dynią i figami Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka z kuskusem i granatem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka(...)kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Przekąski Pasta z bobu z białym serem Pasta łososiowa z kaparami Guacamole, pasta z awokado Pasta z łososia Wrapy z szynką Pasta z tuńczykiem i oliwkami Zimne nóżki Smalec do chleba Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta
Kulinarne przygody GatityOrganizujesz urodziny, parapetówkę czy inną imprezę w domu? Wpadają goście i nie chcesz podać kolejny raz zwykłych jajek na twardo z majonezem? Sprawdź koniecznie przepis na faszerowane jajka wędzonym łososiem, które przygotujesz w kilka chwil, a efekt będzie niesamowity. Ciekawe połączenie sprawia, że jest to przystawka, na którą każdy zwróci uwagę. Ja osobiście gorąco polecam, ponieważ uwielbiam zarówno jajka gotowane(...)twardo, jak i wędzonego łososia, a natka pietruszki dodaje im jeszcze lepszego, oryginalnego smaku. Składniki 5 jajek 80 g łososia wędzonego Natka pietruszki 1 łyżka majonezu Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo (od momentu zagotowania około 8 minut) i zostawiamy do wystudzenia. Obieramy je ze skorupek i przecinamy na pół. Do osobnej miseczki wrzucamy 3 żółtka z ugotowanych jajek rozgniecione widelcem
Programista w kuchniDzień dobry :-) Dzisiaj szybka propozycja na obiad, pod warunkiem, że lubicie ryby ;-). My bardzo i tym razem zrobiliśmy łososia z żurawiną, suszonym pomidorem i orzechami włoskimi, do tego sos śmietanowy i wyszło pysznie. Danie szybkie, proste i bardzo smaczne :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: około 300 g filetu z łososia kilka suszonych pomidorów 3/4 szklanki żurawiny 3/4 szklanki(...)rukola (niekoniecznie, ja musiałam wykorzystać) olej do smażenia 300 g makaronu 1. Makaron gotujemy al' dente. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju. Na patelnię wrzucamy pokrojoną na drobno szalotkę. Łososia myjemy z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Dzielimy na porcje i dodajemy do szalotki, dodajemy też czosnek. Łososia smażymy z obu stron po kilka minut. 2. Do łososia dodajemy
kruche babeczkiLekki pasztet rybny z dorszem i łososiem w roli głównej. Zrobimy go w 30 minut bez czasu pieczenia. Można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia bo nie jest kaloryczny. Idealny na świątecznym stole i nie tylko. Nie macie pomysłu na rybę, to możecie zrobić taki oto pasztet. pasztet łososiowy: 50 dkg łososia 1 jajko gotowane 1 cebula 1/2 pęczka koperku(...)Przesmażam na oleju, doprawiam solą, pieprzem. Ostudzone dodaję do ryby. Koper kroję i też dodaję, jajko,przyprawę do ryb, sól, pieprz, rozpuszczone i ostudzone masło. Masę mieszam. Pasztet z łososia: Rybę pozbawiam skóry, ości kroję na kawałki. Miele maszynką razem z cebulą, jajkiem gotowanym i namoczoną i odciśniętą z mleka bułką. Najpierw mielę dorsza potem łososia. Do masy dodaję koper
wesoła kuchniaBardzo polecam, smakowało wybornie. Wszyscy byli zachwyceni. Przygotowanie marynaty – do miseczki wlać oliwę z oliwek, dodać posiekany czosnek, posiekane papryczki chilli. Wymieszać. Zdjąć skórę z ryby. łososia pokroić na paski szerokości 4-5 cm. Tą grubszą część łososia przeciąć na pół tworząc cieńsze paski. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać płaty łososia w marynacie. Zostawić tak na 15 minut. Roladki
Kuchnia PokoleńDzisiaj moja propozycja dla Was to łosoś z porami i chili. Składniki bardzo fajnie się ze sobą łączą i sprawiają iż danie nabiera oryginalnego charakteru. Składniki: 4 płaty łososia 1 por sok z połowy cytryny połowa papryczki chili 3 łyżki białego wina 2 łyżki masła sól, pieprz olej rzepakowy Pora dokładnie myjemy i kroimy białą część na grube plasterki(...)pora z drobno pokrojoną papryczką chili. Dodajemy sok z cytryny oraz sól. Następnie po chwili wlewamy wino (3 łyżki). Smażymy pora do momentu gdy będzie rumiany, a wino odparuje. Łososia smarujemy z każdej strony olejem i doprawiamy gruboziarnistą solą oraz pieprzem. Rybę smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego (2 łyżki) przez ok.5 minut z każdej strony. Długość smażenia zależy
noteskulinarnyfigaIdealnie wysmażony i doprawiony.. łosoś smażony na patelni bez skóry. Jest świetny do sałatek, makaronu, kaszy czy też najprościej - na kanapki. Zobacz jak ja zazwyczaj szykuję i smażę filety z łososia. Jeśli masz ochotę na łososia z piekarnika, to zachęcam do sprawdzenia kilku innych moich przepisów. Łosoś pieczony w majonezie czy też łosoś pieczony w pomidorach .. obie wersje
AniaGotuje.plSkładniki (na 1 porcję) - mała cebula (ok. 70 g), - łyżeczka oleju (ok. 5 g), - ząbek czosnku, - pół małej cukinii (ok. 112 g), - 60 g łososia wędzonego, - 5 łyżek jogurtu greckiego (ok. 100 g), - 50 g makaronu, - 1/8 cytryny (ok. 11 g), - łyżka szczypiorku (ok. 8 g), - pieprz. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju. 2. Do cebuli dodajemy(...)wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojoną w paseczki cukinię i całość dusimy kilka minut. 3. Rozdrabniamy łososia. 4. Do cukinii dodajemy rozdrobnionego łososia i jogurt (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć). 5. Makaron gotujemy al dente, podajemy z sosem i cząstką cytryny. 6. Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy szczypiorkiem. Makaron z łososiem wędzonym i cukinią jest bogaty
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – ok. 300 g świeżego filetu z łososia – 200 g szparagów – 1 szklanka gęstej śmietany 18% – 1 mozzarella – 4 duże jaja – sól i pieprz Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę(...)włożyć na chwilę do lodówki. Szparagi myjemy, odrywamy starą końcówkę i kroimy na mniejsze kawałki.Kilka zostawiamy do dekoracji. Łososia kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy w misce ze szparagami. W misce wymieszaj jajka i śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną
I LOVE LIFELekka przystawka dla fanów sushi – rozpływający się w ustach łosoś w aromatycznej oprawie imbiru, sosu sojowego, podany ze świeżym porem i lekko pikantnym, zielonym tabasco. Propozycja na danie pobudzające zmysły i rozpieszczające kubki smakowe. *Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Umyj łososia, usuń ości i skórę. Zetrzyj imbir i czosnek(...)wetrzyj je w łososia, całość zalej sosem sojowym wymieszanym z wodą. Odstaw do lodówki na min. godzinę. Łososia wyjmij z zalewy i ostrym nożem wykrój cienkie plasterki. Rozłóż na talerzach, posyp pokrojonym drobno porem i skrop zielonym tabasco. Smakuje nieziemsko Składniki 200 – 300 g surowego łososia (filet) 1,5 cm świeżego imbiru 2 ząbków czosnku pół szklanki sosu sojowego pół
Eat me! Fit me!zielonych szparagów 3 suszone pomidory ząbek czosnku 150 g świeżego łososia łyżka oleju rzepakowego sól i pieprz WYKONANIE: 1. Szparagi umyć i osuszyć. 2. Szparaga wsiąść do ręki i złamać na wysokości ok 2-3 cm od końca - przy wyginaniu szparag powinien złamać się dokładnie na granicy zdrewniałej końcówki. 3. Szparagi pokroić na 2 cm paski(...)czosnek drobno pokroić. 5. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać czosnek i chwilkę podsmażyć ( nie rumienić ). 6 . Dodać szparagi i suszone pomidory, podsmażyć ok 2 minut. 7. Łososia umyć i osuszyć. Doprawić sola i pieprzem. 8. Na patelnię , skórą do dołu, dodać łososia i smażyć po 3 min z każdej strony. ZAPRASZAM NA FILM - łosoś smażony ze szparagami! Jeśli
Atlas Smakówlubię diet ani niesmacznych dietetycznych dań. Będę szukała czegoś co będzie mi smakowało mimo że będzie dietetyczne. Właśnie takie jedzonko sprawiło że zjadłam z apetytem i nie byłam głodna. Łososia pokroić na kawałki. Doprawić solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Na dno parowaru wlać wodę, nałożyć koszyczki. Na pierwszym koszyku rozłożyć kawałki łososia, skropić oliwą z oliwek i obsypać grubo(...)koperkiem. Trochę warzyw ułożyć naokoło łososia a resztę na drugim koszyku. Obsypać warzywa solą morską. Gotować na parze 25-30 minut. Polecam i życzę smacznego Wykonanie w thermomix do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć nakładkę verona. Na pierwszej nakładce położyć kawałki łososia i kilka kwiatków brokuła i kalafiora. Łososia skropić oliwą z oliwek i obsypać grubo koperkiem. Na drugą nakładkę
Kuchnia Pokoleńzblanszowaniu wrzątkiem. Te zielone nie wymagają skomplikowanej obróbki. Do tego pyszny sos. Tym razem jednak moje szparagi zamknęłam w kanapce i zjadłam je na kolację. Dodałam do nich wędzonego łososia, kilka listków rukoli oraz pyszny sos który zrobicie w 2 minuty. Całość nie tylko jest przepyszna ale i naprawdę prosta w przygotowaniu. Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje(...)stekiem – tacos ze stekiem – najlepszy domowy cheeseburger – stek z sosem whisky – makaron ze szparagami – sałatka ze szparagami i jajkiem KANAPKA ZE Szparagami i łososiem PRZYGOTOWANIE: 10 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 5-8 szparagów zielonych – 1 półbagietka – 2-3 plasterki wędzonego łososia – garść listków szpinaku – 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
nietylkopasta.plPieczony łosoś na dorszu i pod musem z buraczków? Szalona, apetyczna i przepyszna zapiekanka o trzech warstwach w odcieniach różu. Polecam wszystkim, którym znudziła się zwykła pieczona ryba. To, że ryba często występuje na moim stole, to już wiecie. Że pieczony łosoś, to normalka. Podobnie dorsz. Tarte buraki, to też nic specjalnego. Ale ja złożyłam wszystko razem w całkiem fajną(...)przygotowałam surówkę z czerwonej kapusty, którą już znacie, a jeśli nie, to zapraszam po przepis TUTAJ . Składniki na 3 porcje : 300g dosyć cienki filet z dorsza bez skóry 100g łososia bez skóry duży ugotowany lub upieczony burak 1 duże jajko sól, biały pieprz do smaku Do podania: 60g kaszy jęczmiennej pęczak ulubiona surówka posiekana zielenina np. natka pietruszki lub kolendra
DietologSkładniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – ok. 200 g wędzonego łososia – 3 łyżki gęstej śmietany 18% – 80 g parmezanu lub sera cheddar – garść jarmużu – ok. 1/3 pora – 1ząbek czosnku – 3 duże jajka – sól i pieprz Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli(...)odcedzić. W misce wymieszaj jajka, śmietanę i starty ser. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę . Całość dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj. Pora sparz wrzątkiem i pokrój na drobne plasterki.Łososia rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy
I LOVE LIFE