Naleśniki zna każdy z nas i często robi je w domu na śniadanie, obiad lub kolację. Dzisiaj proponujemy pyszne naleśniki z łososiem . Tym razem nie mieliśmy ochoty na zwyczajne z dżemem, a ponieważ w lodówce był wędzony łosoś, dokupiliśmy serek kanapkowy i zrobiliśmy je w takim odrobinę niecodziennym połączeniu. To była bardzo pozytywna odmiana. Składniki na naleśniki z łososiem Naleśniki(...)mąki pszennej 300 ml mleka 1 jajko czubek noża proszku do pieczenia czubek łyżeczki soli olej do smażenia Nadzienie: 200 g łososia wędzonego 200 g serka śmietankowego na kanapki (z ziołami, szpinakiem itp.) 1 natka pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Naleśniki: Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na puszystą pianę. W misce umieścić mąkę, mleko, żółtko, proszek do pieczenia
niecodziennikparySzaszłyki z łososia z mango i sosem ziołowym Szaszłyki z łososia z mango i sosem ziołowym. Składniki: 2 dojrzałe mango 1 mała cukinia ½ papryki czerwonej 400 g filetu z łososia bez skóry 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka przyprawy curry sok wyciśnięty(...)Mango przekrój na wzdłuż na pół omijając pestkę. Połówki obierz ze skórki, pokrój w kostkę razem z papryką. Cukinie pokrój w krążki. Łososia pokrój w kostkę takiej samej wielkości jak mango. Zamarynuj rybę w sosie sojowym, oliwie z oliwek, przyprawie curry, soku z cytryny oraz soli
kuron.com.pltutaj wielbiciele łososia? 😊 Dzisiaj zachęcam do przygotowania łososia pieczonego pod serową pierzynką wraz z dodatkiem świeżych malin. Uwielbiam połączenia mięsa i owoców, więc taka forma przygotowania łososia bardzo przypadła mi do smaku. Poniższego łososia podałam z kopyt kami i sałatką (pomidor, szczypiorek i śmietana 18%). Składniki na 2 porcje: 1 płat łososia wraz ze skórką (wagowo około(...)garść świeżych malin 2 garście startego, żółtego sera sól, pieprz odrobina soku z cytryny Łososia umyć, osuszyć i przekroić na dwie części, nie nacinając skóry. Uwaga: nie trzeba z łososia usuwać łusek, ponieważ skóra "przyklei się" do naczynia żaroodpornego. Łososia przyprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny, posypać startym serem i na wierzchu poukładać świeże maliny. Przygotowanego łososia
UgotowaćŁosoś w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – krótko mówiąc: niebo w gębie! :) Jeśli lubicie kremowe sosy i łososia lub jeśli robiliście mój przepis na Tortellini ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami i Wam smakowało, to ten przepis też skradnie Wasze serce :) @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px(...)right .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – Składniki: ok. 600g filetu z łososia (podzielić na 4 kawałki) 2-3 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów (do podsmażenia ryby
Kulinarne PrzebojePomysł na szybki do przygotowania i bardzo smaczny obiad - pieczony łosoś pod pierzynką śmietanowo-chrzanową podany z młodymi ziemniakami i zielonymi szparagami. Trio idealne! Zachęcam do przygotowania. Składniki na 2 porcje: łosoś pod pierzynką śmietanowo-chrzanową 1 filet z łososia wraz ze skórką (wagowo około 300 g) 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżki posiekanego koperku odrobina(...)solą oraz chilli. Polać odrobiną oleju i dokładnie wymieszać. Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem około 25 minut w 210ºC. W międzyczasie przygotować rybę. Filet z łososia umyć, osuszyć, przełożyć na małą blaszkę do pieczenia i delikatnie przekroić na 2 części. Rybę przyprawić solą oraz pieprzem, skropić odrobiną soku z cytryny i posypać posiekanym koperkiem. Śmietanę wymieszać
UgotowaćTarta z łososiem według Michela Moran skradnie Wasze podniebienia! Jestem tego pewna, bo przecież uwielbiacie wytrawne tarty Świadczy o tym chociażby fakt, że Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami jest od lat najpopularniejszym przepisem na blogu. Tajników przygotowywania pysznej tarty z łososiem mogłam doświadczyć osobiście na wspólnych warsztatach z Michelem Moran oraz marką Kenwood. Michel zdradził, że to właśnie(...)tarta z łososiem jest jednym z jego ulubionych wielkanocnych dań. Ciekawostką jest, że do przygotowania dania użyliśmy dwóch rodzajów łososia – wędzonego oraz surowego, podpieczonego uprzednio w piekarniku. Dzięki temu zabiegowi tarta była delikatna w smaku, aromat ryby nie był tak intensywny. Podczas przygotowywania tarty, Michel udzielił wiele cennych rad, o których chciałabym Wam napisać. Za każdym razem przygotowując wytrawną
Kuchnia BazyliiŁosoś. Sam w sobie jest nie do podrobienia, nie ma podobnie smakującej ryby. Usmażony szybko – pozostaje lekki i soczysty. Świetnym kontrastem do delikatnej, smażonej ryby zawsze są chrupiące, smażone ziemniaki, ale niekoniecznie muszą to być klasyczne frytki, prawda? Całość potrzebuje czegoś na przełamanie – w tej roli sprawdzi się roszponka, soczyste awokado i lekko ziemisty sos z dodatkiem pasty sezamowej, podkręcony(...)pikanterią soku z cytryny i odrobiną czosnku. Ale to dukkah gra tu pierwsze skrzypce – opanierowany w niej łosoś zyskuje pyszną, chrupiącą skórkę i zupełnie nowy wymiar! Filet z łososia osuszamy papierowym ręcznikiem, sprawdzamy czy nie ma ości – czasami się zdarzają, warto rybę ‘pogłaskać’ i przekonać się, czy nie ma żadnych niespodzianek. Kroimy filet w poprzek, na jednakowej wielkości kawałki. Delikatnie
Karo in the KitchenPoniedziałek hurra! Nowy tydzień, nowe wyzwania Ostatnio na blogu było tyle słodkości, że muszę chwilę od nich odpocząć. Mam nadzieję, że mi to wybaczycie. Słodki wpis zamieniam na grillowanego łososia z limonką i kolendrą, też piknie. Uświadomiłem sobie, że nie mam żadnego przepisu z rybą na blogu, po ponad roku obecności w sieci… Sezon grillowy działa już pełną parą więc(...)lepszej okazji, aby przygotować grillowanego łososia z limonką i kolendrą. Bardzo egzotyczne, wręcz orzeźwiające połączenie smaków: pomarańczy, limonki oraz kolendry. Wiecie fiesta, Meksyk, itp. Pamiętajcie jednak, aby ryba była dobrej jakości. Jeśli łosoś to najlepiej dziki. Mimo, że na pierwszy rzut oka wygląda zdecydowanie gorzej od swojego hodowlanego kolegi – jego mięso jest dużo jaśniejsze w porównaniu z mocno różowym
PaleoLifePrzez długi czas nie jadłam mięsa czerwonego ani nawet drobiowego, ale z ryb nie zrezygnowałam nigdy. Bardzo lubię ryby a łososia szczególnie, bo nie ma ości :) Bardzo szybko można go przygotować. Można łososia piec w piekarniku lub smażyć na patelni bez obracania. Efekt podobny - bardzo smaczny :) A jaką przyprawę łosoś lubi najbardziej? Rozmaryn :) Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem Składniki(...)porcje) 250-300 gram łososia łyżka masła łyżka oliwy rozmaryn suszony, świeży (opcjonalnie) sól, pieprz torebka ryżu (opcjonalnie makaron, ziemniaki) Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem Wykonanie: Nastawiamy ryż na gotowanie. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Łososia myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą, pieprzem i tartym rozmarynem (możemy położyć dodatkowo na wierzch świeży rozmaryn jeśli posiadamy). Kładziemy łososia na patelnię
Pyza i SurówkaKrucha, aromatyczna tarta z wędzonym łososiem i cukinią. Do tego sporo sera, świeże pomidorki. Tarta z wędzonym łososiem jest szybka, ale efektowna. Lekko słony smak łososia w tarcie łagodzony jest przez cukinię i do tego przełamany serem. Składniki: ciasto: – 225 g mąki pszennej – 140 g masła – 1 łyżeczka soli – 4-5 łyżek wody Nadzienie(...)wędzonego łososia dobrej jakości – 4 jajka – 100g camemberta – 100g mozzarelli – 1 średnia cukinia – 10 szt. pomidorków koktajlowych – 5 cm pora – 0,5 szkl. śmietany kremówki (lepiej 36%) – 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% – sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę, masło, sól i wodę zagniatamy na kruche ciasto. Formujemy kulę i wkładam na pół
Pociąg Do KuchniŁosoś - jedna z najbardziej szlachetnych, docenianych i aktualnie najmodniejszych ryb. Mięso łososia jest niezwykle delikatne o różowawej barwie i charakterystycznym smaku. Łosoś jest na tyle smaczną rybą, że nie wymaga zbytniego doprawiania i okazałych dodatków. Klasyką jest łosoś smażony, podawany z warzywami - i w takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku. Łosoś(...)Sosie Koperkowym - Składniki: o k. 500 g łososia ok. 5 łyżek masła koperek suszony pieprz sól (najlepiej morska) Sos Koperkowy: 3 łyżki drobno posiekanego koperku duży ząbek czosnku 2 łyżki masła łyżka mąki pszennej szklanka bulionu warzywnego* 100 ml śmietany 18% Łosoś w Sosie Koperkowym - Sposób przygotowania: Łososia porcjujemy, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy
Słodka StronaDzisiaj wpis krótki, bo i nie ma się nad czym rozpisywać. Przepis prosty, ale możecie nam wierzyć na słowo, naprawdę dobry. Niektórzy zabrali te kotleciki ze
slodkokwasnaplNadrabiam wielkanocne zaległości. Przepis Adama Chrząstowskiego (nic nie zmieniałam, więc cytuję za autorem). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU »
Przepisy AleksandryTe pierogi podbiły serca moich bliskich. Są bardzo delikatne i smaczne. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na
Przepisy AleksandryZapraszam na kolejną przystawkę na karnawałowe przyjęcie. Wbrew pozorom ptysie robi się bardzo szybko i nie jest to trudne ciasto. Jeżeli lubicie jeszcze bardziej łososiowe nadzienia
Przepisy Aleksandry