Dawno - niedawno Aga zrobiła pyszną, sycącą i szybką Tratę z Łososiem. Tarta nie tylko smakuje, ale przyprószona posiekanym koperkiem pięknie wygląda! Efekt: uczta dla oka, uczta dla kubków językowych, uczta w gronie przyjaciół! :) Do tego kompozycja sałat i kieliszek dobrego wina. Chwilo trwaj....! Trata z Łososiem fot. Iza/ wykonanie: Agnieszka Prus Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 gram wędzonego łososia(...)Prus Wykonanie: Ciasto francuskie rozłożyć w tortownicy, również na bocznych ściankach, tak aby farsz nie wypłynął. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Jajka ubić ze śmietaną, posolić (uwaga sam łosoś jest dosyć słony, zatem ostrożnie z solą;) ), popieprzyć, dodać szczyptę gałki. Łososia pokroić w kostkę, wymieszać z jajkami. Masę jajeczno - łososiową wylać na ciasto francuskie. Całość poprószyć obficie koperkiem. Piec
Kuchnia smakówKochani, jeśli ktoś z Was potrzebuje na obiad czegoś sycącego i pożywnego, bo np. ma gro facetów do wykarmienia, to polecamy Wam gorąco zapiekankę z ziemniakami, szpinakiem i łososiem. Są wśród nas tacy, którzy obiadu bez ziemniaków wyobrazić sobie nie mogą. Nasza propozycja obiadowa zawiera ziemniaki w ciut innej wersji. Czas odkrywać nowe smaki i aromaty:) Wersja podana w przepisie(...)Pamiętajcie tylko, żeby możliwie dobrze i z "sercem" doprawić sos beszamelowy. Niech jego smak będzie dość kwaskowaty, jednak bez przesady. Poprzez kontrast idealnie skomponuje się on z ziemniakami i łososiem. A zatem do pracy ;) Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem www.kuchniasmakow.blogspot,com Składniki 5-7 ziemniaków (średnio - większych) liście szpinaku masło czosnek sól, pieprz, gałka muszkatołowa kawałek wędzonego łososia (może być też
Kuchnia smakówSAŁATKA Z GRILLOWANYM ŁOSOSIEM, RZODKIEWKĄ I OGÓRKIEM to idealny pomysł na letnią przekąskę lub kolację przy kieliszku schłodzonego białego wina. Artykuł SAŁATKA Z GRILLOWANYM ŁOSOSIEM, RZODKIEWKĄ I OGÓRKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINESkładniki (na 4 burgery – 2 porcje) - 200 g filetu z łososia, - pęczek botwinki - bez buraczków (ok. 200g), - cebula (ok. 40g), - ząbek czosnku, - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - przyprawy: sok z cytryny, sól, pieprz, sos sojowy. Sposób przygotowania 1. Usuwamy skórę z łososia. 2. Łososia siekamy na drobno. 3. Siekamy cebulę i szklimy ją na oleju rzepakowym(...)cebuli dodajemy pokrojoną na drobno botwinkę i dusimy ok. 2-3 min. 5. Botwinkę łączymy z łososiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. 6. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, sosem sojowym. 7. Formujemy 4 kotlety. 8. Burgery smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu po ok. 2 min. z każdej strony. Burgery są bogate w: - kwasy omega-3 (pochodzące
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachPrzepyszne, sezonowe danie. Grillowany łosoś doprawiony szczyptą czosnku niedźwiedziego oraz puree ziemniaczane z tym samym dodatkiem świetnie komponuje się z idealnie aksamitnym, kwaśnym i perfekcyjnie gładkim sosem z rabarbaru. Całość podana z grillowaną łodygą rabarbaru dla przełamania struktur i pyszną, duszoną na maśle ze świeżymi ziołami, fasolką szparagową. Danie godne polecenia i warte wypróbowania, nawet dla opornych na nowości(...)Składniki (na 2 porcje): Grillowany łosoś: 300 gram filetu z łososia 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu szczypta czosnku niedźwiedziego Sos winny z rabarbarem: 1 łodyga rabarbaru 50 ml czerwonego wina 50 ml bulionu warzywnego szczypta soli i pieprzu 1/2 średniej cebuli szczypta cukru 1 łyżka masła Puree ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim: 4 ziemniaki
Mango PapajaProste danie, które przyrządzimy w kilkanaście minut, w sam raz na letni obiadek. Łososia z makaronem łączy pyszny sosik ze śmietanki z dodatkiem aromatycznego koperku. składniki: 400 g łososia (filet bez skóry) 1 cebula 200 ml śmietanki 30 % 3 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz olej kokosowy do smazenia ok 300 g makaronu, u mnie kolorowa wstążka Wstawić wodę na makaron(...)Łososia pokroić w niedużą kostkę. Cebulę obarć i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Przyrumienić cebulkę. Dodać pokrojonego łososia. Smażyć chwilę aż łosoś zmieni kolor. Następnie wlać śmietankę. Dodać koperek i wszystko razem dusić aż sos zgęstnieje. Makaron ugotwać al'dente. Dobrze osączyć i przełożyć na patelnię z sosem. Delikatnie wymieszać i nałożyć na talerze
Monia miesza i gotujeTatara polubiłam za pierwszym kęsem.Idealnym połączeniem dla mięsa, które w nim będzie wiodło prym są dodatki. Wędzony łosoś, który gra główną rolę w tym daniu idealnie komponuje się z warzywno-owocowymi dodatkami. Smak dopełnia ryż jaśminowy, który fantastycznie współgra z rybami, ale również z sałatkami. Dogadamy się w kuchni? ZaRYŻykujmy to akcja, w której możemy pokazać(...)wielu daniach ryż może być wykorzystywany i w tradycyjny i w mniej standardowy sposób. A Wy? Lubicie ZaRYŻykować? :) Składniki: 120g wędzonego łososia saszetka ryżu jaśminowego Uncle Bens 1/2 dojrzałego mango średniej wielkości burak 50g malin grubo zmielony pieprz łyżka oliwy łyżka soku z cytryny 1/2 czerwonej cebuli pęczek świeżej bazylii rukola (do podania) Przygotowanie
ChilliJemySkładniki (na 1 porcję) - filet z łososia (ok. 100g), - porcja makaronu Tagliatelle (ok. 50g), - ½ pęczka botwiny, bez buraczków (ok. 100g), - 2 łyżki jogurtu greckiego (ok. 50g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - ząbek czosnku, - sok z cytryny, - przyprawy: sól, pieprz. Sposób przygotowania 1. Marynujemy filet z łososia bez skóry w soku z cytryny, soli i pieprzu. 2. Wyciskamy ząbek czosnku przez(...)czosnku dodajemy pokrojone liście botwinki i dusimy kilka minut. 3. Botwinkę zagęszczamy jogurtem greckim i doprawiamy do smaku (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć). 4. Filet z łososia smażymy na patelni teflonowej po ok. 5 min z każdej strony. 5. Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. 6. Łososia nakładamy na makaron wymieszany z sosem botwinkowym. Tagiatelle jest bogate
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachwegańskim, wędzonym łososiu pierwszy raz przeczytałam w ebook'u Otwartych Klatek. Od razu musiałam go przygotować. Oryginalny przepis zmodyfikowałam i to co wyszło przerosło moje oczekiwania. Jest kilka dań wegańskich, które mogą zmylić największego mięsożerce. Ta wersja wędzonego łososia jest jednym z nich. Nie tylko przypomina go smakiem, ale i wyglądem. Dodatkowo koszt przygotowania tego zamiennika jest(...)bajecznie tani i niskokaloryczny. Głównym składnikiem jest nic innego jak marchewka pokrojona na cienkie plastry. Oczywiście, aby przypominała łososia trzeba ją odpowiednio zamarynować. Kluczowym składnikiem są algi nori, które nadają rybny smak oraz papryka wędzona. Bardzo ważnym czynnikiem jest czas marynowania. Im dłużej marchewka poleży w marynacie tym będzie lepsza. Polecam marynować
wegujemyzapiekanki, bo praktycznie same się robią. Chwila przygotowań przed wstawieniem makaronu do piekarnika, a potem chwila, moment i gotowe! Tym razem naszło mnie na cannelloni, w lodówce resztki wędzonego łososia, jakiś szpinak… Niech będzie – do roboty! I love all kinds of casseroles cause they are made themselves. A second of preparations before putting the vessel into the oven(...)This time I wanted cannelloni, in the fridge I had some smoked salmon leftovers, some fresh spinach… OK, lets go! SKŁADNIKI: ok. 200 g świeżego szpinaku 150 g łososia wędzonego 1/2 średniej czerwonej cebuli 200 g jogurtu greckiego 1 jajko 50 g cheddara 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g) 6 rurek cannelloni świeżo mielony pieprz, ulubione zioła INGREDIENTS: approx
Martyna CooksQuiche z łososiem i gruszką 2016-04-06 13:41:03 Ilość porcji: 4 Dziś przenoszę Was do północno-wschodniej Francji, skąd wywodzi się quiche. Składa się na niego podstawa z kruchego lub francuskiego ciasta, wypełniona zawsze wytrawnym nadzieniem. Składnikiem wiążącym nadzienie jest mieszanina śmietany i jaj z przyprawami. Do tego kompozycja wytrawnych dodatków, które podnoszą walory smakowe dania. Dziś(...)zapraszam Was na pyszny quiche z łososiem, słodką gruszką i aromatycznym serem camembert. Danie nie tylko ładnie się prezentuje - również wybornie smakuje, zarówno na ciepło jak i na zimno. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 12 min Czas całkowity 32 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 12 min Czas całkowity 32 min Kruche ciasto
Wędrówki po kuchniWitajcie :) Zapraszam dzisiaj na roladę szpinakową z serkiem i łososiem. Długo się do niej przymierzała, ciekawiło mnie jak będzie smakować, ale w idocznie była pyszn a bo gościo m smakowa ła :) Do serka dodałam Sos chrzanowy Roleski i Majonez Folwark. Wszystkim miłośnikom szpinaku i łososia na pewno będzie smakować:) Powie że jest łatwa w przygotowaniu i w sumie(...)szybko się ja robi. Zapraszam do wypróbowania a może zrobicie taką roladę na święta :) Składniki : 450 g szpinaku mrożonego 2 serki śmietankowe almette 5 plastrów łososia 3 łyżki startego sera cheddar sól, pieprz do smaku szczypiorek 5 jajek 1 łyżeczka mąki 2 łyżki posiekanego koperku 1 duży ząbek czosnku sos chrzanowy Roleski Majonezu kremowego
Sama słodycz i szczypta chiliBardzo lubię wędzonego łososia. Doskonale sprawdza się w połączeniu z jajkami. Mam dla Was dzisiaj propozycję na wielkanocne śniadanie- jajka nadziewane pastą łososiową. Robi się je bardzo szybko a do tego są efektowną ozdobą wielkanocnego stołu. Polecam, rodzina będzie zachwycona :) 7 jajek 100 g wędzonego na zimno łososia ok 2 łyżki majonezu czarny pieprz świeżo zmielony kolorowy pieprz świeżo zmielony(...)jajka. Będzie prościej jeśli podzielicie je na połówki ;) ale wg mnie tak wyglądają o wiele ładniej ;) Delikatnie wyjąć żółtka i przełożyć do blendera. Do żółtek dodać drobno pokrojonego łososia (1 plaster zostawić do dekoracji), majonez, pieprz do smaku (sól można pominąć gdyż łosoś jest wystarczająco słony) i zmiksować na gładka masę. Pastę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówka gwiazdką
Smakołyki AsiPieczony łosoś z pieczarkami Składniki: 300 g łososia 400 g pieczarek 1 duża czerwona cebula 4 łyżki oliwy z oliwek tymianek estragon koperek sól makaron ryżowy Łososia doprawiłam solą, estragonem, tymiankiem i koperkiem. Pieczarki oraz cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Do pieczarek i cebulki dodałam oliwę z oliwek i sól. Do naczynia żaroodpornego przełożyłam doprawionego łososia. Na łososia wyłożyłam
nietadietaZapiekanka z łososiem, brokułami i ryżem Składniki: 1 puszka łososia w sosie własnym 1 duży brokuł 1 cebula 150 ml sosu pomidorowego sól ryż (ok pół szklanki) oliwa z oliwek Ryż ugotowałam do miękkości. Brokuły gotowałam ok 10-ciu minut. Cebulkę obrałam, pokroiłam na drobno i podsmażyłam na rozgrzanej oliwie. Łososia odcedziłam. W misce wymieszałam brokuł, łososia, cebulkę(...)pomidorowy i sól. Do naczynia żaroodpornego przełożyłam ryż, a następnie odpowiednio przygotowanego łososia z brokułami. Naczynie wstawiłam do piekarnika na 50 min, temp
nietadieta