lukier do ciastek - 919 przepisów (strona:35/62)

Muffiny cynamonowe pachnące mandarynką czyli poWeekendowe Łakocie odc.160 174

Ostatnio niezbyt często piekę muffinki. Kiedyś robiłam to nagminnie. Chyba powinnam powrócić do tego zwyczaju przecież to szybki patent na smaczne ciastka! Łatwe w przygotowaniu jak każde muffiny, pachnące i smaczne.  Czego chcieć więcej? Ten babeczkowy pomysł podpatrzyłam na blogu  White Plate . U nas zniknęły w jedno popołudnie a jak będzie u Was? Przepis lekko zmodyfikowałam(...)pieczenia 80 g oleju roślinnego lub stopionego i ostudzonego masła 140 g cukru pudru 2 jajka 1/2 łyżeczki cynamonu sok z 2 mandarynek skórka starta z jednej mandarynki lukier: 50 g cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu ok. 2 łyżek soku z mandarynki Jajka ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo, ciągle ucierając, dodajemy masło i sok z mandarynek. Wsypujemy cynamon a także

Dzieje kuchennej Wiewióry
181. Rogaliki drożdżowe wg. Kuchni Polskiej 168

Rogaliki według tego przepisu zawsze wychodzą niesamowicie pulchne, nigdy nie zawiodłam się na tej recepturze. Jeżeli tylko będziemy mieli świeże drożdże to sukces murowany.  Na

Jadło i czytadło
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 228

wlewamy na niego lukier, następnie szerokim nożem rozprowadzamy lukier na powierzchni. lukier powinien swobodnie spływać na boki wypieku. Tak przygotowany piernik wstawiamy na parę minut do ciepłego piekarnika, aby lukier zastygł.  Pierniki będą wilgotniejsze , jeżeli połowę tłuszczu zastąpimy oliwą z oliwek.   2. Sekret udanego ciasta kruchego Ciasto kruche to doskonała podstawa ciast owocowych, serników, mazurków, tart i ciasteczek(...)minimum pół godziny do lodówki. po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy równomiernie od środka we wszystkich kierunkach. Grubość ciasta na placki wynosi ok. 1/2 cm na drobne ciastka ok 3 mm. Ciasto na placki wałkuje się w prostokąty wielkości blachy i przenosi się na wałku na blachę. Ciastka drobne można przed wykrawaniem przewałkować wałkiem rowkowym. Drobne

Ciastka - domowe słodkości
PIERNICZKI KUJAWSKIE 166

miękkną :(.Ale okazało się ,że trzeba w poszukiwaniach być wytrwałym , a znajdzie się to czego się szuka.Donoszę więc wszem i wobec , że takowoż znalazłam , a są nim przepyszne ciastka piernikowe Kujawskie , które już na drugi dzień zaczynają miękknąć.W pierwszy dzień są tak twarde , że można zęby połamać ,ale drugi ,trzeci dzień zaczynają cudownie wydobywać swój korzenny aromat(...)triMiGa i zostało tylko tyle....:( nie wiem czy doczekają tej chwili kiedy  zmiękną całkowicie. Miałam je też ładnie polukrować , ale nic z tego nie wyszło ,prawdopodobnie źle lukier utarłam ( tak myślę) bo ciągle mi się zatykało ,i nie miałam już sił( na te kilka pierniczków) walczyć , więc tylko je posmarowałam lukrem i też pysznie Smakują  i jako tako

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pączki z marmoladą 139

Pączki z marmoladą to “must have” w każdy tłusty czwartek w moim domu. Przepis na te tradycyjne pączki wykorzystuję od wielu lat. Spora ilość

Pieguskowa Kuchnia
Gniazdka / pączki wiedeńskie / pączki hiszpańskie waniliowo-cytrynowe 222

Mają wiele nazw, ale smak ten sam, który zna każdy :) Lekko chrupiące i słodkie z wierchu i mięciutkie w środku, Idealne na każdą porę roku, nie

Malinowo w kuchni
Mazurki Wielkanocne mini 166

Wielkanoc się zbliża to czas na Mini Mazurki, fajna sprawa ,radość dla dzieci i dorosłych. Składniki: mąka pszenna 300 g margaryna 200 g cukier 100 g

Różowa kuchnia
Pączki hiszpańskie 179

lukrem. Są kruche i słodkie czyli idealne na karnawał i Tłusty Czwartek.  Składniki :* szklanka wody* szklanka mąki pszennej* 1/3 kostki masła* szczypta soli* 4 jajka* olej do smażenia* lukier Przygotowanie : Masło rozpuścić w wodzie i gdy się zagotuje to zmniejszyć gaz, wsypać całą mąkę z solą i mieszać szybko i energicznie by nie powstały grudki, tak długo aż ciasto(...)kwadraty, ciasto wyciskać ze szprycy z końcówką gwiazdki - ja nie miałam szprycy i wyciskałam z woreczka strunowego - w koła po 2-3 warstwy by powstały gniazdka. Rozgrzać olej. Wrzucać ciastka papierem do góry i smażyć na złoty kolor. Papier sam będzie odchodził od ciastka i wtedy przewracamy gniazdka na drugą stronę. Odsączyć na ręczniku papierowym. Polukrować

Magiczne Życie Marty
Muffiny kakaowe z kostką białej czekolady 110

jajko   1/2 szklanki mleka   1/4 szklanki oleju Dodatkowo: 6 kostek białej czekolady (u mnie z truskawkami - do nabycia w eSłoneczku ) cukier puder do posypania (można zrobić lukier lub polewę czekoladową) W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao, a w drugiej - jajko, mleko oraz olej. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką(...)kostce białej czekolady. Całość uzupełnić resztą masy (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.  Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Udekorować wg uznania. (Posypałam cukrem pudrem

Di gotuje
Skąd pochodzą pączki i faworki? 113

nazywane też chrustem, chruścikami oraz kreplami – od niemieckiego słowa krapfen, czyli ciasta smażonego w tłuszczu. Ta nazwa funkcjonuje również w odniesieniu do pączków. Pączek niejedno ma imię Pulchne, okrągłe ciastko drożdżowe ze słodkim nadzieniem, którym zajadamy się dziś pierwotnie było przysmakiem typowo wytrawnym. Prawdopodobnie swój początek miały na Bliskim Wschodzie, gdzie przyrządzano okrągłe bułeczki z ciasta chlebowego, w środek których(...)znaleźć w nich różnego rodzaju konfitury, owoce, czekoladę, karmel, kremy, budyń a nawet słodkie likiery czy bakalie. Posypuje się je cukrem pudrem, orzechami, migdałami, kandyzowaną skórką pomarańczową, oblewa czekoladą, lukrem lub kolorowymi polewami. Włosi mają swoje bomboloni i małe kuleczki zeppole nadziewane konfiturą z kremem budyniowym. Holendrzy zajadają się pączkami przygotowanymi z rzadkiego ciasta smażonego lub pieczonego, nazywają je oliebollen

Moja smaczna kuchnia
Strucla drożdżowa 169

 Rolada z ciasta drożdżowego wypełniona po brzegi konfiturą owocową. Wedle wyboru ciasto można zrobić bez mleka. Składniki: pół kg mąki  pół szklanki cukru 3

prawdziwe jedzenie
Muffinki z powidłami 126

jajko 200 ml mleka 60-70 ml oleju Dodatkowo: 8 łyżeczek dżemu/konfitury/marmolady/powideł (1 łyżeczka na jedną babeczkę; u mnie powidła śliwkowe) cukier puder do posypania (można zrobić lukier lub polewę czekoladową) W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, a w drugiej - jajko, mleko oraz olej. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymiesza(...)innego nadzienia). Całość uzupełnić resztą masy (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.  Piec około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Udekorować wg uznania. (Posypałam cukrem pudrem.) (*) Nie dodawajcie więcej nadzienia owocowego, ponieważ w ciastkach może powstać zakalec.  Zapewniam

Di gotuje
Ciastka z jabłkiem i cynamonem 143

kostki świeżych jabłek, obrane 1/3 szklanki soku jabłkowego 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy do smarowania 1 duże jajko + 1 łyżka wody 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Lukier: 113 gramów ---1 kubek cukier puder 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1-2 łyżki mleka lub śmietany Wykonanie W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodać(...)mokre to podsypać garstkę mąki. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Podzielić ciasto na dwie części. Każdą część rozwałkować na grubość 1,5-2 cm i podzielić na części ,kliny – ciastka . Przełożyć na blaszkę z papierem. Teraz umieścić blaszkę z ciastkami w lodówce przez 30 minut, odkryte. Po tym czasie wymieszać cukier , cynamon i jajko. Posmarować ,każde ciastko

w mojej kuchni
miodowe dzwoneczki 126

dopiero po kilkunastu dniach spędzonych w puszce, kiedy zmiękną i nabiorą właściwego smaku. Możecie je upiec już teraz, ale pamiętajcie o tym, że przechowywać najlepiej "gołe" ciasteczka- bez lukru, czekolady itp.  Składniki: 300 g mąki 1 jajko 50 ml oleju 75 ml miodu 50 g cukru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy korzennej (najlepiej takiej domowej bez kakao(...)ciasto (jeśli będzie zbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany). Owinąć je w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wycinać foremką ciastka. piec na papierze do pieczenia przez około 10 minut w temperaturze 200*C. Po wystudzeniu zamknąć w metalowej puszcze na minimum kilka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania