majonez - 14247 przepisów (strona:362/950)

Sałatka z makrelą w oleju 164

lunch do pracy (*).  Polecam! 3 jajka 1 puszka makreli w oleju 1 cebula  2 ogórki konserwowe 2 łyżki posiekanej pietruszki  Dodatkowo: sól, pieprz 2 łyżki majonezu (lub wg gustu) Jajka należy ugotować na twardo i następnie - wraz z ogórkami pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, a makrelę odsączyć z oleju. Wszystkie składniki połączyć z natką pietruszki(...)majonezem. Gotową sałatkę doprawić do smaku i schłodzić w lodówce (aby smaki się przegryzły). (*) Polecam pojemniki do przechowywania żywności (i nie tylko) Glasslock, które są wykonane z najwyższej jakości szkła hartowanego - dzięki czemu charakteryzują się 3-krotnie większą wytrzymałością niż zwykłe szkło.  Pojemniki nadają się do mycia w zmywarce, można je stosować do zamrażania i odgrzewania potraw w kuchence

Di gotuje
Schab gotowany soczysty 286

myślałam dopóki nie spróbowałam zrobić. Schab jest naprawdę miękki i soczysty, a przede wszystkim dietetyczny. SKŁADNIKI 1 kg schabu bez kości ok.3 litrów wody 4 łyżki soli 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej kilka ziaren czarnego pieprzu 6 ząbków czosnku zioła suszone typu: majeranek, tymianek, cząber ( razem 2 łyżki) 2-3 kulki ziela angielskiego 4 liście laurowe WYKONANIE Schab(...)łyżeczkami soli i odrobiną suszonych ziół. Pozostałe zostawiamy do gotowania. Tak przyprawiony schab zostawiamy na dobę   w chłodnym miejscu. Na drugi dzień do dużego garnka wlewamy wodę dodajemy majonez, musztardę sól, pieprz. Zioła roztarte w dłoniach, ziele angielskie, pokruszone liście laurowe, pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Wszystko mieszamy. Wkładamy schab. Od chwili zagotowania gotujemy pod przykryciem

W kuchennym oknie Ewy
sałatka z selera naciowego i rzodkiewki 237

pysznie! Składniki: 1 seler naciowy  pęczek rzodkiewki 150 g sera żółtego w kawałku 5 jajek 1/2 puszki kukurydzy 150 g szynki w kawałku 5 plastrów ananasa 3 łyżki majonezu mały kubeczek jogurtu naturalnego pieprz sól Seler umyć i pokroić drobno. Ser i rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szynkę pokroić w średnie kosteczki. Jajka ugotować na twardo, obrać(...)posiekać. Ananasa pokroić na drobne kawałki. Majonez wymieszać z jogurtem, posolić, przyprawić pieprzem (można też dodać ząbek czosnku). W misce układać wszystkie składniki warstwami w dowolnej kolejności tak, żeby były dwie warstwy sosu majonezowego a na samym wierzchu ma być rzodkiewka. Sałatka najlepiej smakuje po 2-3 godzinach, kiedy smaki przejdą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałatka z selerem naciowym,ananasem i gotowanym kurczakiem 235

winogronem i selerem naciowym    ugotowany filet z piersi kurczaka (ok. 400 g) 1 puszka ananasa 1 mała puszka kukurydzy 5 łodyg selera naciowego 4 łyżki majonezu sól  świeżo mielony pieprz Ugotowane mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Ananasy i kukurydzę odsączyć z zalewy. Seler naciowy i ananasy pokroić na kawałki. Składniki wymieszać z majonezem i doprawić

Kolorowa kuchnia Elki
Pasta jajeczna z brokułami 241

Składniki jajka, 6 szt brokuł, 1/2 szt cebula, 1 mała szt majonez, 5 łyżek sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, kroimy w drobną kosteczkę. Brokuł wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy 5 minut, dzielimy na malutkie różyczki, studzimy. Cebulę bardzo drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez, doprawiamy. Chłodzimy w lodówce przez 2 godziny

Gotowanie moimi oczami
Sałatka z kaszą gryczaną + film 193

składniki na 6 porcji woreczek kaszy gryczanej ( 100 g) 30 dag wędliny 30 dag sera żółtego 3 jajka ugotowane na twardo biała część pora puszka kukurydzy 4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy czarny pieprz sól przepis Ugotowaną i wystudzoną kaszę przekładamy do dużej miski i dodajemy do niej odsączoną z zalewy kukurydzę. Białą część pora kroimy na małe kawałeczki. Żółty(...)oraz wędlinę i ugotowane na twardo jajka kroimy w małą kostkę. Pokrojone składniki wrzucamy do sałatki. Na końcu do sałatki dodajemy majonez, musztardę całość doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i wszystko razem łączymy.   Artykuł Sałatka z kaszą gryczaną + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Sałatka z selera z ziemniakami – kuchnia podkarpacka 208

Tradycja, smak i wdzięk” oraz ciekawa „Księga tradycji i smaków Eurogalicji”. Składniki: 200 g selera 200 g ziemniaków 100 g ogórków kiszonych 100 g cebuli szczypiorek sól i pieprz majonez Seler i ziemniaki myjemy szczoteczką, zalewamy zimną wodą i gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy i kroimy w paski lub kostkę. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Cebulę można dodać surową(...)proponuję, żeby ją posolić i zalać wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzamy. Szczypiorek siekamy. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Po więcej przepisów KUCHNI PODKARPACKIEJ zapraszam TUTAJ a więcej przepisów na SAŁATKI znajdziecie TUTAJ

Trzeci talerz
SAŁATKA CURRY Z SELERA NACIOWEGO 173

bierze udział w konkursie  LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY Składniki: 1 op. selera naciowego 1 pojedyncza pierś z kurczaka 200 g winogron czerwonych 1/2 granatu 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka curry przyprawa do kurczaka sól, pieprz oliwa do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka(...)Smażymy, a następnie studzimy. Selera naciowego i winogron myjemy, osuszamy. Seler naciowy kroimy w kostkę, a winogron kroimy w ćwiartki. Wyłuskujemy ziarenka granatu. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy majonez i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą

Kuchnia MagdaLeny
Rolada z mięsa mielonego z omletem i warzywami 311

pieczarek; 2 średnie cebule; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; Sól; Pieprz; Olej. Omlet: 100 g żółtego sera (u mnie edamski); 2 duże jaja; 2 czubate łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Przygotować omlet.  Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).  Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić mikserem na sztywną(...)pianę, po czym dodać żółtka i wymieszać łyżką.  Do ubitych jaj dodać starty, żółty ser i majonez, przyprawić solą i pieprzem do smaku i delikatnie wymieszać łyżką.  Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.  Na tak przygotowaną blechę wylać masę na omlet i nadać jej kształt prostokąta (omlet powinien być mniejszych rozmiarów niż blacha od piekarnika

Gospodyni Miejska
Sałatka z wędzonym łososiem 197

kolację lub kiedy zjawi ają się niespodziewani goście. 100 g wędzonego łososia 4 ugotowane jajka mała puszka groszku konserwowego 1 mała czerwona cebula 2 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz  Jajka obrać ze skorupek,pokroić w kosteczkę. Groszek odsączyć z zalewy,cebulę drobno posiekać,łososia pokroić na małe kawałki. Do jajek dodać groszek,pokrojonego łososia(...)posiekaną cebulę i szczypiorek. Zmieszać z majonezem,doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę schłodzić w lodówce

Kolorowa kuchnia Elki
SAŁATKA MAKARONOWA 142

puszki czerwonej fasoli konserwowej * około 10 cm kawałek zielonej części pora * garść startego na tarce o dużych oczkach żółtego sera * 3 jajka ugotowane na twardo * 1 łyżka majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Makaron ugotować al dente, jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Groszek, kukurydzę i fasolę odsączyć na sitku(...)Pora pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać. Połączyć z majonezem, doprawić do smaku sola i pieprzem, ponownie wymieszać. Odstawić do lodówki na około 2-3 godziny

Zrób to smacznie
Sałatka z indykiem i brokułami 174

sycąca, mojej rodzinie bardzo smakowała, polecam. Składniki: 1 różyczka z brokułami 250 gram piersi z indyka 1 papryka czerwona 1 mała puszka kukurydzy 1 puszka cieciorki 4-5 łyżek majonezu Sól, pieprz Czubryca zielona Swojski Wyrób Przyprawa do indyka Słodka i ostra papryka Olej do smażenia Sposób przygotowania: Piersi z indyka kroimy w plastry, nacieramy przyprawą do indyka, słodka(...)brokułów, gotujemy przez 2 minuty od zagotowania, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Kukurydzę i ciecierzycę odsączamy z zalewy, paprykę kroimy w cienkie paski. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki żeby wszystkie składniki się przegryzły

Bajeczna Kuchnia
Pasta z makreli 157

chociaż raz jadł w swoim życiu. U mnie w wersji najprostszej, bez zbędnych dodatków - taka, jaką lubię :) Składniki: 1 makrela wędzona 2 jajka 1/2 cebuli 1 łyżka majonezu 1 łyżka keczupu pieprz szczypiorek Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek i kroimy w drobną kostkę. Makrelę pozbawiamy ości. Cebulę drobno siekamy. W misce łączymy ze sobą makrelę, cebulę i jajka(...)Dodajemy majonez i keczup. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy posiekany szczypiorek. Doprawiamy do smaku pieprzem

My simple kitchen
Jajka faszerowane ze szczypiorkiem 189

jajka faszerowane. Pyszne, szybkie, proste. Polecam wypróbować. Jajka faszerowane ze szczypiorkiem 10 jajek 1 marchewka 1 mały pomidor pęczek szczypiorku sól do smaku pieprz do smaku 3 łyżki majonezu Jajka umyć, ugotować na twardo. Po ugotowaniu usunąć skorupki, przepołowić delikatnie jajko na pół i wyciągnąć żółtka. Żółtka przełożyć do miski, następnie utrzeć żółtka, aby zrobiła się z nich papka. Marchewkę(...)ugotować, usunąć skórkę. Pokroić drobno. Tak samo drobno pokroić pomidora. Wszystko wymieszać w misce z żółtkami. Szczypiorek poszatkować i wrzucić do miski. Przyprawić i polać majonezem. Wymieszać. Przygotowaną pastę nakładać na połówki jajek, do dziurek, pozostałych po wyjęciu żółtka

Gotuję Testuję
Surówka z groszkiem i porą 153

Polecam, nawet na dzisiejszy obiad. Surówka z groszkiem i porą 1 seler 1 duża marchew pół puszki groszku konserwowego 10 dag sera żółtego 1 jabłko 1 por 4 łyżki majonezu sól, pieprz Najpierw wszystkie warzywa wymyć i osuszyć. Seler, marchew, ser żółty i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Groszek odsączyć z wody, dodać połowę puszki do miski, pora(...)pokroić w krążki. Wszystko razem połączyć posolić, popieprzyć dodać majonez dokładnie wymieszać. Podawać z ziemniakami. Smacznego

Gotuję Testuję