Bardzo smaczna surówka z młodych warzyw. Znakomicie smakuje do tradycyjnego schabowego jak i również do dań grillowanych. 1/2 główki młodej kapusty 1 jabłko 2 marchewki Sól Pieprz 4 łyżki majonezu Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Marchewki oraz jabłko obieramy. Kapustę szatkujemy na piórka. Marchewki oraz jabłko ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystko mieszamy dokładnie ze sobą. Doprawiamy solą oraz pieprzem(...)Dodajemy majonez, jeszcze raz mieszamy
VioletoweKucharzeniemakaron kokardki 2 świeże ogórki szklarniowe jak gruntowe to 4 sztuki ser feta 3 większe pomidory puszka czerwonej fasolki puszka kukurydzy 5 jajek pęczek szczypiorku sól pieprz 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Makaron gotujemy al'dente. Jajka gotujemy na twardo. Ogórki i pomidory kroimy w kosteczkę, tak samo ser feta. Do dużej miski wrzucamy makaron, pokrojone jajka, warzywa(...)warzywa z puszki, pocięty szczypiorek, mieszamy, dodajemy majonez i jogurt. Mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem
kruche babeczkiSkładniki: 8 średnich młodych ziemniaków 25 dag surowego wędzonego boczku 4 świeże ogórki gruntowe 1 dymka pęczek koperku 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki czyścimy, skrobiemy i gotujemy. Ogórki obieramy. Boczek kroimy na małe kawałki i smażymy na patelni na rumiany kolor. Szatkujemy koper i dymkę. Ostudzone ziemniaki kroimy w talarki i łączymy z innymi(...)składnikami. Majonez łączymy z czosnkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem sałatkę
Qchnia po prostuSkładniki: 2 puszki tuńczyka w oleju papryka czerwona puszka kukurydzy konserwowej 200 g orzeszków solonych 200 g sera żółtego majonez Roleski sól, pieprz Tuńczyka i kukurydzę odsączamy, przekładamy do miski. Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazda nasiennego, a miąższ kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tartce na dużych oczkach. Na koniec dodajemy orzeszki i majonez. Doprawiamy do smaku
kulinarnyswiatdomikukurydza z groszkiem , 3 ogórki konserwowe, 3 jajka ugotowane na twardo, ½ puszki fasoli czerwonej, 100 g sera półtłustego sałatkowo-kanapkowego, 1 łyżka przyprawy do kurczaka, olej, 2-3 łyżki majonezu, świeży szczypiorek do dekoracji WYKONANIE Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą, smażymy na złoto, studzimy. Ser i jajka kroimy w dużą kostkę, a ogórki w drobną. W misce(...)mieszamy osączone z zalewy kukurydzę, groszek i fasolę czerwoną, dodajemy kurczaka, ogórki i ser, mieszamy z majonezem. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny aż składniki się przegryzą
słodki bratekradzę Wam - róbcie z podwójnej porcji składników! (do 20 sztuk - w zależności od wielkości) 85g masła/margaryny 100g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szczypta soli 2 łyżki majonezu (czubate) 1 jajko 165g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Opcjonalnie: cukier/wiórki kokosowe do obtaczania Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Ciągle mieszając - wbić jajko(...)dodać majonez i następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni i odstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie z masy przygotować ciasteczka. Można to zrobić na dwa sposoby: 1. Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć w cukrze lub wiórkach kokosowych i ułożyć
Di gotujesmaku. :) Sałatki nie podajemy z sosem vinaigrette, a z sosem na bazie jogurtu naturalnego, który dodajemy niemal do wszystkiego. Sos jogurtowy: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (gęstego) 2 łyżki majonezu sól, pieprz ulubione przyprawy Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy majonez (można dodać go więcej - sos będzie gęstszy, mniej - sos będzie rzadszy), przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Można dodać
Cooking Monsterogórek konserwowy, papryczka jalapeno większy pęczek mięty, posiekany cheddar lub parmezan (lub inny ser - świetnie sprawdzi się też dodatek fety) prażona cebulka sok z cytryny jogurt naturalny lub grecki majonez, ketchup patelnia do naleśników (lub większa zwykła patelnia) grill z pokrywą Placek wykładamy na patelnię i podgrzewamy (możecie pominąć ten etap, ale tortilla nie będzie tak elastyczna i trudniej(...)będzie ją złożyć), przekładamy go na talerz. Tortillę smarujemy odrobiną jogurtu i ketchupu (możecie też użyć majonezu), równomiernie posypujemy odrobiną sera. Następnie układamy sałaty oraz miętę, chrupiącego kurczaka, pokrojone drobno warzywa oraz tłuczone ziemniaki. Ich dodatek może Was zaskakiwać, ale wierzcie mi, świetnie sprawdzają się w tym zestawieniu. Dodają dodatkowej aksamitnej konsystencji, w zestawieniu z chrupiącym kurczakiem i jędrnymi
Cooking Monstermrożony) ok. 300-350 g ugotowanych ziemniaków 1 dymka pokrojona drobno 2 jajka (1 do panierowania) sok z 1/3 lub połowy większej cytryny 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu ziołowego (może być zwykły) 2 łyżeczki chrzanu 3 łyżki mąki 1 łyżeczka przyprawy do ryb sól i pieprz pół szklanki mąki - do panierowania pół szklanki bułki tartej - do panierowania gumowe(...)papierowym. Drobno ją siekamy i pozbywamy się ewentualnych ości. Wrzucamy do miski z ziemniakami. Do miseczki dodajemy 1 jajko, pokrojoną drobno dymkę wraz ze szczypiorkiem, jogurt naturalny, chrzan i majonez, sok z cytryny, przyprawę oraz dużą ilość pieprzu i sól do smaku. Wszystko mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Przygotowujemy 4 talerze: jeden na mąkę, drugi na rozbełtane jajko
Cooking Monsterlekka i smaczna kolacja. :) Pasta z awokado: 1 dojrzałe awokado 3 ugotowane na twardo jajka 1 mały ząbek czosnku ok. 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego sól i pieprz Jajka wkładamy do wody, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy. Gdy woda zawrze odliczamy 8 minut. Po tym czasie jajka wystawiamy, płuczemy w zimnej wodzie(...)pół, pozbywamy się pestki i łyżką wyjmujemy miąższ. Rozgniatamy go widelcem, skrapiamy sokiem z limonki lub cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Następnie dorzucamy jajka oraz majonez. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotowe! Ja najbardziej lubię nakładać tę pastę na jeszcze ciepłe grzanki, które wyskoczyły z tostera. Cudownie jedwabista pasta świetnie kontrastuje z chrupiącym pieczywem - zdrowo i smacznie
Cooking Monsterugotowanego, zimnego ryżu (100 g przed gotowaniem) 1 puszkę tuńczyka w kawałkach (odsączonego z zalewy) 1 małą puszka groszku lub pół dużej (odsączonego z zalewy) pęczek szczypiorku sól pieprz majonez (sam lub pół na pół z jogurtem naturalnym) Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i majonezem. Gotowe
Rozpustne gotowaniekurczaka 10 pieczarek 1 żółta papryka 1 pomidor 1 zielony ogórek typu wąż 2 garści posiekanej drobno kapusty pekińskiej 1 nieduża czerwona cebula 10 dag starkowanego sera żółtego majonez, keczup Wykonanie: Bagietki przekrawamy na połowę.Wstawiamy do piekarnika na ok 5 minut w 170 st. Bagietki posypujemy starty serem, wstawiamy do piekarnika do rozpuszczenia sera. Pomidory i ogórki kroimy(...)oprószamy sola i pieprzem, obsmażamy na oleju. Pieczarki kroimy w plastry, obsmażamy. Na każdą bagietkę układamy pieczarki, posypujemy kapustę pekińską,układamy pomidory, ogórki, cebulę,paprykę, wykładamy kurczaka całość polewamy majonezem i keczupem
Z Majeczką w kuchniwielu dań. Idealnie sprawdza się jako akcent na kanapkach, jajkach, wędlinach czy podany do mięsa. Dziś przedstawiam lżejszą wersję (bez warzyw w occie) tzw wersję francuską. Składniki: 1 słoiczek majonezu 1 łyżeczka musztardy sok z cytryny do smaku 1 łyżeczka startego chrzanu (może być ze słoiczka) 3 łyżeczki posiekanego szczypiorku 2 ugotowane jajka sól do smaku mielona papryka słodka cukier(...)puder do smaku Wykonanie: Jajka bardzo drobno posiekać, wymieszać z majonezem i resztą składników, przyprawić do smaku, starannie wymieszać i schłodzić
Tradycyjna KuchniaJest ona nieskomplikowana, łatwa w przygotowaniu, wyjątkowo smaczna i bardzo dobrze komponuje się z grillowymi daniami. Składniki: 1 kg młodych ziemniaków Słoik ogórków kiszonych koperek szczypiorek 4 łyżki majonezu 100 g jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie: Młode ziemniaczki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Po ostygnięciu obieramy je i kroimy w kostkę. Dodajemy do nich(...)także pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Mieszamy ze sobą majonez, jogurt, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowanym sosem polewamy ziemniaki z ogórkami. Na koniec dodajemy posiekany koperek i szczypiorek - ilość wg uznania - tak jak lubimy najbardziej :) Wszystko mieszamy. Smacznego
Taste Therapyletniego mleka 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko do pomalowania ciasta Farsz: 400 g mrożonego szpinaku (brykietu) 100 g sera feta 4 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy cukier, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie do miski wsypujemy przesianą(...)międzyczasie zamrożony szpinak wsypujemy na patelnię i odparowujemy na małym ogniu. Dodajemy podsmażony czosnek, oliwę, solimy i pieprzymy i chwile przesmażamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Fetę rozgniatamy widelcem, dodajemy majonez i mieszamy ze szpinakiem. Po upływie 30 minut każdą kulkę wałkujemy na pasek o dł. około 20 cm. Na pasku układamy farsz i rolujemy ciasto. Bułeczki wkładamy do formy
Kulinarne przygody Gatity