Pieczone mięsa, pasztety, sałatka jarzynowa z majonezem... To tradycyjne dania świąteczne, które są oczywiście bardzo dobre, ale dość tłuste i ciężkie. Potrawy wigilijne i bożonarodzeniowe nie muszą jednak być kaloryczne. Oto fit menu na Boże Narodzenie, czyli moje propozycje na świąteczny stół . Przepisy na dania rybne Świąteczna sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i szczypiorem Frittata z łososiem i szpinakiem
My Chcemy Jeśćpierniczków,ale oprócz tego musimy coś przygotować do zjedzenia na obiad. Dzisiaj mam propozycję pysznej i błyskawicznej sałatki z kaszy jaglanej i tuńczyka, nawet nie potrzeba do niej majonezu, smakuje wyśmienicie. Polecam szczególnie teraz dla wszystkich zapracowanych :) Składniki : 100 g kaszy jaglanej Cenos w woreczku 1 cebula 3 ogóreczki korniszony 1 puszka tuńczyka w oleju 4 pomidorki koktajlowe
Sama słodycz i szczypta chiliłyżeczka octu z białego wina 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1/2 jabłka obranego ze skórki i startego na tarce 1 i 1/2 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki majonezu 1 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w małą kostkę sól i pieprz do smaku Przygotowanie Wszystkie składniki wymieszaj w średniej misce, dopraw do smaku solą i pieprzem i włóż do lodówki
karmelowyWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-6 Składniki: 4 jajka, 1/2 brokuła, 1/2 puszki kukurydzy, 3 łyżki majonezu, łyżeczka musztardy (u mnie dijon), łyżeczka miodu, sól, pieprz Przygotowanie: Brokuła gotuję w osolonej wodzie (3-4 minuty, aby nie stracił koloru), siekam. Jajka gotuję na twardo, kroję w drobną kostkę. Kukurydzę osączam
JejKuchniasmarujemy masłem (pomijamy jeśli mam tuńczyka w oleju) 2. Wykładamy odsączonego z zalewy tuńczyka na pieczywo i mielimy pieprz. 3. Układamy mini korniszony i krążki czerwonej cebuli. 4. Dodajemy majonez (jeśli lubimy), sałatę i przykrywamy drugą częścią pieczywa i jemy! Smacznego
U Fiolkiczerwonej fasoli 100g żółtego sera 1 pomidor 1 czerwona papryka 1/2 opakowania nachos przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chilli olej do smażenia 1 łyżka masła sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka musztardy *** Mięso mielone podsmażamy wraz z cebulą na niewielkiej ilości oleju. Gdy się przyrumieni przyprawiamy do smaku i dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy
Blog z Apetytemdomowych przyjęciach i z pewnością zrobi wrażenie na gościach! Sałatka nie jest wcale trudna w przygotowaniu, wszystkie składniki układamy warstwowo w tortownicy, delikatnie przyprawiamy i smarujemy niewielką ilością majonezu, dzięki czemu uzyskujemy wspaniały efekt wizualny :)) 2. Sałatka „Big Mac” ( PRZEPIS TUTAJ ) Rewelacyjna sałatka, która z pewnością stanie się hitem każdej imprezy. Jest bardzo efektowna i mega smaczna
Blog z ApetytemSkładniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1/2 kapusty pekińskiej kilka kawałków papryki marynowanej 4-5 ogórków konserwowych kawałek pora karbowane chipsy o smaku zielonej cebulki majonez ketchup sol, pieprz, słodka papryka, … Czytaj dalej Sałatka gyros z chipsami
czarrna od kuchnipewnością i na moim stole ich nie zabraknie. Bardzo proste połączenie śledzia i sosu koperkowego poleca się na Świąteczny stół. Składniki: - 1/2 kg filetów śledziowych Sos: - 6 łyżek majonezu - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 2 łyżki oleju rzepakowego SemCo - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - koper - 1/2 łyżeczki cukru - 1/2 łyżeczki soku z cytryny - sól - pieprz 1. Ryby moczymy
Apetyczna babeczkaSkładniki 1 opakowanie filetów śledziowych lekko solonych a’la matias Seko 3 jajek 20 dkg pieczarek 1/2 puszk1 groszku 1 cebula 3 ogórki kiszone 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz … Czytaj dalej Śledzie po japońsku
czarrna od kuchniSkładniki: 1 brokuł jajka pomidory koktajlowe 2 łyżki kukurydzy ( u mnie Jamar – polecam ) kilka małych kulek mozzarelli Sos: 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1 rozgnieciony ząbek czosnku sól pieprz Brokuł gotujemy w osolonej wodzie. Układamy na talerzu, dodajemy ugotowane, pokrojone jajko, pomidorki przekrojone na pół, mozzarellę i kukurydzę. Sos podajemy w oddzielnym naczynku, by każdy
MojaQchnia.plktóry spędzimy głównie z najbliższymi, przy stole. Dziś podaję Wam przepis z cyklu "Śledzie na Wigilię" : "Jedna z Dwunastu" Palce lizać! Przepis jest bardzo aromatyczny i prosty.Nie zawiera majonezu, ani jajek. Wszystko opiera się na kilku składnikach, a całość niejednego gościa zachwyci i wprowadzi w stan zdumienia- tak niewiele, a taka fuzja smaków! Warto przygotować sałatkę wcześniej, gdyż
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 4 filety śledziowe Sos: 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 3 łyżeczki kaparów 2 ogórki konserwowe 5 sztuk pieczarek konserwowych 2 wiązki szczypiorku świeżo mielony czarny pieprz sól Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie około 1 godziny. Ogórki i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek szatkujemy. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą. Doprawiamy szczyptą
Qchnia po prostugrzybami. Postanowiłam połączyć te rzeczy i stworzyć moją sałatkę jarzynową bez groszku z puszki, za to z zieloną cieciorką, jabłkiem, czerwoną cebulą i moją ulubioną czarnuszką. Do tego majonez, ocet z białego wina, dużo świeżo mielonego czarnego pieprzu, trochę płatków chilli i sól. Wyszło pysznie :) „Sałatka jarzynowa bez groszku z zieloną ciecierzycą i czarnuszką” świetnie smakuje z chrupiącym
Moja DelicjaSkładniki: 36 krakersów 1 puszka tuńczyka sos 1000 wysp 1/2 szalotki 4 jajka 15 dkg sera żółtego majonez pieprz szczypiorek Przygotowanie: Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnym oczku, dodać … Czytaj dalej Sałatka na krakersach
czarrna od kuchni