średnich ogórków konserwowych; Duży słoik marynowanych pieczarek (o wadze netto, po odsączeniu ok. 420 g); 2 łyżeczki musztardy (u mnie delikatesowa); 2 łyżki kwaśnej, gestęj smietany 18 %; 6 łyżek majonezu; Sól; Pieprz; Szczypta białego cukru. Sposób przygotowania: Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Drobno pokroić. Ogórki odcedzić z zalewy. Drobno pokroić. Dodać do posiekanych jajek. Pieczarki odcedzić z zalewy. Drobno(...)pokroić. Dodać do jajek z ogórkami. Dokładnie wymieszać. Do miski z jajkami, ogórkami i pieczarkami dodać majonez, śmietanę i musztardę i dobrze wymieszać. Sos przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Sos, do czasu podania, przechowywać w lodówce. Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi spora porcja sosu. Sos jest idealny do mięs, wędlin czy jaj. Marynowane pieczarki można zastąpić
Gospodyni Miejskaczerwonej papryki; 1/2 średniej, zielonej papryki; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 285 g); Puszka czerwonej fasoli konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 240 g); Pęczek szczypiorku; 3 łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Kabanosy pokroić w plasterki. Ser żółty pokroić w kostkę. Dodać do kabanosów. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Do dodać do sałatki. Wymieszać. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić(...)opłukać na sicie, pod bieżącą wodą. Dodać do sałatki. Wymieszać. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Odrobinę pozostawić do posypania po wierzchu, resztę dodać do sałatki. Wymieszać. Do sałatki dodać majonez. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić na 1 godzinę do lodówki w celu przegryzienia się smaków. Przed podaniem oprószyć resztką szczypiorku po wierzchu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu
Gospodyni Miejskakaszy jaglanej 1/2 kostki rosołowej 1 jajko garść ziaren słonecznika 1/2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych górskich pieprz, sól, zioła prowansalskie Dodatkowo: bułki ser żółty pomidor sałata kiełki majonez, ketchup Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie (1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody) razem z kostka rosołową do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Odstawiamy do wystygnięcia. Marchewkę(...)tylko z funkcją grilla. Gotowe burgery zapiekamy razem z serem w bułce, następnie podajemy z warzywami: pomidorem, sałatką, kiełkami i czym jeszcze chcemy. Dodatkowo możemy dodać ketchup lub/i majonez
Kuchnia MagdaLenyMożna przygotować jako danie piknikowe, wtedy pomidorów nie opiekamy. Wystarczy oczyścić połówki pomidorów z nasion, osaczyć, naciąć, ułożyć na papierowych ręcznikach i odstawić na godzinę. A użycie majonezu przygotowanego od podstaw wzbogaci smak. Składniki 4 pomidory owalne , np. śliwkowe 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów drobno starta skórka z 1 cytryny 115 g tuńczyka z puszki 2 łyżki kaparów sól(...)ułożyłem przeciętą stroną do dołu na blasze do pieczenia, zapiekałem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 12 minut. Następnie wyjąłem je i pozostawiłem do wystygnięcia. Sos majonezowy : majonez połączyłem z cienko startą skórką cytrynową, osączonym tuńczykiem i kaparami. Doprawiłem solą i pieprzem. Gotową masą wypełniłem połówki pomidorów, ozdobiłem pokrojonymi suszonymi pomidorami i bazylią. Podgrzałem krótko w piekarniku
R'n'G Kitchentwaróg , który smakiem nie ustępuje miejsca tradycyjnemu. Za czasów, gdy robiłem pastę w wydaniu „tradycyjnym” (czyt. z rybą i serem białym), dodawałem do środka również ketchup oraz majonez. Teraz, gdy staram się częściej stawiać na stole produkty dobre jakościowo, ale też zdrowe, ograniczam majonez ( sojonez ) do sałatki jarzynowej lub „odświętnych” nuggetsów. Tak więc pasta bezrybna
Blendmanłyżeczki cukru, dużo świeżo zmielonego pieprzu do smaku 5 łyżek octu winnego opakowanie 400g śmietany 18% 1 duża łyżka + 1 mała ostrej musztardy 3,5 łyżki majonezu Przygotowanie: 1. Matjasy kroimy w kostkę. Zalewamy 5 łyżkami octu winnego, odstawiamy na chwilę. 2. Przez ten czas siekamy drobno cebulę, jabłko, ogórki. Dodajemy(...)śledzi razem ze śmietaną, majonezem i musztardą. Dodajemy drobno posiekaną natkę i doprawiamy cukrem do smaku. Ewentualnie dodajcie jeszcze octu, pieprzu wedle uznania. Smacznego nie tylko od Święta
Zasmakuj Kuchnikaszy jaglanej 1/2 kostki rosołowej 1 jajko garść ziaren słonecznika 1/2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych górskich pieprz, sól, zioła prowansalskie Dodatkowo: bułki ser żółty pomidor sałata kiełki majonez, ketchup Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie (1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody) razem z kostka rosołową do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Odstawiamy do wystygnięcia. Marchewkę(...)tylko z funkcją grilla. Gotowe burgery zapiekamy razem z serem w bułce, następnie podajemy z warzywami: pomidorem, sałatką, kiełkami i czym jeszcze chcemy. Dodatkowo możemy dodać ketchup lub/i majonez
Kuchnia MagdaLenySKŁADNIKI: 5 pomidorów 3 ząbki czosnku 5 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 10 dag sera żółtego Sól i pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pomidory myję. Kroję na ćwiartki. Następnie układam na półmisku. Przygotowuję sos czosnkowy. Czosnek obieram, przeciskam przez praskę, dodaję jogurt naturalny, majonez. Następnie natkę pietruszki siekam. Dodaję do jogurtu. Całość doprawiam solą i pieprzem. Mieszam
Gotowanie PatkiPODUSZECZKI Z TUŃCZYKIEM SKŁADNIKI: 1 opakowanienciasta francuskiego 1 puszka tuńczyka Sól i pieprz 4łyżki jogurtu i majonezu 5 jajek 5 ogórków konserwowych 1 Cebula Natka Pietruszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto francuskie rozwijam. Między czasie nastawiam jajka by ugotowały się na twardo. Z ciasta wycinam rowne kwadraciki. Nie wieksze niż 3cm. Nastawiam do piekarnika na max 20min w 180 stopni(...)Studzę. Nastepnie jajka drobno kroję dodaję wszystkie przyprawy, majonez, jogurt. Ogórki kroję drobno dodaję do jajek. Cebulkę oraz ser żółty rowniez kroję bardzo drobno. Na koniec dodaję tuńczyka z puszki. Wszystko dokladnie mieszam, wręcz za pomocą łyżki ugniatam wszystkie składniki. Na każdy kwadracik kładę po łyżce pasty
Gotowanie Patkipomidory 500 g mięsa mielonego 2 czerwone cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego 500 g pieczarek puszka kukurydzy konserwowej Puszka czerwonej fasoli konserwowej 500 g gęstego jogurtu 4 łyżki majonezu 200 g żółtego sera Paczka chipsów tortilla sól pieprz ostra papryka łyżeczka cukru Przygotowanie : Przygotowujemy dużą przezroczystą miskę. Na jej dnie układamy porwaną na małe kawałki sałatę lodową Pomidory kroimy(...)plasterki i podsmażamy na łyżce masła. Na koniec smażenia oprószamy solą i pieprzem i przekładamy do miski. Następnie układamy warstwę kukurydzy Oraz warstwę czerwonej fasoli Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wylewamy na fasolę. Ser żółty ścieramy na najgrubszych oczkach i rozprowadzamy na sosie. Sałatkę wkładamy na parę godzin do lodówki. Przed podaniem na stół dekorujemy
Taste Therapylatin; mso-fareast-language:EN-US;} Mała główka młodej kapusty lub połowa większej spory kawałek pora z białą częścią 2 średnie jabłka 1 pęczek zielonej pietruszki 2-3 łyżki majonezu u mnie Winiary + 4-5 łyżek jogurtu naturalnego typu gr e ckiego sok z połowy cytryny sól, cukier, świeżo mielony pieprz do smaku Normal 0 21 false false false(...)ściemniało. Por cieniutko pokroić w pół krążki i posolić aby lekko zmiękł . Wszystko razem wrzucić do miski, przyprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Wymieszać z jogurtem połączonym z majonezem. Surówka ma świeży lekko ostrawy smak. Idealna do ryżu, ziemniaków a nawet do grillowanych mięs
W garach u Gosipuszka kukurydzy Dawtona 1 puszka zielonego groszku Dawtona 1 puszka czerwonej fasolki Dawtona 1 średni zielony ogórek 3-4 ogórki kiszone Kawałek białej części pora Ćwiartka czerwonej papryki Majonez + jogurt naturalny typu greckiego po 3-4 łyżki Pieprz, sól do smaku Przygotowanie: Pierożki ugotować wg przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu zahartować aby zapobiec sklejaniu się. Ogórki zielony oraz kiszone obrać(...)pierożkami i pozostałymi warzywami. Można również dodać szczypiorek czy natkę pietruszki a nawet posiekane jajko ugotowane na twardo. Tylko od nas zależy jakich składników użyjemy. Całość wymieszać z majonezem połączonym z jogurtem i przyprawić do smaku. Przed podaniem schłodzić
W garach u Gosipomidora. W duecie z fetą też nieźle wypadają. 1 średni brokuł 2 pomidory 3 ugotowane jajka 50 g ziaren słonecznika sos: 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 ząbek czosnku sól pieprz Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze,musi być lekko twardy. Ugotowane jajka obrać i podzielić na ćwiartki. Pomidory sparzyć wrzątkiem,ściągnąć skórkę(...)pokroić w dużą kostkę. Słonecznik uprażyć na gorącej patelni na rumiano. Na półmisku ułożyć różyczki brokuła,cząstki jajek i kostki pomidora. Jogurt wymieszać z majonezem i rozgniecionym czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem polać warzywa i jajka,posypać prażonym słonecznikiem
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki: 5 filetów śledziowych 1 burak 2 marchewki 1 cebula 5 jajek majonez Sposób wykonania: Filety moczymy w wodzie około 2 godzin a następnie kroimy na małe paski. Buraka gotujemy w mundurku. Marchewki (obrane) oddzielnie gotujemy w osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo i po wystudzeniu kroimy w kostkę. Buraki i marchew po wystudzeniu ścieramy na dużych oczkach tarki(...)Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Śledzie układamy w naczyniu, a następnie przykrywamy kolejno warstwami: starty burak, starte marchewki, cebula, jajka. Na wierzchu nakładamy majonez
Qchnia po prostukuchni!. Składniki: - 8 średnich ziemniaków - 5 jaj - 30 dag dobrego wędzonego boczku - 4 łyżki kukurydzy, groszku lub fasoli z puszki - 8 średnich kiszonych ogórków - pęczek szczypiorku - 3 łyżeczki majonezu - 3 łyżeczki musztardy - sól i pieprz 1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach z jedną łyżeczką soli. Studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę. Jajka gotujemy, studzimy, obieramy(...)kroimy w kostkę. Boczek pokrojony w słupki obsmażamy na rumiano i dodajemy do ziemniaków. 2. Następnie dodajemy jeszcze ogórki pokrojone w kostkę oraz drobno posiekany pęczek szczypiorku, musztardę, majonez, kukurydzę i przyprawy, mieszamy i gotowe
Apetyczna babeczka