filetów śledziowych solone a’la Matjas Seko 1 średniej wielkości burak, ugotowany lub pieczony średnia cebula 1 jabłko 3 ogórki kiszone pieprz 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu Śledzie moczymy przez co najmniej 2 godziny w wodzie, następnie drobno kroimy. Buraka obieramy i kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z cebulą, jabłkiem i ogórkami. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą(...)doprawiamy pieprzem, dodajemy jogurt i majonez. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by sałatka się przegryzła. Smacznego
Cynamonowe szczęściejabłka, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kosteczkę 4 jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w kostkę, plus 2 do podania 1 wędzona makrela, mięso bez ości majonez musztarda, sól, pieprz Przygotowanie: Wymieszaj wszystkie składnik sałatki w większej misce. Dodaj kilka łyżek majonezu, w zależności od upodobania i dopraw całość musztardą, solą i pieprzem do smaku. Podawaj sałatkę przybraną
karmelowySkładniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 150g makaronu typu ryż papryka 4 ogórki kiszone 4 jajka puszka kukurydzy 1/2 czerwonej cebuli 1/3 szklanki słonecznika sól, pieprz majonez Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, ostudzić. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy, przełożyć do miski. Ogórki, jajka, paprykę i cebulę pokroić w małą kosteczkę. Wszystkie składniki dodać do miski. Wsypać słonecznik(...)Dodać majonez oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomizaplanowanej dyscypliny sportowej... 😄 Składniki: 200g dowolnego makaronu (muszelki, świderki, kokardki) 1 ogórek zielony 1 papryka czerwona 1/4 kapusty pekińskiej (jak duża) lub połówka małej puszka kukurydzy konserwowej sól pieprz majonez Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ogórek, paprykę dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Kapustę pekińską drobno szatkujemy, a kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski(...)dokładamy majonez, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę aby się schłodziła i gotowe. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiesię na stole. składniki na 3 porcje opakowanie mixu sałat 3 jaja ugotowane na twardo 3 sztuki białej kiełbasy parzonej pęczek rzodkiewek garść rzeżuchy sos 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoika czarny pieprz sól przepis Do miski przekładamy majonez, jogurt oraz tarty chrzan, całość doprawiamy odrobiną soli, czarnym pieprzem i wszystko
Smakowite Daniawielkanocnym stole jajka pojawiają się w przeróżnej postaci. Najczęściej są to jajka faszerowane, na wiele sposobów. Polecam Wam jajka faszerowane bez majonezu. Farsz zrobiłam na bazie białej fasoli z puszki. Żeby farsz nie był mdły, dodałam do niego chrzan. Jajka faszerowane to szybka i łatwa w przygotowaniu przystawka. Koniecznie posypcie je zieleniną - szczypiorkiem, natką pietruszki lub koperkiem. Będą ładnie wyglądały(...)Taka wersja faszerowanych jaj, na pewno spodoba się osobom liczącym kalorie i zdrowo się odżywiającym. Farsz nie zawiera majonezu, a mimo to jest aksamitnie gładki i kremowy. PRZEPIS NA JAJKA FASZEROWANE FASOLĄ Składniki na jajka faszerowane: 8-10 jaj ugotowanych na twardo puszka białej fasoli ( 400 g ) 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka sól, pieprz Przygotowanie jajek faszerowanych: Ugotowane jajka
kolorowotorcikowoMajonez złą sławę zawdzięcza głównie swojej kaloryczności (100 g zawiera około 700 kcal, a to przecież zaledwie kilka łyżek!). Do porównania prezentowany poniżej majonez zawiera tylko 107 kcal w 100 g. Są w nim jednak składniki, na które warto zwrócić uwagę, bo działają korzystnie na organizm. Sos majonezowy ma szerokie zastosowanie, możesz go dodawać do większości potraw, takich
Menu Zdrowialanguage:EN-US;} Składniki: 8 jajek 125 g świeżych boczniaków szczypta ostrej papryki 2 czubate łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżeczki majonezu sól, pieprz olej do smażenia Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek. Grzyby oczyścić, drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć kilka minut, aż zmiękną i nadmiar(...)wody odparuje. Wystudzić. Do zimnych grzybów dodać orzechy, natkę i majonez. Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku. Jajka przekroić na pół, na każde wyłożyć łyżkę farszu. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiSkładniki - 5 średnich marchewek - 1 pietruszka korzeń - mały seler ( lub pół średniego ) - 4 średnie ziemniaki - 3 jajka - 4 większe ogórki kiszone - 1 jabłko ( najlepiej lekko kwaskowe ) - puszka groszku konserwowego - majonez - śmietana 12 lub 18% - sól, pieprz do smaku Wykonanie Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki gotuję w mundurkach, studzę i obieram ze skórki. Jajka gotuje na twardo, obieram. Jabłko obieram(...)skórki. Wszystkie warzywa wraz z ogórkami kiszonymi, jabłkiem i jajkami kroję w drobną kosteczkę. Do warzyw dodaję odsączony groszek, kilka łyżek majonezu i śmietany. Mieszam dokładnie. Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródmakrela wędzona 10 dag sera żółtego może być tarty 1 szalotka 5 rzodkiewek 3 ogórki konserwowe 3 łyżki świeżej natki pietruszki Sól i pieprz do smaku 2 łyżki majonezu tradycyjnego PRZYGOTOWANIE: Makrelę wędzoną obieram z ości i dziele na mniejsze kawałeczki. Ogórki, ser, szalotkę drobno siekam. Rzodkiewki myję i dzielę na drobną kosteczkę. Natkę pietruszki myję i drobno siekam(...)Dodaję majonez, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszam. Przed podaniem zostawiam w lodówce na ok 30 min. Smacznego
Gotowanie Patkitemacie Wielkanocy, chcieliśmy zaproponować przepyszną sałatkę, która bez problemu może być alternatywą dla klasycznej sałatki jarzynowej. W wersji bardziej kalorycznej, można żółtko oraz 6 łyżek jogurtu wymienić na majonez. Dzięki eliminacji majonezu, z sałatki ubywa nam ponad 300 kcal! Przez co 1 porcja zawiera w sobie tylko ok. 240-150 kcal :) Pośród wszystkich tłustych i ciężkich potraw, które goszczą
Kuchnia od dwojgaulubiony smak. Dodatek wyrazistego tuńczyka doskonale komponuje się z delikatnym smakiem jajka a rzeżucha dodatkowo go zaostrza. Sk ł adniki: 6 jajek puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łyżki majonezu 6 rzodkiewek rzeżucha ś wie ż o zmielony czarny pieprz Sposób przygotowania : Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i rozkrawamy na pół. Tuńczyka odsączamy z zalewy, mieszamy(...)majonezem i doprawiamy do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać drobno posiekanego szczypiorku. Na każda polówkę jajka nakładamy porcję farszu oraz rzeżuchę i kawałki posiekanej rzodkiewki. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem
Pyry na Gazkolację. Składniki 1 puszka tuńczyka z oleju 1 szkl fasoli mung firmy Targroch kilka różyczek brokuła 2-3 ogórki kiszone 1 papryka czerwona 1 słoik selera konserwowego kawałek pora majonez sól pieprz czarnuszka kwasek cytrynowy firmy Gellwe 1. Fasolę mung zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 godziny. Następnie dokładnie płuczemy i zalewamy dwiema szklankami wody. Gotujemy na dużym ogniu przez(...)się ją zgnieść widelcem. 2. Brokuły gotujemy na parze. Tuńczyka i seler odcedzamy. 3. Składniki przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone ogórki, pora i czerwoną paprykę. 4. Sałatkę łączymy z majonezem i dopiero potem doprawiamy solą, pieprzem, zmieloną czarnuszką i kwaskiem cytrynowym. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Sałatki i surówki Tagged: brokuł , czarnuszka , fasola mung , Gellwe , kwasek cytrynowy , ogórki , papryka , sałatka , seler
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatypropozycję - wilgotną i szybką babkę majonezową. Pychotka Składniki: 4 jajka szklanka cukru opakowanie cukru wanilinowego 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao Przygotowanie: 1. Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy majonez. Ubijamy razem przez chwilę. 2. Do ciasta dodajemy obie mąki
Cukiernia PychotkiFaszerowane jajka z pieczarkami, czosnkiem niedźwiedzim i olejem rzepakowym Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 10 pieczarek 1 cebula kilka listków czosnku niedźwiedziego 1 łyżka majonezu sól pieprz olej rzepakowy do smażenia szczypiorek do posypania Wykonanie: Ugotowane jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka. Pieczarki i cebulę drobniutko siekamy. To samo robimy(...)oleju na patelni przesmażamy cebulę, gdy się zeszkli dorzucamy pieczarki, smażymy przez 10 minut. Solimy, pieprzymy, dodajemy czosnek, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W misce rozgniatamy widelcem żółtka, dodajemy majonez i pieczarki. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli farsz wyda się Wam za suchy dolewamy do niego kilka kropel oleju. Z farszu formujemy kuleczki i napełniamy nimi białka. Z wierzchu posypujemy szczypiorkiem
Kulinarne przygody Gatity