wpisują się w jesienne menu. Źródło: Moje Gotowanie nr 11/2016 Składniki: 1/4 główki białej kapusty 1 duże jabłko (lub 2 małe) garść orzechów włoskich 1 łyżka śmietany 1 łyżka majonezu sól, pieprz, sok z cytryny Kapustę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na parę minut. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd i ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)Orzechy siekamy na grubsze kawałki. Do kapusty dodajemy jabłka, orzechy, majonez i śmietanę. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzą i sokiem z cytryny
My simple kitchenMakaron tortellini, brokuł i marchew gwarantują smaczną sałatkę. Można zabrać ją w lunchboxie do pracy. 1 brokuł 250g makaronu tortellini z szynką/mięsem 2 marchewki 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz, czosnek granulowany 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy przez około 10 minut, kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę gotujemy(...)miękkości, kroimy w kostkę. 3. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem
Szefowa kuchniSkładniki: 250 twarogu 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 1 czerwona papryka 4 kiszone ogórki 1 mała cebulka natka pietruszki kilka gałązek 2 łyżki majonezu sól pieprz do smaku Wykonanie : T warożek rozgniatamy widelcem i łączymy z tuńczykiem wraz z częścią oleju. Cebulę , paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do twarożku. Natkę pietruszki siekamy dodajemy(...)sałatki, doprawiamy solą i pieprzem i całość łączymy z majonezem,. gotowe szybko i smacznie
W kuchennej krainiekorzenia pietruszki 1 mały seler 2 czerwone papryki słodkie 1 puszka konserwowego zielonego groszku 1 puszka konserwowej kukurydzy 1 puszka konserwowej czerwonej fasoli 2 jabłka 1 por majonez śmietana 18 % sól pieprz mielony zielona natka pietruszki Sposób wykonania : M archewkę i korzeń pietruszki umyj, ugotuj do miękkości w wodzie. Następnie odcedź, ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę(...)sitku groszek, fasolę i kukurydzę. Natkę pietruszki umyj, posiekaj. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszaj razem. Na końcu dopraw do smaku pieprzem i solą , dodaj po kilka łyżek śmietany i majonezu, wymieszaj. Gotowe. Smacznego
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: jogurt naturalny 180 g 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 4 łyżki majonezu sól do smaku pieprz do smaku 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano Sposób przygotowania: Jogurt wlewamy do naczynia. Wyciskamy ząbki czosnku. Dodajemy 4 łyżki majonezu. Wsypujemy cukier i doprawiamy solą do smaku. Dodajemy bazylię, oregano i pieprz do smaku. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny
Przepisy kulinarne babci Antoninymrożone – 15 dag wędzonej szynki (np polędwicę łososiową z indyka) – 200g czerwonych winogron – 1 czerwoną cebulę – ziarna prażonego słonecznika – mały kubeczek jogurtu – łyżka majonezu – czosnek (zazwyczaj daję ząbek, albo dwa w zależności od wielkości) – sól, pieprz Brokuły podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie na al dente (powinny być lekko(...)twarde). Odcedzić, przepłukać zimną wodą i ostudzić. W tym czasie cebulę pokroić w piórka a winogrona przekroic na połówki. Szynkę podsmażyć na patelni. Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem i wyciśnietym przez praskę czosnkiem. Do miski przenieć ostudzone brokuły i resztę składników. Polać sosem a wierzch posypac prażonym słonecznikiem
Szybko Tanio Smaczniewszystko można tutaj wrzucić. Zawsze smakuje inaczej. Zawsze przepyszna! Do przygotowania pasty jajecznej potrzebujemy: – 4 jajka ugotowane na twardo – ok 200 g żółtego sera – jogurt i majonez (jedno albo drugie albo oba) – koperek/pietruszkę/bazylię/szczypiorek (dodajcie co lubicie najbardziej) – sól, pieprz – odrobina ketchupu do smaku – bazylia/pietruszka Co jeszcze można dodać(...)utrzeć na tarce (grube oczka). Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić widelcem. Bazylię i pietruszkę posiekać drobno. Wszystko wymieszać. Dodać jogurtu (jakieś 4 kopiaste łyżki), doprawić solą, pieprzem i ewentualnie dodać majonezu i ketchupu. Wszystko wymieszać. Podawać z chlebem, krakersami lub zjadać samotnie
Szybko Tanio SmacznieTakie są też faszerowane pomidory – chyba prościej się już nie da! Do przygotowania faszerowanych pomidorów potrzebujemy: – połówki świeżych pomidorów – 1 puszkę tuńczyka (w sosie własnym) – majonez jogurt – kapary – sól, pieprz do smaku – ćwiartki ugotowanych jajek Tuńczyka odsączcie z zalewy, wrzućcie do miski i rozpuście widelce. Dodajcie jogurt, majonez (wystarczy jedna łyżka
Szybko Tanio Smaczniejogurt/majonez. Fantastyczna propozycja, gdy mają pojawić się niezapowiedziani goście. Do przygotowania faszerowanych brzoskwiń potrzebujemy: – 1 puszkę brzoskwiń – 1 puszkę tuńczyka w sosie własnym – jogurt biały (majonez w wersji bardziej kalorycznej) – kapary (opcjonalnie, ja użyłam do dekoracji) – sól, pieprz i inne ulubione przyprawy – natka pietruszki Brzoskwinie i tuńczyka odsączyć. W misce tuńczyka rozdrobnić(...)widelcem) i wymieszać z odrobiną jogurtu (majonezu), dodać kapary i drobno posiekaną pietruszkę. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę z tuńczyka można też przygotować dzień wcześniej, tak aby się „przegryzła”. Życzę smacznego
Szybko Tanio Smaczniekażdemu przypadnie do gustu. Jeżeli jesteście ciekawi, zapraszam do lektury! Do przygotowania tarty potrzebujemy: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 2 cukinie – 1 opakowanie jogurtu greckiego – łyżkę majonezu – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz, curry opcjonalnie: ser feta, roquefort Przygotowania zaczynamy od sosu czosnkowego. W misce umieszczamy jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (sól, pieprz
Szybko Tanio SmacznieProsta, klasyczna sałatka. Szybka, ale z niewielką ilością majonezu. Dzięki papryce jest dodatkowo chrupiąca. Obowiązkowa pozycja na karnawałowych przyjęciach! Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – 2 opakowania tortellini – pół słoika warzyw sałatkowych „Kotlin” albo własna mieszanka (te warzywka dostałam od teściowej i na prawdę świetnie się sprawdzają!!!) – 1 czerwoną paprykę – sól, pieprz – majonez/jogurt – kawałek(...)Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Warzywa ze słoika odcedzić i opłukać z zalewy. Osuszyć (można w ręczniku papierowym) i przełożyć do miski. Dodać pokrojoną szynkę, przyprawy, majonez i tortellini. Wymieszać. Zostawić na noc w lodówce do przegryzienia
Szybko Tanio Smaczniepowodzeniem może zagościć na Waszych stołach podczas wielkanocnych spotkań. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – słoik selera korzeniowego – puszkę kukurydzy – puszkę ananasa (najlepiej w kawałkach) – łyżkę majonezu + jogurt – natkę pietruszki Seler, kukurydzę i ananasa odsączyć oraz przepłukać wodą. Jeżeli używamy ananasa w plastrach to wtedy pokroić. Całość wymieszać, dodać jogurt i majonez. Przyprawić do smaku solą
Szybko Tanio Smacznieskładników jest bardzo nieoczywiste co sprawia, że podczas degustacji nasze zmysły szaleją. Do przygotowania sosu potrzebujemy: – 2 puszki mandarynek – paczkę migdałów w płatkach (ok 100 g) – majonez lub majonez/jogurt – curry – odrobina pieprzu cytrynowego Mandarynki dobrze odsączamy z zalewy i wrzucamy do miski. Dodajemy jogurt (lub majonez z jogurtem, zależy od Waszych preferencji), pieprz, curry
Szybko Tanio SmacznieUlubiona potrawa mojego małża z dzieciństwa. Świetna propozycja również na Wielkanoc! Do przygotowania jajek na groszku potrzebujemy: – groszek (najlepiej ze słoika lub mrożony) – majonez lub 1/2 jogurtu – jajka – sól, pieprz Groszek odsączyć na sitku z zalewy lub ugotować mrożony. Wymieszać z majonezem i przyprawami. Na wierzchu układać ugotowane na twardo jajka. Voila, gotowe
Szybko Tanio Smaczniegrilla. Przygotujecie ją w oka mgnieniu i tak samo szybko będzie znikać. Do przygotowania 2 porcji sałatki potrzebujemy: – słoik ogórków konserwowych (kupicie tutaj ) – łyżkę majonezu – 2 łyżki jogurtu – posiekany koperek – sól, pieprz Ogórki pokrójcie na średnio grube plastry i posiekajcie koperek. Całość przemieśćcie do miski, dodajcie majonez i jogurt. Na koniec doprawcie do smaku solą
Szybko Tanio Smacznie