łyżki bułki tartej 4 marynowane czerwone buraki 150 g wielkopolskiego sera smażonego Składniki na sos ze świeżego ogórka: 1 świeży ogórek 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki majonezu 1 limonka 1 pęczek świeżej bazylii Składniki na bułeczki – placki gryczane do hamburgerów: 1 łyżeczka suchych drożdży instant 200 g maki pszennej 100 g mąki gryczanej 1 łyżka kminku(...)dopiekamy pod przykryciem. Sos ze świeżego ogórka: obranego ogórka pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekany czosnek, posiekaną bazylię, majonez, startą skórkę i sok z limonki. Doprawiamy solą do smaku i mieszamy dokładnie. Buraki kroimy na cząstki, w tzw. czosnek, doprawiamy oliwą i sokiem z limonki. Bułeczki gryczane: łączymy mąkę
WojnaNaSmaki.plsolonego śledzia 4 filety solonego śledzia 1 łyżka cukru 1 jajko na twardo 1 twardy kiszony ogórek 1 łyżka posiekanych kaparów 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżka majonezu 1 cytryna 1 pęczek szczypiorku sól, grubo mielony pieprz, Sposób przygotowania: Surowe, oczyszczone i dokładnie umyte ziemniaki kroimy wraz ze skórką na plasterki grubości około 1 cm. Na patelni z roztopionym(...)gładką, jednolitą masę. Dodajemy filety śledziowe pokrojone w drobną kostkę, posiekane jajko na twardo, cebulę i kiszonego ogórka pokrojone w kostkę, posiekane kapary. Wszystko łączymy z kwaśną śmietaną, majonezem i posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Dobrze mieszamy składniki. Na talerze układamy ciepłe plasterki ziemniaków, na to sałatkę śledziową, przykrywamy drugą warstwą ziemniaków, dekorujemy szczypiorkiem. Dobra rada: solone
WojnaNaSmaki.plkanapek oraz mięs więc doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole. Oczywiście można kupić w sklepach gotowy sos ale zdecydowanie wolę ten domowy, zrobiony tak jak lubię. składniki: 10 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka tartego chrzanu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ogórki kiszone lub konserwowe 1/2 małego słoiczka marynowanych grzybków lub pieczarek 1 mała czerwona cebula(...)smaku Marynowane grzybki lub pieczarki osączyć z zalewy pokroić w drobną kostkę. Ogórki kiszone i czerwoną cebulę również pokroić w drobną kostkę. Pokrojone składniki przełożyć do miski. Dodać majonez, musztardę, chrzan, jogurt oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli potrzeba można doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na minimum godzinkę aby smaki się przegryzły
Monia miesza i gotujenieduże ziemniaki , opcjonalnie 2 szklanki mrożonego groszku 6-7 niedużych ogórków kiszonych (250-300g) 6 jajek ugotowanych na twardo 1 pęczek natki pietruszki , posiekany Sos 6-8 łyżek majonezu 2 łyżki jogurtu lub śmietany 1 łyżka musztardy sól i pieprz do gotowania lekki bulion warzywny lub woda 1 listek laurowy po 3 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu Marchewkę(...)groszku. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Ostudzone warzywa również pokroić w niewielką kostkę, połączyć z pozostałymi składnikami sałatki i natką pietruszki. Przygotować sos. Żółtka rozetrzeć z musztardą. Dodać majonez i śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę wymieszać z sosem. Odstawić do przegryzienia. Przed podaniem przełożyć do czystej salaterki. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Warzywa korzeniowe
Pełny talerzłososiową Różowe jajka faszerowane Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 1 upieczony burak 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki pokrojonej w kostkę fety 1 łyżka majonezu pieprz kiełki rzodkiewki Wykonanie: Czosnek przeciskamy przez praskę. Z jajek wyjmujemy żółtka, wkładamy je do miski, dorzucamy pokrojonego w kostkę buraka, fetę, majonez, sól i pieprz. Wszystko blendujemy
Kulinarne przygody Gatitywędzonego kurczaka (u mnie oskubane udka) 1 słoik selera 100 g białej części pora 4 jaja na twardo 1 puszka kukurydzy 75 g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól pieprz czosnek staropolski papryka wędzona Pora cienko kroimy w krążki, przelewamy wrzątkiem, odsączamy na sitku. Seler i kukurydzę odsączamy na sitku. Kurczaka i jaja drobno siekamy. Jogurt mieszamy z majonezem
peggiwkuchnizielona papryka 1 żółta papryka 1 zielony ogórek 2 małe cebule dymki 250 g pomidorków koktajlowych oliwa cytryna sól, pieprz Na sos czosnkowy: 250 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki majonezu 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Poza tym: 4 tortille 1 sałata rzymska mini WYKONANIE Mięso mielone umieścić w misce, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, po czym zagnieść(...)przekroić na pół, ogórek i papryki pokroić w kostkę. Wsypać wszystko do miski, skropić cytryną i oliwą, doprawić solą i pieprzem, po czym delikatnie wymieszać. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, doprawić solą i pieprzem. Z mięsa mielonego uformować nie za cienkie i nie za duże kwadraty (łatwiej je ugrillować) i przełożyć je na tackę
Passions hobbies lifepuszka 400 g groszku około 400 g ogórków kiszonych 150 g sera żółtego około 400 g jabłek winnych 1 duża cebula (około 150 g) 3-4 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyżeczka soku z cytryny duża szczypta tymianku do smaku sól, pieprz Link do filmu z przepisem na: Sałatkę z buraczkami do wędlin Przygotowanie: Cebulę kroję(...)ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do pozostałych składników. Ser ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do sałatki. Dodaję odsączony groszek, wystudzoną i odsączoną cebulę, majonez, sok z cytryny, tymianek, doprawiam solą i pierzem i całość dokładnie mieszam – sałatka jest gotowa. Sałatka z buraczkami do wędliny jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa (adsbygoogle
Uwaga Babcia Gotujeszklanka wody szczypta soli 125 ml oleju rzepakowego 4 jajka wielkość M nadzienie: 100 g łososia wędzonego 150 g serka śmietankowego 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu sól, pieprz 3 rzodkiewki sałata rzeżucha natka pietruszki pieprz czerwony 2 pomidorki koktajlowe Do garnka wlewam wodę, dodaję olej, sól i zagotowuję. Do wrzącej wody wsypuję mąkę i mieszam energicznie na wolnym(...)wyciskam za pomocą szprycy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia koła. Osobno wyciskam rączki. Wyszło mi sześć koszyczków. Nadzienie : Do wysokiego pojemnika przekładam łososia wędzonego, dodaję serek, jogurt, majonez, sól, pieprz i miksuję blenderem. Do wystudzonych koszyczków wyciskam krem rękawem. Dodaję liście salaty, rzodkiewkę, natkę pietruszki, rzeżuchę, pomidorki, posypuję pieprzem czerwonym
wesoła kuchniatwardo - kawałek białej części pora - 1 większy słoik ogórków kiszonych lub 2 mniejsze (po ok.600g) - 1/2 -3/4 słoika musztardy sarepskiej - 1 pełna łyżeczka musztardy dijon - ok.400g dobrego majonezu (lub dowolnie) - sól i świeżo mielony pieprz do smaku dodatkowo: - 2 łodygi selera - kawałek zielonej części pora - kilka gałązek natki pietruszki - sól Obrane warzywa wkładam do garnka (na dnie układam(...)Ugotowaną marchew z pietruszką wykładam na talerz i odstawiam do przestudzenia. Do większej miski kroję w kostkę ogórki, białą część pora oraz przestudzone warzywa (marchew, pietruszkę) oraz jajka. Dodaję majonez, musztardę oraz sól (daję ok.1 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej) i pieprz. Całość dokładnie mieszam. Odstawiam na chwilę, do przegryzienia smaków i ewentualnie doprawiam. Gotową sałatkę przekładam do miseczek
Smaczne Zdroweilością świeżego koperku i sosem musztardowym to ulubione danie męża. Nic dziwnego, bo kto mógłby oprzeć się dobrej szynce? 10 jajek kilka plastrów dobrej szynki 3-4 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka musztardy sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i przekroić na pół. Szynkę pokroić(...)kostkę, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą nadziać jajka, wierzchy delikatnie wyrównać i obsypać obficie koperkiem. Żółtka rozetrzeć w miseczce (najlepiej niewielkim widelcem). Połączyć je ze śmietaną i musztardą, doprawić do smaku. Gdy masa będzie jednolita przełożyć ją do szprycy i dekorować każde jajko. Po wierzchu można posypać koperkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSkładniki: 1/2 woreczka ugotowanego ryżu parbolited z dzikim Risana * 2 jajka M 2 łyżki kiełków rzodkiewki + do posypania sałatki 6 zielonych oliwek (u mnie z nadzieniem cytrynowym) 3 łyżki majonezu (można użyć mniejszej ilości) sól i świeżo mielony pieprz do smaku *resztę ryżu możecie śmiało podać w formie obiady z aromatycznym kurczakiem w carry Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo(...)przekładamy do miski. Dodajemy do nich pokrojone na 4 części oliwki oraz 2 łyżki kiełków z rzodkiewki, całość doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Następnie dodajemy ugotowany (przestudzony ryż) i majonez, znów mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Sałatkę podajemy posypaną kiełkami rzodkiewki. Smacznego
Słodkie okruszkifaszerowane suszonymi pomidorami i jajka faszerowane pieczarkami w skorupkach , które również polecam Waszej uwadze! Składniki : 3 jajka ugotowane na twardo 4-5 rzodkiewek pół małego pęczka szczypiorku łyżka majonezu sól, pieprz Przygotowanie : Ugotowane na twardo jajka obrać i przekroić wzdłuż na pół. Delikatnie wyjąć żółtka i przełożyć je do miseczki, ugnieść widelcem, dodać majonez, sól i pieprz
Codzienne Gotowaniezdrowie i urozmaici nasze kulinarne doznania J SKŁADNIKI ( 3 PORCJE) - 5 jajek - 1 dojrzałe awokado - Odrobina soku z cytryny - 1 mały ząbek czosnku - 2 łyżki majonezu - 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku -sól, pieprz - zielenina do dekoracji np. rzeżucha, kiełki rzodkiewki, szczypiorek, kolendra PRZYGOTOWANIE: Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać ze skorupek. Z każdego jajka wyciąć 1/3 części, robiąc(...)farszem. Jeśli jajka będą się trzymały niestabilnie, można nieco ściąć spód jajka. Czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić do miski z pokrojonymi jajkami. Dodać do tego pokrojony drobno szczypiorek oraz majonez. Awokado umyć, przekroić wzdłuż, prowadząc nóż aż do pestki. Połówki przekręcić w przeciwnych kierunkach. Z jednej połówki usunąć pestkę. Miąższ oddzielić od skórki łyżką (można wcześniej naciąć go nożem
Calzonella.comDzisiaj mam propozycję na jajka z farszem z odżywczym awokado. Można takie jajka podać również na śniadanie wielkanocne. Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo 0,5 awokado 1 łyżka majonezu sól pieprz kiełki rzodkiewki red purple rzodkiewki Przygotowanie: Z jajek wyjąć żółtka dodać pół awokado, majonez i całość rozgnieść widelcem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem napełnić jajka
Ala piecze i gotuje