Solimy i pieprzymy do smaku. 4 Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. Porady Zróbcie do kotletów sałatkę z marchwi, jabłka i majonezu Marchew i jabłko ścieramy na grubych oczkach i mieszamy z majonezem. Proste! Artykuł Kotlety mielone – smaczne, sprawdzone pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia BazyliiCzasem najprostsze dania smakują najlepiej - wystarczy kilka składników! Składniki: 4 jajka puszka kukurydzy 25 dag szynki konserwowej 25 dag żółtego sera 6-8 kawałków papryki marynowanej 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz szczypiorek do dekoracji Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo - obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do miski. Kukurydzę odsącz na sitku i dodaj do jajek. Szynkę, ser i paprykę(...)pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj majonez i dopraw solą z pieprzem. Sałatkę udekoruj papryką i szczypiorkiem
Alutka-Gotujedostały drugie życie ( makaron ). Składniki: Ugotowany makaron – dowolny ( pozostałość z rosołu ) Mieszanka warzywna z marchewką i fasolką ( słoik ) Pieczarki marynowane ( mały słoik ) Ser żółty 100 gram Oliwki ( mały słoik ) Majonez 1 łyżeczka musztardy Sól Pieprz Wykonanie: Makaron kroimy na mniejsze kawałki. Mieszankę warzywną przekładamy na sito i przepłukujemy wodą. Odsączone warzywa dodajemy do makaronu. Pieczarki i oliwki kroimy na połowę(...)kroimy w drobną kostkę i również umieszczamy w sałatce. Do całości dodajemy majonez, musztardę i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName
Smaki Ewygotującą się wodę. Gotować ok. 1,5-2 minut od wypłynięcia. Po odcedzeniu podawać z sosem czosnkowym i pestkami dyni. Sos czosnkowy: 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki suszonego oregano 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej papryki 1/2 łyżeczki soli Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą. Dodać oregano, wyciśnięty czosnek, paprykę i sól
BullioŚwietny dodatek do obiadów. Proporcje na sos są idealne, jedynie sól daję do smaku. pół główki białej kapusty 2 marchewki 2 małe cebule 1/3 szklanki cukru pudru pół szklanki majonezu łyżeczka musztardy 1,5 łyżki octu winnego 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli pół łyżeczki pieprzu Kapustę i cebulę dokładnie posiekać. Obrane marchewki zetrzeć na tarce. Wszystko dokładnie wymieszać(...)Cukier puder zmieszać z majonezem, musztardą, octem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Surówkę polać przygotowanym sosem, wymieszać i odstawić do lodówki
Bulliohansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Brukselka – 40 dag Ogórek zielony – 1 szt Rzodkiewka -1/2 pęczka Majonez – 3 łyżki Śmietana 2 łyżki Sól Cukier Pieprz kolorowy Brukselkę należy oczyścić, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, dodać szczyptę cukru i gotować pod przykryciem. Do miękkości, odcedzić i ostudzić. Ogórki(...)półplasterki. Rzodkiewkę oczyścić, opłukać i zetrzeć ją na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Brukselkę przekroić na pół, wsypać do miski, dodać ogórki i rzodkiewkę startą. Śmietanę wymieszać z majonezem, solą i pieprzem i polać sałatkę, delikatnie wymieszać
Camilla w kuchnipłaskie łyżki cukru łyżeczka soli 200 g ugotowanych ziemniaków ok 400 ml ciepłego mleka 2 łyżki oleju Sos czosnkowy: 1/2 szkl gęstej kwaśnej śmietany 1/2 szkl majonezu 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz ok 15-20 dag sera żółtego olej do głębokiego smażenia Ciasto: Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól. Wymieszać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do mąki. Wlać(...)olej i tyle ciepłego mleka aby otrzymać gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Sos czosnkowy: śmietanę wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku i odstawić aby smaki się przegryzły. Ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 7-8 części. Każdy kawałek rozwałkować na ok 1cm placuszek
Smakołyki Asizastosowanie- jest składnikiem zup, zapiekanek, surówek i wielu innych potraw. By uniknąć piekącego smaku, można go krótko zblanszować. Surówka z pora i jabłka Składniki: - 1 por - 1 większe jabłko - majonez + śmietana - cukier , sól , pieprz Pora umyć pod bieżącą wodą, posiekać w półplasterki i sparzyć wrzątkiem. Wymieszać z jabłkiem startym na tarce , połączyć z majonezem i śmietaną. Doprawić do smaku
Aromatyczne Podróżekapusty pekińskiej 3-4 łyżki przyprawy do gyrosa 2 czerwone cebule 6 średnich ogórków konserwowych 100 g ketchupu 250 g sera feta 3 łyżki oleju sos 3-4 łyżki majonezu 200 g śmietany 18% 2 ząbki czosnku czarny pieprz sól przepis Kurczaka kroimy na niewielkie kawałki a następnie przekładamy do miski, dokładnie łączymy z przyprawą do gyrosa, po czym odstawiamy(...)cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki sałatki układamy warstwowo – kurczaka, keczup, połowę kapusty pekińskiej, ogórki, czerwoną cebulę, pokruszony ser feta i drugą połowę poszatkowanej kapusty. W misce łączymy śmietanę oraz majonez, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Gotowy sos równomiernie rozprowadzamy na wierzchu sałatki. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy na pół godziny do lodówki
Smakowite Daniaskładniki: 1-2 piersi z kurczaka 1 puszka białej fasoli Jamar 1/2 puszki kukurydzy 1 słoik startego selera marynowanego 3 jajka 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz, tymianek tłuszcz do smażenia opcjonalnie: natka pietruszki wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Mięso z kurczaka myjemy kroimy w kostkę, doprawiamy solą pieprzem oraz tymiankiem i smażymy na tłuszczu(...)następnie odstawiamy do wystudzenia. Selera, kukurydzę oraz fasolę odsączamy i dodajemy do jajek. Na koniec dodajemy wystudzonego kurczaka oraz majonez. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Opcjonalnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniaminut :) Lubię odkrywać takie perełki kuchni podkarpackiej. Ta pochodzi z Ziemi Przemyskiej*. Składniki: 4 białe rzepy 4 ogórki kiszone 2 winne jabłka 2 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru czarny mielony pieprz Rzepę i jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki ścieramy razem ze skórką. Do sałatki dodajemy szczypiorek, majonez, sól
Trzeci talerzŚwietny dodatek do obiadów. Proporcje na sos są idealne, jedynie sól daję do smaku. pół główki białej kapusty 2 marchewki 2 małe cebule 1/3 szklanki cukru pudru pół szklanki majonezu łyżeczka musztardy 1,5 łyżki octu winnego 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli pół łyżeczki pieprzu Kapustę i cebulę dokładnie posiekać. Obrane marchewki zetrzeć na tarce. Wszystko dokładnie wymieszać(...)Cukier puder zmieszać z majonezem, musztardą, octem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Surówkę polać przygotowanym sosem, wymieszać i odstawić do lodówki
Bulliopożywnie. Składniki: 1/2 brokuła 1 szklanka makaronu średniej grubości 4 kabanosy (niezbyt suche) czerwona papryka puszka białej fasoli 5 jajek mały kubeczek jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku pieprz sól Brokuła i makaron ugotować osobno w osolonej wodzie al dente.Fasolę odcedzić, paprykę pokroić w plastry. Jajka ugotować na twardo i pokroić niezbyt drobno. Kabanosy(...)pokroić w plasterki. Majonez wymieszać z jogurtem i rozdrobnionym czosnkiem. Doprawić pieprzem. Wszystkie składniki razem wymieszać, odstawić sałatkę do lodówki, żeby smaki przeszły
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapyszna sałatka :) Do sałatki wykorzystałam dynie marynowaną od Dagomy . Składniki: * 200 g małż * 4 ogórki kiszone * 180 g dyni marynowanej * 3 łyżki kukurydzy konserwowej * 1/3 czerwonej papryki * łyżka majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Małże przełożyć do miski. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Dynie marynowaną pokroić na mniejsze kawałki, paprykę w drobną kostkę, kukurydzę(...)odsączyć z nadmiaru wody. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Odstawić na około 2 godziny, aby smaki się przegryzły
Zrób to smaczniePyszna sałatka z pieczonych buraczków ,super sprawdzi się do mięs i pieczeni-polecam na obiad Składniki: 3 średnie buraczki ząbek czosnku 1 łyżka majonezu, 2 łyżki śmietany 18 %(lub jogurtu) sól pieprz Przygotowanie: Buraczki zawijamy w folię aluminiowa(każdy osobno) i pieczemy w 180 stopniach ok 1 godz studzimy,i kroimy w kostkę,mieszamy z majonezem i śmietaną
Swojskie jedzonko