łosoś - 8834 przepisów (strona:133/589)

Pasta łososiowa do jajek 151

Bardzo lubię wędzonego łososia. Doskonale sprawdza się w połączeniu z jajkami. Mam dla Was dzisiaj propozycję na wielkanocne śniadanie- jajka nadziewane pastą łososiową. Robi się je bardzo szybko a do tego są efektowną ozdobą wielkanocnego stołu. Polecam, rodzina będzie zachwycona :) 7 jajek 100 g wędzonego na zimno łososia ok 2 łyżki majonezu czarny pieprz świeżo zmielony kolorowy pieprz świeżo zmielony(...)jajka. Będzie prościej jeśli podzielicie je na połówki ;) ale wg mnie tak wyglądają o wiele ładniej ;) Delikatnie wyjąć żółtka i przełożyć do blendera. Do żółtek dodać drobno pokrojonego łososia (1 plaster zostawić do dekoracji), majonez, pieprz do smaku (sól można pominąć gdyż łosoś jest wystarczająco słony) i zmiksować na gładka masę. Pastę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówka gwiazdką

Smakołyki Asi
Pieczony łosoś z pieczarkami. Bez laktozy, bez jajek, bez glutenu 82

Pieczony łosoś z pieczarkami Składniki: 300 g łososia 400 g pieczarek 1 duża czerwona cebula 4 łyżki oliwy z oliwek tymianek estragon koperek sól makaron ryżowy Łososia doprawiłam solą, estragonem, tymiankiem i koperkiem. Pieczarki oraz cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Do pieczarek i cebulki dodałam oliwę z oliwek i sól. Do naczynia żaroodpornego przełożyłam doprawionego łososia. Na łososia wyłożyłam

nietadieta
Zapiekanka z łososiem, brokułami i ryżem 99

Zapiekanka z łososiem, brokułami i ryżem Składniki: 1 puszka łososia w sosie własnym 1 duży brokuł 1 cebula 150 ml sosu pomidorowego sól ryż (ok pół szklanki) oliwa z oliwek Ryż ugotowałam do miękkości. Brokuły gotowałam ok 10-ciu minut. Cebulkę obrałam, pokroiłam na drobno i podsmażyłam na rozgrzanej oliwie. Łososia odcedziłam.  W misce wymieszałam brokuł, łososia, cebulkę(...)pomidorowy i sól. Do naczynia żaroodpornego przełożyłam ryż, a następnie odpowiednio przygotowanego łososia z brokułami. Naczynie wstawiłam do piekarnika na 50 min, temp

nietadieta
Muffiny z żółtym serem i wędzonym łososiem 153

problemu można przygotować poprzedniego dnia.   Długo zachowują swoją świeżość i jeśli chcemy cieplutkiego muffina - wystarczy podgrzać go w mikrofalówce. Mają lekko chrupiącą (nie twardą) skórkę i mięciutkie wnętrze. Łosoś w takim połączeniu jest wyśmienity, ale można go zamienić na szynkę - czy inne ulubione dodatki. (7-8 sztuk) 140g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/4 łyżeczki sody(...)oczyszczonej 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego ( Skworcu ) 1 szczypta soli (solidna) 1 jajko 1/2 szklanki śmietany (można zastąpić kefirem lub maślanką) 30 ml oliwy 40g żółtego sera 50g wędzonego łososia (użyłam brzuszków; waga po obraniu) Ser zetrzeć na tarce (o średnich oczkach) - odrobinę zostawić do posypania wierzchu.   Łososia rozdrobnić na mniejsze kawałki (wg uznania) i również odłożyć kilka kawałków

Di gotuje
Tagliatelle ze szpiankiem i łososiem 151

fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki (na 1 porcję) - filet z łososia (ok. 100g), - porcja makaronu Tagliatelle (ok. 50g), - szpinak świeży lub mrożony (ok. 100g), - 2 łyżki jogurtu greckiego (ok. 50g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - ząbek czosnku, - sok z cytryny, - przyprawy(...)sól, pieprz. Sposób przygotowania 1. Marynujemy filet z łososia bez skóry w soku z cytryny, soli i pieprzu. 2. Wyciskamy ząbek czosnku przez praskę i podsmażamy na oleju rzepakowym. 3. Do czosnku dodajemy szpinak i dusimy kilka minut. 4. Szpinak zagęszczamy jogurtem greckim i doprawiamy do smaku (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć). 5. Filet z łososia smażymy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Łosoś w pistacjach na bazyliowym puree 126

Składniki (na 2 porcje)  -200 g filetu z łososia , - sok z cytryny, - 4 łyżki pistacji (ok. 40g), - skórka starta z cytryny, - 1 łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - 1 ząbek czosnku, - listki bazylii, - sól i pierz. na puree: - 4 ziemniaki (ok. 280 g), - 2 łyżki mleka (ok. 20ml), - listki bazylii, - sól. Sposób przygotowania 1.  Łososia dzielimy na dwie porcje(...)marynujemy w soli, pieprzu i soku z cytryny. 2.  Przygotowujemy pistacjową skorupkę: startą skórkę z cytryny mieszamy z olejem, czosnkiem, rozdrobnionymi pistacjami i bazylią. 3. Łososia obsypujemy przygotowaną posypką i pieczemy przez ok. 15 min. w 180 ⁰ C. 4. Listki bazylii miksujemy blenderem. 5. Gotujemy ziemniaki i rozgniatamy praską z dodatkiem mleka. 6. Do ziemniaków dodajemy zmiksowaną bazylię. Łosoś

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Łosoś w sezamie na ciecierzycy 147

Składniki (na 2 porcje) - 250 g ugotowanej ciecierzycy - 2 kawałki filetu z łososia (ok. 200g), - łyżka sezamu (ok. 10g), - 1 ząbek czosnku - sok z cytryny - 1 łyżka oliwy (ok. 10g) - sól i pieprz. Sposób  przygotowania 1. Ciecierzycę razem z czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą miksujemy na gładką pastę (można dodać odrobinę wody). 2. Łososia marynujemy w soku(...)cytryny, soli i pieprzu. 3. Łososia posypujemy sezamem i pieczemy w 200⁰C przez ok. 15 min. Pieczony łosoś z sezamem i cieciorką jest bogaty w: - wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z łososia), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo, - błonnik pokarmowy (pochodzący z cieciorki), który daje uczucie sytości, - żelazo (pochodzące z cieciorki), które jest składnikiem hemoglobiny. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Burgery z łososia i czerwonej fasoli 142

Składniki (na 4 burgery – 2 porcje) - 200 g filetu z łososia, - puszka czerwonej fasoli (ok. 240g), - cebula (ok. 40g), - ząbek czosnku, - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - przyprawy: sok z cytryny, sól, pieprz, wędzona papryka, sos sojowy. Sposób przygotowania 1. Usuwamy skórę z łososia. 2. Łososia siekamy na drobno. 3. Siekamy cebulę i szklimy ją na oleju rzepakowym. 4. Fasolę odsączamy(...)zalewy i rozgniatamy widelcem. 5. Łączymy ze sobą fasolę, zeszkloną cebulę, łososia i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. 6. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, wędzoną papryką, sosem sojowym 7. Formujemy 4 kotlety. 8. Burgery smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu po ok. 2 min. z każdej strony. Burgery są bogate w: - kwasy omega-3 (pochodzące z łososia

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Burgery z łososia i kaszy jaglanej 138

Składniki (na 4 burgery)   - 200 g filetu z łososia, - 4 suszone pomidory (ok. 80g) - 1/3 szklanki kaszy jaglanej (ok. 60g), - cebula (ok. 40g), - ząbek czosnku - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - przyprawy: sok z cytryna, sól, pieprz, wędzona papryka. Sposób przygotowania 1. Usuwamy skórę z łososia. 2. Łososia i suszone pomidory siekamy na drobno(...)Siekamy cebulę i szklimy ją na oleju rzepakowym. 4. Kaszę jaglaną gotujemy wedle przepisu na opakowaniu i miksujemy na gładką pastę. 5. Łączymy ze sobą kaszę jaglaną, zeszkloną cebulę, łososia, suszone pomidory, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i pietruszkę. 6. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i wędzoną papryką. 7. Formujemy 4 kotlety. 8. Burgery smażymy na patelni teflonowej

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Ptysie z serkiem i wędzonym łososiem 209

Dzisiaj kuszę smakiem ptysia w wersji wytrawnej. Ptysie z serkiem i wędzonym łososiem są doskonałą przekąską na imprezki. Zapraszam :) Składniki (około 30 małych ptysi): 0,5 szklanki wody (125 ml) 60 g masła 0,5 szklanki mąki (125 ml) 2 jajka 400 g serka naturalnego śmietankowego 5 łyżeczek koperku krojonego świeżego lub mrożonego pieprz sól do smaku 400 g wędzonego(...)łososia Wykonanie: Wodę zagotowujemy z masłem. Masło musi się rozpuścić. Dodajemy mąkę i gotujemy jeszcze około 1 minuty, cały czas mieszając. W tym czasie masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Do wystudzonego ciasta dodajemy kolejno jajka i całość ucieramy mikserem przez około 10 minut. Ciasto wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy ptysiami

Smak mojego domu
Cytrynowe risotto z cydrem i grillowany łosoś teriyaki 142

Pyszne, lekkie i świeże risotto z dodatkiem skórki cytryny oraz cydru z przepysznym łososiem w marynacie teriyaki to danie, które zachwyci niejedno podniebienie. Składniki (na 2 porcje): 1 szalotka 1 ząbek czosnku 120 gram ryżu Arborio 1 łyżka oliwy z oliwek 100 ml cydru 400 ml bulionu 60 gram startego parmezanu szczypta soli i pieprzu skórka otarta(...)cytryny sok z ćwiartki cytryny 300 gram filetu z łososia marynata: 1 łyżka tahini, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka syropu klonowego, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki sezamu, 1 łyżka oleju sezamowego, Składniki marynaty mieszam, umieszczam w nich umyte i osuszone filety łososia. Marynuję minimum 30 minut. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną szalotkę, skórkę z cytryny

Mango Papaja
Naleśniki szpinakowe z wędzonym łososiem 225

wędzonym łososiem po prostu szaleję, jakbym mogła, jadłabym go na okrągło ;) Dziś proponuję danie, gdzie łosoś otulony został ogórkowo-koperkowym serkiem oraz puszystym szpinakowym naleśnikiem. Połączenie banalne, ale cóż, nie mogę przestać się nimi zajadać :D Przepis został przygotowany specjalnie do akcji "NALEŚNIKI" z facebookowego wydarzenia  "W 2016 nauczę się gotować" . Zachęcam Was do udziału w wydarzeniu, znajdziecie(...)mój przepis ;) Składniki: Naleśniki: 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej szklanka wody lekko gazowanej około 1/3 opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego (całe opakowanie 450g) 2 duże jajka sól, pieprz Farsz: 100g łososia wędzonego na zimno serek naturalny do smarowania ( u mnie serek lekki z Piątnicy) 1/2 papryki surowej lub marynowanej 80-100g zielonego ogórka łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz Naleśniki: Szpinak

Czerwona Porzeczka
Zapiekany łosoś z pesto z natki pietruszki i chipsami z topinamburu 104

Składniki: 1 filet łososia pesto z natki pietruszki (przepis znajdziesz tutaj ) 2 ząbki czosnku  10 szt topinamburu 1 łyżeczka sezamu pieprz,  sól Marynata do łososia: 1 łyżka oleju ryżowego sok z 1/2 cytryny pieprz cytrynowy,  sól 2 ząbki czosnku  Przygotowanie:   Łosoś dokładnie myjemy,przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać usuwamy ości. Wszystkie składniki(...)marynaty mieszamy i polewamy nią rybę i posypujemy sezamem. Łososia zapiekamy przez 20 min w 200 st.  Topinambur obieramy i kroimy na plasterki, rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem delikatnie pieprzymy i solimy i skrapiamy oliwą. Pieczemy w temp. 200 st przez ok 10 min. Łososia podajemy z pesto z natki pietruszki i chipsami z topinamburu

Łycha smaków
Spring Rolls z łososiem, mango i warzywami 151

Pyszne Spring Rolls to zdrowa propozycja dania kuchni orientalnej. Ja przygotowałam je z dodatkiem pieczonego łososia, mango, marchewki, ogórka oraz sałaty. Dodatkowo przygotowałam słodko-słony dressing, który świetnie podkreślał smak potrawy. Bardzo lubię to danie, gdyż jest proste, smaczne i bardzo zdrowe. Składniki (na 2-3 porcje): 7-8 arkuszy papieru ryżowego 100 gram łososia marynata do łososia: 2 łyżki(...)Spring Rolls: 10 łyżek sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki soku z limonki 5 łyżek soku z pomarańczy Składniki marynaty mieszam i umieszczam w niej łososia na 30 minut, następnie piekę go w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 3-4 minut. Studzę. Dzielę na mniejsze kawałki. Ogórka, marchew i mango kroję w słupki. Przygotowuję duży talerz

Mango Papaja
łosoś z makaronem i fasolką zapiekany w sosie śmietanowym z mozzarellą 178

łosoś zapiekany z makaronem i fasolką Aromatyczny łosoś zapieczony w aksamitnym śmietanowo serowym sosie, to danie wprost idealne, na pierwsze mroźne dni nowego roku. składniki  dla czterech osób 400 g fasolki szparagowej ( może być mrożona) 350 g filetów z łososia 300 g dowolnego makaronu 100 g  sera mozzarella 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryka 2 jajka(...)śmietany 18 % ( słodkiej) 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy  sól, pieprz szczypior  sposób przygotowania Filety z łososia kroimy w niewielką kostkę, oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce. W garnku gotujemy makaron, tak aby był al dente.  Fasolkę szparagową wkładamy do garnka, zalewamy wodą i krótko gotujemy (na pół twardo). Na rozgrzaną

Miód i pieprz