Może na Wielkanocnym stole pojawi się u Was taka przystawka ? Składniki 3 ugotowane ziemniaki średniej wielkości 2 łyżki majonezu około pół szklanki startego sera Cheddar 3 cykorie sól 1 słoiczek czarnego kawioru 1 słoiczek czerwonego kawioru szczypiorek Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem, obrałem i przecisnąłem przez prasę do ziemniaków. Ser starłem na tarce o małych oczkach na drobne(...)paseczki. W misce wymieszałem ziemniaki, tarty ser, majonez i szczyptę soli. Tak przygotowaną pastę nałożyłem po łyżce na każdy listek cykorii, na to około pół łyżeczki kawioru i posiekany szczypiorek
R'n'G Kitchenprzygotowane i zjedzone tego samego dnia. Zresztą co tu dużo pisać, przekonajcie się sami ;) Składniki: * 4 jajka * 7-8 większych pieczarek * natka pietruszki ( nie dużo) * sól, pieprz * 1 łyżeczka majonezu Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, gdy ostygną oskubać ze skorupek, przekroić na pół i z białek wyjąć żółtka. Pieczarki pokroić drobno, podsmażyć na małej ilości oliwy z oliwek(...)misce, dodać podsmażone pieczarki, posiekaną natkę pietruszki i wszystko lekko zmiksować blenderem ( ja tę czynność wykonuje dosłownie kilka sekund, ponieważ lubię małe wyczuwalne kawałki pieczarek). Następnie dodać majonez do farszu i ewentualnie sól i pieprz, wszystko wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziewać białka jajek. P/S Pozostały farsz idealnie smakuje na chlebie
Zrób to smacznieniewiele dlatego też radzę od razu zrobić z podwójnej porcji. składniki: 500 g pieczarek 4-5 jajek 1 łyżka oleju garść posiekanej natki pietruszki pieprz 2-3 łyżki majonezu Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać patelnie z olejem i wrzucić starte pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę, wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek(...)Następnie ugotowane jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jajek dodać wystudzone pieczarki i wymieszać. Potem dodać majonez i natkę pietruszki, ponownie wymieszać. Do smaku doprawić pieprzem. Jeśli wolimy pastę o bardziej gładkiej konsystencji można ją zmiksować blenderem. Gotowa pastę podawać z pieczywem
Monia miesza i gotujechudej szynki 1 słoik ciętego selera w zalewie 1 duże kwaśne jabłko 1/2 dużej cebuli 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki posiekanego szczypiorku (można zastąpić pietruszką) 3 łyżki majonezu (w wersji fit polecam jogurt naturalny) sól, pieprz Sposób przygotowania : Seler umieszczamy na sitku, odciskamy z nadmiaru wody. Jabłko kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Jabłko, cebulę i odciśnięty seler(...)dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez (lub jogurt naturalny). Dokładamy szczypiorek, orzechy. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Każdy plaster szynki smarujemy farszem. Zwijamy ciasno w rulonik. Roladki przechowujemy w lodówce kilka godzin, żeby smaki farszu dokładnie się przegryzły źródło: przepis rodzinny Ilość porcji: 6 szt. Czas przygotowania: ok. 30 minut Koszt przygotowania
Pobite gary Barbaryłyżki płynnego miodu (naturalnego) 30g imbiru 2 dymki skórka starta z 1 limonki + sok z 1/2 limonki sól morska oraz świeżo zmielony, czarny pieprz sos: 1/2 szklanki majonezu 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki suchego maku 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól morska oraz świeżo zmielony, czarny pieprz SAŁATKA "UŚMIECH LATA" : 1 główka sałaty masłowej 300g białego sera(...)obrane i pozbawione pestek, pokrojone w kostkę pomidory, kawałki suszonych pomidorów z zalewy oraz pokrojony w kostkę ser mozzarella lub fetę - lekko przemieszać. Krok 4. Przygotowujemy sos do burrito: majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy chrupiący, uprażony na suchej patelni mak (wystudzony), wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem. W trakcie przyjęcia
Moja Książka Kucharskaodciskamy nadmiar wody farsz: 3 opakowania serka Almette o ulubionym smaku ziołowym (może być również naturalny) kilka plasterków dobrej szynki gotowanej dodatkowo: liście sałaty pomidorki koktajlowe rzodkiewki szczypiorek majonez wykałaczki folia aluminiowa do zawinięcia rulonów plastry pomidora lub ogórka PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, oliwę z oliwek, dodajemy posiekany koperek, szczyptę soli oraz(...)każdy plaster kładziemy po jednym kawałku naleśnika, dokładamy połówkę pomidorka koktajlowego, która będzie główką ślimaka (wcześniej robimy w niej dwie dziurki, w które wtykamy szczypiorek i malujemy buzię majonezem). Na wierzch każdego ślimaka kładziemy plasterki rzodkiewki. Całość dekorujemy gałązkami koperku oraz połówkami pomidorków. Smacznego
Moja Książka KucharskaPLACKI ZIEMNIACZANE Dzisiaj przedstawiam przepis na tradycyjne placki ziemniaczane . Placki z zewnątrz są bardzo chrupiące, a w środku miękkie. Możemy je podać z gęstą śmietaną, cukrem, majonezem lub z dużą ilością zielonej sałaty - aby danie było nieco 'lżejsze' . Polecam przepis na placki ziemniaczane. SKŁADNIKI: 1kg ziemniaków 2 jajka 2 średnie cebule około 2 czubate łyżki mąki pszennej(...)łyżka kwaśnej śmietany sól pieprz dodatkowo: gęsta śmietana, cukier, majonez, sałatka lub posiekany szczypiorek do podania (wedle uznania) olej lub masło klarowane do smażenia ręczniki papierowe do osączania z tłuszczu usmażonych placuszków PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy - ścieramy na tarce z drobnymi oczkami, odciskamy z nadmiaru wody.Odciśnięte ziemniaki oprószamy mąką. Płyn z ziemniaków odstawiamy na chwilę
Moja Książka KucharskaSałatka zimowa śledziowa - obłędnie pyszna i kolorowa, zachwyci rodzinę i gości. Polecam! SKŁADNIKI: 300g filetów śledziowych w occie 1 twarde jabłko 1 szalotka 2 małe buraki 2 łyżki majonezu jogurt grecki sałata lodowa sól, świeżo zmielony pieprz posiekane orzechy włoskie i świeża zielenina do dekoracji ciemne pieczywo PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Buraki dokładnie myjemy, pieczemy w piekarniku do miękkości. Krok(...)Przestudzone buraki kroimy w drobną kostkę z szalotką i jabłkiem. Krok 3. Filety śledziowe osączamy z zalewy, siekamy, dodajemy do buraków, szalotki i jabłka. Krok 4. Do sałatki dodajemy majonez, doprawiamy solą oraz pieprzem. Krok 5. Na talerzu rozkładamy warstwę porwanej sałaty lodowej, na niej wykładamy sałatkę śledziową. Wierzch sałatki dekorujemy jogurtem greckim , świeżą zieleniną, posypujemy posiekanymi orzechami. Podajemy
Moja Książka KucharskaSKŁADNIKI: 2 opakowania ciasta francuskiego 2 opakowania kremowego serka Apetina (naturalny) 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka posiekanego koperku 1 opakowanie surimi (około 20 sztuk paluszków krabowych) 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki nasion chia sałata rzymska 2 jajka + 1 łyżka mąki pszennej olej do smażenia *********************************************************************************************************** PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Czosnek drobno siekam - mieszam z serkiem Apetina, odstawiam(...)następnym płatem i postępuję jak w pierwszym przypadku. Po skończeniu, nakładam kolejny płat ciasta francuskiego i tak jak poprzednio nakładam składniki farszu z tym, że na serek nakładam dodatkowo majonez. Całość przykrywam ostatnim płatem ciasta francuskiego i ostrym nożem kroję placek na 9 równych części. Krok 5. Jajka wbijam do miski, roztrzepuję, dodaję mąkę i dokładnie rozcieram. Krok 6. Przygotowane
Moja Książka Kucharskadzisiaj z przepisem na owe jajka. Składniki: 10 jajek 100 g serka o smaku suszonych pomidorów (takiego do smarowania na kanapki) 2 czubate łyżeczki keczupu 2 czubate łyżeczki majonezu sól, pieprz, świeży szczypiorek kilka suszonych pomidorów Jajka ugotować na twardo. Przekroić na pół i wyjąć żółtka, które rozdrobnić widelcem w misce. Następnie do żółtek dodać serek, majonez i keczup
My simple kitchensprawdzi się także na Świątecznym stole. Potrzebujecie: 7 jajek 20 rzodkiewek pęczek koperku białą część średniego pora kiełki rzodkiewki 150 g makaronu w kształcie ryżu, lub inne drobniutkiego łyżkę majonezu łyżkę jogurtu naturalnego sól i pieprz Makaron gotujemy al'dente w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy oliwą lub zimną wodą, by ziarenka makaronu nie posklejały się. Jajka gotujemy(...)Rzodkiewki myjemy, pozbawiamy końcówek i także kroimy, na przykład w niezbyt cienkie plastry, a te następnie w ćwiartki. Pora także kroimy, dość drobno. Siekamy koperek. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez i jogurt, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Polecam doprawić lekko, odstawić na kilka minut, ponownie spróbować i w razie konieczności doprawić mocniej. Kiełki możecie wmieszać w sałatkę, ja jednak
Pichceniomaniagroszek, kukurydza i marchewka konserwowa * 1 cebula czerwona * kilka pieczarek * 1 zielony ogórek * 2 jajka ugotowane na twardo * sól, pieprz do smaku * 3 łyżki majonezu Przygotowanie : Makaron rozkruszyć i zalać wrzątkiem tyle by przykrył makaron. Odstawić do przestudzenia. Pieczarki pokroić i razem z pokrojoną w kostkę cebulą zeszklić na odrobinie oliwy. Ogórka i jajka pokroić(...)kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić. Dodać majonez. Podawać od razu po przygotowaniu, bo sałatka podchodzi wodą z ogórka
Magiczne Życie Martypieczarkami :) Składniki: 100 g czerwonego ryżu (u mnie Skworcu ) 3 jajka 20 dag szynki konserwowej cebula 100 g pieczarek marynowanych puszka kukurydzy garść siekanej natki pietruszki 3 czubate łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odsączamy i studzimy. Czerwony ryż gotuje się dłużej od białego. Ja robię to 35 minut. Jajka gotujemy na twardo(...)Kroimy w kostkę. Szynkę i cebulę kroimy. Pieczarki najlepiej, jeśli są malutkie. Wówczas kroimy je na ćwiartki. Kukurydzę odsączamy. Dodajemy natkę, majonez oraz sól (mało) i pieprz do smaku. Mieszamy, schładzamy w lodówce. Smacznego
Smak mojego domuSkładniki: 150g tortellini z serem 1 ogórek szklarniowy 200g szynki konserwowej 200g sera żółtego startego na grubych oczkach 1 por puszka kukurydzy przyprawy: sól, pieprz 3-4 łyżki majonezu Wykonanie: Tortellini gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Por kroimy w półtalarki, zalewamy na 2-3 minuty wrzątkiem, osączamy i odstawiamy do ostudzenia. Szynkę kroimy w kostkę, kukurydzę(...)osączamy. Ogórek myjemy i kroimy w kostkę ze skórką. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy z majonezem. Przed podaniem schładzamy. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniSkładniki: 200g wędzonego kurczaka (piersi lub udek) puszka kukurydzy 4 jajka ugotowane na twardo 3 duże ogórki kwaszone słoiczek selera konserwowego przyprawy: sól, pieprz 3-4 łyżki majonezu pęczek posiekanego szczypiorku Wykonanie: Kukurydzę odsączamy, seler odsączamy i dodatkowo wyciskamy z nadmiaru zalewy, kroimy na długość 1cm. Ogórki i jajka kroimy w kostkę. Mięso z kurczaka drobno kroimy(...)Wszystkie składniki mieszamy w misce, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majonez i szczypiorek. Mieszamy i schładzamy w lodówce. SMACZNEGO
Smak mojej kuchni