Kolejna surówki tym razem z czerwonej kapusty. Do kapusty dodała jabłko, marchewkę i wszystko połączyłam z majonezem. Wyszła taka surówka Coleslaw z czerwonej kapusty, polecam Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 2 marchewki 1 mała cebula 1 jabłko sok z połowy cytryny 1/2 pęczka koperku majonez cukier sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę oraz(...)jabłko obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Koperek drobno posiekać. Wszystkie warzywa wrzucic do miski, dodać koperek, majonez i wymieszać. Na koniec dodac sok z cytryny i doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.Gotowe, smacznego
magiczna kuchnia Kasikcal 120 g filetów śledziowych solonych 60 g grzybów marynowanych pół małej cebuli 2 łyżki majonezu light łyżeczka musztardy pieprz mały ogórek konserwowy WYKONANIE: 1. Śledzia moczymy w zimnej wodzie ok pół godziny. Odsączamy i kroimy w drobną kostkę. 2. Cebulę i ogórka drobno kroimy. 3. Grzybki odsączamy z zalewy i drobno siekamy. 4. Majonez łaczymy z musztarda i pieprzem(...)Grzyby marynowane 26 60 1.2 0.12 5.04 Cebula (świeża) 16 40 0.44 0.04 3.06 Musztarda 22 20 1.04 1.08 2.1 Ogórek konserwowy 11 50 0.2 0.05 2.5 Majonez light 289 60 0.78 30 3.18 Podsumowanie
Atlas SmakówDzisiaj kolejna odsłona surówki z czerwonej kapusty. Tym razem mniej zdrowa wersja, ponieważ w zamian oliwy użyłam majonezu. Czasami do dania głównego podaje po prostu ogórki kiszone lub marynowane buraczki, które uwielbiam, ale częściej goszczą u mnie świeże surówki w różnych wersjach. Surówka to pyszny dodatek(...)obiadu, który przygotujemy w kilka chwil!!! :-) Składniki: kapusta czerwona 1/4 główki, marchew 1 szt, cebula 1/4 szt, kukurydza 1/4 puszki, majonez 4 łyżki, jogurt naturalny 3 łyżki, ocet winny do smaku, s ó l i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Kapustę drobno siekamy lub szatkujemy, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach następnie nasalamy
kulinarne odsłony patiSałatki z majonezem są bardzo popularne w Polsce. My Polacy uwielbiamy różnego rodzaju sałatki. Przygotowujemy je na różne imprezy okolicznościowe, święta oraz po prostu na śniadanie lub jako lunch do pracy. Dzisiaj przygotowałam sałatkę z pora, marynowanych pieczarek, pomidorków koktajlowych z dodatkiem ogórków kiszonych i kukurydzy. Bardzo wyrazista w smaku, poza tym idealnie się komponuje z napojami alkoholowymi, wiem(...)sprawdziłam na sobie 😃 Składniki: por biała cześć 1 szt, pieczarki marynowane 1 mały słoik, ogórki kiszone 5 szt, pomidorki koktajlowe 10 szt, kukurydza konserwowa pół puszki, majonez 6 łyżek, jogurt naturalny 2 łyżki, musztarda delikatesowa 1 łyżeczka, s ó l i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Pora przekrawamy wzdłuż, myjemy a następnie kroimy w cienkie półplasterki. Pora nasalamy i odstawiamy
kulinarne odsłony patidodatkiem selera konserwowego, ananasa oraz fasoli, jest idealna na przyjęcia, a do tego prosta w przygotowaniu. Sałatkę można wzbogacić o kukurydzę lub jajka. Całość polana delikatnym sosem z majonezu i jogurtu naturalnego. Składniki: słoik selera konserwowego 20 dkg żółtego sera 1/2 puszki ananasów Puszka fasoli z cieciorką Bonduelle 1 por ( tylko biała część) 2 łyżki majonezu(...)odsączony seler, fasolę, pokrojonego w kostkę ananasa, starty na grubych oczkach żółty ser. Pora kroję w talarki, przelewam wrzątkiem, wrzucam do miski. W miseczce mieszam jogurt z 2 łyżkami majonezu, doprawiam solą i pieprzem. Sosem polewam sałatkę i dokładnie mieszam. Sałatkę wkładam do lodówki na dwie godziny
KukuleczkiPrzepyszna sałatka, którą jedliśmy u znajomego na imieninach. Idealna na lato prosta, szybka, lekka, świeża, pyszna :) Składniki: 1/2 średniego kalafiora, 5 ogórków świeżych (małe gruntowe), 4 ząbki czosnku, majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: kalafiora umyć, osuszyć i drobno pokroić i przełożyć do miski. Ogórka umyć, obrać, również drobno pokroić i przełożyć do kalafiora. Czosnek zmiażdżyć w wyciskarce lub drobniutko poszatkować. Wszystko(...)doprawić majonezem solą i pieprzem. Wymieszać i włożyć na trochę do lodówki. Ważne żeby nie dać za dużo majonezu, sałatka ma być lekko sklejona, ale nie zrobiona paćka
Państwo Wojtczuk gotująSkładniki na warstwową sałatkę z tuńczykiem: 4 jajka por 3 ogórki konserwowe 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz puszka kukurydzy 150 g sera żółtego Sposób przygotowania sałatki z tuńczykiem - układamy warstwowo. Jajka gotujemy, studzimy. Białko drobno kroimy i układamy na samym dole miski. Por siekamy i układamy na białka. Następnie układamy drobno posiekane ogórki(...)konserwowe. Kolejną warstwą jest tuńczyk. Tuńczyka smarujemy majonezem, który posypujemy solą, oraz pieprzem. Na majonez wysypujemy kukurydzę. Następnie dajemy starty ser żółty. Ostatnią warstwą jest z drobno pokrojone żółtko. Życzę smacznego :) Spodobał Ci się mój post? Polub moją stronę na Facebooku i pozostań ze mną na dłużej: PaniDomowa Zobacz również: - sałatka z brokułów
Pani domowaSałatka kebabowa składniki: dwie piersi z kurczaka, kukurydza, 2 czerwone papryki, kapusta pekińska, czerwona fasola z puszki, pęczek koperku, 2 czerwone cebule, 5 ogórków konserwowych, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, przyprawa do kebabu. Sos czosnkowy: jeden mały jogurt naturalny, 2 łyżki majonezu, pęczek kopru 2 ząbki czosnku. Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Smażymy(...)oleju posypując przyprawą kebab (ja daje dość dużo przyprawy). Kapustę pekińska szatkujemy. Koperek drobno kroimy. Przygotowujemy sos: jogurt łączymy z koperkiem, majonezem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Solimy do smaku. Sałatkę układamy warstwowo: - pół pekińskiej - pęczek kopru - 2 łyżki ketchupu - ogórki konserwowe - 2 czerwone cebule - usmażona pierś z kurczaka - drugie pół pekińskiej - sos czosnkowy
Pani domowałyżki sosu Worcester 2 łyżeczki musztardy z Dijon 2 łyżki sosu chili prażona cebulka 4 plastry sera (najlepiej cheddar) 4 bułki pieprz, szczypta suszonego imbiru sałata, pomidory, cebula ketchup, majonez, musztarda CHILI CON CARNE Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę.Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula zmięknie dodajemy paprykę oraz przyprawy(...)dodajemy też odrobinę zimnej wody (zwiąże kolagen w mięsie). Wyrabiamy mięso na gładką masę. Dodajemy prażoną cebulkę i formujemy 4 burgery. Obsmażamy na patelni z każdej strony. Bułki smarujemy majonezem i musztardą. Na spodzie układamy mięso i kładziemy na nim ser. Na to wykładamy ogórki konserwowe w plasterkach. Następnie wykładamy nasze chili con carne. Przykrywamy drugą połówką bułki posmarowaną majonezem
Moje-pitraszenieSałatka z żółtym serem, kukurydzą i ananasem z czosnkiem oraz majonezem to szybka przekąska, wyjątkowo smaczna i niezwykle łatwa w przygotowaniu, sprawdzi się na każdej domowej imprezie, będzie również doskonałą propozycją na lunch lub ciekawym pomysłem na kolację. składniki na 3 porcje 20 dag sera żółtego puszka ananasa puszka kukurydzy 3 ząbki czosnku 5 łyżek majonezu przepis Żółty(...)soku ananasa kroimy w niewielką kostkę a następnie przekładamy do miski, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, starty na tarce o małych oczkach lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majonez i wszystko razem dokładnie łączymy. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na pół godziny aby składniki dokładnie się przegryzły. Artykuł Sałatka z żółtym serem, kukurydzą i ananasem + film pochodzi z serwisu
Smakowite Daniaakurat bardzo lubię ją przygotowywać do drugiego dania :) Taką surówkę robi często moja Mama, to od niej pomysł. Napisałam surówka, bo tak ją w domu nazywam. Choć wymieszanie z majonezem powoduje chyba, że staje się sałatką? :) surówka czy sałatka - ważne, że pyszna! :) Cebulę czerwoną można zastąpić białą, ja lubię z czerwoną, bo sałatka nabiera wtedy też trochę koloru(...)choć odlewamy słoną zalewę, fasola, która w niej się moczyła jest słona. Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża czerwona cebula 2-3 łyżki majonezu pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kapustę pekińską siekamy (ja zawsze zdejmuję i wyrzucam pierwsze liście). Czerwoną fasolę odsączamy z zalewy i wsypujemy do kapusty. Dodajemy posiekaną czerwoną cebulę, przyprawiamy pieprzem, mieszamy
Kolorowy PrzepisownikBekon wysmażamy na suchej patelni na chrupko, ściągamy na papierowy ręcznik i odsączamy dokładnie z tłuszczu. Ostygnięty bekon kruszymy do miski z sałatką. Sos to mieszanka śmietany/jogurtu z majonezem – jest go tylko tyle, żeby całość zlepić i nawilżyć, kurczak nie powinien pływać w sosie. Mieszamy musztardę z majonezem i śmietaną, dodajemy sok z cytryny, granulowany czosnek, sól i pieprz(...)TEGO PRZEPISU 3 spore łodygi selera naciowego 50g suszonej żurawiny wielkoowocowej 40g bekonu 1 cebulka szalotka DRESSING RANCZERSKI DO SAŁATKI 2 pełne łyżki stołowe (z górką!) ulubionego majonezu 2 pełne łyżki stołowe (z górką!) śmietany 12-18% albo jogurtu greckiego 1 pełna łyżka soku z cytryny 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon kilka gałązek świeżego koperku kilka gałązek świeżego szczypiorku
Karo in the Kitchennajlepiej smakuje z miękkim chlebem, najlepiej tostowym. Pastę przygotowuje się bardzo szybko i wystarcza na 2-3 dni. Musicie koniecznie spróbować :) Składniki: * 10 jaj * 2 puszki tuńczyka w wodzie * majonez * sól i pieprz poziom trudności: łatwy kaloryczność: duża porcja: 20 kanapek czas przygotowania: 20 minut (plus godzina w lodówce) Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu wkładamy je do zimnej wody(...)minut. Po tym czasie możemy swobodnie obrać je z łupinek. Jajka kroimy na drobną kostkę. Tuńczyka odcedzamy i w miseczce rozdrabiamy widelcem. Dodajemy jajka oraz na razie 3 łyżki majonezu. Przyprawiamy do smaku (około 1 łyżki soli i pieprzu). Jeśli majonezu jest za mało, należy dodać kolejną łyżkę. Całość mieszamy i zawijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę
Klasyka Gotowaniasera i ogórka kiszonego. Jest naprawdę smaczna, bardzo pożywna i nie wymaga dużej ilości czasu w przygotowaniu. Polecam pastę także na śniadanie Wielkanocne. Do pasty jajecznej użyłam majonez kremowy od Folwark . Składniki: * 5 jajek * 2 ogórki kiszone * 4 łyżki sera startego na dużych oczkach * 3-4 gałązki szczypiorku * sól i pieprz do smaku * pół łyżeczki musztardy(...)sarepskiej * 2 łyżeczki majonezu Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach (żeby był jeszcze drobniejszy dodatkowo siekam go jeszcze nożem na desce). Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę, osuszyć na ręczniku papierowym. Szczypiorek również drobno pokroić. Jajka, ogórki, ser i szczypiorek umieścić w misce
Zrób to smacznieSkładniki: 1 opakowanie solonych śledzi w oleju 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 2/3 szklanki pokrojonych korniszonów 2/3 szklanki pokrojonej papryki konserwowej 2/3 szklanki pokrojonej ugotowanej marchewki szczypiorek Majonez Sól Pieprz Wykonanie: Wypłukane i osuszone śledzie kroimy na paski około 1 cm. Jeżeli są zbyt słone warto je wcześniej wymoczyć w zimnej wodzie około 30 minut. Wszystkie pozostałe stałe(...)małą kostkę. Do miski ( najlepiej szklanej ) wykładamy warstwowo: po ½ ilości wszystkich składników. Początkowo śledzie, później cebulkę, paprykę, ogórki, marchewkę, jajka. Jajka przyprawiamy lekko solą i pieprzem. Na górę rozsmarowujemy majonez i posypujemy szczypiorkiem. Następnie wykładamy ponownie te same składniki i kończymy majonezem i szczypiorkiem. Warto pozostawić na godzinkę w lodówce aby smaki się przegryzły. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewy