Kofta z indyka z sosem tzatziki Kofta czyli szaszłyki z mięsa mielonego z aromatycznymi, orientalnymi przyprawami. Wykonane w drobiowej wersji - z udźca indyka. Podane z sosem tzatziki na bazie majonezu oraz jogurtu, z dodatkiem zielonego ogórka, czosnku oraz koperku. Smakują genialnie! Składniki: 500 g mięsa mielonego z udźca indyka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku ok. 15 liści świeżej mięty(...)łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili mielonej 1/3 łyżeczki kuminu rzymskiego szczypta imbiru mielonego sól, pieprz Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 długiego ogórka 2 ząbki czosnku łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz Wykonanie: Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez co najmniej 30 min. Cebulę oraz czosnek obieramy - cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy
Kuchnia MagdaLenyKofta z indyka z sosem tzatziki Kofta czyli szaszłyki z mięsa mielonego z aromatycznymi, orientalnymi przyprawami. Wykonane w drobiowej wersji - z udźca indyka. Podane z sosem tzatziki na bazie majonezu oraz jogurtu, z dodatkiem zielonego ogórka, czosnku oraz koperku. Smakują genialnie! Składniki: 500 g mięsa mielonego z udźca indyka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku ok. 15 liści świeżej mięty(...)łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili mielonej 1/3 łyżeczki kuminu rzymskiego szczypta imbiru mielonego sól, pieprz Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 długiego ogórka 2 ząbki czosnku łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz Wykonanie: Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez co najmniej 30 min. Cebulę oraz czosnek obieramy - cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy
Kuchnia MagdaLenyduża cebula Marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek 100 ml piwa jasnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka majeranku 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz suszony czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie) Wykonanie: W misce mieszamy oliwę z piwem oraz musztardą, aż otrzymamy jednolitą(...)grubą kostkę. Długie plastry boczku przecinamy na pół. Każdą połówkę składamy w harmonijkę. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez co najmniej 30 min. Sos: W misce łączymy majonez z jogurtem naturalnym i sokiem z cytryny. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do miseczki z jogurtem i majonezem. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na patyczki nabijamy przygotowane
Kuchnia MagdaLenyduża cebula Marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek 100 ml piwa jasnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka majeranku 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz suszony czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie) Wykonanie: W misce mieszamy oliwę z piwem oraz musztardą, aż otrzymamy jednolitą(...)grubą kostkę. Długie plastry boczku przecinamy na pół. Każdą połówkę składamy w harmonijkę. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez co najmniej 30 min. Sos: W misce łączymy majonez z jogurtem naturalnym i sokiem z cytryny. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do miseczki z jogurtem i majonezem. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na patyczki nabijamy przygotowane
Kuchnia MagdaLenymakreli na ciepło Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 11 ŚNIADANIE – wrap z sałaty lodowej z serem, papryką i tuńczykiem w majonezie LUNCH – zupa krem z cukinii OBIAD – stek z rozbratela z sałatką z winegretem na bazie octu balsamicznego Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ(...)pekińska + pieczony kurczak z ogórkiem kiszonym DESER – intensywnie czekoladowa tarta kokosowa Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 15 ŚNIADANIE – jajka z majonezem , łosoś wędzony i zielenina z suszonymi pomidorami i słonecznikiem LUNCH – pudding czekoladowy (czyli nadzienie, które zostało po wczorajszej tarcie ) OBIAD – zoodles alla putanesca, czyli spaghetti z cukinii
Modern Cave Girltylko okres świąteczny. Sałatka z jajkiem i wiosennymi warzywami przykuwa uwagę soczystą zielenią i kolorowymi dodatkami. Dopełnieniem smaków jest bez wątpienia pyszny sos na bazie naturalnego jogurtu i majonezu. Sałatki wiosenne przepisy, którymi żegnamy zimę i wprowadzamy do domowego menu więcej świeżości i zdrowia, którego tak bardzo dziś potrzebujemy. Sałatka wiosenna przepis , który powinien spodobać się wszystkim tym, którzy szukają(...)ogórek zielony: 2 szt. jajka od szczęśliwych kur: 5 – 6 szt. rzodkiewka: 1 pęczek seler naciowy: 3 łodygi cebula dymka: 1 pęczek Sos jogurt naturalny: 300 ml majonez: 1 – 2 łyżki czosnek: 1 ząbek sok z cytryny: 1 do 1,5 łyżki pietruszka lub koperek suszony: 1 łyżka sól i pieprz do smaku Przepis na: Sałatka wiosenna
Kuchnia Na Wypasielodówki 2 godziny przed planowanym gotowaniem. Poniżej składniki na idealne nadzienie do jajek faszerowanych: 8 jajek (średnie lub duże) 400g pieczarek 150g cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki majonezu 3 łyżki oleju do smażenia pół pęczka natki pietruszki Do smaku przyprawy szczypta soli 3 szczypty świeżo zmielonego, czarnego pieprzu Do dekoracji: garść posiekanego szczypiorku lub ziół Kaloryczność: około 100 kcal(...)odstawiam do ostudzenia . Ostudzone warzywa wraz z natkę pietruszki drobno siekam . Możesz oczywiście także zmielić na maszynce do mięsa. Dodaję rozgniecione za pomocą widelca żółtka, wrzucam 2 łyżki majonezu . Jeśli uznasz, że farsz jest za suchy, dodaj więcej majonezu. Puste połówki białek jajek wypełniam przygotowanym nadzieniem. Za pomocą łyżeczki delikatnie nakładam i dociskam farsz z pieczarek. Jajka faszerowane pieczarkami układam
Ania gotujejeszcze przed Wielkanocą. Na pewno będziecie wyczarowywać jakieś sałatki na śniadanie, może ta tytułowa Was zainspiruje. Jeżeli chodzi o dobór składników, jajka od szczęśliwych kur, dobrej jakości szynka, ulubiony majonez (najlepiej z dobrym składem, hłehłe) i w sumie tyle. Reszta składników jest ogólnodostępna, z nimi nie musicie kombinować. Dzisiejszy przepis jest przedostatnim świątecznym. Zastanawiam się jeszcze nad tym, czy jest(...)Składniki: 4 jajka 200 g szynki wędzonej 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 3 plastry ananasa z puszki 1 czerwona cebula duża garść łuskanych orzechów włoskich 2 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól pieprz Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, zagotowujemy, gotujemy 8 minut, zalewamy je zimną wodą, obieramy. Obrane jajka kroimy w średnią kostkę, wrzucamy
Kardamonovyprzepisu na Wielkanoc, aczkolwiek nie byłby to głupi pomysł. Ale tak sobie teraz pomyślałam, że tę pastę możecie zrobić po świętach. Na pewno zostaną Wam jakieś ugotowane jajka. Może majonez lub sos tatarski. Apropos sosu tatarskiego… zróbcie go sami. Nie mówię, że każdy sklepowy do zło. Raz do roku możecie jednak poświęcić 10 minut na własnoręcznie zrobiony(...)wędzonego filetu z pstrąga 4 jajka sos tatarski: 6 marynowanych grzybów (mogą być pieczarki) 1 duży ogórek konserwowy 1 mała cebula 2 płaskie łyżki jogurtu greckiego 2 płaskie łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka musztardy 1 łyżeczka świeżo startego chrzanu sok z połowy cytryny 1 płaska łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie) sól pieprz Do miski wlewamy jogurt, majonez, musztardę, chrzan
Kardamonovyautomatycznie dodajemy kilka punktów do kremowości. Warto pamiętać, że niektóre serki są gęstsze i pasta może stać się zbyt sucha. Możemy wtedy dodać, oprócz serka, 1-2 łyżeczki majonezu. Ogórki konserwowe . Ogórki konserwowe (lub kiszone) świetnie podkręcają smak tej pasty. U nas najczęściej pojawiają się ogórki z curry, które dodatkowo zaostrzają smak, ale możecie użyć zwykłych ogórków konserwowych. Natka pietruszki(...)marchewki z rosołu 3 łyżeczki serka śmietankowego typu Philadelphia 2 małe ogórki konserwowe sól, pieprz Opcjonalnie 1-2 łyżeczki majonezu Kroki Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj majonez lub dodatkową łyżeczkę oleju z suszonych pomidorów. Podawaj na kanapkach, grzankach lub w tortilli. Przygotowałeś
Na-talerzu.plznajomych. Nie tylko świetnie smakuje, ale i pięknie się prezentuje. Składniki torebka ryżu 2 pomidory cebula czerwona 2-3 jajka ser żółty ogórek zielony kilka rzodkiewek sałata lodowa szczypiorek majonez sól, pieprz Przygotowanie Ryż gotujemy i mieszamy z (1/4 szklanki wody, 3 łyżki oleju, łyżeczka cukru i soku cytryny) układamy na spodzie. Potem pokrojone pomidorki, cebula czerwona, ugotowane pokrojone jajka(...)majonez, starty ser żółty, pokrojony ogórek zielony, starta rzodkiewka, sałata lodowa, majonez, szczypior pokrojony i starty ser żółty na sam wierzch. Między warstwami dodajemy troszkę soli i pieprzu. Smacznego. Autor przepisu: Magdalena Artykuł Sałatka warstwowa z ryżem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisybłyskawiczna sałatka wielkanocna na ostatnią chwilę , nie przejmuj się nikt się nie zorientuje, u mnie każdy ją uwielbia (p uszka zielonego groszku, puszka kukurydzy, 6 jaj ugotowanych na twardo, majonez, do smaku musztarda i chrzan. Groszek, kukurydzę i 4 pokrojone w kostkę jajka, mieszam z dodatkami, układam w naczyniu, na wierzch smaruję majonezem i układam ćwiartki z pozostałych jaj, całość(...)cukru Wykonanie : - żółtka ubij na puszystą, jasną masę, dodaj połowę cukru i dalej ubijaj aż masa mocno zbieleje, cienkim strumieniem, wlewaj olej i dalej ubijaj, gdy masa przybierze formę majonezu, dodaj kefir i całość dalej ubijaj. - białka ubij na sztywno z solą, dodaj resztę cukru i dalej ubijaj aż będą sztywne - białka połącz z masą z żółtkami - mąkę wymieszaj
SMYKWKUCHNIPyszne jajka nadziewane pastą z rzodkiewki i szynki podane w formie koszyczków. SKŁADNIKI : 6 jajek ugotowanych na twardo 3 łyżki majonezu 4-5 rzodkiewek kilka plastrów pokrojonej szynki odrobina tartego żółtego sera sól, pieprz do smaku 1 -2 pęczki szczypiorku(...)PRZYGOTOWANIE : Jajka obieramy i przecinamy wzdłuż. Następnie wyjmujemy żółtka i przekładamy je do miski. Dodajemy również pokrojone rzodkiewki, szynkę, część szczypiorku, tarty ser, majonez i przyprawy. Wszystko mieszamy. Połóweczki jajek smarujemy lekko majonezem i obtaczamy brzegi posiekanym szczypiorkiem oraz nadziewamy farszem. Ze szczypiorku robimy uszy koszyczków. Jajka podajemy od razu lub chłodzone. Polecam
Kulinarne Fantazje MarioliDobrym wyborem będzie również czosnek i ostra papryka. Ważnym jest, aby nie przesadzić z przyprawami i nie stłumić naturalnego aromatu grzybów. Czym jeszcze można nafaszerować jajka? Oczywiście, jajka z majonezem ani jajka faszerowane z pieczarkami nie są jedyną opcją jeśli chodzi o różnego rodzaju nadzienia. Tak naprawdę możliwości są nieograniczone, dlatego warto puścić nieco wodze fantazji, aby zaskoczyć gości(...)faszerowane z pieczarkami Przepis na jajka faszerowane z pieczarkami Składniki na jajka faszerowane z pieczarkami 4 jajka 3 duże pieczarki 1 nieduża cebula 2 łyżki oleju 1 duża łyżka majonezu Sól, świeżo mielony pieprz Tymianek do dekoracji Jak zrobić jajka faszerowane z pieczarkami Jajka ugotuj na twardo. Obierz je ze skorupek i poczekaj do wystygnięcia. Przekrój je na pół
okolicepalnika.pl