pierś z kurczaka oscypki lub np.ser Rolada Ustrzycka papryka marynowana gotowane jaja ogórek konserwowy kukurydza kawałek pora gotowana szynka pokrojona w drobną kosteczkę, to opcjonalnie-ja miałam -dodałam majonez musztarda sól do smaku pieprz ziołowy Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. Filet z kurczaka pokrój w kawałeczki. Oscypka również. Jaja ugotuj na twardo, pokrój w kostkę.Pora pokrój w cieniutkie(...)krążki lub pół-krążki. Przelej wrzątkiem, odciśnij. Wszystkie składniki wrzuć do miski, dodaj kukurydzę.Wymieszaj. Przygotuj majonez. Nigdy nie dodaję majonezu prosto ze słoika. Najpierw w garnuszku miksuję go z 1 łyżeczką lub dwiema-musztardy. Solę, pieprzę i dopiero zalewam sałatkę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki ,aby składniki się przegryzły . Pyszna
Z Kuchni Do Kuchniniejednej twarzy. Dolne części kurczaków farbowane są naturalnymi barwnikami: na niebiesko liśćmi czerwonej kapusty, a na brązowo herbatą. W środku jajka faszerowane są żółtkiem roztartym z chrzanem i odrobiną majonezu, ale tak naprawdę można je wykonać według własnych upodobań, np. z tuńczykiem, czy twarożkiem z pesto. Inspiracją do tego pomysłu były kurczaki mojej koleżanki Basi :) Kurczaki z jajek Składniki(...)jajka 1 marchewka obrana i ugotowana na półtwardo 1 łyżka chrzanu ze słoiczka 1 łyżeczka majonezu sól i pieprz do smaku ziarenka pieprzu w roli oczu kurczaków 3 liście czerwonej kapusty 4 torebki czarnej herbaty Wybieramy jajka, które mają kilka dni. Bardzo świeże jajka źle się obierają. Gotujemy je na twardo, studzimy, obieramy delikatnie i przekrawamy na ukos. Z jajek
Trzeci talerzLubię ciasta, lubię słodkości. Nie zawsze mam mnóstwo czasu na pichcenie w kuchni. Wtedy biorę się za wykonywanie ciast szybkich, tanich i smacznych. Do takich należy ciasto z majonezem. Czy już mieliście okazję je wypróbować? Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki zwykłej 1 szklanka cukru olejek śmietankowy, bądź waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)majonezu Przygotowanie: Białka ubić z cukrem na pianę. Następnie dodać żółtka - dalej ubijać, dodać majonez - ubijać, dodać mąkę zwykłą, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - ubijać. Gotową masę wlać na blaszkę. Piec w 180 stopniach, 35-40 minut (ja nigdy nie zwracam uwagi na czas, tylko sama sprawdzam patyczkiem ciasto). Gotowe, ostudzone ciasto polać lukrem. Jeżeli korzystasz z moich przepisów
My World by Dagmara RekDzisiaj na tacy znowu proste i szybkie danie na stół. Miałam gości ostatnio i chciałam zrobić dużo, a narobić się jak najmniej, stąd pomysł na jajka w majonezie. Znane chyba w każdym polskim domu, a u mojej babci mają miejsce na stole przy każdej większej imprezie :) Składniki: 6 jajek (to oczywiście propozycja, bo może być ich zdecydowanie więcej) Sos majonezowy(...)łyżki majonezu 1 łyżka śmietany (jeśli chcecie bardziej lejący sos możecie dać dwie łyżki) pieprz, sól, opcjonalnie papryka słodka Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo - tutaj info o jajkach jak gotować i jeszcze więcej - ostudzamy, obieramy i przecinamy na połówki. Układamy na talerzu żółtkiem do góry albo do dołu- to już zależy tylko i wyłącznie od Was. W miseczce mieszamy składniki
Justa próbuje gotowaćpierwsza z nich - sałatka z selerem naciowym i winogronem. W połączeniu wszystkie składniki idealnie się komponują. Sałatka też może wystąpić w roli mniej kalorycznej, wystarczy, że zamiast 1 łyżki majonezu dodamy taką samą ilość jogurtu. Jako dla osoby nie lubiącej zbytnio selera naciowego, ta sałatka była odkryciem. Gdy mama przygotowała sałatkę z selera naciowego nawet nie chciałem(...)selerem naciowym i winogronem - przepis: 450 g selera naciowego 300 g winogron bez pestek 1 zielone jabłko 50 g rodzynek (jedna garść) 100 g żółtego sera 1 łyżka majonezu (przepis na domowy TU ) 1 łyżka jogurtu naturalnego Sól, pieprz Jak zrobić sałatkę z selera naciowego? Łodygi selera naciowego kroimy w cienkie plasterki (2-3 mm). Winogron przekrawamy
Kuchnia Łukaszamojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego z trzech głównych powodów: - babki wielkanocne najlepsze są z olejem rzepakowym - jest najlepszy do marynaty do mięs - idealny do zrobienia domowego majonezu Składniki: - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 6 jajek - 1 mała cebulka - 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku - 3 łyżki majonezu - 2 łyżki oleju rzepakowego - barwniki spożywcze (żółty, zielony i pomarańczowy) - sól(...)rozdrabniamy widelcem. Cebulkę bardzo drobno kroimy, dodajemy do tuńczyka razem ze szczypiorkiem. Jajka po ugotowaniu kroimy na pół. Usuwamy żółtka, rozdrabniamy i dodajemy do farszu. Całość mieszamy z majonezem i olejem rzepakowym, doprawiamy solą i pieprzem. Do trzech misek wlewamy wodę i dodajemy do każdej barwnik spożywczy. Wkładamy do każdej białka ( długość zależy od intensywności koloru jaki chcemy uzyskać
Kulinarne życiesię gotują szykujemy resztę składników – drobno siekamy koper i szczypior. Myjemy rzodkiewki i kroimy je na cienkie plasterki. Jogurt grecki mieszamy z gruboziarnistą, przyjemnie strzelającą pod zębami musztardą i majonezem – majonezu nie trzeba wiele, wystarczy czubata łyżeczka – dla zaokrąglenia smaku. Składniki dressingu dokładnie razem mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Ziemniaki odcedzamy i dajemy im przestygnąć na tyle, żeby dalej(...)osób) 5-6 średnich, młodych ziemniaków (450-500g) 6-8 rzodkiewek 1 mały pęczek koperku 1 cebulka ze szczypiorem 3 czubate łyżki gęstego jogurtu greckiego 1 czubata łyżeczka majonezu 1 czubata łyżeczka musztardy gruboziarnistej sól pieprz
Karo in the Kitchenwielkanocnym stole Składniki: 400 g rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym 200 g masła 200 g sera żółtego 10 jajek 1 duża cebula biała lub czerwona (ok 150g) 400 g majonezu pęczek szczypiorku Jajka ugotować na twardo. Rozdzielić żółtka od białek. Białka zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Cebule pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej(...)następnie również zetrzeć na tarce. Sałatkę układać najlepiej w przeźroczystym naczyniu żeby ładnie było widać warstwy. Kolejność warstw od najniższej: starte białka jaj starty ser żółty 1/2 porcji majonezu tuńczyk cebula 1/2 porcji majonezu starte masło pokruszone żółtka jaj szczypiorek Smacznego! — BTW całości: 1950 g, 5998 kcal, B 228 g, W 23 g, T 554 g. W 100g
Ola la LCHFziemniaków 2 marchewki kawałek selera 1 słoik marynowanych pieczarek 1/2 puszki groszku 250 g szynki wędzonej w kawałku 1 łyżeczka musztardy sól pieprz do smaku 5 łyżek majonezu PRZYGOTOWANIE : Jaka gotujemy, obieram, jarzyny gotujemy w mundurkach i obieramy. Po ostudzeniu wszystko kroimy w kostkę łącznie z szynką i jajkami ( odkładamy trochę pokrojonej marchewki do dekoracji ). Pieczarki odcedzamy kroimy(...)drobną kosteczkę lub talarki. Do sałatki dodajemy musztardę, przyprawy i majonez, wszystko mieszamy. Sałatkę nakładamy na półmisek i formujemy pisankę którą smarujemy po wierzchu majonezem. Dekorujemy pisankę groszkiem, marchewką i wyciętymi z szynki i papryki kwiatkami. Dekoracje robimy według uznania. Sałatkę obkładamy bukszpanem. Podajemy schłodzoną. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje Mariolisię na różne okazje, możecie wykonać ją w wersji warstwowej, wtedy prezentuje się jeszcze bardziej efektownie. Na dziś wybrałam tradycyjną formę tej sałatki z dodatkiem pysznego sosu z jogurtu , majonezu i musztardy. składniki: 1 puszka tuńczyka (kawałki w sosie własnym) 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszki kukurydzy 1 duży ogórek kiszony 50 g żółtego sera duży pęczek grubego(...)szczypioru 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki musztardy sól, pieprz wykonanie: Tuńczyka i kukurydzę odsączam z zalewy i przekładam do miski. Dodaję pokrojone w grubą kostkę jajka i ogórek, ser starty na tarce o grubych oczkach i posiekany szczypiorek. Doprawiam solą i pieprzem. Na koniec delikatnie mieszam z sosem przygotowanym z połączenia jogurtu, majonezu i musztardy
babka w formieCzas odświeżyć wpisy na blogu. Dzisiaj sałatka warstwowa z tuńczykiem. Bardzo smaczna i szybka przystawka. SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka 5 jajek ugotowanych na twardo 3-4 łyżki majonezu 2-3 cebule 20 dag sera żółtego ( twardy) sól, pieprz pęczek szczypiorku WYKONANIE Sałatkę układamy w szerokiej salaterce . Dobrze wygląda w przezroczystej. Jajka obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Pierwsza warstwa(...)grubych oczkach białka, które lekko solimy i pieprzymy. Na białka wykładamy połowę tuńczyka, na to połowa pokrojonej w kostkę cebuli. Cebulę również solimy i pieprzymy. Następnie smarujemy majonezem. Jeśli lubimy grubiej to dwie łyżki, jeśli nie to jedna. Ostatnia warstwa to starty na drobnych oczkach żółty ser. Następnie wszystko zaczynamy od początku, jednak ser również smarujemy odrobiną majonezu
W kuchennym oknie Ewyoleju 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz do smaku wykonanie: Mleko oraz musztardę miksujemy, dodajemy sól, pieprz. Cały czas miksując wlewamy malutkim strumieniem olej. Miksujemy, aż powstanie gęsty majonez. Przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce. Dodajemy do sałatek, sosów, dipów
Domowy Smak Jedzeniadużymi krokami. Co roku, o tej porze mam właśnie ochotę na pieczone ziemniaki, pachnące czosnkiem i świeżym koperkiem. Uwielbiam takie smaki, szybkie frytki, z minimalną ilością tłuszczu, do tego majonez domowy, cudownie i mega pysznie! Porcja w sam raz dla jednej osoby. Pieczone ziemniaki z czosnkiem koperkiem / 1 porcja Składniki: 4 podobnej wielkości ziemniaki 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku(...)łyżki czerwonej papryki w proszku 3 łyżeczki posiekanego koperku sól do smaku majonez do podania Przygotowanie: Ziemniaki myjemy. Osuszamy i kroimy na ósemki. Ziemniaki rozkładamy w naczyniu żaroodpornym z ząbkami czosnku. Skrapiamy olejem, oprószamy słodką papryką w proszku i solą. Dokładnie mieszamy. Ziemniaki pieczemy w temperaturze 200 st. C , aż powstanie złotobrązowa skórka. W połowie pieczenia przewracamy kawałki ziemniaków. Podajemy
Moja smaczna kuchniawpisem. Sałatka warstwowa gyros z kapustą pekińską – składniki 2 pojedyncze filety z kurczaka puszka kukurydzy 1/3 kapusty pekińskiej 4-5 ogórków konserwowych 1 czerwona cebula 150g sera żółtego majonez ketchup przyprawa gyros 5 jajek Sałatka warstwowa gyros z kapustą pekińską – przepis Kurczaka kroimy w większa kostkę, przyprawiamy przyprawą gyros i smażymy na odrobinie oleju. Po usmażeniu przekładamy(...)Kapustę pekińską kroimy w mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce na grubych oczkach. Składniki układamy w misce warstwami, zaczynając od najniższej warstwy: kurczak cebula majonez ogórki ketchup kapusta pekińska kukurydza jajka majonez ketchup ser żółty Smacznego! Post Sałatka warstwowa gyros z kapustą pekińską pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tortilla zapiekana z pieczarkami, cebulą, serem i jajkiem na twardo. Do tego sos na bazie majonezu i szczypiorek. Pyszne, sycące śniadanie Porcja jest dość duża, wystarczy na śniadanie dla dwóch osób. Chyba, że jesteście bardzo głodni 1 tortilla pszenna (przepis znajdziecie tutaj ) 2 średnie pieczarki 1 jajko na twardo 1/2 małej cebuli garść startego żółtego sera 1 łyżeczka majonezu(...)plastry. Cebulę posiekać w kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i usmażyć je na średnim ogniu. Na koniec smażenia dodać sól i pieprz i wymieszać. Majonez wymieszać z musztardą. Tortillę posmarować z jednej strony przygotowanym sosem. Na środku tortilli wzdłuż ułożyć pieczarki z cebulą. Dodać pokrojone w plastry jajko. Całość posypać serem i drobno posiekanym szczypiorkiem
Bullio