WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 4 j ajka, czubata łyżka majonezu, płaska łyżka śmietany, łyżeczka musztardy, 2 łyżki startego sera żółtego, pieprz, sól, 2 łyżki posiekanej rzeżuchy, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżka posiekanego k operku. Przygotowanie: Jajka gotuję n a twardo. Ostrożnie wyjmuję żółtka, ucieram(...)gładko wraz ze śmietaną, musztardą, majonezem i serem żółtym. Do masy dodaję po łyżce posiekanych ziół (łyżkę rzeżuchy zostawiam do dekoracji). Doprawiam solą i pieprzem wg własnego smaku. Gotową pastą faszeruję jajka. Całość posypuję rzeżuchą
JejKuchniaILOŚĆ PORCJI: 7-9 Składniki: 6 większych z iemniaków (ugotowanych w mundurkach), 4 średnie ogórki kiszone, 4 średnie czerwone cebule, pęczek koperku, mały jogurt naturalny, 4-5 łyżek majonezu, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Ziemniaki obieram, kro ję w większą kostkę. Ogórki obieram ze skórki, siekam w kostkę. Cebulę drobno siekam. Jogurt łączę z majonezem, dodaję
JejKuchniatwardo, 100 g fety + 1 łyżka do sosu, 3 większe garście roszpunki, pęczek rzodkiewek, 1/4 zielonego ogórka, łyżka posiekanej rzeżuchy, pęczek szczypiorku; 2 łyżki musztardy miodowej, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka miodu, 2 łyżki oliwy. Przygotowanie: Roszpunkę opłukać, szczypiorek posiekać. Jajka pokroić w ósemki, rzodkiewkę w plasterki, ogórka w półplasterki, a fetę w kostkę. Przygotować(...)dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki, tj. musztardę, majonez, sok z cytryny, miód, oliwę i łyżkę fety. Warzywa, jajka i ser przełożyć do miski, doprawić nieco solą i pieprzem. Polać sosem, posypać zieleniną
JejKuchniaILOŚĆ PORCJI: 3-6 Składniki: 6-7 kr omek ciemnego pieczywa, 3 jajka, 2 pęczki szczypiorku (najlepiej cienkiego), opakowanie serka śmietankowego, 100 g łososia wędzonego, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo, kroję w plastry. Szczypiorek drobno siekam. Kromki chleba przekrawam na pół (po ukosie) smaruję dosyć grubo serkiem, kładę posmarowaną stroną na szczypiorku, lekko dociskam(...)Układam kawałki łososia i jajko. Posypuję solą i pieprzem, dekoruję majonezem i szczypiorkiem
JejKuchniaORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki: 4 j ajka, 3 łyżki papryczki jalapeno ze słoika, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżka posiekanej natki pietruszki, łyżeczka oliwy, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, cuki er. Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo, przekrawam na pół, wyjmuję żółtka. Papryczkę odcedzam na sitku, drobno siekam. Dokładnie łączę z rozdrobnionymi żółtkami, zieleniną, oliwą i majonezem
JejKuchniaŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 30 da g fasolki szparagowej, 10 łyżeczek jogurtu naturalnego lub śmietany, 5 łyżeczek majonezu, 4 średnie ząbki czosnku, 1/2 pęczka koperku, średniej wielkości ogórek kiszony w ostrej zalewie, majeranek, oregano, bazylia, sól, papryka ostra. Przygotowanie: Fasolkę gotuję w osolonej wodzie do miękkości tj. około(...)minut. W międzyczasie przygotowuję sos: koperek, czosnek i ogórka bardzo drobno siekam. Dokładnie łączę z jogurtem i majonezem. Całość doprawiam do smaku, odstawiam do lodówki. Fasolkę odcedzam, polewam wcześniej przygotowanym sosem
JejKuchniaILOŚĆ PORCJI: 8-10 Składniki: warzywa pozost ałe z gotowania barszczu: seler, 4 małe marchewki, 2 małe pietruszki, około 80 dag buraków, 7 małych ziemniaków, 4 jajka, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo, ziemniaki w mundurkach z dodatkiem soli. Wszystkie warzywa oraz jajka kroję w kostkę. Całość doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, mieszam z majonezem
JejKuchniaMINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 4 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: 2 wi ększe ugotowane buraki, 5 średnich ogórków konserwowych, kilka pieczarek - podsmażonych lub sparzonych wrzątkiem, 2 jajka, majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo. Pieczarki sparzam przez 5 minut wrzątkiem, następnie hartuję zimną wodą. Wszystkie warzywa i jajka kroję w kostkę. Mieszam z majonezem, doprawiam do smaku solą
JejKuchniaILOŚĆ PORCJI: 3-6 Składniki: puszk a tuńczyka (u mnie w oleju), mała papryka czerwona, łyżka posiekanej natki pietruszki, 6 jajek, 10 dag tartego sera żółtego, pieprz, sól, majonez. Przygotowanie: Tuńczyka osączam na sicie. Jajka gotuję na twardo, kroję w większą kostkę. Paprykę drobno siekam. Wszystkie składniki przekładam do miski, łączę z majonezem, doprawiam solą i pieprzem
JejKuchniaCZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-9 Składniki: około 25 dag sera żółtego, średnia papryka czerwona, 4 jajka ugotowane na twardo, puszka kukurydzy, majonez, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz. Przygotowanie: Ser żółty kroję w kostkę średniej wielkości kostkę. Kukurydzę osączam z zalewy. Paprykę i jajka siekam dość drobno. Wszystkie składniki łączę z majonezem
JejKuchniakurczaka(około 500g) przyprawa gyros 2 łyżki masła klarowanego oliwa z oliwek cebula szalotka kilka pomidorków koktajlowych kilka plastrów boczku wędzonego ser parmezan i salami(wg.uznania) 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu 1 łyżka śmietany słodkiej 18% WYKONANIE: pierś kroimy na cienkie paseczki, spryskujemy oliwą z oliwek, posypujemy przyprawą gyros, zostawiamy na dwie godz.(ja na całą(...)zrumienienia, następnie mieszamy z ugotowanym ryżem, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty parmezan, mieszamy, połowę wkładamy do naczynia żaroodpornego, boczek kroimy w cienkie paski, rozkładamy na ryżu, z majonezu, ketchupu i śmietany robimy sos, smarujemy ryż w naczyniu, rozkładamy zeszkloną na maśle cebulę i pomidorki koktajlowe, posypujemy serem, rozkładamy drugą część ryżu z kurczakiem, smarujemy sosem. posypujemy serem, pieczemy
Kuchnia BeatySkładniki: 5 jaj 3/4 szklanki mąki pszennej 34 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka otarta z 1 cytryny 4 czubate łyżki majonezu Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać porcjami cukier, cały czas ubijając. Dodawać po jednym żółtku wciąż miksując do połączenia się składników, dodawać majonez
kgwjanczewogoudą wasabi to ciekawe, zaskakujące połączenie. Składniki: 5 jaj ugotowanych na twardo 150 gram serka łososiowego 50 gram sera gouda z dodatkiem wasabi szczypta soli i pieprzu 1 łyżka majonezu 100 gram wędzonego halibuta rukola do dekoracji Jajka kroimy na pół i wyciągamy żółtka. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka, serek, majonez, przyprawy i starty ser ugniatamy widelcem
Mango Papajawybrałam na towarzyszy rzeczonego pora. Wyszło bardzo smacznie i pewnie niedługo zrobię ją ponownie, tym razem kupując pora dedykowanego tej oto suróweczce;) 1 por 2-3 marchewki 1 jabłko majonez śmietana sól, pieprz, odrobina cukru Oczyszczony por pokroić na półplasterki (można przelać wrzątkiem na sicie). Marchewki i jabłko zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wszystko wymieszać razem z majonezem
Smaki Na TalerzuSkładniki - 2 puszki tuńczyka w oleju ( ok. 400 g razem ) - 500 g makaronu rurki - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 1 ogórek wężowy - 2 papryki - pęczek szczypiorku - sól, pieprz ziołowy Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni(...)umyć. Ogórki pokroić w cienkie plastry. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Tuńczyka osączyć. Szczypiorek przepłukać, osuszyć i posiekać. Makaron wymieszać z warzywami i rybą. Dodać majonez, jogurt i szczypiorek, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem ziołowym. Uwaga – sprawdzona rada Sałatka najlepiej smakuje gdy ma temperaturę pokojową :) Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Świat Smaku