pstrąga z pobliskiej hodowli i serków, które David planował wykorzystać do przepisów. Almette z chrzanem idealnie pasowało do ryby. Pasta z pstrąga na serku jest zdrowsza, niż ta na majonezie, a dzięki cytrynie i świeżym ziołom, jej smak jest zupełnie inny i świeży. Przygotowaliśmy ją razem. Pasta z wędzonego pstrąga (jak mówił David świetnie sprawdzi się też wędzona makrela
Poezja smakuprostu spróbować! Składniki (na 3-4 porcje): 2 brokuły 200g cienkich plasterków boczku surowego mała czerwona cebula 8-10 suszonych daktyli 4 łyżki nasion słonecznika Na dressing: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżki octu jabłkowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku Brokuły myjemy i gotujemy w dużej ilości osolonej
Smaczna Stronapracy. 2 op mrożonych brokułów (ok 800g) 6 plastrów bekonu parzonego 4 jajka 1 szkl kukurydzy konserwowej 1 szkl siekanych orzechów włoskich 1/2 czerwonej cebuli 2-3 łyżki majonezu sól, świeżo zmielony pieprz Brokuły ugotować na półtwardo, odcedzić. Pokroić na większe kawałki. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Cebulę posiekać. Jajka ugotować i grubo pokroić. Bekon pokroić w kosteczkę, przesmażyć
Smakołyki Asiznajomym też bardzo posmakowała. 2 filety z kurczaka przyprawa gyros 2 łyżki oleju op. makaronu w kształcie ryżu 2 pory puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli sól, pieprz mały słoik majonezu Filety umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć gyrosem i usmażyć. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Pora pokroić w cienkie plasterki, oprószyć solą, wymieszać i odstawić
Smakołyki AsiPiaskowe ciastka drożdżowe. Bez jajek, ale w zamian zawierają inny, dosyć nietypowy składnik - majonez. Ogólnie rzecz biorąc nie przepadam za piaskowymi wypiekami, jednak te ciastka, choć są dosyć sypkie, to smakują zaskakująco dobrze. Wprost nie można się oprzeć, by nie sięgnąć po kolejne. Syn powiedział, że smakują jak ciastka Milka, tyle, że są bez czekolady. Czytaj dalej
Arabeska waniliowamała puszka kukurydzy 1 pęczek rzodkiewki 4 ogórki konserwowe 1 cebula czerwona 6 jajek ugotowanych na twardo ½ pęczka szczypiorku Kilka pomidorków koktajlowych 2 łyżki oleju Sos: 1 mały słoik majonezu ½ szklanki pikantnego ketchupu Opcjonalnie sól, pieprz Dodatkowo: 2 łyżki oleju roślinnego Przyprawa do gyrosa Szczypta wędzonej papryki Sposób przygotowania: Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Obtaczamy
Kuchnia w czekoladzieHummus zastępuje mi masło, majonez, dip do podjadania z warzywami lub sos np. do pasztetów, więc robię go często. Żeby mi się nie znudził, przygotowuję go z różnymi dodatkami. W ten sposób pasta zyskuje na kolorze i smaku. Tradycyjnie do hummusu dodaje się sok z cytryny, za którym ja nie przepadam. W przypadku suszonych pomidorów ten dodatek jest zbyteczny. Składniki
Weekendy w domu i ogrodzieoccie w szklanej butelce! Kolejnymi przysmakami była zimna płyta (a na niej kiełbasa, pasztet, kaszanka i wędlina), ogórki kiszone, śledzik (rolmopsy, w oleju, w occie), smalec, jajka z majonezem i zielonym groszkiem, koreczki z sera żółtego, korniszonów i kiełbaski, domowe pikle oraz tatar. Do zimnej płyty dodałam domowy chleb z chrupiącą skórką , który rozszedł się w mgnieniu oka ! Oczywiście
CookYourselfprodukty dodajemy do miski. Na koniec do miski wlewamy jogurt. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem. No i gotowe. Szybko nam poszło, prawda? Jogurt naturalny możecie zastąpić majonezem przez co sałatka będzie bardziej treściwa kalorycznie. Koszt: 28 zł Przygotowanie: 30 minut (bez gotowania) Sałatka świetnie łączy się z koperkiem i krakersami To świetna imprezowa propozycja, ale przepis sprawdzi
Kuchennyviral.plsól, curry, chili, zioła prowansalskie czosnek w proszku, czarnuszka olej do podsmażenia pozostałe: pestki dyni ( podsmażone na sucho na patelni) brzoskwinia z puszki rukola świeża sos I : 3 łyżki majonezu + 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sos II : ketchup pikantny Fileta kroimy w kostkę, oprószamy przyprawami ( wedle uznania ale polecam koniecznie dodać chili i czarnuszkę 😊 ) i smażymy na niewielkiej
Domowe ciastaSsamjang to idealny dip do surowych warzyw czy dressing do sałatek, ale nie tylko. Polecam go również do grillowanych potraw, kebabów, wegabów, burgerów i kanapek (zamiast ketchupu, musztardy, majonezu). Jednym słowem, prawie do wszystkiego Składniki: 2 łyżki koreańskiej pasty sojowej Doenjang 1 łyżka koreańskiej pasty paprykowej Gochujang 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (opjonalnie, ale polecam jako zdrowe źródło Omega
Lamarida.plRewelacyjna surówka po żydowsku , czyli szybka i pyszna surówka z białej kapusty i warzyw. Mój przepis jest super zdrowy i niskokaloryczny. Nie dodajesz do niej ani majonezu, ani śmietany. Spróbuj a pokochasz! - tania, pyszna i niskokaloryczna surówka - bardzo uniwersalna i długo świeża - można ją szykować cały
AniaGotuje.plPuszka tuńczyka w sosie własnym/ w oleju, dowolnie 100g świeżego łososia 150g suchego ryżu 1 duża cebula 3 jajka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki puszka kukurydzy sos: 3 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany (jogurtu greckiego), 1 łyżka ketchupu (koncentratu pomidorowego) + po pół łyżeczki: soli, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki Robimy! Ryż gotujemy w lekko osolonym wrzątku, jajka gotujemy na twardo, studzimy
LatosiowydomMottem autorki jest więcej lekkości w kuchni.Ciężkie dania, ciasta czy desery zamienia w lekkie i aromatyczne, z udziałem ziół i naturalnych przypraw.Pokazuje alternatywy dla mleka, jak zastąpić tradycyjny majonez lekkim na bazie napoju sojowego, bez jajek i sztucznych dodatków. Książka jest idealnym poradnikiem dla początkujących młodych gospodyń.Kolorowa do pochłaniania wzrokiem, pomyślana dla tych którzy lubią zdrową kuchnię
Sama słodycz i szczypta chiliupiec w piekarniku. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania kotletów będziemy potrzebowali: z podanej porcji wyjdzie około 14 kotletów 1 podwójna pierś z kurczaka (około 600 g) 2 łyżki majonezu 2 jajka 100 g sera mozzarella (żółta) – starta na tarce o grubych oczkach 3 łyżki mąki ziemniaczanej (około 50 g) około 2 łyżek natki pietruszki około 1 łyżki szczypiorku około
Uwaga Babcia Gotuje