przejść do dodatków. I teraz czas na bitwę smaków: nowocześnie czy tradycyjnie. Burger tradycyjny to oczywiście bułka, kotlet, roszponka lub sałata, pomidor, żółty ser. Jedną część bułki smaruję majonezem, a drugą ketchupem. Burger nowoczesny także ma tę samą bułkę, kotlet i jest też majonez i ketchup, ale dla odmiany zawierał roszponkę, kiwi, nachosy serowe, miód. Dla mnie bezkonkurencyjnym
Emskie Smakiwykonaniu, a jajka nie tylko wyglądają dekoracyjnie, ale są też smaczne. Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 6 torebek herbaty 2 plasterki szynki 2 plasterki żółtego sera 2 łyżeczki majonezu, łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz sałata do dekoracji Sałatę myjemy i osuszamy. Jajka obieramy i odcinamy 1/3 od dołu. Z obu części wyjmujemy żółtka. W garnuszku lub małym garnku(...)zaparzamy mocną herbatę. Wkładamy do niej mniejsze części białka. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Szynkę i ser drobniutko siekamy. Mieszamy z żółtkami, natką pietruszki i majonezem. Farsz powinien być zwarty. Doprawiamy go solą i pieprzem. Białe części – trzony grzybków – napełniamy farszem i ustawiamy na sałacie, farszem do dołu. Do ciemnych części (kapelusze) wkładamy niewielką ilość farszu. Nakładamy
Trzeci talerzSkładniki : puszka cieciorki gotowanej na parze ( 425 ml ) 3 gałązki selera naciowego 4 jajka 2 cebulki dymki ze szczypiorem majonez, sól, pieprz Przygotowanie : Cieciorkę osaczyć z zalewy, jajka ugotować i pokroić w kostkę Umyte gałązki selera oraz dymkę pokroić drobno Składniki połączyć, doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać majonez, wymieszać
Proste Potrawynaszego obiadu. Porcja dla 2 osób Składniki mały seler lub połowa większego 1 jabłko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 12% 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) garść orzechów włoskich garść rodzynek sól i pieprz do smaku Jak przygotować na szybko surówkę do obiadu, czyli surówkę z selera z orzechami? Seler i jabłko obieramy i ścieramy(...)tarce jarzynowej. Następnie skrapiamy całość sokiem z cytryny, mieszamy z jogurtem i majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Na samym końcu dodajemy rodzynki wcześniej namoczone w ciepłej wodzie (aby napęczniały) oraz posiekane orzechy i wszystko delikatnie mieszamy. Surówkę dekorujemy rodzynkami i połówkami orzechów włoskich, ja tym razem surówkę z selera przygotowałam do kotletów z siekanej wątróbki . Smacznego! The post Surówka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębardzo lubię i robię na zmianę, aby mojej rodzinie nie "wyszły bokami". Pyyyychota! 1 kg pieczarek 5 jajek 3 ogórki kiszone/konserwowe 1 puszka groszku 1 cebula (opcjonalnie) Dodatkowo: majonez sól, pieprz Pieczarki wrzucić do osolonego wrzątku (mają bardziej się sparzyć niż ugotować) i odsączone pokroić w kostkę. Ugotowane na twardo jajka także pokroić w kostkę, a cebulę drobno(...)posiekać. Groszek odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem. Sałatę doprawić solą i pieprzem, a następnie schłodzić w lodówce
Di gotujeSkładnik: - 100 g sera cheddar - 50 g sera z pleśnią np. rokpol - 4 pomidory - 5 jajek - 100 g boczku w plastrach - jedna cebula dymka - szczypiorek z cebulki - 200 ml majonezu - sól - pieprz Przygotowanie: Plastry boczku smażymy na patelni, kroimy w kwadraty. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Ze sparzonych pomidorów zdejmujemy skórę usuwamy ze środka pestki(...)miąższ kroimy w kostkę. cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Cheddar kroimy w cienkie paseczki o długości 1 cm a rokpol w kostkę. Wszystkie składniki razem mieszamy. dodajemy majonez, sól i pieprz i ponownie mieszamy. Sałatka gotowa do spożycia. Życzę smacznego
Kulinarne życiekoloru i jest zdrowszy. Myślę, że sałatka będzie świetną propozycją na wielkanocne śniadanie. Składniki: 4 jajka 5 ogórków kiszonych 1 por pół żółtej papryki szklanka mrożonego groszku 3 łyżki majonezu łyżeczka musztardy 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 10-12% sól, pieprz, cukier Groszek ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Odcedzić i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, natłuc(...)posiekać w paseczki. Zalać osolonym wrzątkiem, a po 5 minutach przelać zimną wodą i odcedzić. Oczyszczoną z nasion paprykę oraz ogórki kiszone pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać z majonezem, musztardą i śmietaną oraz solą i pieprzem. Sałatkę podawać schłodzoną
Czerwień i błękitłososiem. Smakują rewelacyjnie, a taki farsz może być również świetną pastą do kanapek. Warto spróbować :) Składniki: 5 jajek 100g łososia wędzonego 4 łyżki serka śmietankowego typu Philadelphia 2 łyżki majonezu 1 łyżka posiekanego koperku pieprz posiekany szczypiorek do posypania Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek i każde przekroić na pół. Żółtka wyjąć i rozdrobnić widelcem. Łososia posiekać(...)drobne kawałeczki. Żółtka połączyć z serkiem i majonezem i dokładnie utrzeć. Dodać łososia i koperek. Wymieszać i doprawić pieprzem. Gotowy farsz nakładać do połówek białek i posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
kuchnia doskikurczakiem, papryką, kukurydzą oraz marynowanymi pieczarkami. Jedne z lepszych jakie jadłam! Składniki: 3 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 1 i 3/4 szklanki mąki 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu pikantnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1/2 papryki 1 mała cebula czerwona 1 mały filet z kurczaka 3 łyżki kukurydzy z puszki(...)przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i 2 łyżeczkami przyprawy do gyrosa. W drugiej misce łączymy ze sobą składniki mokre: rozbełtane jajka z mlekiem, olejem, ketchupem oraz majonezem. Składniki suche dodajemy porcjami do składników mokrych i mieszamy łyżką drewnianą. Na końcu dodajemy pokrojone produkty: cebulkę z kurczakiem, paprykę, kukurydzę oraz pieczarki. Mieszamy. Masę wykładamy do papilotek, zajmując
Kuchnia MagdaLenyszklanki wrzątku 5 jajek puszka kukurydzy konserwowej słoiczek selera konserwowego 150 g sera żółtego 1 papryka zielona pęczek dymki – zielona część 150 g jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu sól, pieprz Ryż\komosę ugotować we wrzątku z dodatkiem kurkumy i soli, do całkowitego wchłonięcia płynu. Odstawić do wystudzenia. Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać, oddzielić żółtko od białka. Żółtko rozkruszyć(...)kosteczkę. Ser pokroić w kosteczkę (można zetrzeć na tarce na grubych oczkach) Kukurydzę odsączyć. Seler odsączyć, można drobniej posiekać. Paprykę pokroić w kosteczkę. Dymkę posiekać. Jogurt wymieszać z majonezem , doprawić solą i pieprzem. Czas na ułożenie warstw sałatki, oczywiście masz dowolność co do kolejności składników, u mnie wygląda to tak: Ryż\komosa, białko jajek, połowa sosu, kukurydza, papryka, ser żółty
Mój pomysł najest chyba najważniejsze dla każdej gospodyni. Lepszej rekomendacji nie ma . Składniki: 2 piersi z kurczaka jeden mały kalafior pęczek szczypiorku 3 jajka puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu pieprz sól Wykonanie: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem i odstawić na pół godziny lub jeśli jest czas na dłużej. Po tym czasie podsmażyć na patelni. Różyczki(...)może być miękki! Musi być twardawy! Musi chrupać!) Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki razem wymieszać. Dodać majonez i doprawić solą i pieprzem
Pysznie & Pięknieszklanki wrzątku 5 jajek puszka kukurydzy konserwowej słoiczek selera konserwowego 150 g sera żółtego 1 papryka zielona pęczek dymki - zielona część 150 g jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu sól, pieprz Ryż\komosę ugotować we wrzątku z dodatkiem kurkumy i soli, do całkowitego wchłonięcia płynu. Odstawić do wystudzenia. Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać, oddzielić żółtko od białka. Żółtko rozkruszyć, białko(...)kosteczkę. Ser pokroić w kosteczkę (można zetrzeć na tarce na grubych oczkach) Kukurydzę odsączyć. Seler odsączyć, można drobniej posiekać. Paprykę pokroić w kosteczkę. Dymkę posiekać. Jogurt wymieszać z majonezem , doprawić solą i pieprzem. Czas na ułożenie warstw sałatki, oczywiście masz dowolność co do kolejności składników, u mnie wygląda to tak: Ryż\komosa, białko jajek, połowa sosu, kukurydza, papryka, ser żółty
coolinarnyumieszczony w skorupkach. Jajka smażę na maśle, na patelni, dzięki czemu mają chrupiący wierzch. 4 jajka na twardo skorupki z 5 jajek pęczek szczypiorku 150 g pieczarek 2 łyżki majonezu sól do smaku pieprz do smaku olej do smażenia łyżka masła bułka tarta Do wykonania tego dania potrzebujemy większej liczby skorupek niż jaj na twardo, dlatego polecam zbierać skorupki przy(...)połówki jajek ze skorupek. Jajka na twardo i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Pieczarki usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. W misce wymieszać jajka, pieczarki, drobno posiekany szczypiorek i majonez. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do skorupek nakładać przygotowaną masę. Farsz lekko docisnąć łyżką. Wierzch jajek obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać masło. Jajka usmażyć (tylko od strony
Bullioporem. Sałatka jest bardzo smaczna i zdrowa. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować: 1 puszka tuńczyka duże kawałki 1 puszka kukurydzy 400 g 3 – 4 łyżki majonezu 1 ogórek sałatkowy (około 300 g) 1 jabłko (około 200 g) 1 por (biała część około 100 g) 3 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki usiekanej natki pietruszki do smaku sól(...)pół i kroję w cienkie półplasterki, jabłko oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę razem ze skórką, jajka kroję na mniejsze kawałki. Pokrojone składniki dodaję do sałatki, dodaję majonez, natkę pietruszki, doprawiam solą, pieprzem i całość dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam i jeszcze raz mieszam. Sałatka z tuńczykiem i porem jest gotowa, można podawać. Życzę
Uwaga Babcia Gotuje