Foremkami wykrawać ciastka. Postępować w ten sposób do wyczerpania ciasta. Pierniki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180'C przez 10 minut. Pierniki zaraz po upieczeniu będą bardzo miękkie, przestudzone stwardnieją. Pierniki przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku. Jeśli macie ochotę dekorować pierniki to polecam przepis na lukier królewski ( przepis tutaj
Zrób to smacznieJedni pieką teraz makowce a ja upiekłam rogaliki drożdżowe z makiem :) Oczywiście skorzystałam z mojego niezawodnego przepisu na ciasto drożdżowe. Rogaliki wyszły przepyszne, pulchne, mięciutkie, pełne
Zrób to smacznieTym razem nie będzie przepisu. Możecie zobaczyć jakie ciasteczka upiekłam z mamą. Ozdobiłyśmy je na komunię pewnego małego wspaniałego chłopca Kacperka. To synek koleżanki mamy
Lili w kuchniSytuacja bardzo zabawna, bo przełknięcie ciastka zajmuje nieco czasu, a mi też z tego właśnie powodu ta scena zapadła w pamięci. I dlatego też postanowiłam stworzyć przepis na owe truskawkowe ciasteczka. Nadałam im formę truskawkowych muffinek z kremem, ale równie pyszne są również bez kremu, wystarczy je lekko posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. SKŁADNIKI Na muffinki 2 jajka
Passions hobbies lifecoś w domu) , to już je dopiekałam... - tak wszystkim smakowały. I już znów ich nie ma... Kruche ale z rodzaju takich twardszych (to za sprawą mąki ziemniaczanej) z dodatkiem lukru z odrobiną konfitury wiśniowej i migdałami, mmmmmm.... Poezja.Za pierwszym razem przygotowywałam je na dwa sposoby: w formie dropsów (z wałeczka) i wykrawanych serduszek, za drugim już tylko wycinałam(...)ciasto nam się zbytnio nie ogrzało. Jeżeli ciasto będzie zbyt miękkie możemy je schłodzić kilka minut w lodówce. Moje było zimne, od razu rozwałkowywałam je na blacie i wycinałam ciastka. Ciasto ma być dość zbite, gdyby było zbyt miękkie dosypać trochę mąki. Gdy chcemy uzyskać kształt dropsa, ciasto formujemy w kształt wałka i odcinamy kawałki po ok.5mm. Można
Smaczne ZdroweMillefeuille to po francusku "tysiąc płatków". Jest to deser, którego polskim odpowiednikiem jest napoleonka lub kremówka. Trzy cienkie warstwy ciasta francuskiego przekładane delikatnym kremem. Dekoracja to
Nastoletnie WypiekaniePotrzebujemy: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 200 g masła 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki grubo zmielonych pistacji 1 łyżeczka startej skórki
WYSPA SZCZĘSLIWAPrzepis na pierniki użyłam podstawowy. 1,5 kg mąki 1,5 szkl cukru 1 margaryna 250 gr miodu 1/2 szkl wody 2 dkg amoniaku 1 niepełna
Gotowanie jest łatweNie jestem rasistką, więc wśród moich pierniczków znalazł się Mikołaj - murzyn. ;-) Pierniczki z tego przepisu nie są słodkie, więc idealnie nadają się do lukrowania. Pięknie pachną
Szefowa kuchniprzyznać, że te z lukrem cieszyły się dużo większym „wzięciem”. Gorąco polecam i życzę smacznego. Jeśli szukacie tradycyjnego przepisu na faworki/chrusty smażone – polecam poniższe przepisy: Chrusty na winie Faworki robione mikserem Chruściki z ciasta na pierogi Na na blogu znajdziecie bardzo wiele propozycji z wykorzystaniem ciasta francuskiego, nie tylko w wersji na słodko: Makowe ciastka francuskie Chałwowe bułeczki francuskie
mojewypiekiinietylko. Górę ciastek, na których pozostaje surowa mąką lekko przecieramy mokrym palcem, aby nie pozostawało surowej mąki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 12-13 min, aż ładnie się zrumienią. Pierniczki przekładamy do puszki na 1-2 tyg., aby zmiękły i najlepiej chowamy, aby nikt z domowników nie podjadał. Pierniczki dekorujemy za pomocą lukru królewskiego
Kuchnia Łukaszapierniczki idealne pod lukier królewski, ale obawiam się, że w tym roku nie znajdę czasu na długie godziny lukrowania... A szkoda, bo zawsze mnie taki cudeńka zachwycają, i ciągle obiecuję sobie, że będę więcej ćwiczyć. Wracając do meritum - mam dla Was kolejny przepis na ciasteczka do świątecznych puszek. Nie typowe pierniczki, ale kruche, kakaowe ciastka z orzeszkami. Są urocze
Pożeraczka, czyli raz adobrzepyszną poranną kawą , dodadzą energii i humoru . składniki na 4 porcje 25 dag margaryny 35 dag mąki 5 dag drożdży instant łyżka wody łyżeczka cukru dżem truskawkowy lukier do polania przepis Margarynę siekamy z mąką , mieszamy z drożdżami i cukrem dolewamy łyżkę wody . Zagniatamy ciasto , odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę . Następnie(...)dodajemy do ciasta 2 łyżki mąki, ponownie zagniatamy a następnie rozwałkowujemy na grubość pół centymetra. Z ciasta wykrawamy kwadraty , nadziewamy dżemem , składamy w trójkąty i pieczemy ciastka na złoto w temp. 180 st. C. Gorące rożki lukrujemy
Smakowite DaniaWalentynki zbliżają się wielkimi krokami, dlatego ten tydzień będzie wyjątkowo słodki ;) Dzisiaj przygotowałam dla Was cudownie czekoladowe ciasteczka, oczywiście w kształcie serduszek. W końcu to
W poszukiwaniu inspiracjiLukier z białek (przez cukierników nazywany królewskim) nadaje się idealnie do dekorowania świątecznych wypieków, łatwo przełożyć go do szprycy, żeby ozdobić pierniki, a śnieżnobiały kolor pasuje do każdego rodzaju ozdób i bakalii. Co ważne, można przechować go w lodówce (najłatwiej w zamkniętym worku cukierniczym lub szprycy) jeśli nie zdążymy udekorować wszystkich ciastek za jednym razem.Składniki:2 białka1
Ciastkozercygrubości ciastek. Po wystudzeniu zabieramy się za lukrowanie. Tutaj z pomocą przyszedł mi także zamówiony w sklepie, worek silikonowy. Póki co jestem bardzo z niego zadowolona i myślę, że posłuży mi dłuższy czas. Nie rozwalił się ani nie pękł jak to bywa przy jednorazowych workach które nie wytrzymują nacisku kremu... Do dekoracji użyłyśmy lukru z białka kurzego
Radość kipiąca uśmiechem.smażenia* kolorowy lukier Przygotowanie :Zrobić rozczyn z podanych składników. Odstawić pod przykryciem na pół godziny w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn, jajko i żółtko oraz pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, odłożyć na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować, nie podsypywać za dużo mąką. Wycinać kwiatki większą foremką i mniejszą robić dziurki. Odłożyć ciastka na 20 minut
Magiczne Życie MartyTen przepis jest dla mnie idealny. Tak naprawdę jest połączeniem kilku receptur. Ciasto przygotowałam według przepisu Dorotus , masę makową przyrządziłam według rodzinnej tradycyjnej receptury mojej przyjaciółki
W mojej kuchniSkładniki na pierniki mąka pszenna, 250g mielone migdały, 85g przyprawa do piernika, 3 łyżeczki miód, 200ml soda oczyszczona, 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Gotowanie moimi oczami