majonez - 14247 przepisów (strona:103/950)

SZYBKA SAŁATKA Z JAJKIEM I RYŻEM 506

okazała się naprawdę smaczna i pożywna. Idealna na kolację, spotkania z przyjaciółmi czy inne imprezy. Doskonale sprawdzi się także na świątecznym stole wielkanocnym.  Do sałatki wykorzystałam  majonez kremowy  od  Folwark , który od czasu jak go spróbowałam pierwszy raz stał się dla mnie numerem 1 :) Składniki: * 6 jajek ugotowanych na twardo * 1 szklanka ugotowanego ryżu(...)łyżek kukurydzy konserwowej * 5 łyżek groszku konserwowego * 3 większe ogórki konserwowe * garść posiekanego szczypiorku * 1 łyżka majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę. Do miski wsypać pokrojone jajka, szklankę ugotowanego, zimnego ryżu. Dodać groszek i kukurydzę konserwową, pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i szczypiorek. Wszystko wymieszać. Dodać majonez, sól

Zrób to smacznie
Jajka faszerowane rzodkiewką 119

Bardzo wiosenne jajka faszerowane rzodkiewką i szczypiorkiem. Znakomita przekąska, przystawka, dodatek do obiadu czy sałatka. Ja najbardziej preferuję wersję śniadaniową. Rzodkiewka wymieszana ze świeżym szczypiorkiem, majonezem (lub jogurtem greckim) smakuje mi najbardziej podczas weekendowych śniadań, kiedy mamy więcej czasu na ich przygotowanie. A na wielkanocnym stole te jajka wniosą odrobinę świeżości, lekkości i na pewno oczarują gości. 5 jajek kilka(...)rzodkiewek (ja dałam 3) pół pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu (lub jogurtu greckiego) sól pieprz kiełki rzodkiewki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i przekroić na połowę. Rzodkiewki pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać. Żółtka rozgnieść w miseczce, najlepiej za pomocą małego widelca, dodać pokrojone rzodkiewki, szczypiorek, majonez (lub jogurt), sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Jajka faszerowane sardynkami 111

Pyszne jajka faszerowane dla wielbicieli rybnych smaków. U nas wersja z sardynkami. Sardynki rozgniecione z żółtkiem, odrobiną majonezu i czerwoną cebulką pokrojoną w kostkę są świetnym pomysłem na farsz, a dodatek rzeżuchy dodaje ciekawego smaczku. To danie bardzo przypadło do gustu najmłodszemu, ale starsi też nie pogardzili. Polecamy bardzo! 5 jajek puszka sardynek w oleju 1 czerwona cebula 1 łyżka(...)majonezu sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka ugotować, ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić na połówki. Cebulę pokroić w kostkę. Sardynki osączyć z oleju, rozetrzeć z żółtkiem i majonezem i dodać 2/3 pokrojonej cebuli (resztę pozostawić do dekoracji). Doprawić solą i pieprzem. Gotową masą faszerować jajka. Wierzch jajek posypać pozostałą cebulą i świeżą rzeżuchą. Podawać zaraz po przyrządzeniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
JAJKA FASZEROWANE AWOKADO 275

jajek nie  yobrażam sobie Wielkanocnego śniadania 😀 Dlatego jajka faszerowane awokado to świetna alternatywa dla tradycyjnych jajek z majonezem - nie tylko fantastycznie smakują, ale też pięknie i wiosennie prezentują się na talerzu... Podczas przygotowania farszu, które zajmuje naprawdę chwilę, najważniejsze jest dokładnie skropienie sokiem z cytryny (lub limonki) pokrojonego w kostkę awokado. Jest to niezbędne, aby awokado nie ściemniało przed(...)pewno każdemu posmakują! 😊 SKŁADNIKI: 5 jajek 1 duże awokado lub 2 małe 3/4 dużego ząbka czosnku pół pęczka szczypiorku 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki  4 łyżeczki majonezu (więcej lub mniej według uznania) sól i świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: Jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz ze skorupek. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i łyżeczką wyjmij miąższ

Słodko-Słony Świat Ilony
Jajka faszerowane w skorupkach 171

szczypior – eksperymentujcie! Jajka faszerowane w skorupkach: 6 jajek ok. 300 g pieczarek 1 średnia cebula (lub 2 szalotki) 2 łyżki posiekanego koperku (lub natki pietruszki) 1 łyżka majonezu (lub śmietany) – opcjonalnie 2 łyżki masła + 2 łyżki oleju bułka tarta sól, świeżo mielony pieprz do podania: jogurt lub sos tatarski, rzeżucha listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)jajek ok. 300 g pieczarek 1 średnia cebula (lub 2 szalotki) 2 łyżki posiekanego koperku (lub natki pietruszki) 1 łyżka majonezu (lub śmietany) - opcjonalnie 2 łyżki masła + 2 łyżki oleju bułka tarta sól, świeżo mielony pieprz do podania: jogurt lub sos tatarski, rzeżucha'; document.write(" "); Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Najtrudniajsza część jest na samym początku – musimy przeciąć jaja

Poezja smaku
Jajka w sosie warzywnym 191

okresie wielkanocnym jemy dużo jajek i staram się je jakoś urozmaicać. Tym razem zrobiłam w sosie na bazie majonezu i śmietany z warzywami. Szybkie do zrobienia i bardzo smaczne. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 7 rzodkiewek kawałek czerwonej papryki kawałek zielonego ogórka 3 łyżki majonezu Folwark 1 łyżka śmietany 18% gęstej sól pieprz kiełki brokuła ale-raj Przygotowanie: Ogórek(...)paprykę pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Rzodkiewki zetrzeć na tarce. Warzywa lekko posolić wymieszać i odłożyć na około pół godziny. Zlać nadmiar płynu ale nie wyciskać z warzyw. Dodać majonez, śmietanę , wymieszać i d oprawić do smaku. Odłożyć na około pół godziny by smaki się przegryzły. Sałatkę wyłożyć na półmisku położyć połówki jaj ek . Na wierzchu jajek położyć kiełki

Ala piecze i gotuje
Lawendowa babka jogurtowa na oleju rzepakowym 96

delikatna, puszysta i mięciutka. Rozeszła się w oka mgnieniu, chwała Bogu, że zdążyłam uwiecznić ją na zdjęciach! Swoją delikatną konsystencję zawdzięcza dodatkowi oleju rzepakowego na bazie którego przygotowałam słodki majonez. To dzięki niemu babka jest tak wilgotna. Domowy, pyszny majonez to jeden z powodów dla których w mojej kuchni nie może wręcz zabraknąć oleju rzepakowego! Tylko dzięki niemu moje wypieki(...)łyżek wody  Jajka ubijam z cukrem do momentu uzyskania puszystej i jasnej masy. Stopniowo wlewam olej rzepakaowy, łyżka po łyżce, cały czas miksując masę. Powinniśmy uzyskać masę przypominającą majonez. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia do osobnej miski. Do ubitej masy dodaję na przemian po łyżce jogurtu i przesianej mąki, miksując masę na niskich obrotach. Na koniec dodaję lawendę

Mango Papaja
Śledzie ze śliwką w occie 129

porcje )    1 porcja  = 350 kcal 150 g filetów śledziowych solonych 2 średnie cebule ( 90 g) 185 g śliwek w occie ( ok 15 szt. ) 2 łyżki majonezu pieprz WYKONANIE: 1. Śledzie pokroić w kostkę i przełożyć do miski. 2. Sliwki odsączyć, zalewę wlać do śledzi. Odstawić na 12h do lodówki. 3. Cebulę drobno posiekać. 4. Śliwki przekrawać(...)pół. 5. Śledzie odsączyć i połączyć z cebulą, śliwkami i majonezem. Doprawić pieprzem. INSTRUKCJA - KROK PO KROKU: Kaloryczność przepisu wg  Kalkulatora Kalorii :  KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Filety śledziowe solone a'la Matjas 338 150 27 25.5 0 Cebula (świeża) 36 90 0.99 0.09 6.88 Śliwki węgierki 85 185 1.3 0.37 21.09 Majonez light

Atlas Smaków
Wegański majonez bez jajek na mleku sojowym 108

Błyskawiczny i łatwy do przygotowania gęsty, wegański majonez bez jajek na mleku sojowym. Na innym mleku roślinnym nie próbowałam, ale słyszałam, że inne mleka się do tego nie nadają (domowe mleko sojowe ponoć też nie). Do przygotowania majonezu używam kupnego dobrego mleka sojowego bez cukru. W moim przepisie nie trzeba długo miksować. Nie trzeba też dodawać składników po kolei(...)powoli wlewać olej. Takie techniki wykorzystywane są w przypadku ręcznego ubijania. Korzystając z blendera nie ma takiej potrzeby. http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/04/weganski-majonez-bez-jajek-mleko-sojowe-vegan-mayonnaise1b-1170x874.jpg The post Wegański majonez bez jajek na mleku sojowym appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Majonez dietetyczny z awokado 151

Temat majonezu jest jak najbardziej na czasie, bo to idealny dodatek do jajek, sałatek, wędlin. Okazuje się, że majonez może być i zdrowy i pożywny. Zapraszam na zielony majonez z awokado, całkowicie roślinny, uwielbiany przez wegan. Jest gęsty, kremowy i bogaty w same zdrowe tłuszcze. Konsystencją bardzo przypomina ten tradycyjny przygotowany na bazie jajek, ale lepiej ich nie porównywać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jajka z rzodkiewką i porem 107

prawej stronie znajdziecie przepisy na wielkanocne przystawki , głównie jajka faszerowane i sałatki. Jest z pewnością w czym wybierać. A dzisiaj kolejna wielkanocna propozycja - jajka z rzodkiewką i porem w majonezie. Składniki: 10 jajek 1/2 pora pęczek rzodkiewki 2 łyżki majonezu sól, pieprz posiekany szczypiorek Jajka ugotować na twardo. Natłuc skorupki i zalać bardzo zimną wodą. Po godzinie obrać, przekroić(...)posiekać w paseczki. Zalać osolonym wrzątkiem, a po 10 minutach przelać zimną wodą i odcedzić. Rzodkiewkę umyć, odciąć końcówki i pokroić w kostkę. Rzodkiewkę i pory wymieszać z majonezem. Nałożyć na połówki jajek, wierzch posypać szczypiorkiem. Jajka schłodzić przed podaniem

Czerwień i błękit
SUROWKA Z SALATY Z POMIDORAMI 110

SURÓWKA Z SAŁATY Z POMIDORAMI. Jak nazwa wskazuje, są w niej pomidory i chrupiąca sałata, a do tego aromatyczny koperek. Całości wspaniałego smaku dopełnia sos na bazie śmietany oraz majonezu z nutką przyprawy prowansalskiej. Polecam przepis! ------------------------------------ Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 20 minut ------------------------------------ SKŁADNIKI: głowa sałaty (ulubionej) 4 średniej wielkości , jędrne pomidory 1 słodka cebula (sałatkowa) kopiasta łyżka posiekanego koperku(...)szklanka śmietany 2 łyżki łagodnego majonezu sól pieprz szczypta przyprawy prowansalskiej PRZYGOTOWANIE:   Krok 1. Umyte i osuszone liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki - układamy w salaterce. Krok 2. Przygotowujemy sos : śmietanę łączymy z majonezem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy szczyptę przyprawy prowansalskiej, mieszamy - polewamy sałatę. Krok 3. Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy w plasterki - układamy

Moja Książka Kucharska
TAJSKIE KOTLECIKI KUKURYDZIANE 223

ryżem oraz sałatą ze świeżych warzyw.  Jest to bardzo popularna przekąska na tzw. street food w Tajlandii. Zamiast krewetek, do przygotowania kotletów użyłam mięsa z kurczaka dodałam majonez i przyprawę do kurczaka Galeo, no  i wyszło świetnie.   Przygotowana masa jest gęsta, jednak nie na tyle, aby dłońmi formować z niej piękne kotleciki ;) Nabieramy łyżką porcje masy(...)sami zobaczycie :) SKŁADNIKI: 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1 niecała szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka posiekanego filetu z kurczaka 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżki posiekanego czosnku 2 łyżki majonezu 3 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka sosu sojowego 1 - 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka Galeo PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki na kotleciki umieszczam

Moja Książka Kucharska
Jajka w buraczanej otoczce 125

Jeśli znudziły Wam się klasyczne gotowane jajka z majonezem polecam odświeżyć jajeczny klasyk przy pomocy zakwasu buraczanego. Dzięki niemu zyskują nie tylko fantastyczny kolor ale również delikatny buraczany smak.   Składniki: 6 jajek 300ml zakwasu buraczanego 3 łyżki majonezu rzeżucha rzodkiewki Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Jajka obieramy ze skorupek i wkładamy do wysokiego naczynia. Zalewamy zakwasem(...)czerwony barszcz i pozostawiamy na noc w lodówce. Następnie wyciągamy, delikatnie osuszamy, przekrawamy na pół. Jajka serwujemy z majonezem wymieszanym z 2-3 łyżkami zakwasu buraczanego, rzeżuchą i kawałkami rzodkiewki

Pyry na Gaz
Sałatka z porem i żółtym serem 120

porem i żółtym serem   Składniki:   2 pory 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki kwaszone 100g żółtego sera, startego na grubych oczkach przyprawy: sól, pieprz 3 łyżki majonezu   Wykonanie: Pory kroimy na pół wzdłuż, dokładnie myjemy i kroimy na półtalarki. Zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut, odsączamy i odkładamy do wystudzenia (po wystudzeniu najlepiej odcisnąć z nadmiaru(...)wody). Ogórki kwaszone kroimy w kostkę. Z jajek wyjmujemy żółtka, białka kroimy w kostkę. Żółtka miksujemy z majonezem. Wszystkie składniki sałatki mieszamy w misce, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majonez z żółtkami. Mieszamy i schładzamy.   SMACZNEGO

Smak mojej kuchni