majonez - 14247 przepisów (strona:308/950)

domowe bułki z czterech składników z najlepszą pastą z makreli 214

mąki (używam tortowej) - 250 ml ciepłej wody - 30 g świeżych drożdży - łyżka oleju - łyżeczka cukru -1,5 łyżeczki soli Pasta: - duża makrela - mała czerwona cebula - 3 ogórki kiszone - łyżka majonezu - 2 jajka ugotowane na półmiękko (4 minuty od zagotowania) - ulubione zielsko (szczypior, koper, u mnie rzeżucha) Przygotowanie bułek: Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębiebnie, dodajemy olej, sól, cukier i rozkruszone(...)piekarnika i studzimy na kratce. Pasta z mareli: Odzielamy rybę od ości i przekladamy do miseczki. Jajko ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę. Zioła siekamy. Dodajemy łyżę majonezu i dokładnie mieszamy. Gotowe! Smacznego

Cook&Love
Sałatka brokułowa 150

które mają niewiele składników i taka właśnie jest i ta propozycja. Sałatka brokułowa Składniki: jeden duży brokuł lub 2 małe 4 jajka pęczek rzodkiewek 2 ogórki gruntowe 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany łyżeczka czosnku granulowanego pieprz sól Jajka gotujemy na twardo, odcedzamy i łupimy. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy różyczki. Gotujemy około(...)Obieramy ogórki i kroimy na plasterki. Rzodkiewki również kroimy na plasterki. Odsączone brokuły, ogórek, rzodkiewki i pokrojone na ćwiartki jajka wrzucamy do miski i delikatnie mieszamy. W kubeczku łączymy majonez ze śmietaną, czosnkiem, solą i pieprzem. Dobrze mieszamy i polewamy sałatkę. Przechowujemy w lodówce. Smacznego Artykuł Sałatka brokułowa pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Sałatka Chili Con Carne 145

puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1/2 główki sałaty lodowej 200 g sera żółtego cheddar lub mimolette 2 ząbki czosnku 3 porządne łyżki śmietany lub jogurtu greckiego 3 porządne łyżki majonezu 2-3 garści nachosów pieprz sól Przygotowanie rozpoczynamy od mięsa mielonego. Na patelnię wrzucamy mięso, zalewamy je szklanką mleka i solimy. Mięso mieszamy i smażymy aż cały płyn odparuje. Wtedy(...)sosu chili lub salsy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy mięso do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy sos czosnkowy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. W miseczce/kubeczku mieszamy majonez, śmietanę i czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy warzywa. Kukurydzę i fasolę odsączamy na sitku (można na jednym). Sałatę myjemy, suszymy i kroimy/szarpiemy na mniejsze kawałki. Ser żółty zcieramy

PatiGotuje
Sałatka jarzynowa 174

jarzynowa Składniki: 3 marchewki 2 korzenie pietruszki połowa średniego selera 4 średnie ziemniaki 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki kiszone puszka groszku konserwowego 1 średnie jabłko 6 łyżek majonezu 2 łyżki musztardy stołowej pieprz sól Marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości (wszystkie razem). Odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Po tym czasie wszystkie ugotowane(...)warzywa dokładnie obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę razem z jajkami i ogórkami kiszonymi. Groszek odcedzamy i dorzucamy do warzyw. Dodajemy majonez, musztardę, dużo pieprzu i sól. Dokładnie mieszamy i gotowe. Smacznego Artykuł Sałatka jarzynowa pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
PASTA Z MAKRELI NA KANAPKI 142

średnie ogórki konserwowe ·        3 jajka ugotowane na twardo ·        3 łyżki majonezu ·        2 łyżki jogurtu naturalnego ·        Sól ·        pieprz PRZYGOTOWANIE: Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Makrelę oddzielić skrupulatnie od ości(...)przełożyć do miski. Ogórki konserwowe i cebulę drobno posiekać w kostkę i wrzucić do miski. Przestudzone jajka również drobno posiekać i dorzucić do reszty składników. Dodać majonez, jogurt naturalny, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszać.  Jeżeli spodobał ci się ten przepis, miło mi będzie, jeśli  podzielisz się nim z innymi

Calzonella.com
Sałatka ziemniaczana z kiwi 250

letniego mięsnego obiadu. Składniki: – 5 ziemniaków – 8 jajek – 2 zielone średnie ogórki – 2 jabłka – sok z 1 cytryny – 2 łyżki majonezu – 1 łyżka kwaśnej śmietany – pęczek szczypiorku – 2 kiwi – sól, pieprz do smaku   Wykonanie: – Ugotować ziemniaki w łupinkach, wystudzić, obrać i pokroić(...)pokroić w kostkę. – Ogórki i jabłka pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać drobno. – Wymieszać ziemniaki, jajka, ogórki, jabłka i szczypiorek. – Dodać majonez, śmietanę i sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. – Sałatkę przełożyć do salaterki, wstawić do lodówki. – Udekorować sałatkę plasterkami kiwi i szczypiorkiem

To co kocham
HIT ! SAŁATKA Z TORTELLINI Z SELEREM 378

który zmienia smak sałatki na ten idealny :D ~~SKŁADNIKI~~ duża kapusta pekińska połowa kapusty seler naciowy konserwowy 1 słoiczek ogórek długi zielony 1 szt. makaron kolory tortellini z szynką majonez 5 łyżek natka pietruszki siekana 3 łyżki ~~METODA~~ Kapustę szatkujemy. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Seler przecedzamy, aby usunąć nadmiar soków. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Wszystko razem(...)mieszamy dodając majonez i natkę pietruszki. Wstawiamy do lodówki

Kuchnia Paulettes
Surówka z marchewki z pestkami słonecznika i dereniem kiszonym 144

mangan. W smaku są soczyste, kwaskowate i przypominają oliwki. Polecam! 3 marchewki 5 łyżek pestek słonecznika 3-4 łyżki derenia kiszonego natka pietruszki sól, pieprz Dodatkowo: 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany/jogurtu naturalnego 1 łyżeczka chrzanu (opcjonalnie) Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni, a z owoców derenia usunąć pestki. Następnie obraną marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wszystkie(...)składniki połączyć z majonezem, jogurtem/śmietaną, chrzanem oraz odrobiną natki pietruszki.  Całość doprawić do smaku

Di gotuje
Sałatka z kukurydzą i selerem 225

jeszcze jedna prosta i łatwa do wykonania sałatka, wypróbujcie, polecam :) Składniki : mała puszka kukurydzy złocistej Bonduelle ( 212 ml opakowanie) tzw. bonduelki 2-3 gałązki selera naciowego majonez i jogurt, natka pietruszki Przygotowanie : Kukurydzę osączyć na sicie, umyte gałązki selera osuszyć i pokroić w cienkie paseczki Składniki połączyć, majonez zmieszać z jogurtem, polać i wymieszać ponownie

Proste Potrawy
Pita z wędliną, ogórkiem i papryką w czosnkowo pikantnym sosie 211

pita pszenna 4 liście sałaty 1/4 małej żółte papryki 1/2 ogórka gruntowego 4 plastry ulubionej wędliny – u mnie schab wędzony parzony szczypta pieprzu ziołowego Skworcu 1 łyżka majonezu 1/2 łyżki pikantnego ketchupu 2-3 łyżki sosu czosnkowego (u mnie z eSłoneczko ) około 1 łyżki posiekanego świeżego koperku – u mnie od Baziółka Przygotowanie: Wędlinę kroimy w grubszą kostkę, przekładamy(...)miski. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę żółtą paprykę, pokrojonego w drobną kostkę zielonego ogórka (wcześniej obranego) i porwane w rękach liście sałaty. W miseczce mieszamy majonez, pikantny ketchup, sos czosnkowy (najpierw dodajcie mniej), posiekany koperek i szczyptę soli ziołowej. Sos dodajemy do reszty składników, mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiając lub dodając np. sosu czosnkowego. Pitę przygotowujemy wg wskazówek producenta – ja podpiekam

Słodkie okruszki
Szybka sałatka z zielonego ogórka, słonecznika i fety 263

podprażone, chrupiące ziarna słonecznika;) 1 długi ogórek zielony, tzw wąż 1 op. sera feta (polecam oryginalną fetę) ziarna słonecznika (ilość wg uznania, u mnie 3-4 garści) 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz Ogórka myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki (lub jeszcze drobniej, jeśli ogórek jest duży). Usuwamy część z ziarenkami, po czym kroimy w drobną kostkę(...)kostkę (najlepiej podobnej wielkości co ogórek). Ziarna słonecznika podprażamy na rozgrzanej, suchej patelni ( do czasu aż lekko się przyrumienią). Wszystkie składniki łączymy w misce. Dodajemy wymieszany z kwaśną śmietaną majonez. Doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli

Smaki Na Talerzu
Sos musztardowo-miodowy idealny do mięsa z grilla 261

każdej przekąski np. tortilla, czy jakieś kiełbaski, czy nawet na pizze i wiele różnych potraw.  Smak sosu jest słodko-ostry. Koniecznie spróbujcie!  Składniki: 250 ml majonezu 3 łyżki miodu (najlepiej płynny, jeśli jest zbity, podgrzejcie w kąpieli wodnej :) ) 3 łyżki musztardy francuskiej z gorczycą 3 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Do miski dodajemy majonez, miód, musztardę i jogurt naturalny

Gotuj z Mąką
Podwójny sznycelburger 186

Składniki – podwójny sznycelburger 2 sznycle z indyka ciabatta 2 plastry sera żółtego kilka liści sałaty kiszony ogórek pomidor kumin, papryka ostra, oregano oliwa lub olej sos worcestershire keczup majonez musztarda dijon pieprz i sól Przepis Zaczynamy od zamarynowania naszych sznycli. Mięso wkładamy do naczynia, po czym kolejne dodajemy do niego oliwę lub olej, sos worcestershire (2 łyżeczki), kumin, paprykę(...)będzie już nam potrzebna. Na przygotowaną bułkę kładziemy sałatę, a następnie nasze mięso. Potem rozkładamy pocięte w plastry pomidor i ogórki. Pora teraz na sos, który powstaje z wymieszania majonezu keczupu i musztardy dijon. Na wierzch możemy położyć sałatę. To jest jednak moim zdaniem niekoniecznie. Na koniec kładziemy jeszcze oczywiście górną część naszej ciabatty, którą przebijamy patyczkami, bo inaczej sznycel

Kuchennyviral.pl
Sałatka z ryżem, mieszanką meksykańską i wędzonym kurczakiem 228

szklanki suchego ryżu + 1 szklanka wody 1 puszka mieszanki meksykańskiej (waga 400 g wraz z zalewą) 1 wędzona ćwiartka z kurczaka (około 300 g) 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz Składniki sałatki przed wymieszaniem Ryż opłukać zimną wodą, odcedzić, przesypać do garnuszka, zalać wodą i posolić. Gotować kilkanaście minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie(...)kurczaka pozbawić skóry, kości, chrząstek, a mięso pokroić na mniejsze kawałki. Mieszankę meksykańską przełożyć na durszlak i odcedzić z zalewy. Składniki sałatki przesypać do miski. Na sam koniec dodać majonez i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Sałatkę schłodzić przed podaniem

Ugotować
Pasta kanapkowa z tuńczyka i ciecierzycy 147

tuńczyka i ciecierzycy. Do przygotowania potrzebujemy: - puszkę ciecierzycy (400 g, po odsączeniu 240 g) - puszkę tuńczyka w sosie własnym (170 g, po odsączeniu 120 g) - 1-2 łyżki majonezu (można zamienić na jogurt grecki) - 1-2 łyżki pikantnego ketchupu - sól i pieprz do smaku 1. Ciecierzycę oraz tuńczyka odsączamy i blendujemy na gładką masę. 2. Dodajemy majonez, ketchup oraz przyprawy

Bez Cebuli