piątkowe popołudnie bardzo często na naszym stole gości łosoś. Nie inaczej było również i tym razem… jako danie główne będzie grillowany łosoś z soczewicą. Łososia możemy przygotować chyba na 100 sposób i za każdym razem będzie równie dobrze smakował. Tym razem zrobiliśmy grillowanego łososia, a jako dodatek soczewica z marchewką . Zobaczcie jak przygotować to niezwykle smaczne danie. Grillowany łosoś(...)soczewicą – składniki (porcja dla 2 osób) ok. 400 gram filetu z łososia 3/4 szklanki soczewicy 1 marchewka mała cebula 0,5 l bulionu słodka papryka sól pieprz zioła prowansalskie Grillowany łosoś z soczewicą – przygotowanie Łososia myjemy i jeśli ma ości to filetujemy. Doprawiamy go solą i słodką papryką. Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Łosoś po azjatycku… mój ulubiony przepis. Nie ma nic lepszego niż porcja smacznego łososia. Ten przepis zmieni Wasze życie! Polany sosem klonowym, pachnący limonką i zaostrzony chii wspaniały pieczony łosoś po azjatycku, podany ze szpinakiem i białym ryżem. Posypany czarnym sezamem. Łosoś to moja ulubiona ryba. Smaczna i zdrowa. Pełna kwasów tłuszczowych i witamin, bogata w białko. Zawiera wszystko(...)jest potrzebne do prawidłowego funkcjonowania serca i mózgu, a nawet lewicowej macicy . Mój ulubiony przepis na łososia i ulubiony przepis na szpinak! To danie nie wymaga nie wiadomo jakich kulinarnych umiejętności. Wystarczy zastosować się do przepisu aby je stworzyć. Przyrządzam łososia po azjatycku przynajmniej 1 raz w tygodniu. Stosuję zawsze mój ulubiony przepis. Łosoś po azjatycku to wspaniałe danie
codojedzeniaSKŁADNIKI: 2 kawałki łososia ze skórą 200 g truskawek 400 ml ciemnego octu balsamicznego 6% sól i pieprz do ssmku garstka zieleniny: mix młodych liści sałat, szpinaku, botwinki lub rukoli czy roszponki 1-2 plasterki cytryny 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia 1/2 łyżeczki oliwy (opcjonalnie) do zieleniny Wykonanie: Skórę łososia oskrobać z łusek, opłukać i dokładnie osuszyć papierowymi(...)ręcznikami. Osuszonego łososia oprószyć solą i pieprzem. Ocet balsamiczny wlać do małego teflonowego rondelka lub na teflonową patelenkę. Teflon zapobiegnie łatwemu przywarciu zredukowanemu balsamico. Gorący zredukowany balsamico jest rzadszy niż po wystudzeniu, podobnie jak z karmelem. Dlatego zredukowany ocet balsamiczny zdjąć z ognia zanim jeszcze stanie się bardzo gęsty. Do tego łososia idealnie pasuje maślany ryż - klik . Ten ryż trzeba
Sztuka gotowania w/g SamiryGotowany, pieczony, smażony, surowy, wędzony na ciepło i na zimno, na kolację, przystawkę… i nie tylko – ta ryba stwarza w kuchni ogromne pole do popisu. Łosoś, bo o nim ponownie będzie mowa. Na blogu jest już tatar z łososia i myślałam, że lepszy być nie może. No cóż, myliłam się. Tatar z łososia, z mango, na awokado jest jeszcze lepszy(...)Składniki: - filety z łososia (bez skóry) – ok. 800g - 1 czerwona cebula - 4 większe ogórki kiszone - dojrzałe mango (1/2 wystarczy) - dojrzałe awokado - oliwa cytrynowa - różowa sól himalajska - pieprz czarny grubo mielony - cytryna (sok, skórka do ozdoby) - świeża papryczka chilli - świeży koper - czarny kawior (opcjonalnie – do przybrania) Tatar możemy przygotować z łososia wędzonego lub świeżego. Ja wybrałam drugą opcję (u Kingi jest
mojewypiekiinietylkoTakiego surowego, marynowanego łososia robimy sobie od czasu do czasu. Najpierw robiliśmy tylko z solą, cukrem i koperkiem, ale po obejrzeniu podobnego przepisu (Gravlax - łosoś szwedzki - Jamiego Oliviera) w TV, postanowiłam spróbować nowych składników marynaty. A jest to bardzo smaczna przekąska, którą daje się też wykorzystać jako dodatek do makaronu czy ryżu, ponieważ duszony czy podsmażony smakuje równie wspaniale(...)tzatziki lub choćby vinegrette. Zróbcie sobie, jest naprawdę niezastąpiony! Przepis dedykuję Asi i wstawiam na specjalne jej życzenie, gdyż podczas pobytu u nas zachwycała się nieustannie smakiem tego łososia. Asiu, a teraz do dzieła! :) Składniki: 1 cały filet łososia ze skórą (nie mniejszy jednak niż 500 g) starty świeży chrzan (kilka łyżek) - ja wzięłam taki ze słoiczka skórka otarta
Kuchnia PrezydentowejZiutka "Smaki z Fjallbacki" Camilli Lackberg od razu padło pytanie "co zrobisz z tej książki jako pierwsze?". Kartkując ją od razu wiedziałam, że będzie to TA metoda na łososia :) Rybka podana w taki sposób gościła u nas o dziwo w ubiegły czwartek ale prezentuję ją dopiero dzisiaj z racji Środowych Rybek. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Pyszna i wilgotna
Dzieje kuchennej WiewióryProsty w przygotowaniu i rewelacyjny w smaku. To moja pierwsza próba grillowania rybnego i bardzo udana. Rybka jest troszkę słodkawa, zwarta, wilgotna... obłędna! 1 filet z łososia ze skórą (pokroiłam na 3 części) 1 łyżka nasion kopru włoskiego 2 łyżki sezamu 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki posiekanego koperku 2 cytryny
Dzieje kuchennej WiewióryKiedy zobaczyłam ten przepis u Doroty wiedziałam, że z niego skorzystam i to szybko! nie robiłam bowiem nigdy blinów a łosoś to ostatnio mój faworyt jeśli chodzi o ryby. No i te zdjęcia... powaliły mnie. I dzisiaj je zrobiłam, rano usmażyłam, obfotografowałam a po powrocie z wojaży po stolicy i przychodniach zjadłam z ogromnym apetytem. Było pysznie
Dzieje kuchennej WiewióryPołączenie ziemniaków gotowanych i surowych sprawia, że są one dużo delikatniejsze niż te tradycyjne. Z mąką orkiszową, kefirem i świeżymi ziołami. W cudownym połączeniu z kwaśną śmietaną i wędzonym łososiem. Smakowały wszystkim domownikom a przepis pochodzi z książki Sophie
Dzieje kuchennej Wiewióryczas temu, wczoraj przepis wreszcie doczekał się realizacji. Generalnie książka wskazuje drogę słodką z cukrem pudrem, ja poszłam w kierunku dania rybnego wcale nie słodkiego. Połączyłam kluski z usmażonym łososiem i było to trafne połączenie. Zmieniłam też sposób formowania. Przepis z "Podroży kulinarnych. Kuchnia węgierska". Kluski ziemniaczane z kozim
Dzieje kuchennej WiewióryWitam Was! Dziś mam dla Was propozycję na pyszny obiad i smaczny koktajl! Na obiad: Pieczony łosoś z ryżem podany z warzywami! Na deser: Borówkowy Szał! Banany Borówki Brzoskwinie Jogurt Naturalny Gorzka Czekolada Mięta Polecam! Miłej Soboty
Chocolate Stop Temptingdelikatna ryba - pychota ! Są dni kiedy mamy mało czasu na gotowanie albo brak chęci na stanie przy garach i ta potrawa jest właśnie na takie dzień ! Próbowaliście już pysznego Łososia na zielono ? A może bardziej zasmakuje Wam jako dodatek do Kremowej zupy z dyni ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSkładniki : około 1 kg sprawionego łososia sok z cytryny sól, ewentualnie pieprz mąka olej Przygotowanie : Rybę umyć, podzielić na dzwonka, osuszyć i skropić sokiem z cytryny Po około 20 min. rybę ponownie osuszyć i posolić, posypać pieprzem Ja obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Pycha...,smacznego. Robi się szybko i prosto.To zaleta tej potrawy
Proste Potrawywpis tym razem kulinarnie. A że mamy dziś piąteczek to zapewne w większości domów króluje dziś rybka, u nas też. I to nie byle jak bo świeżutki filecik z łososia norweskiego, oczywiście wolała bym jakąś rybkę prosto z kutra rybackiego, no ale jak się nie ma co się lubi to się chodzi do dyskontu :P(ostatnio bardzo modne słowo
Farmażonypiekarniku) - łyżka miodu - łyżka octu balsamicznego (najlepiej z Modemy) - 2 łyżki oliwy z oliwek niefiltrowanej Orzechy i pozostałe składniki do dresingu miksujemy w blenderze na gładki sos. Polewamy sałatę. Łososia przygotowujemy na parze z plastrem cytryny. Smacznego! Pozdrawiam wszystkich stałych odwiedzających! Dajcie znać w komentarzach jestem ciekawa ilu WAS jest! Buziaki!!! Miłego Dnia
SMYKWKUCHNI