indyka, sałatą strzępiastą i czerwoną cebulą. Oczywiście indyka możemy zamienić np. na filet z kurczaka. Niestety nie jest to najszybsza kanapka, jaką możemy przygotować, a panierowane mięso i majonez sprawiają, że jest dosyć kaloryczna. Mimo to świetnie się sprawdza np. na drugie śniadanie. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dzięki czemu bez zawahania możemy ją spakować(...)sobą np. do szkoły, pracy, czy na trening. Składniki 200 g piersi z indyka 1 jajko Bułka tarta Olej Sałata strzępiasta 1 bagietka 2 plastry czerwonej cebuli 1 łyżka majonezu Sól, pieprz Przygotowanie Pierś z indyka myjemy, oczyszczamy, suszymy i kroimy w kosteczkę. Do jednej małej miseczki wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, wszystko dokładnie roztrzepujemy widelcem. Do drugiej
Programista w kuchniOrganizujesz urodziny, parapetówkę czy inną imprezę w domu? Wpadają goście i nie chcesz podać kolejny raz zwykłych jajek na twardo z majonezem? Sprawdź koniecznie przepis na faszerowane jajka wędzonym łososiem, które przygotujesz w kilka chwil, a efekt będzie niesamowity. Ciekawe połączenie sprawia, że jest to przystawka, na którą każdy zwróci uwagę. Ja osobiście gorąco polecam, ponieważ uwielbiam zarówno jajka gotowane(...)twardo, jak i wędzonego łososia, a natka pietruszki dodaje im jeszcze lepszego, oryginalnego smaku. Składniki 5 jajek 80 g łososia wędzonego Natka pietruszki 1 łyżka majonezu Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo (od momentu zagotowania około 8 minut) i zostawiamy do wystudzenia. Obieramy je ze skorupek i przecinamy na pół. Do osobnej miseczki wrzucamy 3 żółtka z ugotowanych jajek rozgniecione widelcem
Programista w kuchnifiletów śledziowych 2 ziemniaki cebula 2 jajka 2 średnie buraki 4 łyżki majonezu łyżka śmietany 18% WYKONANIE: 1. Śledzie włożyć do miski i wypłukać w zimnej wodzie. Odstawić na min godzinę, w między czasie 2-3 razy zmienić wodę. 2. Śledzie osuszyć i pokroić w ukośne paski. 3. Ziemniaki umyć i ugotować do miękkości(...)Jajka ugotować na twardo. Oddzielić żółtka od białek, zetrzeć na tarce o małych oczkach. 6. Buraki ugotować do miękkości, zetrzeć na tarce o małych oczkach. 7. W miseczce połączyć majonez ze śmietaną. 8. W przezroczystej salaterce układać kolejno warstwy: ziemniaki, sos majonezowy, śledzie, cebula, sos majonezowy, buraki, białka jaj i żółtka. ZAPRASZAM NA FILM - Śledzie pod pierzynką z buraczkami ! Jeśli
Atlas Smakówryż brązowy lub basmati) 1 puszka tuńczyka w zalewie 1 czerwona papryka 0,5 łyżeczki papryki słodkiej szczypta ostrej papryki/pieprzu kajeńskiego (lub do smaku) sok z cytryny sól, pieprz majonez Jak zrobić sałatkę ryżową z tuńczykiem? Ugotowany ryż przełożyć do większej miski. Tuńczyka odcedzić i dodać do ryżu, skropić sokiem z cytryny. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić(...)niedużą kostkę. Dodać do ryżu i tuńczyka. Doprawić solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką, dodać majonez (3-4 czubate łyżki, ta sałatka "wciąga" sporo majonezu), i wszystko delikatnie wymieszać. Odstawić na jakiś czas po czym podawać. Smacznago
Codzienne Gotowanieziemniaków ugotowanych w mundurkach pęczek szczypiorku 2 jajka ugotowane na twardo 150 g kiszonych ogórków 1 jabłko (około 200 g) 2 łyżeczki musztardy (ostrej) około 4 łyżek majonezu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Sałatka śledziowa z rzodkiewką Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą(...)dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym. Śledzie kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski. Szczypiorek drobno kroję, rzodkiewkę, ogórki, jajka drobno kroję. Ziemniaki i obrane jabłko kroję w kostkę. Do majonezu dodaję musztardę, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Majonez dodaję do sałatki, dokładnie mieszam i odstawiam na około 60 minut, aby sałatka przeszła smakiem. Sałatka śledziowa jest gotowa, można podawać
Uwaga Babcia GotujeŚledzie z curry , kaparami i majonezem, czyli śledzie po duńsku . Można podawać z ciemnym chlebem, z gorącymi ziemniakami w mundurkach, lub jako zakąskę. Można podać z jajkami na twardo. 6 – 8 filetów śledzi solonych*, sos: 3 łyżki posiekanej cebuli, 3 łyżki posiekanych kaparów, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanych ogórków konserwowych, 100 ml gęstej śmietany(...)majonezu, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka keczupu, Śledzie zalać zimną wodą na około 2 – 3 godziny. Po tym czasie śledzie wyjąć, osuszyć. Pokroić w równej wielkości, nieduże kawałki. Śmietanę, majonez wymieszać z curry. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Ułożyć śledzie na półmisku i polać je sosem, albo śledzie wymieszać z sosem, przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na kilka
królestwo garówszynki wieprzowej (np schab pieczony) 2/3 puszki kukurydzy 1 słoiczek selera konserwowego (160g) 2/3 puszki ananasa około 80-100 g żółtego sera (u mnie cheddar) 2-4 łyżki majonezu sól, pieprz Oczyszczonego pora kroimy na półplasterki. Przelewamy na sicie wrzącą wodą. Seler konserwowy osączamy, dokładnie odciskamy nadmiar płynów. Lekko siekamy na desce na mniejsze kawałki. Ananasa osączamy z zalewy. Kroimy(...)Kukurydzę osączamy z zalewy. Ser żółty trzemy na tarce. Na dnie szklanej salaterki układamy warstwowo: – połowę pokrojonego pora – osączoną kukurydzę – seler konserwowy – 1-2 łyżki majonezu oprószone solą oraz pieprzem – pokrojoną szynkę – pokrojony ananas – 1-2 łyżki majonezu – tarty ser żółty – pozostały por Całość oprószamy niewielką ilością soli i pieprzu. Wstawiamy
Smaki Na Talerzuwyobrażam sobie Świąt bez pysznych sałatek. Dzisiaj przedstawiam Wam sałatkę z jajkiem, brokułami i kukurydzą, która świetnie smakuje o każdej porze dnia. Zimą oczywiście sałatki z majonezem smakują zdecydowanie najlepiej! Aby nieco podkręcić smak dodałam ziarenka czarnuszki, które doskonale pasuje do jajek. Sałatka z jajkiem, brokułami i kukurydzą / 3-4 porcje Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo, rozmiar(...)wolnego wybiegu 1/2 brokuła 200 g konserwowej kukurydzy 1 średnia cebula 3-4 łyżki majonezu 2 łyżeczki czarnuszki sól i świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: 1/2 brokuła dzielimy na różyczki i gotuje w osolonym wrzątku, aż będą miękkie. Należy pilnować czasu gotowania, aby brokuły nie była zbyt miękkie, ale jędrne inie rozpadające się. Ugotowane różyczki odcedzamy
Moja smaczna kuchniawędzonego kurczaka pół puszki kukurydzy 100 g żółtego sera w kostce pół czerwonej papryki szczypiorek łyżka majonezu łyżka śmietany 18% sól i pieprz WYKONANIE: 1. Wędzonego kurczaka, żółty ser i paprykę pokroić w kostkę. 2. Kukurydzę przepłukać i odsączyć na sitku. 3. Szczypiorek poszatkować. 4. Majonez połączyć ze śmietaną. 5. Wszystkie składniki połączyć w misce, doprawić(...)żółty (pozostałe) 347 100 26 27 0 Kukurydza (konserwa) 61 100 1.95 0.77 13.86 Papryka czerwona 31 110 1.43 0.55 7.26 Szczypiorek 4 15 0.15 0.07 0.86 Majonez 170 25 0.15 18.5 0.75 Śmietana 18% tłuszczu 38 20 0.5 3.6 0.88 Podsumowanie
Atlas Smakówprzepis jest banalnie prosty i wymaga składników, które prawdopodobnie bez problemu znajdziesz w swojej kuchni. Składniki: 4-5 mięsistych płatów śledziowych por - jasna część garstka rodzynek garść orzechów włoskich majonez Przygotowanie: Filety moczymy w wodzie kilka godzin. Kroimy w plastry o grubości ok 1,5 - 2 cm. Układamy na półmisku lub w szklanym płaskim naczyniu. Obsypujemy pokrojonym w cienkie plastry(...)porem. I tu najbardziej niewdzięczna część całej procedury - pora przykrywamy pierzynką majonezu. Niewdzięczność oczywiście polega na tym, że por raczej nie współpracuje i zrobienie na nim pierzynki majonezowej wymaga trochę cierpliwości. Potem już z górki. Majonez posypujemy sparzonymi wystudzonymi rodzynkami oraz orzechami włoskimi niezbyt drobno pokrojonymi. Śledzik po kilku godzinach bosko się przegryza ze lekko słodką pierzynką i wyrazistym
Kuchnia po mojemuokrągło z kolorowym pieprzem SEKO – 2 op * cebula biała – 2 szt * ogórki konserwowe – 5-6 szt * ziemniaki – 4 szt * buraki pieczone – 2 szt * majonez – ilość wg. uznania * jajko – 3 szt * sól, pieprz * świeży koperek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Śledzie SEKO z kolorowym pieprzem kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Upieczone buraki, ogórki(...)drobniejsza, tym sałatka wygodniejsza do jedzenia ). Cebulę siekamy ( możemy ją sparzyć dodatkowo wrzątkiem – nie będzie wtedy aż ta piekąca ). W naczynkach układamy warstwami: – śledzie – cebula – majonez – ogórki – ziemniaki – buraki – majonez Każda z warstwę delikatnie oprószamy pieprzem. Wierzch posypujemy jajami. Odstawiamy do „przegryzienia” Smacznego! WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ SEKO
Ostra na SłodkoSurówka „Marokańska ” z kiszonej kapusty Pyszna , niecodzienna surówka z kiszonej kapusty z rodzynkami i majonezem .Kiszona kapusta ma wiele twarzy , a może główek Świetnie nadaje się właśnie na surówki . Są zdrowe i pożywne . Jeśli nie doda się tłuszczy to nawet dietetyczne . Ta , nazwana przez rodzinkę „Marokańską” z uwagi na rodzynki Na pewno nie jest(...)kanapek . Składniki : 3 szklanki kiszonej kapusty z marchewką 1/2 szklanki rodzynek dobrej jakości 1 żółta papryka grubościenna 2 łyżeczki , suszonego , czosnku niedźwiedziego 1 jabłko , najlepiej słodkie 2 łyżki gęstego majonezu sól , pieprz do smaku Kapustę kroimy , przekładamy do miski . Jeśli jest bardzo soczysta , można troszkę odcisnąć , zanim jej użyjemy . Rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 20 minut , żeby zmiękły
Ogrodnik w podróżyjest naprawdę pyszna. Spróbujcie. Składniki: 3-4 pieczarki (u mnie 4 mniejsze) 3 kawałki marynowanej papryki Octim 4 pełne łyżki kukurydzy z puszki 3 plasterki schabu 1-2 łyżki majonezu 3 łyżki startego żółtego sera (na drobnych oczkach) świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Pieczarki obieramy i gotujemy około 5 minut w lekko posolonej wodzie. Wyjmujemy, studzimy(...)Przekładamy do miski. Do pieczarek dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę, kukurydzę, starty żółty ser i pokrojony w paseczki schab. Całość doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą, dodajemy majonez (najpierw 1 łyżkę) i mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy lub/i dodajemy majonez. Smacznego
Słodkie okruszkiŻółty ser + majonez + czosnek – połączenie banalnie prostych składników, które zaskoczy smakiem i szybko zostanie rozchwytane przez Twoich gości W połączeniu z chrupiącymi krakersami stanowią smaczną i prostą przekąskę, która idealnie się sprawdzi na przyjęciu lub imprezie (rodzinnej, karnawałowej, urodzinowej, andrzejkowej, Sylwestrze) . Skład: 200 g żółtego sera np. gouda, edamski 2-3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól(...)pieprz 1 opakowanie krakersów (ok. 180 g) Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i majonez. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyłóż pastę na krakersy i udekoruj. Do dekoracji możesz użyć… plasterków wędliny, ogórka, rzodkiewki, pomidora, kawałków papryki, szczypiorku, ziaren słonecznika, orzechów, oliwek, listków bazylii
Kulinarne S.O.S.