majonez - 14247 przepisów (strona:295/950)

Sałatka brazylijska z jajkami 5038

pół puszki kukurydzy (ok. 140g po odsączeniu zalewy) pół puszki ananasa (5 plastrów; ok. 170g po odsączeniu syropu) kilka gałązek natki pietruszki 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego 3 łyżki majonezu 1 mały ząbek czosnku sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka brazylijska z jajkami – Wykonanie: Jajka ugotować na twardo (ok. 7-9 minut od zawrzenia wody), obrać(...)również pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Łodygi selera naciowego umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać drobno. Przygotować sos: jogurt naturalny wymieszać z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę (lub bardzo drobno posiekanym), doprawić solą i pieprzem. Wszystkie powyższe składniki wrzucić do jednej miski, dodać sos, wymieszać. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Sałatka brazylijska

Kulinarne Przeboje
Sałatka z selerem naciowym, wędzonym łososiem i... 166

łodygi selera naciowego 2 opakowania wędzonego łososia 10 kulek ciemnego winogrona 10 kulek jasnego winogrona 1 puszka kukurydzy (np. Develey ) kulki z 1/2 granata jogurt zmieszany z majonezem sól pieprz Wykonanie: Łodygi selera naciowego kroimy w plasterki, łososia wg uznania. Winogrona przekrawamy na pół, kukurydzę odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy razem. Dodajemy na oko jogurt naturalny wymieszany z majonezem. Doprawiamy solą

Trufelkowo
Sałatka z selerem naciowym i tuńczykiem 128

łodyżki selera naciowego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy (np. Develey ) 5-6 ogórków konserwowych pokrojonych w kostkę mała kiść winogron 2-3 łyżki majonezu (np. Develey ) 2-3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Wykonanie: Łodyżki selera naciowego pokroić w paski. Tuńczyka i kukurydzę odcedzić, wrzucić do miski, dodać ogórki i winogrona przekrojone na pół oraz seler(...)Całość wymieszać z majonezem i jogurtem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe

Trufelkowo
Sałatka z selerą konserwoną i ananasem 155

ananasa (np. Develey) 5 jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych w kostkę 5 plasterków szynki konserwowej lub  piersi z kurczaka 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu (np. Develey ) świeżo mielony pieprz świeżo mielona sól Wykonanie:   Seler, kukurydzę i ananasa odcedzić. Ananasa i szynkę pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać razem z jajkami. Dodać majonez i jogurt

Trufelkowo
Pieczone BATATY 98

czerwona cebula pokrojona w księżyce 1/2 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę boczek pokrojony w paseczki (np. ten z Lidla) 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu, np. Develey sól świeżo mielona pieprz świeżo mielony szczypta ziół prowansalskich Wykonanie: Plastry batata ułożyć na blaszce, posmarować oliwą z oliwek, posypać solą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(...)farsz, na odrobinie oliwy podsmażyć cebulę, po 5 minutach dodać paprykę, na koniec boczek i czosnek, podsmażać ok 10 minut cały czas mieszając, doprawić ziołami. W miseczce wymieszać jogurt, majonez, sól i pieprz. Upieczone bataty posmarować każdy osobno jogurtowo-majonezowym sosem, nałożyć farsz z papryki i boczku i zapiekać jeszcze 10 minut. Podawać gorące - bo takie najlepsze :). Idealne jako przekąska

Trufelkowo
Sałatka z tuńczykiem 123

woreczek ugotowanego ryżu 3/4 małego słoiczka ogórków korniszonków (u mnie te z Lidla) 1 puszka kukurydzy, np. Develey 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka groszku 2-3 łyżki majonezu 1/4 posiekanej czerwonej cebuli 1 mały jogurt naturalny sól pieprz Wykonanie: Tuńczyka przecedzić, wrzucić do miski. Dodać ostudzony ryż, czerwoną cebulę, przecedzoną kukurydzę, groszek i fasolę. Ogórki pokroić w drobną kostkę(...)Dodać jogurt i majonez. Doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać i oprószyć koperkiem. Smacznego

Trufelkowo
Sałatka curry z kurczakiem 240

przepisu ogórki konserwowe (np. te małe korniszonki z Lidla) 4 jajka ugotowane na twardo 1 mała por 1 puszka kukurydzy sól pieprz  jogurt naturalny mały 2-3 łyżki majonezu, np. Develey przyprawa curry pęczek koperku  oliwa z oliwek, np. Develey Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać łyżeczkę curry, sól i pieprz. Odstawić na pół godziny(...)usmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Do miski wrzucić ryż i ostudzonego kurczaka. Jajka, ogórki pokroić drobno w kostkę, por posiekać, kukurydzę odcedzić. Wszystko wymieszać z ryżem i kurczakiem. Majonez i jogurt wymieszać z płaską łyżeczką curry, szczyptą soli i pieprzu. Dodać posiekany koperek. Smacznego

Trufelkowo
Sałatka z paluszkami krabowymi 168

smakuje idealnie! Składniki: ok 16 szt paluszków krabowych 1 ogórek zielony 100 g makaronu w kształcie ryżu 1 pęczek koperku 1 puszka kukurydzy 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu świeżo mielona sól świeżo mielony pieprz kiełki Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, wrzucić do miski. Ogórka pokroić w kostkę, paluszki krabowe w plasterki, pęczek koperku posiekać(...)kukurydzę odcedzić, wszystko dodać do makaronu. W kubku wymieszać jogurt z majonezem, a następnie z resztą składników, sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Posypać kiełkami. Smacznego

Trufelkowo
SAŁATKA RYŻOWA Z KABANOSEM 339

idealna na każdą okazję. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: * 1 paczka ryżu * 3/4 puszki kukurydzy konserwowej * 4-5 ogórków konserowowych * 5 jajek * 1 mała biała cebula * 3 kabanosy * 1 łyżka majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Paczkę ryżu ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić z wody. Jajka ugotować na twardo, oskubać, pokroić w kostkę. Ogórki konserwowe i cebulę pokroić(...)Kukurydzę odcedzić na sitku z nadmiaru zalewy. Kabanosy pokroić na kawałki nieduże. Wszystkie składniki na sałatkę umieścić w misce, doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać. Na końcu dodać majonez i ponownie wymieszać.  Sałatkę wstawić do lodówki na 3-4 godziny, aby smaki się przegryzły

Zrób to smacznie
SAŁATKA MAKARONOWA Z FETĄ 150

Lubella Mini Rurki 3 jaka 1 /2 cebuli 10 dag dowolnej wędliny najlepiej w plastrach 10 dag sera typu feta 4 łyżki natki pietruszki 3 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Sól i pieprz do smaku SPOSÓB RZYGOTOWANIA: Jajka gotuję na twrdo, obieram i drobno kroję w kostkę.  Makaron gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy(...)Cebulę obieram i kroję w kostkę.  Natkę pietruszki myję i drobno siekam.  Fetą drobno siekam. Szynkę kroję w kostkę.  Wszystkie składniki łącze ze sobą. Dodaję majonez, jogurt sól i pieprz do smaku. Mieszam. Pozostawiam w lodówce

Gotowanie Patki
Sałatka bankietowa 1244

sera żółtego edamski lub gouda 6 jajek 2 puszki tuńczyka w oleju roślinnym 1 mała cebula Kawałek pora 1 puszka kukurydzy z chili 1 puszka groszku 5 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany kremówki 1 czubata łyżeczka delikatesowej musztardy Pęczek cienkiego szczypiorku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób wykonania sałatki: Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić(...)połówki wydrążyć żółtka, zetrzeć na tarce jarzynowej osobno zetrzeć białka. Tuńczyka, kukurydzę oraz groszek osączyć z zalewy, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypiorek, por oraz cebulę pokroić. Majonez wymieszać z musztardą oraz ze śmietaną. Sałatkę układać w szklanej salaterce warstwowo kolejność dowolna - ja dałam: ser żółty, posiekana cebula z porem, kukurydza, rozdrobniony tuńczyk, groszek, białka, doprawić solą

Wanilia i Kardamon
Sałatka jarzynowa z papryką 148

konserwowych. Dla odmiany dodałam świeżą czerwoną paprykę i naprawdę wyszło smacznie. Składniki: 5 dużych ziemniaków 4 marchewki 1 seler 1 czerwona papryka 1 puszka groszku konserwowego 5 jajek majonez musztarda sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Selera, ziemniaki i marchew gotujemy w łupinkach do miękkości. Studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. 2. Paprykę i ugotowane jajka na twardo kroimy w kosteczkę(...)Wszystko przekładamy do dużej miski, dodajemy osączony groszek, majonez, musztardę i mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Sałatkę schładzamy przed podaniem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kotlety drobiowe z pieczarkami i serem 268

Składniki: pierś z kurczaka (około 500 g) 500 g pieczarek 200 g sera żółtego 4 jajka 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej 3 łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka (z małym czubkiem) soli ------------------------------------------- olej do smażenia Wykonanie: Pierś tniemy na malutkie kawałeczki. Pieczarki kroimy na niewielkie, ale grubsze kawałki. Ser kroimy w drobną kostkę(...)Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, majonez, sól, pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Podczas smażenia, jajka z mąką oraz rozpuszczający się ser, spoją składniki kotletów. Na patelni rozgrzewamy olej (warstwa oleju- około 2-3mm). Placki smażymy na średnim ogniu, około 10 minut. Po 5 minut z każdej strony. Zdejmujemy z patelni, gdy są ładnie zarumienione. Po zdjęciu z patelni

Smak mojego domu
Gniazda rybne 264

zagranicznej strony. Składniki; farsz; mleko -1/2 litra ser żółty -100 g cebula - 1,5 szt filety z ryb - 0,5 kg  ( szczupak, okoń, łosoś morski, łosoś różowa) majonez sól i pieprz olej do formy koperek - 0,5 pęczka Dodatkowo; bułka paryska -1 szt Przygotowanie; Rybę pokroić bardzo drobno. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce(...)Formę do pieczenia, wysmarować olejem, układać w niej kromki bułek, rękoma w bułce zrobić wgłębienia. Do wgłębień w bułce, nakładać farsz, ścisło układać kromki. Wierzch każdej nafaszerowanej kromki, posmarować majonezem. Formę włożyć do piekarnika. Piec w 180 stop. Przez ok.45 minut. Następnie wyjąć formę z piekarnika, gniazda posypać, startym serem, z powrotem włożyć formę do piekarnika do rozpuszczenia się sera

Kuchnia Danusi
Sałatka z czerwonego ryżu 142

ryżu 200ml wody + 300 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (185 g) 1 mała puszka kukurydzy (212g) 1 zielony świeży ogórek ( średni) 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka suszonych pomidorów krojonych sól, pieprz Przygotowanie: Wodę i koncentrat bulionu drobiowego Krakus wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującego się wywaru wsypujemy czerwony ryż(...)Tuńczyka i kukurydzę odcedzamy z płynu, rybę rozdrabniamy. Ogórek myjemy i kroimy w niewielką kostkę wraz ze skórką. Do zimnego ryżu dodajemy tuńczyka, kukurydzę i ogórka, mieszamy razem. Dodajemy majonez, jogurt i suszone pomidory. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę aż smaki się przegryzą

słodkie i nie tylko historie kulinarne

Proponowane wyszukiwania