majonez - 14247 przepisów (strona:297/950)

Pikantny dip z grillowaną kukurydzą 197

papryki; 1/2 średniej zielonej papryki; 1/2 małej, czerwonej cebuli; 1 ząbek czosnku; 2 łyżki drobno posiekanych, marynowanych papryczek jalapeno; 115 g serka śmietankowego (u mnie Almette śmietankowy); 1/4 szklanki majonezu; 1/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18 %; 225 g łatwo topliwego, żółtego sera (u mnie czerwony Cheddar);  1 cebulka dymka wraz ze szczypiorkiem; Szczypta chili w proszku; Olej; Sól; Pieprz(...)się miękkie. Pod koniec podsmażania dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zdjąć z patelni i lekko wystudzić. Do miski wsypać 2/3 startego, żółtego sera. Dodać śmietanę, serek śmietankowy i majonez i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ziarna kukurydzy, posiekane papryczki jalapeno, wystudzoną, podsmażoną paprykę z cebulą i czosnkiem oraz posiekaną dymkę ze szczypiorkiem. Dokładnie wymieszać. Dip doprawić solą i pieprzem

Gospodyni Miejska
Ryżowa Zapiekanka Gyros 284

kurczaka przyprawa gyros 2/3 puszki kukurydzy 3 pomidory 2 ogórki konserwowe pół papryki żółtej cała papryka czerwona zioła prowansalskie 5 ząbków czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu 2 kulki sera mozzarella WYKONANIE: Ryż gotujemy wedle wskazań producenta z tym że do wody dodajemy curry. Pierś smażymy na niewielkiej ilości oleju z przyprawą gyros. Pomidory,ogórki,papryki kroimy(...)kostkę mieszamy razem w misce dodajemy kukurydzę i około pół łyżeczki ziół prowansalskich. Przygotowujemy sos - jogurt majonez i czosnek przeciśnięty przez praskę. Warstwowo układamy: Połowa Ryżu - pierś z kurczaka - warzywa - sos czosnkowy - połowo ryżu - ser pokrojony w paseczki. zapiekamy całość w piecyku około

Dziś Ja gotuje
Sałatka z kurczakiem w makaronowych muszlach 147

kurczakiem w makaronowych muszlach Składniki: 2 wędzone piersi z kurczaka, pokrojone w drobną kostkę kilkanaście ciemnych winogron, pokrojonych na ćwiartki i pozbawionych pestek przyprawy: sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku 20 dużych muszli makaronowych, ugotowanych al dente i wystudzonych Wykonanie:  Kurczaka mieszamy z winogronami i szczypiorkiem. Dodajemy majonez doprawiamy solą i pieprzem. Sałatką napełniamy ugotowane

Smak mojej kuchni
Wędzona makrela z ogórkową salsą 179

siekanych lub zmiksowanych warzyw. Moja, ogórkowa dobrze komponuje się z wędzoną makrelą. Danie może być przystawką lub kolacją. Składniki: Wędzona makrela ½ białej cebuli 2 ogórki kiszone 1 – 2 łyżeczki majonezu light Tabasco Wykonanie: Z makreli usuwamy skórę i ości. Dzielimy na kawałki. Ogórki kiszone i cebulę drobno siekamy. Dodajemy majonez i doprawiamy tabasco i ewentualnie solą jeżeli istnieje taka potrzeba

Smaki Ewy
Sałatka z pora z szynką. 150

Składniki : 2 pory 2 jajka ugotowane na twardo 10-15 dkg dobrej szynki pokrojonej w kostkę 2 nieduże ogórki kiszone kilka łyżek kukurydzy z puszki majonez sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania :   P ory oczyść, opłucz pod bieżącą wodą , pokrój w cienkie paski lub kostkę. Jajka i ogórki kiszone pokrój w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki i kukurydzę wrzuć(...)miski lub półmiska. Dodaj kilka łyżek dobrego majonezu, dopraw do smaku solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszaj razem. Teraz nie pozostaje Ci nic innego jak podać sałatkę na stół. Zniknie w mgnieniu oka. ;)                          Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową 162

schłodzona!:) kilka-kilkanaście małych, młodych ziemniaków 200-300 g fasolki szparagowej 1 cebula pół pęczka koperku 2 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej, gęstej śmietany 2 łyżki majonezu 1 op. sosu sałatkowego (np ziołowo-koperkowy lub inny ulubiony) sól, pieprz Ziemniaki szorujemy. Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Zimne kroimy na mniejsze kawałki (na pół(...)ćwiartki). Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na pół. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem/śmietaną, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy. W misce mieszamy ziemniaki oraz fasolkę. Całość polewamy sosem czosnkowym. Posypujemy posiekanym koperkiem. Mieszamy. Sałatkę schładzamy w lodówce

Smaki Na Talerzu
Sałatka grillowa 214

rękami... Składniki: kalafior 3-4 średnie pomidory 2 małe papryki zielone lub 1 duża 2 małe papryki czerwone lub 1 duża 250g serka tofu (najlepiej wędzonego) szczypiorek 3 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany 3-4 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie: Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy najlepiej na parze (uważać aby nie rozgotować). Papryki i pomidory myjemy(...)Przygotowujemy głęboką salaterkę i zaczynamy układać warstwami produkty. Zaczynamy od pomidora, później kalafior, zielona papryka, pokrojony w kostkę serek tofu, druga warstwa kalafiora, a na niego czerwona papryka. Z majonezu, śmietany, przeciśniętego czosnku, soli i pieprzu przygotowujemy sos (trzeba dobrze doprawić, ponieważ warzyw nie solimy i nie pieprzymy, a sos musi nadać smaku całości potrawy). Tak przygotowanym sosem polewamy nasze

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
domowy sos a la sos tysiąca wysp 165

składniki: 6 łyżek majonezu 2 łyżki ketchupu Jamar 1 ogórek konserwowy 1/2 małej cebuli (ok. 30 g) 1 i 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego sól, pieprz wykonanie: Ogórek i cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do nich majonez, ketchup, cukier oraz ocet. Wszystko miksujemy blenderem na gładką konsystencję. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy do np. kanapek

Domowy Smak Jedzenia
Street Food w Poznaniu: FryDay 212

dość ostra ostrzegam). Oprócz tego macie jeszcze szereg możliwości, gdyż oprócz innych fajnych dodatków możecie wybrać jeszcze dodatkowo sos z ich bogatej gamy, macie do wyboru między innymi tradycyjny majonez i ketchup, ale też nieco bardziej egzotycznie salsa mango, pepper jam, boczkowy, czy sweet chili mayo. Frytki z chrupiącą salami, serem i szczypiorkiem Frytki z chili con carne i serem(...)lubi zielonego ;)) Frytki z pulled pork, ser i szczypiorek (mój osobisty faworyt!) Koszt porcji: 7zł mała porcja, 9 zł duża, frytki z dodatkami 12 - 13 zł, sosy: ketchup, majonez darmowy, pozostałe 1-3 zł, dodatki 1- 2,50zł Reasumując: Jeśli jesteście w pobliżu Starego Rynku i macie ochotę coś przekąsić za niewielkie pieniądze wpadajcie do FryDay :) wybierzcie opcje z fajnymi

Kolizje Smaków
Sałatka z zupki chińskiej. 523

mnie łagodna z kurczakiem) 3 jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 1 cebula 250 g. szynki (u mnie konserwowa) 4 ogórki korniszony 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Makaron z zupki pokruszyć do miseczki, dodać dołączone przyprawy. Zalać wrzątkiem, tylko tyle żeby przykryło makaron. Przykryć talerzykiem i zostawić do napęcznienia. Jajka, szynkę(...)warzywa pokroić w kostkę. Dodać odsączoną kukurydzę. Wsypać przestudzony makaron, przyprawić solą i pieprzem, na koniec dodać majonez i jogurt. Wymieszać i wstawić do lodówki

Agusiowe smakołyki
Pomidory faszerowane sałatką z kalafiora 276

Pomidorki doskonale nadają się na imprezę przy grillu jak również kolację z chrupiącym pieczywem. 1 kalafior puszka groszku konserwowego 1/2 pęczka koperku 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku duże pomidory Kalafiora podzielić na różyczki, oczyścić i ugotować na półtwardo. Odcedzić i ostudzić a następnie drobno pokroić. Groszek odcedzić z zalewy, koperek posiekać, czosnek przepuścić(...)przez praskę. Dodać do kalafiora. Sałatkę doprawić solą i pieprzem, dodać majonez, wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Pomidory umyć, ściąć czubki i wydrążyć. Napełnić sałatką, udekorować

Smakołyki Asi
Placuszki z cukinii 913

łyżki mąki pszennej   sól i pieprz do smaku opcjonalnie natka pietruszki lub szczypiorek  Składniki na sos czosnkowy : 3 łyżki jogurtu naturalnego typ grecki  1 łyżka majonezu  2 ząbki czosnku  szczypta bazylii i oregano Przygotowanie placków :  Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczypta soli, świeżo zmielonym pieprzem, a następnie z roztrzepanym jajkiem. Wymieszać(...)placuszki przez około 2-3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1-2 minuty. Przygotowanie sosu : Jogurt naturalny wymieszać razem z majonezem. Dodać rozgniecione ząbki czosnku. Dodać przyprawy i wymieszać. Gotowe 😊 Dziękuję 💓 #placki#cukinia#sezonnacukinie#plackizcukinia

Słodka Strefa
Mufinki z kurczaka 139

Opłacało się – mufinki są pyszne, mięsko z kurczaka soczyste, takie jak lubię. Zdecydowanie polecam :)). Mufinki z kurczaka Składniki piersi z kurczaka żółty ser papryka pieczarki cebula natka pietruszki majonez przyprawy wg uznania Pieczarki z cebulą pokroić, usmażyć no i oczywiście przyprawić. Paprykę i ser pokroić w kostkę a natkę pietruszki posiekać. Mięso podzielić na kawałki i roztłuc tłuczkiem(...)były cieńsze a środek grubszy. Doprawić i powkładać do foremek mufinkowych. Nafaszerować usmażonymi pieczarkami z cebulką, papryką, serem i natką pietruszki. Pozakładać brzegi mięsa na siebie i posmarować wierzch majonezem. Piec w temp 180 stopni przez 30-40 minut. Najfajniejsze w tym daniu jest to, że tak naprawdę jako farsz posłużyć nam może wszystko co nam przyjdzie do głowy. Smacznego

Pieguskowa Kuchnia
Sałatka z fetą i nie tylko 148

jest inna niż dotychczas robiłam. Sałatka z fetą, oliwkami i pieczarkami Składniki feta słoiczek czarnych oliwek 0,5 kg pieczarek opakowanie słonecznika łuskanego 3 ząbki czosnku koperek natka pietruszki majonez Obgotować krótko pieczarki i pokroić na plasterki. Fetę pokroić w kostkę, oliwki w cieniutkie plasterki. Uprażyć słonecznik, czosnek, pietruszkę i koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem. I gotowe

Pieguskowa Kuchnia
Zapiekany dorsz 122

każdy użyje wedle swoich własnych upodobań. Ja dałam sporo marchewki bo wszyscy ją lubimy, zapiekanka bardzo nam zasmakowała więc szczerze polecam. Zapiekany dorsz filet z dorsza pieczarki cebula marchewka majonez ser sól, pieprz Rybę doprawić, panierować w mące i usmażyć na złoty kolor. Marchewkę ugotować i pokroić w talarki, pieczarki pokroić na grubsze talarki i razem z pokrojoną w kostkę(...)cebulą usmażyć, doprawić solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwowo część marchewki, pieczarek, rybę, marchewkę i pieczarki. Całość posmarować majonezem i na wierzch potarkować ser. Zapiekać około 20-30 minut. Artykuł Zapiekany dorsz pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia