oraz po szczypcie soli i pieprzu *** *** Całość miksujemy lub blendujemy na gładką masę *** *** Powstałym farszem wypełniamy białka jajek *** *** Jajeczka z wierzchu możemy przyozdobić plasterkami wędzonego łososia
Blog z Apetytemtaką przekąską rodzinę lub gości. Możecie przygotować również na świąteczny stół. Zapraszam :) Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 15 dag twardego sera żółtego 1 kopiasta łyżeczki musztardy kilka łyżek majonezu pieprz czarny mielony do smaku pół pęczka szczypiorku około 24 sztuki krakersów Wykonanie: 1. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek. Pięć ścieramy na tarce o dużych oczkach, a jedno osobno(...)tarce o drobnych oczkach, 5 dag odkładamy do dekoracji. 3. Szczypiorek płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie drobno siekamy i jedną łyżkę odkładamy do dekoracji. 4. Starte jajka, ser, szczypiorek, majonez i musztardę dokładnie ze sobą mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 5. Krakersy układamy na talerzu i smarujemy pastą, przekładamy je do wyczerpania składników. Wierzch smarujemy cieniutko majonezem
Izabelawkuchniroku. Są to jajka faszerowane szynką i oczywiście posypane rzeżuchą. Polecam przygotować je nie tylko na świąteczny stół. Składniki : * 4 jajka ugotowane na twardo * 4 łyżki majonezu * łyżeczka musztardy * sól, pieprz * kilka plastrów dobrej szynki - najlepiej suchej * rzeżucha Przygotowanie : Jajka przekroić na pół. Wyciągnąć żółtka. Dodać majonez i musztardę. Przyprawić do smaku. Drobno pokroić szynkę(...)wymieszać farsz. Jajka nafaszerować. Posmarować majonezem i posypać paskami szynki oraz rzeżuchą
Magiczne Życie Martyjogutrowym - to moja propozycja sałatki na Wielkanoc (i nie tylko;)) Składniki: 5 dużych plastrów szynki konserwowej, 4 jajka, pół dużej papryki, duży pomidor, 3/4 puszki kukrydzy konserwowej, 2 łyżeczki majonezu, 1/2 łyżeczki musztardy kremskiej, 5 łyżej jogurtu, 1/4 łyżeczki kurkumy, szczypta soli i białego pieprzu, mały pęczek szczypiorku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i ścietamy na tartce na grubych(...)Paprykę i szynkę kroimy w kostkę. Pomidora należy sparzyć i obrać ze skóry, a następnie również kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Jogurt mieszamy wraz z musztardą, łyżeczką majonezu, kukrumą, solą i pieprzem. Połowę jajek wykładamy na spód miski, następnie łyżeczkę majonezu rozprowadzamy po nich. Układamy kolejne wartswy: szynkę, paprykę, kukurydzę, pomidora, sos jogurtowy. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Lena Gotujekróla wśród sosów – pokaże wam jak zrobić sos tatarski do jajek. Jego przygotowanie zajmie wam zaledwie 10 minut. W XIX wieku kiedy nie był jeszcze powszechnie znany majonez, sos tatarski przygotowywano z musztardy i oliwy. Czasem dodawano do niego żółtka. Dzisiaj nie będę odtwarzał pradawnych potraw, a zrobię współczesny sos z bogactwem dodatków. Propozycja jest zbliżona do sosu tatarskiego(...)film z przygotowania sałatki Składniki – Sos tatarski do jajek 50 g kaparów – tutaj możecie je dostać 50 g ogórków korniszony 50 g pieczarek w occie 3 łyżki majonezu pół czerwonej cebuli 1 łyżka śmietany bądź jogurtu natka pietruszki pieprz i sól Przepis – Sos tatarski do jajek Zabieramy się do pracy. Pieczarki i ogórki konserwowe należy pokroić
Kuchennyviral.plSałatka, którą kiedyś podpatrzyłam u mojej cioci. Tym razem zrobiłam z nieco innym sosem, ale taki zwyczajny: majonez + kwaśna śmietana + odrobina soku z cytryny oraz szczypta soli i pieprzu (a więc z pominięciem musztardy i żółtek jaja) smakuje nawet lepiej. 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy ogórki konserwowe (u mnie mniej więcej cały słoiczek, ale można dać mniej, wg upodobań(...)mały słoiczek marynowanych pieczarek 3-4 całe papryki marynowane 7 jajek 3-4 łyżki majonezu 2-3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny sól, pieprz, cukier kiełki (u mnie kiełki brokuła) Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy. Z dwóch jajek wyciągamy żółtka. Ucieramy je na drobnych oczkach tarki. Następnie
Smaki Na TalerzuSKŁADNIKI: ( na 7 szt. ) majonez biała parzona kiełbasa jajko na półtwardo 4 suszone pomidory rzeżucha wykałaczki WYKONANIE: 1. Kiełbasę i jajko pokrój w grube plastry podobnej grubości. 2. Suszone pomidory odsącz z zalewy i przekrój na pół. 3. Każdy plaster kiełbasy posmaroj majonezem, posyp rzeżuchą, przykryj(...)suszonym pomidorem i jajkiem. 4. Udekoruj majonezem i rzeżuchą, zepnij wykałaczką. ZAPRASZAM NA FILM - Koreczki wielkanocne! Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube *Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/ *Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/
Atlas Smakówmakaronu orzo 200g dobrej jakości szynki, u mnie Szynka Tradycyjna od Hańderek 1 pęczek szczypiorku 1 puszka kukurydzy 1 puszka selera konserwowego 6 jajek 4 łyżki majonezu po szczypcie soli i pieprzu 1. Jajka gotujemy na twardo, makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Jajka i szynkę kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy, kukurydzę i seler odsączamy(...)zalewy. 3. W miseczkach układamy kolejno: makaron, smarujemy majonezem, szczypior, szynkę, kukurydzę, seler konserwowy, majonez, jajka, sól, pieprz. Dekorujemy szczypiorem
Szefowa kuchniPyszny domowy, kremowy majonez jego gęstości możemy dostosować do indywidualnych smaków. Jeżeli lubimy gęsty należy dodać nieco więcej oleju. Idealny na zbliżające się święta Wielkanocne , jak i do sałatek , kanapek. Świetnie sprawdzi się również w Babce majonezowej SKŁADNIKI jako łyżeczka musztardy łyżka soku z cytryny 350 ml oleju roślinnego sól, pieprz wysoki słoik blender "żyrafa" SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jajko(...)samego dna słoika, i miksować przez około 15 sekund, następnie powoli podnieść końcówkę do góry i ponownie zanurzyć w słoiku i tak powtórzyć czynności trzy – cztery razy, aż uzyskamy majonez. rrarossa@gmail.com
RAROSSAfileta z kurczaka przyprawa do gyrosa 200g dzikiego ryżu 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 200g konserwowych ogórków 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy konserwowej 250g żółtego sera oliwa majonez ketchup pikantny natka z pietruszki Wykonanie: 1. Fileta umyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa i odstawić na około 30 minut. 2. Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę(...)Ogórki pokroić w talarki, a paprykę w paseczki. Kukurydzę odsączyć z zalewy, a ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 5. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ryż, 3 łyżki majonezu, następnie polać ketchupem, posypać startym serem, wyłożyć kawałki fileta, kukurydzę, 3 łyżki majonezu, ponownie polać ketchupem i posypać serem, talarki ogórków, czerwoną paprykę, resztę żółtego sera i na końcu polać
Szalona Kuchnia Ewelinyprawdę wiekowy przepis, który odnalazłam w notesie znajdującym się w domu rodzinnym. Pamiętam, że kiedyś to wszystkie sałatki robiono z majonezem i nikt się nie przejmował kaloriami czy cholesterolem. Pamiętam, że oprócz szybkości przygotowania tej sałatki, zachwycała też swoim smakiem. Myślę, że idealnie nada się na Wielkanoc. Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 słoik szparagów 1 puszka ananasów(...)plastry) 1 garść rodzynek (namoczonych) 1 łyżka majonezu Przygotowanie saładki jest bardzo proste. Kukurydzę odsączcie z zalewy, przepłuczcie na sicie . Szparagi opłuczcie i pokrójcie na równe kawałki. Dodajcie ananasy i rodzynki. Wymieszajcie i dodajcie majonez (u mnie 1 łyżka sprawdziła się idealnie
Szybko Tanio SmacznieBabka wilgotna, choć bez dodatku masła i oleju. Rolę tłuszczu pełni tu majonez i od razu odpowiadam na pytanie- nie, nie jest on wyczuwalny ;). Lekka, dobrze przechowywana długo zachowuje świeżość. U mnie w rodzinie wszelkie babki nigdy nie robią specjalnej furory i tak było również w tym przypadku- babka majonezowa smakowała, ale rodzinka wolałaby jednak zjeść porządny(...)jednak polecam na tegoroczną Wielkanoc! Przepis zmodyfikowałam z kilku innych, na które się natknęłam. Składniki: 5 jajek rozmiar L 1 szkl cukru 1 łyżka soku z cytryny 120 g majonezu 250 g mąki pszennej tortowej 60 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej odrobina masła i mąki pszennej do przygotowania formy cukier puder do oprószenia
Nastoletnie WypiekanieBabka majonezowa – pyszna, puszysta i wilgotna babka, która przyprawia o zdziwienie nie jedną osobę – jak to majonez do ciasta?! A no tak :) Brzmi szokująco, ale musicie mi uwierzyć na słowo, że warto zaryzykować :) Polecam szczególnie na Wielkanoc! :) Polecam również zajrzeć do wpisu: Sałatka wielkanocna. Sałatki na Wielkanoc – przepisy. @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right(...)pół szklanki mąki ziemniaczanej (ok. 105g) pół szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 80g) 3/4 szklanki cukru (ok. 170g) ulubiony aromat do ciast np. cytrynowy, śmietankowy itd. 4 czubate łyżki majonezu (ok. 160g) 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania formy babki cukier puder do oprószenia babki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babka majonezowa – Wykonanie: Wszystkie składniki
Kulinarne Przebojebyło ją znaleźć na stole. Prosta w składzie, szybka w przygotowaniu i do tego bardzo smaczna. Jeśli chcecie by sałatka mogła dłużej poleżeć w lodówce nie łączce jej z majonezem. Dodajcie go dopiero w dniu kiedy będziecie ją jedli. Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 duży por 20 dag pieczarek 3 łyżki posiekanego szczypiorku masło sos: 2 łyżki śmietany(...)łyżki majonezu, sól, pieprz, kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy w mniejsze części. W rondelku rozgrzewamy masło i podsmażamy pieczarki. Gdy będą gotowe lekko je doprawiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Por (białą i zieloną część) drobno siekamy i przekładamy na sitko. Przelewamy go dwa razy wrzątkiem i następnie zimną wodą. Do miseczki przekładamy pieczarki, por oraz
Życie ze smakiem