łosoś w sosie - 2110 przepisów (strona:85/141)

Ziemniaczana zapiekanka z aromatycznym łososiem 136

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć liśćmi pora, przełożyć podduszone ziemniaki, podsmażone warzywa a na wierzchu ułożyć zamarynowanego łososia. 6.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni  na około 25-30 minut. 7.  Upieczoną zapiekankę polewać z sosem czosnkowym

Szalona Kuchnia Eweliny
ŁOSOŚ W SOSIE CHEDDAR 163

Fantastyczna ryba , w kremowym sosie serowym .Dobra na ciepło lub zimno jako przystawkę z ryżem lub jak ja z kaszą bulgur. 4 kawałki łososia 10 dag.sera cheddar szalotka 0.5 szkl.kremówki 2 łyżki masła gałka muszkatołowa biały pieprz sok z cytryny ***************************** Rybę umyć , osuszyć , skropić sokiem z cytryny , odstawić na 30 minut.Jeszcze raz osuszyć po tym czasie , posypać pieprzem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kokardki z łososiem i szpinakiem 132

łyżka oliwy - sól - pieprz Przygotowanie: Szpinak myjemy, dusimy na maśle i oliwie, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno pokrojony czosnek. Łososia kroimy na paski i dodajemy do szpinaku, po około minucie wlewamy śmietanę i dusimy ok. 5 minut. Do sosu dodajemy połowę sera pleśniowego i dusimy około 10 minut. W między czasie przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu

Kulinarne życie
Curry z ryby. 174

Pyszne, szybkie danie kuchni indyjskiej. Nie ma nic lepszego od ryby ugotowanej w aromatycznym sosie curry. Jak dla mnie bomba! Polecam!!! Składniki na curry z ryby: 500 g ryby (u mnie filety z łososia) 1 duża cebula olej 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki curry 250 g obranych pokrojonych pomidorów, mogą być z puszki (lub 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego) sól

Rozpustne gotowanie
Sałatka nicejska 183

ugotowanej 250 g ziemniaków (najlepiej małych) kilka kawałków suszonych pomidorów kilka pomidorków koktajlowych 200 g wędzonego tuńczyka lub łososia (można zastąpić smażoną rybą) 60 g czarnych oliwek ½ małej puszki filecików anchois 1 łyżka posiekanej natki pietruszki   Czosnkowy sos vinaigrette: 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego toczenia 3 łyżki czerwonego lub białego octu winnego ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki musztardy dijon

Trzeci talerz
Maki-Sushi 221

dół i wykładamy ryżem (aby ryż się nie lepił do dłoni, dłonie należy namoczyć).  2. Na ryż układamy łososia. 3. Zawijamy. 4. Formujemy kwadrat. Po uformowaniu sushi kroimy namoczonym nożem na 6 równych części i serwujemy z sosem sojowym

Kuchnia Łukasza
Niedzielny Brunch Rodzinny w Restauracji Delight w andel's hotel Łódź 167

trwa często kilka godzin:)Tak też było na otwarciu. Można było spróbować świetnej kuchni Mirosława Jabłońskiego.Serwowano  pescaccio z łososia i pstrąga na chrupiącej rukoli w kroplach balsamico, wędzoną gęsinę z żurawiną czy kaczkę pieczoną w jabłkach z sosem wiśniowym, a na deser podano cre'me brule'e ze śliwkami , szarlotkę staropolskią z sosem wiśniowym. O pysznych lodach

Proste Potrawy
Wytrawne tartaletki ze szpinakiem i łososiem 305

minut. Jajka wymieszać ze śmietaną i parmezanem, doprawić solą i pieprzem.Po wyjęciu ciast na każde wyłożyć porcję usmażonego szpinaku i łososia i zalać je masą jajeczno-śmietanową.Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut, aż sos zgęstnieje, a wierzch nieco się przyrumieni

wyzwania kuchenne
Sałatka z wędzonym łososiem i grzankami 166

osuszone sałaty porwać na kawałki.  Pomidora pokroić w kostkę.  Chleb podsmażyć na patelni, aż będzie złocisty.  Pokroić na grzanki.  Łososia porwać na kawałki.  Musztardę i sok wymieszać z solą i pieprzem.  Dolewać oliwę cały czas mieszając, aż powstanie sos.  Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski.  Polać przygotowanym sosem

Sto kolorów kuchni
SUSHI :) 176

krótko ziarnisty) nori (sprasowane algi morskie) ocet ryżowy + sól i cukier wasabi (zielony, ostry chrzan) sos sojowy marynowany imbir mata bambusowa (do zawijania sushi) pałeczki lub palce ;) ostry nóż bez ząbków + różne dodatki, np: wędzony, pieczony lub surowy  łosoś tuńczyk węgorz ryba maślana krewetki surimi awokado świeży ogórek serek philadelphia sałata karbowana sezam Bardzo ważne jest(...)ogniu przez ok. 15 minut do momentu, gdy odparuje cała woda. Na początku często mieszając. Odstawiamy ryż  pod przykryciem na ok 15-20 minut  a następnie zalewamy sosem, dokładnie mieszamy  i odstawiamy do ostygnięcia.  Sos: Na 0,5 kg ryżu  dodaję: 7 łyżek octu ryżowego 3 łyżki cukru płaska łyżeczka soli Ocet ryżowy podgrzewamy chwilę

The Sweet Damsel
Bliny ziemniaczane z pieczarkami 147

Połączenie surowych ziemniaków i drożdży zawsze zapowiada pyszne danie. Były bliny z jogurtem , były bliny z łososiem . Zaręczam, że bliny ziemniaczane z pieczarkami są również przepyszne. To moja kolejna propozycja, a z czym można jeszcze podać bliny? Możliwości jest bardzo wiele, a bliny w każdej wersji smakują wspaniale. Składniki na bliny: - 5 obranych ziemniaków - 2 szalotki - 2 ząbki czosnku(...)czubate łyżki mąki tortowej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 płaska łyżeczka soli - 3 g drożdży instant - olej do smażenia (dałam arachidowy) Składniki na „sos”: - 500g pieczarek brunatnych - 3 średnie cebule - 2 ząbki czosnku - masło (najlepiej sklarowane) - świeżo mielony pieprz kolorowy - różowa sól himalajska Pieczarki dokładnie oczyszczamy, kroimy na plasterki. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę

mojewypiekiinietylko
Chile to nie tylko wino 125

łososia z awokado. Sok z cytryny + sok z limonki, czosnek, cebula szalotka, kolendra (nie za bardzo rozdrobiona) oraz łosoś. Marynować 6 – 12 godzin (co 2 godziny mieszając). Danie proste i dobre. Przegrzebki zapiekane w czosnkowej oliwie z oliwek z zielonym sosem pebre . Muszle Św. Jakuba otworzyć, oczyścić, wyjąć, wykroić białe mięso. Marynata: oliwa extra vergine, oliwa czosnkowa, papryka wędzona(...)Polskich. Chile z racji swojego położenia, długiej linii brzegowej, czystych wód, które czynią ten kraj globalną „potęgą” rybołówstwa. Zajmuje pozycję światowego lidera w eksporcie pstrąga oraz wicelidera w eksporcie łososia. Zimny Prąd Humboldta opływający wybrzeże Chile sprzyja występowaniu takich gatunków ryb, jak anchois, makrele, sardynki, ostroboki, krewetki, mątwy, kałamarnice olbrzymie, miętusy, chilijskie kulbińce, jeżowce, morszczuki, małże czy słuchotki. Dużym zainteresowaniem

królestwo garów
Pieczone warzywa z sosem curry 229

Nie jestem zwolennikiem dań bezmięsnych, jednak raz na jakiś czas można i nawet trzeba zrezygnować z mięsa. Muszę przyznać że pieczone warzywa z sosem curry są

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i jajek 193

bardzo kaloryczną, więc może być spożywany przez osoby będące na diecie. Co warto zaznaczyć podobnie jak np. łosoś ma w sobie duże ilości kwasów omega-3 , potrzebnych naszemu organizmowi. Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i jajek – składniki 2 puszki tuńczyka (najlepiej w sosie własnym) 4 jajka 4 ogórki konserwowe puszka kukurydzy w puszce 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sandefjordsmør 218

była moja ignorancja! Zainspirowany wyjazdem, postanowiłem przyrządzić coś samemu. Krótki research i już wiem, co chciałbym zrobić na początek. Wybór padł na Sandefjordsmør. Składniki (dla dwóch osób): Filet z łososia ok 400-500 gram Mały brokuł Dwie nieduże marchewki Mała cukinia Pęczek świeżej kolendry – około garści 1,5 szklanki śmietany 22% kwaśnej Cytryna 200g masła Gałka muszkatołowa Sól, pieprz(...)Spróbuj, jeśli coś nie pasuje – dopraw. Generalnie na tym etapie sos masz gotowy. Utrzymuj go w ciepłocie i mieszaj od czasu do czasu aż do momentu podania, bo jak się schłodzi to pokryje się korzuchem i będzie wyglądał nieatrakcyjnie. Gdy warzywa się ugotują, możesz zająć się łososiem. To jest zaleta gotowania na parze – wystarczy wyłączyć ogień pod garnkiem

manslogblog
Łosoś w bułce tartej 136

naczynia żaroodpornego. Bułkę tartą wymieszać z posiekaną natką pietruszki, 1 łyżką oliwy, sokiem z limonki i startym parmezanem. Przykryć łososia przygotowaną mieszanką i piec w piekarniku przez 10-12 minut. Podawać z miksem sałatek wymieszanych z pomidorkami koktajlowymi i sosem greckim

Tradycyjna Kuchnia
Nie marnuj jedzenia - poznaj Taste&Share 161

klonowego. Jak smakowały ? Dla mnie wybornie, a w połączeniu z kremową zupą stanowiły idealne jej dopełnienia. Danie drugie, czyli łosoś z teriyaki - tu użyliśmy resztek, czyli okrawków różnych warzyw, które często pozostają w lodówce.  Warzywa zostały wykorzystane do przygotowania sosu teriyaki. Ugotowane w sosie sojowym kawałki buraczka, cebuli, papryki, czosnku nadały sosowi bogatego smaku. A same warzywa stanowiły idealne

kolorowotorcikowo
Kotlety ziemniaczane – puszyste, miękkie i delikatne, z minimalną ilością mąki 153

wkładamy na kratkę rozgrzanego na 120⁰C piekarnika, w międzyczasie smażąc resztę, do wykończenia ciasta. Pyszne są z sosem grzybowym, z gulaszem – a w lżejszym letnim wydaniu z gęstym greckim jogurtem, drobniutko posiekanym koprem i wędzonym na zimno łososiem. SKŁADNIKI na 12 kotletów 1kg ziemniaków typu użytkowego C, bardzo mącznych 70g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej sól mąka pszenna

Karo in the Kitchen
MAKARON Z MASCARPONE, ŁOSOSIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 95

garść posiekanego szczypiorku, większa szczypta suszonego koperku, pieprz, sól, zioła prowansalskie. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Pomidory siekam, łososia kroję w paski. Razem podsmażam na niewielkiej ilości oliwy z suszonych pomidorów. Dodaję mascarpone oraz przyprawy, chwilę gotuję, mieszając. Sos łączę z makaronem, posypuję szczypiorkiem

JejKuchnia
Staropolski bigos postny i przepisy na potrawy świąteczne 219

śliwką  (Wege) Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi  (Wege) Uszka z grzybami (Wege) Karp smażony z sosem szarym Wigilijna kapusta z grochem    (Wege) Suszone grzyby w cieście piwnym  (Wege) Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś Pasztet rybny Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie marynowane w oleju lnianym Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Tradycyjna

Codziennik Kuchenny
Klopsiki z batatów i pstrąga 148

zrobione z batatów, dzięki czemu mają lekko słodkawy smak i świetnie komponują się z rybą. Powinien być właściwie łosoś, ale ja ostatnio lubię pstrąga łososiowego i namiętnie go kupuje i to jego użyłam do przygotowania kulek. Z dodatkiem sosu to pyszny obiad. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Spring rollsy z surimi (paluszkami krabowymi) 328

przygotowaniu staje się miękki. Jeżeli nie przepadacie za paluszkami krabowymi to możecie przygotować spring rolls'y z kurczakiem lub łososiem . Składniki: opakowanie paluszków surimi 2-3 garście rukoli opakowanie papieru ryżowego pół długiego ogórka 1 czerwona papryka makaron chiński  sos do namaczania, np. słodkie chili bądź domowy Ogórka umyć, pozbawić skórki, przekroić na pół i pokroić w dosyć cienkie

Ugotować
Burgery z Lososia czyli Srodowe Rybki odc.52 193

Pyszne i łatwe w przygotowaniu. Kolejny koncept na łososia. Z książki "1500 sprawdzonych przepisów. Kuchnia domowa. Gotowanie krok po kroku".  Burgery z Lososiana 4 małe kotleciki

Dzieje kuchennej Wiewióry