Składniki: jogurt naturalny 180 g 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 4 łyżki majonezu sól do smaku pieprz do smaku 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano Sposób przygotowania: Jogurt wlewamy do naczynia. Wyciskamy ząbki czosnku. Dodajemy 4 łyżki majonezu. Wsypujemy cukier i doprawiamy solą do smaku. Dodajemy bazylię, oregano i pieprz do smaku. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny
Przepisy kulinarne babci Antoninymrożone – 15 dag wędzonej szynki (np polędwicę łososiową z indyka) – 200g czerwonych winogron – 1 czerwoną cebulę – ziarna prażonego słonecznika – mały kubeczek jogurtu – łyżka majonezu – czosnek (zazwyczaj daję ząbek, albo dwa w zależności od wielkości) – sól, pieprz Brokuły podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie na al dente (powinny być lekko(...)twarde). Odcedzić, przepłukać zimną wodą i ostudzić. W tym czasie cebulę pokroić w piórka a winogrona przekroic na połówki. Szynkę podsmażyć na patelni. Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem i wyciśnietym przez praskę czosnkiem. Do miski przenieć ostudzone brokuły i resztę składników. Polać sosem a wierzch posypac prażonym słonecznikiem
Szybko Tanio Smaczniewszystko można tutaj wrzucić. Zawsze smakuje inaczej. Zawsze przepyszna! Do przygotowania pasty jajecznej potrzebujemy: – 4 jajka ugotowane na twardo – ok 200 g żółtego sera – jogurt i majonez (jedno albo drugie albo oba) – koperek/pietruszkę/bazylię/szczypiorek (dodajcie co lubicie najbardziej) – sól, pieprz – odrobina ketchupu do smaku – bazylia/pietruszka Co jeszcze można dodać(...)utrzeć na tarce (grube oczka). Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić widelcem. Bazylię i pietruszkę posiekać drobno. Wszystko wymieszać. Dodać jogurtu (jakieś 4 kopiaste łyżki), doprawić solą, pieprzem i ewentualnie dodać majonezu i ketchupu. Wszystko wymieszać. Podawać z chlebem, krakersami lub zjadać samotnie
Szybko Tanio SmacznieTakie są też faszerowane pomidory – chyba prościej się już nie da! Do przygotowania faszerowanych pomidorów potrzebujemy: – połówki świeżych pomidorów – 1 puszkę tuńczyka (w sosie własnym) – majonez jogurt – kapary – sól, pieprz do smaku – ćwiartki ugotowanych jajek Tuńczyka odsączcie z zalewy, wrzućcie do miski i rozpuście widelce. Dodajcie jogurt, majonez (wystarczy jedna łyżka
Szybko Tanio Smaczniejogurt/majonez. Fantastyczna propozycja, gdy mają pojawić się niezapowiedziani goście. Do przygotowania faszerowanych brzoskwiń potrzebujemy: – 1 puszkę brzoskwiń – 1 puszkę tuńczyka w sosie własnym – jogurt biały (majonez w wersji bardziej kalorycznej) – kapary (opcjonalnie, ja użyłam do dekoracji) – sól, pieprz i inne ulubione przyprawy – natka pietruszki Brzoskwinie i tuńczyka odsączyć. W misce tuńczyka rozdrobnić(...)widelcem) i wymieszać z odrobiną jogurtu (majonezu), dodać kapary i drobno posiekaną pietruszkę. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę z tuńczyka można też przygotować dzień wcześniej, tak aby się „przegryzła”. Życzę smacznego
Szybko Tanio Smaczniekażdemu przypadnie do gustu. Jeżeli jesteście ciekawi, zapraszam do lektury! Do przygotowania tarty potrzebujemy: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 2 cukinie – 1 opakowanie jogurtu greckiego – łyżkę majonezu – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz, curry opcjonalnie: ser feta, roquefort Przygotowania zaczynamy od sosu czosnkowego. W misce umieszczamy jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (sól, pieprz
Szybko Tanio SmacznieProsta, klasyczna sałatka. Szybka, ale z niewielką ilością majonezu. Dzięki papryce jest dodatkowo chrupiąca. Obowiązkowa pozycja na karnawałowych przyjęciach! Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – 2 opakowania tortellini – pół słoika warzyw sałatkowych „Kotlin” albo własna mieszanka (te warzywka dostałam od teściowej i na prawdę świetnie się sprawdzają!!!) – 1 czerwoną paprykę – sól, pieprz – majonez/jogurt – kawałek(...)Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Warzywa ze słoika odcedzić i opłukać z zalewy. Osuszyć (można w ręczniku papierowym) i przełożyć do miski. Dodać pokrojoną szynkę, przyprawy, majonez i tortellini. Wymieszać. Zostawić na noc w lodówce do przegryzienia
Szybko Tanio Smaczniepowodzeniem może zagościć na Waszych stołach podczas wielkanocnych spotkań. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – słoik selera korzeniowego – puszkę kukurydzy – puszkę ananasa (najlepiej w kawałkach) – łyżkę majonezu + jogurt – natkę pietruszki Seler, kukurydzę i ananasa odsączyć oraz przepłukać wodą. Jeżeli używamy ananasa w plastrach to wtedy pokroić. Całość wymieszać, dodać jogurt i majonez. Przyprawić do smaku solą
Szybko Tanio Smacznieskładników jest bardzo nieoczywiste co sprawia, że podczas degustacji nasze zmysły szaleją. Do przygotowania sosu potrzebujemy: – 2 puszki mandarynek – paczkę migdałów w płatkach (ok 100 g) – majonez lub majonez/jogurt – curry – odrobina pieprzu cytrynowego Mandarynki dobrze odsączamy z zalewy i wrzucamy do miski. Dodajemy jogurt (lub majonez z jogurtem, zależy od Waszych preferencji), pieprz, curry
Szybko Tanio SmacznieUlubiona potrawa mojego małża z dzieciństwa. Świetna propozycja również na Wielkanoc! Do przygotowania jajek na groszku potrzebujemy: – groszek (najlepiej ze słoika lub mrożony) – majonez lub 1/2 jogurtu – jajka – sól, pieprz Groszek odsączyć na sitku z zalewy lub ugotować mrożony. Wymieszać z majonezem i przyprawami. Na wierzchu układać ugotowane na twardo jajka. Voila, gotowe
Szybko Tanio Smaczniegrilla. Przygotujecie ją w oka mgnieniu i tak samo szybko będzie znikać. Do przygotowania 2 porcji sałatki potrzebujemy: – słoik ogórków konserwowych (kupicie tutaj ) – łyżkę majonezu – 2 łyżki jogurtu – posiekany koperek – sól, pieprz Ogórki pokrójcie na średnio grube plastry i posiekajcie koperek. Całość przemieśćcie do miski, dodajcie majonez i jogurt. Na koniec doprawcie do smaku solą
Szybko Tanio Smaczniesałatkę. Kalafior świetnie komponuje się z koperkiem oraz lekkim sosem czosnkowym i doskonale pasuje do mięska. składniki: 1 duży kalafior 2 łyżki posiekanego koperku 5 łyżek jogurtu 5 łyżek majonezu 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie kolorowy pieprz Do miseczki przełożyć jogurt i majonez. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i odstawić. Kalafiora podzielić
Monia miesza i gotujesałatkę podpatrzyłam u Gatity 1 filet z piersi kurczaka (300-400 g) 5 łodyg selera naciowego 6 plastrów ananasa z puszki 200 g różowego winogrona 3 łyżki majonezu 1 łyżka przyprawy do gyrosa 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki curry sól świeżo mielony pieprz Filet pokroić w niedużą kostkę,oprószyć przyprawą do gyrosa i usmażyć na oleju. Pozostawić do wystygnięcia(...)Seler naciowy pokroić w kosteczkę,ananasa na drobne kawałki. Kulki winogrona podzielić na ćwiartki i usunąć pestki. W misce wymieszać razem usmażone mięso,seler,winogrono i ananasa. Dodać majonez i przyprawę curry,doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę schłodzić w lodówce
Kolorowa kuchnia Elkipłaską, łyżeczkę kurkumy , będzie zdrowiej i apetyczniej ) 1 kawałek białej części pora ( taki około 10-15 cm ) 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 4 średniej wielkości korniszony 2 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu- płaska 1 łyżka posiekanego koperku sól , pieprz do smaku Kukurydzę odcedzamy z zalewy i odstawiamy do odcieknięcia na sitku . Korniszony kroimy i dokładamy do kukurydzy ,żeby także(...)mięso z kurczaka ( odspojone od kości , ale z kawałkami wędzonej skórki -odetnijcie i usuńcie tylko tłuszcze ) , a następnie dokładamy resztę składników : kukurydzę z korniszonami , posiekanego drobniutko pora , paprykę . Doprawiamy majonezem , chrzanem , koprem ,solą i pieprzem . Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny ,a najlepiej na noc . Sałatka Słowiańska jest gotowa Smakuje zawsze i wszędzie ,a do tego
Ogrodnik w podróżySkładniki: 6 jajek na twardo farbki spożywcze - jedna kropla lub dwie pożądanych kolorów, a także wode do rozcieńczania 1 łyżka majonezu wymieszanego z czosnkiem(nie pisze ile czosnku ,bo to każdy indywidualnie do swego smaku daje) Żelatyna pół łyżeczki - przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dwa ostre cienkie rurki do cięcia twardo jajko do (1) wielkości tęczówki, oraz(...)barwnikiem spożywczym tęczówki. Pozostawić do wyschnięcia. W malowanych tęczówkach wyciąć miejsce dla źrenicy Wymalować drugim kolorem ,umieścić w źrenicę w tęczówce. Odetnij dolną część jajka .Pusta górę jajka wypełnij majonezem a następnie załóż tęczówkę i źrenice . Wykończyć cienką warstwą glazury żelatyny Makaron czarny Składniki: 2 -3 gniazda ugotowanego czarnego makaronu oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku,posiekane drobno świeże
w mojej kuchni