oleju 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz do smaku wykonanie: Mleko oraz musztardę miksujemy, dodajemy sól, pieprz. Cały czas miksując wlewamy malutkim strumieniem olej. Miksujemy, aż powstanie gęsty majonez. Przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce. Dodajemy do sałatek, sosów, dipów
Domowy Smak Jedzeniadużymi krokami. Co roku, o tej porze mam właśnie ochotę na pieczone ziemniaki, pachnące czosnkiem i świeżym koperkiem. Uwielbiam takie smaki, szybkie frytki, z minimalną ilością tłuszczu, do tego majonez domowy, cudownie i mega pysznie! Porcja w sam raz dla jednej osoby. Pieczone ziemniaki z czosnkiem koperkiem / 1 porcja Składniki: 4 podobnej wielkości ziemniaki 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku(...)łyżki czerwonej papryki w proszku 3 łyżeczki posiekanego koperku sól do smaku majonez do podania Przygotowanie: Ziemniaki myjemy. Osuszamy i kroimy na ósemki. Ziemniaki rozkładamy w naczyniu żaroodpornym z ząbkami czosnku. Skrapiamy olejem, oprószamy słodką papryką w proszku i solą. Dokładnie mieszamy. Ziemniaki pieczemy w temperaturze 200 st. C , aż powstanie złotobrązowa skórka. W połowie pieczenia przewracamy kawałki ziemniaków. Podajemy
Moja smaczna kuchniawpisem. Sałatka warstwowa gyros z kapustą pekińską – składniki 2 pojedyncze filety z kurczaka puszka kukurydzy 1/3 kapusty pekińskiej 4-5 ogórków konserwowych 1 czerwona cebula 150g sera żółtego majonez ketchup przyprawa gyros 5 jajek Sałatka warstwowa gyros z kapustą pekińską – przepis Kurczaka kroimy w większa kostkę, przyprawiamy przyprawą gyros i smażymy na odrobinie oleju. Po usmażeniu przekładamy(...)Kapustę pekińską kroimy w mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce na grubych oczkach. Składniki układamy w misce warstwami, zaczynając od najniższej warstwy: kurczak cebula majonez ogórki ketchup kapusta pekińska kukurydza jajka majonez ketchup ser żółty Smacznego! Post Sałatka warstwowa gyros z kapustą pekińską pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tortilla zapiekana z pieczarkami, cebulą, serem i jajkiem na twardo. Do tego sos na bazie majonezu i szczypiorek. Pyszne, sycące śniadanie Porcja jest dość duża, wystarczy na śniadanie dla dwóch osób. Chyba, że jesteście bardzo głodni 1 tortilla pszenna (przepis znajdziecie tutaj ) 2 średnie pieczarki 1 jajko na twardo 1/2 małej cebuli garść startego żółtego sera 1 łyżeczka majonezu(...)plastry. Cebulę posiekać w kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i usmażyć je na średnim ogniu. Na koniec smażenia dodać sól i pieprz i wymieszać. Majonez wymieszać z musztardą. Tortillę posmarować z jednej strony przygotowanym sosem. Na środku tortilli wzdłuż ułożyć pieczarki z cebulą. Dodać pokrojone w plastry jajko. Całość posypać serem i drobno posiekanym szczypiorkiem
Bulliooleju lub oliwy, sól, przyprawa gyros - domowa lub kupna (mogą to być inne również przyprawy, w zależności od smaku). Sos musztardowy: 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego, 2 czubate łyżki majonezu, 4 łyżeczki musztardy ( ja użyłam chrzanowej ), sól, pieprz. Sos koperkowy: 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego, 2 czubate łyżki majonezu, koperek świeży, posiekany, sól, pieprz. Sos czosnkowy: 2 czubate łyżki jogurtu(...)naturalnego, 2 czubate łyżki majonezu, 1 łyżka pikantnego ketchupu, ząbki czosnku, wycisnąć ( ja dałam 4 ząbki, ale dodawać według własnego uznania ), sól, pieprz. Przygotowanie: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić, dodać olej i usmażyć. Pomidory, ogórek i cebulę pokroić. Kapusty poszatkować, posolić, wymieszać i dłońmi ugnieść. Odstawić na kilkanaście minut. Po kilkunastu minutach odlać wodę, którą puściła. Sosy
W kuchni u MonikiSkładniki: 2 pojedyncze lub 1 podwójny filet z kurczaka 1 opakowanie przyprawy do gyrosa olej 1 duża czerwona cebula puszka kukurydzy słoik ogórków konserwowych 1/3 główki kapusty pekińskiej majonez ketchup Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju oraz wsypujemy przyprawę gyros. Obtaczamy w niej kurczaka i smażymy. Zostawiamy do ostygnięcia i przekładamy na dno przezroczystej(...)miski. Sałatkę układamy warstwowo. Na kurczaku układamy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Na niej rozsmarowujemy warstwę majonezu. Następnie układamy warstwę kukurydzy. Na kukurydzy rozsmarowujemy warstwę ketchupu. Następnie układamy warstwę pokrojonych w kostkę ogórków konserwowych. Następnie układamy poszatkowaną kapustkę pekińską i całość wypełniamy warstwą majonezu. Można także udekorować ketchupem ;) Smacznego
Taste TherapyBardzo dobra, orzeźwiająca surówka z kapusty pekińskiej. Z dodatkiem chili, natki pietruszki, szczypiorku i koperku. Z pysznym miodowym winegretem, do którego dodałam odrobinę majonezu. Idealna do obiadu, świetnie pasuje do pieczonego kurczaka lub mięs z grilla. SKŁADNIKI / 4 PORCJE 1/2 główki kapusty pekińskiej 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka natki pietruszki / tylko listki 1/2 pęczka koperku 1/3 papryczki chili(...)słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki różowego pieprzu sól morska WINEGRET 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 1 łyżeczka majonezu 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy 1/2 ząbka czosnku startego na tarce 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz WYKONANIE WINEGRET : W miseczce mieszamy majonez z miodem. Dodajemy sok z cytryny, starty czosnek i szczyptę soli i pieprzu
cool and mintydodatki, ale według mnie nie jest to konieczne. Czasami przygotowuję ją z gotowym sosem sałatkowym. Nie mieszam go jednak z oliwą, tylko bezpośrednio posypuję po kapuście lub łączę z majonezem. 1 mała kapusta pekińska 2 marchewki 1 mała cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz, sok z cytryny opcjonalnie sos sałatkowy koperkowy Kapustę przekrawamy na pół. Każdą(...)długości) i drobno siekamy. Przekładamy do miski. Umytą i obraną marchewkę trzemy na drobnych oczkach tarki bezpośrednio do miski z kapustą. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Mieszamy. Majonez łączymy w garnuszku ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny (lub łączymy z gotowym sosem sałatkowym). Przygotowanym sosem zalewamy kapustę z marchewką
Smaki Na Talerzuodrobiną ma gii... U mnie w domu zawsze znika... zadziwiająco szybko - pomimo, że często ją przyrządzam. Polecam! 500g brokuła 100g szynki konserwowej 50g pestek słonecznika Dodatkowo: 1 łyżka majonezu + 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz Różyczki brokuła ugotować na parze, szynkę pokroić w kosteczkę, a pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni. Następnie wszystkie składniki umieścić w misce i połączyć(...)majonezem oraz jogurtem naturalnym. (Można użyć same go majonezu lub jo gurtu/śmietany.) Sałatkę doprawić do smaku i schłodzić w lodówce
Di gotujeZapraszam zatem na pyszną i oczywiście bardzo prostą sałatkę. Jako dodatki „występują”: posiekany koperek i szczypiorek, marynowane grzybki i ogórki konserwowe, do tego pyszny sos z jogurtu greckiego i majonezu z curry i innymi przyprawami. Do sałatki można użyć filetów śledziowych a’la matias w zalewie (takich, które trzeba uprzednio wymoczyć) lub w oleju. Jogurt można zastąpić śmietaną(...)płatów śledziowych (matiasów) 8 średnich grzybków marynowanych 4 średnie korniszony 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanego szczypiorku Sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki cukru pudru 1-2 płaskie łyżeczki curry (można dać mniej) 1 łyżka ketchupu 1-2 łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Wykonanie: Wymoczone matiasy kroimy na kawałki szerokości
MyCookBook.plsami się przekonacie jaki boski smak. Składniki: beczka śledzi z suszonymi pomidorami 550 gram SEKO słoik 500 ml buraków w occie winnym 1 cebula 3 łyżki majonezu chrzan pieprz czarny gruboziarnisty szczypiorek 2 jabłka natka pietruszki do ozdoby Przygotowanie: Śledzie odsączamy z oleju na durszlaku, kroimy w grubą kostkę a najlepiej paski. Cebulę drobno siekamy(...)zalewy buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie siekamy szczypiorek, a jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach lub siekamy w kosteczkę, jak kto woli, doprawiamy pieprzem, majonezem i chrzanem. U mnie w domu chrzan jest bardzo lubianym składnikiem, dlatego użyliśmy go cała dużą łychę. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Przed podaniem nakładamy
Życie zaczyna się w kuchnizrobić coś z niczego :) tak właśnie powstała szybka sałatka makaronowa... ...kolorowa, smaczna i pożywna :) Potrzebujemy makaron, cebulę czerwoną i białą, kukurydzę, groszek, fasolę,ogórek kiszony, pieprz, sól, coś zielonego...majonez- nie było w domu majonezu, więc szybko zrobiłem kliknij tuta j Wszystkie składniki łączymy razem i dodajemy majonez.... ...potem przekładamy do misek,wstawiamy do lodówki i gotowe :) Smacznego
chleba naszegosól KEBAB: ~~~~~~~~~~~~ 2 piersi z kurczaka 2-3 ogórki konserwowe 1 mała kapusta pekińska 1 czerwona papryka 1 cebula 2 pomidory 2 ząbki czosnku przyprawa do kebabu majonez-kilka łyżek i keczupu(ja dałam śmietanę zamiast majonezu) oliwa z oliwek `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Zrobić ciasto-mąkę przesiać do miski,zrobić wgłębienie i wlać oliwę oraz wsypać 1/2 łyżeczki soli.Mieszaj(...)przyprawę do kebaba,Usmażyć mięsko na oliwie,Przygotować warzywa do sałatki:ogórki,paprykę,cebulę,pomidory umyć i pokroić na kawałki. wymieszać.Kapustę pekińską poszatkować i dodać do sałatki,dodać majonez i keczup(ja dodałam sos cygański dla zaostrzenia smaku)Warzywa i mięsko połączyć razem.Nakładać farsz na placki i zawijać.Smacznego. Przepis z internetu
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwłoskiego pochodzenia Caesar Cardini bo po prostu zabrakło mu składników. Nie chcąc rozczarować swoich klientów przygotował mix z sałaty rzymskiej, sera parmezan i grzanek. Całość dopełniał sos na bazie majonezu i parmezanu. Genialne, co? Do przygotowania sałatki potrzebujemy (2 spore porcje): 2 piersi kurczaka 3-4 skibki chleba 1 główka sałaty rzymskiej Do przygotowania sosu potrzebujemy: 1 ząbek czosnku oliwę(...)oliwek 1 łyżkę musztardy (sarepskiej) odrobinę sosu Worcestershire ser Grana Padano, Parmezan itp (ok 2 łyżki, ale można więcej) 5 łyżek jogurtu greckiego lub majonezu (można dać mniej) 1 łyżka octu winnego sól, pieprz dodatkowo np pomidorki koktajlowe Na początku przygotujmy sos: w misce wymieszajmy starty na tarce parmezan, majonez, oliwę (ok 1-2 łyżki), sos Worcestershire, musztardę, przeciśnięty przez
Szybko Tanio SmacznieKolejna surówki tym razem z czerwonej kapusty. Do kapusty dodała jabłko, marchewkę i wszystko połączyłam z majonezem. Wyszła taka surówka Coleslaw z czerwonej kapusty, polecam Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 2 marchewki 1 mała cebula 1 jabłko sok z połowy cytryny 1/2 pęczka koperku majonez cukier sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę oraz(...)jabłko obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Koperek drobno posiekać. Wszystkie warzywa wrzucic do miski, dodać koperek, majonez i wymieszać. Na koniec dodac sok z cytryny i doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.Gotowe, smacznego
magiczna kuchnia Kasi