niezbędnych witamin. Dzisiejsza propozycja bardzo znana,ale też bardzo lubiana zarówno przeze mnie jak i przez męża. Składniki: 1 duży por 1 duża marchewka 2 jabłka 1 łyżka majonezu 2 łyżki śmietany sól,pieprz Por należy dokładnie umyć i pokroić w cienkie plastry,posolić,odstawić na ok 15 min. W tym czasie możemy obrać marchewkę i jabłka,zetrzeć(...)tarce o dużych oczkach. Jeśli por puści sporo soku należy go odlać,połączyć wszystkie warzywa,dodać majonez oraz śmietanę i całość przyprawić solą i pieprzem
Niespełnione zdolności kulinarneSzybka sałatka do obiadu lub do kanapek. Można zamiast majonezu tak jak podałam w przepisie przygotować z jogurtem lub jak kto woli ze śmietaną. Za każdym razem będzie smaczna. Uwielbiam takie surówki czy sałatki do obiadu. Zawsze staram się przygotować coś nowego lub dawno nie podawanego. Jeśli macie ochotę to zerknijcie do zakładki Sałatki lub Surówki. Znajdziecie tam fajne(...)smaczne propozycje sałatek tych do obiadu i tych jako samodzielne danie. Składniki 1 duży por 10-12 pomidorków koktajlowych 1 czerwona papryka 1/2 pęczka pietruszki 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego sól pieprz papryka słodka papryka ostra Por pokroić. Każdego pomidorka przekroić na połowę.Paprykę pokroić w cienkie paski. Wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką
O kuchni z uczuciemprzygotowany sos idealnie smakuje z mięsem, frytkami czy pieczonymi warzywami. Przy każdym kęsie czuć chrupiące papryki! 190 g jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 czerwonej papryki Sól czosnkowa W wysokiej miseczce mieszamy ze sobą jogurt naturalny oraz majonez. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz posiekany szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy
VioletoweKucharzeniemięsne roladki, dlatego można się nieźle zdziwić:). Jeśli zrezygnujemy z boczku, roladki będą chrupiące. 8 kromek chleba tostowego 8 plastrów sera 8 plastrów boczku wędzonego 1 papryka majonez keczup 1. Każdą kromkę chleba tostowego rozwałkowujemy cienko za pomocą wałka. 2. Smarujemy keczupem, majonezem, układamy ser i paprykę. Zwijamy w roladki, każdą z nich owijamy plastrem boczku. Spinamy wykałaczkami
Szefowa kuchnidodają całego "smaczku" SKŁADNIKI 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka ka kawałek selera 5 jajek 1 małe jabłko 5 ogórków kiszonych 3 ogórki curry 1 cebula groszek konserwowy majonez kielecki sól, pieprz WYKONANIE Ziemniaki, marchew, selera i pietruszkę gotujemy pod przykryciem do miękkości, studzimy, obieramy ze skórki. Jajka gotujemy na twardo. Warzywa, jajka, ogórki i jabłko kroimy(...)kostkę (jabłko przed pokrojeniem obieramy ze skórki). Pokrojone składniki mieszamy z groszkiem i majonezem, przyprawiamy solą i pieprzem
słodki bratekogórki konserwowe 2 dymki ze szczypiorkiem 2 czubate łyżki posiekanego koperku sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony, do smaku 4 łyżki marynaty z ogórków konserwowych 3 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka ostrej musztardy np. rosyjskiej Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w skórkach. Po lekkim przestudzeniu obrać ziemniaki ze skórek, pokroić w dużą kostkę. Przełożyć ziemniaki(...)niewielką kostkę i dodać do ziemniaków. Drobno posiekać koperek i dymkę, dodać do ziemniaków. Jeśli ziemniaki ,,nie wypiły" marynaty, to należy ją odlać przed dodaniem sosu. W miseczce wymieszać majonez, jogurt, musztardę, dodać do sałatki i wymieszać. Przyprawić sałatkę solą i spora ilością pieprzu. Sałatka jest gotowa do spożycia, jednak najlepiej smakuje po 2-3 godzinach przechowywania w lodówce
Codziennik KuchennyPasta idealna do kanapek... Urozmaici zarówno śniadanie jak i kolację. Składniki: 1 makrela wędzona 4 jajka pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Szczypiorek drobno kroimy. Makrelę obieramy ze skóry, czyścimy z ości i rozrywamy rękami na małe kawałki. Ugotowane i ostudzone jajka drobno siekamy nożem lub ścieramy na tarce na ostrych oczkach. Wszystkie składniki(...)mieszamy razem z majonezem. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą
Kuchnia MagdaLenyśrednie ziemniaki pół pęczka rzodkiewek 3 ogórki konserwowe pół pęczka szczypiorku (grubego szczypiorku z białą częścią) 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżeczka musztardy (użyłam Sarepskiej) 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz, szczypta cukru Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i wystudzić. Pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki, ogórki i jajka w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać(...)Musztardę, majonez i śmietanę połączyć ze sobą w kubeczku, dodać sól, pieprz i szczyptę cukru do smaku. 1/3 szczypiorku odłożyć. Wszystkie warzywa połączyć z sosem, przełożyć do salaterki. Posypać szczypiorkiem
Posadzone i zjedzoneSkładniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 czerwonej papryki kawałek pora 1 marchewka 1 pomidor 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz siekany koperek Sposób przygotowania: 1. Kapustę pokroić w kostkę lub w cienkie paski. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę. 2. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. 3. Wszystko wymieszać, dodać majonez, koperek i doprawić do smaku. Smacznego
Kuchnia domowa Anijajka ugotowane na twardo mały pęczek świeżego posiekanego koperku sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka 4 łyżki jogurtu naturalnego, ja użyłam Bakomy typu greckiego, gęstego 1 łyżka majonezu Przygotowanie: Ugotowane i wystudzone ziemniaki obierz ze skórki, pokrój w kostkę. W kostkę pokrój także ogórki i jajka ugotowane na twardo, a w cienkie talarki pokrój rzodkiewkę. W miseczce wymieszaj ziemniaki(...)resztą składników, jogurtem i majonezem, przypraw do smaku, dodaj koperek. Można dodać więcej pieprzu, żeby sałatka nie była zbyt mdła. Smacznego
Zasmakuj Kuchniząbki czosnku sól, pieprz, chili 1-2 łyżki zimnej wody 3 ulubione bułki 3 plasterki sera pomidor ogórek świeży ogórek konserwowy/kiszony czerwona cebula sałata/rukola sos czosnkowy (jogurt, majonez, czosnek, sól, zioła) ketchup, majonez, musztarda u mnie dodatkowo był jeszcze chutney z pomidorów oraz chutney z czerwonej cebuli INGREDIENTS (3 portions): approx 500 g beef (shoulder) salt, pepper, chilli
Martyna Cooksfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Brukselka – 40 dag Pomidory – 2 szt Rzodkiewka Majonez -3 łyżki Śmietana- 2 łyżki Sól Cukier Pieprz kolorowy Brukselkę należy oczyścić, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, dodać szczyptę cukru i gotować pod przykryciem. Do miękkości, odcedzić i ostudzić. Pomidory(...)zdjąć z nich skórkę i pokroić na małe kawałki. Brukselkę pokroić na połówki, wsypać do miski, dodać kawałki pomidorów i rzodkiewkę pokrojoną w kostkę. Śmietanę wymieszać z majonezem, solą i pieprzem i polać sałatkę, delikatnie wymieszać
Camilla w kuchnisłoika papryki marynowanej 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 cebulki dymki z zieloną częścią 5 jajek M sól pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Pieczarki, paprykę kroję na drobniej, kukurydzę i groszek odsączam. Wszystko daje do większej miski. Jajka gotuję na twardo, również kroję. Tuńczyka odsączam, trochę rozdrabniam, dodaję do reszty(...)mieszam, dodaję majonez i jogurt, doprawiam i mieszam
kruche babeczkiindyka to świetny pomysł na codzien ny , smakowity obiad i ...... alternatywa dla klasycz nych mielonych. Kotlety Mielone z Indyka - Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka duża cebula łyżka majonezu jajko bułka namoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej przyprawy: majeranek, tymianek, rozmary n, słodka papryka sól pieprz ponadto: bułka tarta do obtaczania(...)przygotowania: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz (ilość według uznania), majonez oraz bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso. Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami niewielkie kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Ostrożnie przekładamy na rozgrzany tłuszcz
Słodka Stronabyła. I też się sprawdziła. Składniki 2 ugotowane na twardo jajka tuńczyk z puszki w sosie własnym 3 ogórki konserwowe pół czerwonej papryki kilka pomidorków koktajlowych 2 łyżki majonezu zielona sałata sól pieprz meksykańska tortilla kukurydziana masło Przygotowanie Ogórki i paprykę pokroiłem, paprykę w dość grubą kostkę, a ogórki w paski. Jajka przecisnąłem przez sitko. Pomidorki(...)pokroiłem na ćwiartki. Tuńczyka rozdrobniłem delikatnie widelcem. Wszystkie składniki delikatnie wymieszałem z dwoma łyżkami majonezu, doprawiłem solą i pieprzem. Sałatę po opłukaniu porwałem na mniejsze kawałki. Rozgrzałem patelnię posmarowaną masłem. Na tortilli rozłożyłem pastę, uzupełniłem kawałkami sałaty. Tortillę zwinąłem w rulony, schłodziłem, pokroiłem w ukośne kawałki. Gotowe
R'n'G Kitchen