majonez - 14247 przepisów (strona:330/950)

Waflowe jajka z nadzieniem łososiowym 164

nadzieniem będą idealną przekąską na wielkanocne śniadanie. 100 g wędzonego łososia 4 ugotowane jajka mała puszka groszku konserwowego 1 mała czerwona cebula 2 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz ponadto: 1 op waflowych jajek sałata  Jajka obrać ze skorupek,pokroić w kosteczkę. Groszek odsączyć z zalewy,cebulę drobno posiekać,łososia pokroić na małe kawałki(...)jajek dodać groszek,pokrojonego łososia,posiekaną cebulę i koperek. Zmieszać z majonezem,doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatką napełnić waflowe jajka,ułożyć na półmisku wyłożonym sałatą i od razu podawać

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka z kurczakiem, ananasem, pestkami dyni i czarnuszką 178

przygotowanej z ananasa, dzięki czemu efektywnie się prezentuje. SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z piersi kurczaka, ½ puszki kukurydzy konserwowej, ½ świeżego ananasa, 50g pestek dyni, 2 łyżeczki czarnuszki MAKAR , 2 łyżki majonezu, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę. Mięso podsmażam około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. 2. Ananasa obieram. Owoc kroję w małą(...)kostkę. Pestki dyni prażę na rumiano na suchej patelni. Kukurydzę odsączam z zalewy. 3. Podsmażony filet, ananasa, kukurydzę oraz pestki dyni przekładam do salaterki. Dodaję majonez, czarnuszkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Sałatkę podaję w miseczkach przygotowanych z ananasa.    Do przygotowania sałatki wykorzystałam czarnuszkę, który otrzymałam do testowania od firmy  MAKAR . Czarnuszka to doskonały dodatek do wielu dań

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jajka faszerowane wędzoną makrelą 168

wędzonej makreli. Nadziane jajeczka udekorowałam czerwoną cebulką i natką pietruszki. składniki: 5 jajek 1 mała makrela wędzona (ok 100 g po odrzuceniu skóry i ości) pieprz 2-3 łyżki majonezu do dekoracji czerwona cebulka natka pietruszki Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek. Obrane jajka przekroić na pół. Wydrążyć żółtka i przełożyć do miseczki. Makrelę obrać ze skory(...)ości, rozdrobnić na małe kawałki i dodać do żółtek. Dodać majonez i wszystko rozgnieść widelcem na pastę. Do smaku doprawić pieprzem. Gotowa pasta napełnić połówki jajek. Udekorować drobno posiekaną cebulką i natka pietruszki

Monia miesza i gotuje
Jajka z sałatką serową 364

faszerowanych mam na blogu pokaźną kolekcję . Dzisiaj kolejna ekspresowa wersja z serem żółtym, papryką, kukurydzą i szczypiorkiem. Składniki: 10-12 jajek pół puszki kukurydzy pół czerwonej papryki 2 łyżki majonezu 150 g żółtego sera sól, pieprz 2 łyżki posiekanego szczypiorku Jajka ugotować na twardo. Natłuc skorupki i zalać bardzo zimną wodą. Po ok. godzinie obrać, przekroić na pół. Kukurydzę odcedzić(...)paprykę pokroić w drobną kostkę, a ser zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać z majonezem i szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę nałożyć na połówki jajek. Warto tę przekąskę przygotować wcześniej i schłodzić przed podaniem

Czerwień i błękit
Okrasa łamie przepisy: Pochodzenie ma znaczenie (odc. 151) 244

łyżki bułki tartej 4 marynowane czerwone buraki 150 g wielkopolskiego sera smażonego Składniki na sos ze świeżego ogórka: 1 świeży ogórek 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki majonezu 1 limonka 1 pęczek świeżej bazylii Składniki na bułeczki – placki gryczane do hamburgerów: 1 łyżeczka suchych drożdży instant 200 g maki pszennej 100 g mąki gryczanej 1 łyżka kminku(...)dopiekamy pod przykryciem. Sos ze świeżego ogórka: obranego ogórka pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekany czosnek, posiekaną bazylię, majonez, startą skórkę i sok z limonki. Doprawiamy solą do smaku i mieszamy dokładnie. Buraki kroimy na cząstki, w tzw. czosnek, doprawiamy oliwą i sokiem z limonki. Bułeczki gryczane: łączymy mąkę

WojnaNaSmaki.pl
Okrasa łamie przepisy: Zimą nad morzem (odc. 149) 439

solonego śledzia 4 filety solonego śledzia 1 łyżka cukru 1 jajko na twardo 1 twardy kiszony ogórek 1 łyżka posiekanych kaparów 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżka majonezu 1 cytryna 1 pęczek szczypiorku sól, grubo mielony pieprz, Sposób przygotowania: Surowe, oczyszczone i dokładnie umyte ziemniaki kroimy wraz ze skórką na plasterki grubości około 1 cm. Na patelni z roztopionym(...)gładką, jednolitą masę. Dodajemy filety śledziowe pokrojone w drobną kostkę, posiekane jajko na twardo, cebulę i kiszonego ogórka pokrojone w kostkę, posiekane kapary. Wszystko łączymy z kwaśną śmietaną, majonezem i posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Dobrze mieszamy składniki. Na talerze układamy ciepłe plasterki ziemniaków, na to sałatkę śledziową, przykrywamy drugą warstwą ziemniaków, dekorujemy szczypiorkiem. Dobra rada: solone

WojnaNaSmaki.pl
Sos tatarski 157

kanapek oraz mięs więc doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole. Oczywiście można kupić w sklepach gotowy sos ale zdecydowanie wolę ten domowy, zrobiony tak jak lubię. składniki: 10 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka tartego chrzanu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ogórki kiszone lub konserwowe 1/2 małego słoiczka marynowanych grzybków lub pieczarek 1 mała czerwona cebula(...)smaku Marynowane grzybki lub pieczarki osączyć z zalewy pokroić w drobną kostkę. Ogórki kiszone i czerwoną cebulę również pokroić w drobną kostkę. Pokrojone składniki przełożyć do miski. Dodać majonez, musztardę, chrzan, jogurt oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli potrzeba można doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na minimum godzinkę aby smaki się przegryzły

Monia miesza i gotuje
Sałatka jarzynowa 156

nieduże ziemniaki , opcjonalnie 2 szklanki mrożonego groszku 6-7 niedużych ogórków kiszonych (250-300g) 6 jajek ugotowanych na twardo 1 pęczek natki pietruszki , posiekany Sos 6-8 łyżek majonezu 2 łyżki jogurtu lub śmietany 1 łyżka musztardy sól i pieprz do gotowania lekki bulion warzywny lub woda 1 listek laurowy po 3 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu Marchewkę(...)groszku. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Ostudzone warzywa również pokroić w niewielką kostkę, połączyć z pozostałymi składnikami sałatki i natką pietruszki. Przygotować sos. Żółtka rozetrzeć z musztardą. Dodać majonez i śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę wymieszać z sosem. Odstawić do przegryzienia. Przed podaniem przełożyć do czystej salaterki. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Warzywa korzeniowe

Pełny talerz
Różowe jajka faszerowane 202

łososiową Różowe jajka faszerowane Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 1 upieczony burak 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki pokrojonej w kostkę fety 1 łyżka majonezu pieprz kiełki rzodkiewki Wykonanie: Czosnek przeciskamy przez praskę. Z jajek wyjmujemy żółtka, wkładamy je do miski, dorzucamy pokrojonego w kostkę buraka, fetę, majonez, sól i pieprz. Wszystko blendujemy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z wędzonym kurczakiem 187

wędzonego kurczaka (u mnie oskubane udka) 1 słoik selera 100 g białej części pora 4 jaja na twardo 1 puszka kukurydzy 75 g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól pieprz czosnek staropolski papryka wędzona Pora cienko kroimy w krążki, przelewamy wrzątkiem, odsączamy na sitku. Seler i kukurydzę odsączamy na sitku. Kurczaka i jaja drobno siekamy. Jogurt mieszamy z majonezem

peggiwkuchni
Tortilla z grillowanym mięsem wołowym, warzywną salsą i sosem czosnkowym 148

zielona papryka 1 żółta papryka 1 zielony ogórek 2 małe cebule dymki 250 g pomidorków koktajlowych oliwa cytryna sól, pieprz Na sos czosnkowy: 250 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki majonezu 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Poza tym: 4 tortille 1 sałata rzymska mini WYKONANIE Mięso mielone umieścić w misce, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, po czym zagnieść(...)przekroić na pół, ogórek i papryki pokroić w kostkę. Wsypać wszystko do miski, skropić cytryną i oliwą, doprawić solą i pieprzem, po czym delikatnie wymieszać. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, doprawić solą i pieprzem. Z mięsa mielonego uformować nie za cienkie i nie za duże kwadraty (łatwiej je ugrillować) i przełożyć je na tackę

Passions hobbies life
Sałatka do Wędlin z Buraczkami, Ogórkami i Jabłkami 192

puszka 400 g groszku około 400 g ogórków kiszonych 150 g sera żółtego około 400 g jabłek winnych 1 duża cebula (około 150 g) 3-4 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyżeczka soku z cytryny duża szczypta tymianku do smaku sól, pieprz Link do filmu z przepisem na: Sałatkę z buraczkami do wędlin Przygotowanie: Cebulę kroję(...)ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do pozostałych składników. Ser ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do sałatki. Dodaję odsączony groszek, wystudzoną i odsączoną cebulę, majonez, sok z cytryny, tymianek, doprawiam solą i pierzem i całość dokładnie mieszam – sałatka jest gotowa. Sałatka z buraczkami do wędliny jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa (adsbygoogle

Uwaga Babcia Gotuje
koszyczki ptysiowe 171

szklanka wody szczypta soli 125 ml oleju rzepakowego 4 jajka wielkość M nadzienie: 100 g łososia wędzonego 150 g serka śmietankowego 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu sól, pieprz 3 rzodkiewki sałata rzeżucha natka pietruszki pieprz czerwony 2 pomidorki koktajlowe Do garnka wlewam wodę, dodaję olej, sól i zagotowuję. Do wrzącej wody wsypuję mąkę i mieszam energicznie na wolnym(...)wyciskam za pomocą szprycy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia koła. Osobno wyciskam rączki. Wyszło mi sześć koszyczków. Nadzienie : Do wysokiego pojemnika przekładam łososia wędzonego, dodaję serek, jogurt, majonez, sól, pieprz i miksuję blenderem. Do wystudzonych koszyczków wyciskam krem rękawem. Dodaję liście salaty, rzodkiewkę, natkę pietruszki, rzeżuchę, pomidorki, posypuję pieprzem czerwonym

wesoła kuchnia
SAŁATKA JARZYNOWA, NASZA ULUBIONA ORAZ SPOSÓB NA DŁUŻSZĄ ŚWIEŻOŚĆ 180

twardo - kawałek białej części pora - 1 większy słoik ogórków kiszonych lub 2 mniejsze (po ok.600g) - 1/2 -3/4 słoika musztardy sarepskiej - 1 pełna łyżeczka musztardy dijon - ok.400g dobrego majonezu (lub dowolnie) - sól i świeżo mielony pieprz do smaku   dodatkowo: - 2 łodygi selera - kawałek zielonej części pora - kilka gałązek natki pietruszki - sól Obrane warzywa wkładam do garnka (na dnie układam(...)Ugotowaną marchew z pietruszką wykładam na talerz i odstawiam do przestudzenia. Do większej miski kroję w kostkę ogórki, białą część pora oraz przestudzone warzywa (marchew, pietruszkę) oraz jajka. Dodaję majonez, musztardę oraz sól (daję ok.1 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej) i pieprz. Całość dokładnie mieszam. Odstawiam na chwilę, do przegryzienia smaków i ewentualnie doprawiam. Gotową sałatkę przekładam do miseczek

Smaczne Zdrowe
Jajka faszerowane szynką i koperkiem 136

ilością świeżego koperku i sosem musztardowym to ulubione danie męża. Nic dziwnego, bo kto mógłby oprzeć się dobrej szynce?  10 jajek kilka plastrów dobrej szynki 3-4 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka musztardy sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i przekroić na pół. Szynkę pokroić(...)kostkę, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą nadziać jajka, wierzchy delikatnie wyrównać i obsypać obficie koperkiem. Żółtka rozetrzeć w miseczce (najlepiej niewielkim widelcem). Połączyć je ze śmietaną i musztardą, doprawić do smaku. Gdy masa będzie jednolita przełożyć ją do szprycy i dekorować każde jajko. Po wierzchu można posypać koperkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie