Kokosowy kaszowiec na herbatnikach Składniki: masa: - 1/2 litra mleka - 125g margaryny roślinnej - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki kaszy manny - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 2 łyżki kakao
Kuchnia co dniaRolada z ciasta drożdżowego z przepysznymi polskimi jabłkami. Wedle wyboru ciasto można zrobić bez mleka. Składniki: pół kg mąki pół szklanki cukru 3 żółtka
prawdziwe jedzenieTen przepis to jeden z najlepszych przepisów na pierniczki, jakie wypróbowałam. Pierniczki po upieczeniu są mięciutkie i rozpływające się w ustach. Dzięki użytemu karmelowi, mają bardzo
Świat Ciastałączę z masłem. Dodaję cukry, jajko, miód, przyprawę korzenną oraz sodę. Zagniatam ciasto. 2. Przygotowanie ciasto rozwałkowuję na grubość 3mm. Foremkami o dowolnym kształcie wykrawam w cieście ciasteczka. Ciastka układam na blaszce i piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa: Mleko zagotowuję razem z cukrem waniliowym. Stopniowo wsypuję kaszę mannę. Cały czas mieszając kaszkę gotuję(...)Ucieram. 4. Połowę ciasteczek smaruję masą i sklejam z ciasteczkami bez masy. 5. Cukier puder ucieram razem z wodą na jednolitą masę. Przygotowane markizy zanurzam z jednej strony w lukrze. Odstawiam do stwardnięcia
Tradycyjna kuchnia KasiOstatnio był przepis na wersję cytrynową, dzisiaj natomiast pod postacią rumową :D Tylko nie pytajcie, które lepsze bo zarówno jedne i drugie skradły moje serce
Malinowo w kuchniWprost uwielbiam przepisy na pierniczki, w których nie trzeba czekać, żeby były mięciutkie. Ten przepis właśnie taki jest. Pierniczki po upieczeniu są przepyszne, miękkie i aromatyczne
Świat CiastaCiasteczka z miodem gryczanym: cynamonowe, imbirowe i kakaowe Składniki: ciasto: - 50g margaryny - 1 1/2 łyżki miodu gryczanego - 2 szklanki mąki pszennej - 1/3 szklanki cukru pudru - 1
Kuchnia co dniaWielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne, w moim koszyczku ze święconką nie może zabraknąć własnoręcznie upieczonych babeczek. Ładnie udekorowane stanowią piękną ozdobę świątecznego koszyczka. SKŁADNIKI: Ciasto
Tradycyjna kuchnia KasiBardzo stary przepis. Pochodzi z zeszytów mojej mamy. Ciastka łatwe w wykonaniu, fajnie się prezentują.Ciasto: 20 dag masła lub margaryny4 jajka1,5 szklanki krupczatki1 szklanka cukru pudru2 cytryny1 łyżeczka proszku do pieczeniabakalieLukier:1 żółtko15 dag cukru pudrusok z połówki cytrynyMasło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać sok i skórę otartą z cytryn, porcjami dodawać mąkę wymieszaną(...)proszkiem do pieczenia, na końcu dodać pianę z białek. Upiec w blaszce 25x35 wyłożonej papierem. W moim piekarniku ok.40 min. w 180 st. W czasie pieczenia wykonać lukier tzn. utrzeć wszystkie składniki. Jeszcze gorące ciasto polać lukrem i posypać bakaliami (najlepiej dość obficie). Wykrawać szklanką półksiężyce. Najlepsze są na świeżo, później trzeba osłonić przed obsychaniem
Praktyczna plSkładniki 20 g świeżych drożdży 375 ml mleka 600 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych)- w razie potrzeby nieco więcej 50 g cukru 80
OliveandThymeSkładniki na pierniczki:250 g mąki pszennej 85 g zmielonych migdałów (na mąkę) 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku
Świat CiastaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Pyszne i proste ciastka korzenne z dodatkiem orzechów i skórki pomarańczowej, czysty obłęd :) Ja przedstawiam wersję świąteczno noworoczną ale tak naprawdę sprawdzą się świetnie w jesienno zimowe wieczory. Przepis znalazłam na YouTube i poniżej pod przepisem w źródle jest link do niego więc można zobaczyć cały(...)pieczenia + odrobina sody oczyszczonej na czubku łyżeczki ⅓ łyżeczki soli 1 do 2 łyżeczki przyprawy do piernika garść posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo: 50g roztopionej białej czekolady pisaki cukrowe lub lukier zabarwiony na zielono i czerwono lub w wersji nie świątecznej cukier puder, polewa czekoladowa Wykonanie: masło roztapiamy i przelewamy do miski, studzimy do masła dodajemy cukier, aromat pomarańczowy ( zamiast aromatu
Słodkie zapomnienieOto babka idealna zarówno na święta, jak i na dzisiejsze deszczowe popołudnie. Babka z adwokatem to charakterny wypiek: z jednej strony delikatna, a z drugiej zostawia
WiszniówkaNuda i jeszcze raz nuda , więc zabieram eis za smakołyki . Tym razem głównym dodatkiem będą śliwki :) Składniki na ciasto paluch-owe słodkie: 300 g
Różowa kuchniaPulchne, aromatyczne pierniczki przygotowywane według przepisu staropolskiego. Ciasto dojrzewa w chłodzie przez 2-3 tygodnie nabierając pięknego korzennego aromatu. Składniki 500g mąki tortowej 250ml miodu
Pyry na Gaz