łyżeczki soli 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sos keczupowo-jogurtowy 7 łyżek keczupu łagodnego Reypol 1 łyżka keczupu pikantnego Reypol 7 łyżek jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 1 łyżka oregano Cukinię dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i pokroić w plastry o grubości ok 1 cm. Plastry cukinii dokładnie oprószyć czubrycą zieloną i odstawić. Przygotować ciasto piwne(...)miski wlać piwo. Dodać jajka, sól, mąkę i proszek do pieczenia. Całość zmiksować aby nie było grudek. Przygotować sos. Keczup, majonez, jogurt oraz oregano dokładnie wymieszać. Cukinię można smażyć na głębokim oleju lub na głębokiej patelni wystarczy wlać więcej oleju, ja smażyłam na patelni. Rozgrzać patelnię z olejem. Plastry cukinii obtoczyć w cieście i wkładać na gorący olej. Smażyć
Monia miesza i gotujewiększe cukinie 3 jajka kilka garści startego żółtego sera ok. 1 szkl. kaszy manny ok. 1 szkl. bułki tartej sól, pieprz jogurt naturalny (mały kubeczek, 180 g) 3 łyżki majonezu 1-2 ząbki czosnku zioła prowansalskie, oregano, bazylia Cukinie myjemy, odcinamy końcówki. Jeśli mamy już mocno dojrzałe cukinie, z ciemną i twardą skórką, wówczas obieramy je. Młode cukinie ścieramy(...)dodajemy starty ser oraz kaszę mannę i bułkę tartą. Wyrabiamy ciasto, po czym odkładamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos. Mieszamy w miseczce jogurt naturalny, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na średnim ogniu placuszki z obu stron na złoto. Placuszki podajemy
Smaki Na Talerzusałatka meksykańska , a także do grilla – sałatka z kalafiora . Zobacz mój film z przygotowania sałatki Składniki – Sałatka z pomidorów 3 średnie pomidory 100 ml śmietanki 18 % łyżka majonezu jedna cebula pieprz i sól Przepis – Sałatka z pomidorów Zaczynamy od umycia pomidorów i rozkrojenia ich na połowę. Ze środka wykrawamy twardy fragment od strony dawnej łodygi. Nie chcemy(...)cebulę i następnie kroimy ją w piórka. Możecie też pokroić w kostkę jeśli macie ochotę. Wybór należy do was. Łączymy pomidora z cebulą w misce. Ponadto łączymy śmietanę z majonezem, po czym przelewamy je do miski z pomidorem i cebulą. Całość pieprzymy i solimy według uznania. Gotowe. Nie ma w tym przepisie żadnej filozofii. Koszt: 9 zł porcja dla czterech
Kuchennyviral.plpodjadać surowy kalafior, to ta sałatka jest dla Was. Pyszna, chrupiąca i szybka w przygotowaniu. Składniki: 1 mały kalafior 100 g ziaren słonecznika siekany koperek szczypta chilli sól, pieprz majonez i jogurt naturalny Sposób wykonania: 1. Kalafiora zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 2. Słonecznik uprażyć na rumiano na suchej patelni. 3. Składniki połączyć, dodać siekany koperek, chilli, sól(...)pieprz i majonez i jogurt naturalny do smaku. Dokładnie wymieszać. 4. Świetny dodatek do śniadania, kolacji lub nawet jako pasta do chleba. Smacznego!!! Źródło: Zajadam.to
Kuchnia domowa Anigrzybów (dowolnych) →2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki →1 cebula →sól i pieprz do smaku →3 jajka na twardo →5 ogórków konserwowych →10 dag sera żółtego →2 łyżki majonezu →2 łyżki jogurtu →2 łyżki masła PRZYGOTOWANIE: Jajka obieram. Kroję w kostkę. Ser żółty trę na tarce o grubych oczkach. Grzyby myję, obieram kroję w drobną kostkę(...)cebulę solę i pieprze do smaku. Duszę na rumiano. Studzę. Dodaje do miski. Ogórki konserwowe kroję w kostkę. Na koniec dodaję drobno posiekaną natkę. Dodaję sól i pieprz oraz majonez i jogurt. Mieszam. Polecam pozostawienie pod przykryciem sałatki w lodówce na min 30 min tak by smaki ze sobą się połączyły
Gotowanie PatkiZapraszam :) SKŁADNIKI DLA 4 Osób: →1 brokuł →4 jajka ugotowane na twardo →1 cebula →2 ogórki kiszone →10 dag sera żółtego → 5 łyżek łuskanego słonecznika →2 łyżki majonezu →2 łyżki jogurtu →Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Brokuła myję, dzielę na różyczki. W garnku gotuję wodę, solę do smaku. Dodaję brokuła do wody, gotuję ok 8 min. Studzę. Kroję(...)obieram i kroję w kostkę. Cebulę obieram, kroję w kostkę. Ser żółty trę na tarce o grubych oczkach. Ogórki kiszone kroję w kostkę. W misce łącze wszystkie składniki. Dodaję majonez i jogurt oraz sól i pieprz do smaku. Mieszam. Na koniec na suchej patelni prażę słonecznik. Tak by był lekko brązowy. Posypuję uprażonym słonecznikiem
Gotowanie Patkiliście kapusty pekińskiej 1 czerwona cebula podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki przyprawy do gyrosa olej do smażenia sos 3- 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy czarny pieprz sól przepis Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w paski. Pokrojone mięso przekładamy do miski, dokładnie łączymy z przyprawą do gyrosa i wstawiamy na pół godziny(...)ilością rozgrzanego tłuszczu około 5-7 minut do momentu aż mięso uzyska złoty kolor, od czasu do czasu mieszając, po czym zdejmujemy z ognia. Do miseczki przekładamy jogurt, dodajemy majonez oraz musztardę, całość doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i wszystko mieszamy. Gotowy sos wstawiamy na 15 minut do lodówki. Liście kapusty pekińskiej niezbyt drobno siekamy, czerwoną paprykę kroimy
Smakowite Daniasend', 'pageview'); -pół główki kalafiora -po 1/3 papryki czerwonej i zielonej -pół główki cebuli sałatkowej -jeden ogórek sałatkowy -6 plasterków szynki konserwowej -sos sałatkowy koperkowo-ziołowy -jedna łyżka majonezu -sól, pieprz do smaku Różyczki kalafiora gotujemy krótko ( 2-3 minuty ), odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Papryki, ogórek, cebule i szynkę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z drobnymi różyczkami kalafiora(...)rozrabiamy z trzema łyżkami wody i łyżeczką cukru. Polewamy warzywa, dodajemy jeszcze majonez i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Zamiast gotowego sosu można użyć domowego sosu winegret i dodać posiekany, świeży koperek
Kulinarne przemysleniaTaką mam dziś dla Was świeżą sałateczkę z zielonych ogórków z szynką, czerwoną quinoą, kaparami, porem i domowym majonezem. Prosto i smacznie :) Zjadłam trochę na śniadanie, ale na kolację też w sam raz. Polecam! Składniki: 1 szklanka ugotowanej czerwonej quinoy 350 gram zielonych ogórków 200 gram szynki BG kawałek pora (około 4-5 cm) 3 czubate łyżeczki kaparów(...)łyżki majonezu pierz sól Wykonanie: Ogórki obieramy i kroimy w kosteczkę, szynkę kroimy podobnie. Por drobno siekamy, wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy, doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą, ale pamiętamy, że kapary i szynka już są słone wiec trzeba z nią uważać. Można dodać kilka świeżych listków oregano do ozdoby, albo posypać natką pietruszki, świeży koperek też
Quinoa Raz!tysiąca wysp – (ang.: Thousand Island dressing ) – to popularny sos do sałatek i kanapek, którego podstawowym składnikiem jest majonez i ketchup. Nam osobiście pasuje do wszystkiego – jest idealny nie tylko do sałatek, burgerów itp., ale także do różnego rodzaju mięs, np. z grilla, czy też jako dip do frytek, czy chipsów. Pewnie tyle ile osób, tyle jest przepisów(...)width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sos tysiąca wysp – Składniki: 6 czubatych łyżek majonezu (u mnie Winiary) 3 czubate łyżki ketchupu pikantnego (u mnie Madero) 1 łyżeczka octu winnego (u mnie ocet winny z czerwonego wina) 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu chilli cayenne 1 mały
Kulinarne Przebojemożna sobie pozwolić na taki przysmak. Genialny okazuje się wtedy, gdy nagle zauważamy, że lodówka świeci pustkami. Składniki na pastę jajeczną (około 6 - 8 kanapek): 4 jajka 2 łyżki majonezu garść szczypiorku lub gruby plaster cebuli sól pieprz Jajka ugotować na twardo, odlać i obrać. Dodać majonez, szczypiorek i przyprawy. Ja nie miałam szczypiorku, więc zrobiłam wersję z cebulą. Gruby
Karola gotujewarty wypróbowania a składniki znajdą się w każdym domu. Polecam. Składniki: 65 dag fileta z kurczaka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 150 ml śmietanki 30% 1 łyżka majonezu ½ łyżeczki czosnku granulowanego do smaku Przyprawa do mięsa do smaku Sól do smaku Bułka tarta do panierowania Płatki kukurydziane do panierowania Jak wykonać ? Filet z kurczaka umyć pokroić na małe kawałki(...)przełożyć do miski, oprószyć przyprawami, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać z majonezem połączonym ze śmietanką, tak aby marynata rozprowadziła się równomiernie na mięsie. Włożyć na 2 godziny do lodówki, po tym czasie kąski panierować w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych wymieszanych w równych proporcjach z bułką tartą, docisnąć dobrze panierkę do mięsa, układać na blasze
Wanilia i Kardamonrarytas! 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawy: Przyprawa do kurczaka Curry Ostra czerwona papryka Czosnek granulowany Liść lubczyku Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki majonezu ¾ szklanki mleka Sól Pieprz Curry Filet z piersi kurczaka kroimy na płaskie fileciki. Mięso dokładnie przyprawiamy przyprawami - przyprawą do kurczaka, ostrą czerwoną papryką, curry, czosnkiem granulowanym i liściem lubczyku(...)osobnej misce przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do mąki wbijamy jajka i wlewamy mleko. Dodajemy majonez i przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą curry. Dokładnie mieszamy. Ciasto musi być minimalnie gęstsze niż te na tradycyjne naleśniki. Do ciasta przekładamy kawałki kurczaka. Dokładnie je zatapiamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie kawałki kurczaka smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni
VioletoweKucharzenieoraz obowiązkowo sos czosnkowy. Pycha;) 1 główka sałaty lodowej około 250 g pomidorków koktajlowych 1 op. mini kulek mozzarelli (lub 1 większa kulka mozzarelli sałatkowej w zalewie) 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 1-2 ząbki czosnku 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, zioła prowansalskie Sałatę rwiemy na mniejsze części. Pomidorki kroimy(...)ćwiartki lub na połówki (wg uznania). Przekładamy do miski. Dodajemy kulki mozzarelli (w całości lub przekrojone na pół). W garnuszku łączymy majonez z jogurtem greckim. Dodajemy natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz odrobiną ziół prowansalskich. Mieszamy. Sosem polewamy sałatę
Smaki Na Talerzuosób: 2 bajgle 2 grubsze plastry domowego mięsa pieczonego 1 pomidor 1 Garść świeżego szpinaku 2 łyżki drobno siekanej natki Sól i pieprz do smaku Ketchup i majonez do posmarowania PRZYGOTOWANIE: Bajgle przekrajam wzdłuż. Jedną połówkę smaruję ketchupem a drugą majonezem. Kładę plaster pieczonego mięsa. Szpinak myję i osuszam kładę na mięso. Garść szpinaku. Pomidora kroję i kładę
Gotowanie Patki