awokado ½ świeżego ogórka 2 szalotki 50 g roszponki 4 sztuki pomidorków paprykowych Sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka delikatnej musztardy 1 łyżka białego octu winnego 1/3 łyżeczki płynnego miodu Sól i pieprz do smaku Jak wykonać ? Zaczynamy od przygotowania marynaty do łososia: Sok z limonki utrzeć z imbirem, oliwą solą i pieprzem , polać łososia z każdej(...)zrobienia ryżu. Ryż ugotować na sypko jak w przepisie na opakowaniu, do lekko ciepłego dodać obrane i pokrojone w kostkę awokado, roszponkę oraz posiekaną szalotkę i ogórka, wymieszać. Sos winegret: Musztardę utrzeć z octem winnym, miodem, solą oraz pieprzem , powoli wlewać oliwę mieszać do połączenia, tak przygotowany sos wymieszać z ryżem. Filety podawać na ryżu przybrać pomidorkami
Wanilia i KardamonJuż niejednokrotnie widzieliśmy na różnego rodzaju przyjęciach, spotkaniach babeczki z kruchego ciasta podane w postaci wytrawnej. Tym razem Madzia postanowiła przygotować domową wersję przystawek – babeczki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!propozycja to danie w 15 minut a do tego naprawdę pyszne. Pełnoziarnisty makaron, kremowy sos i delikatna ryba - pychota ! Są dni kiedy mamy mało czasu na gotowanie albo brak chęci na stanie przy garach i ta potrawa jest właśnie na takie dzień !Próbowaliście już pysznego Łososia na zielono ? A może bardziej zasmakuje Wam jako dodatek do Kremowej zupy z dyni
Smaczna Pyzaupieczenia (w 200 stopniach) bobu, a następnie obrania go ze skórki. W misce mieszamy sałatkę, awokado pokrojone w paski, kawałki łososia i bób. Do sałatki dodajemy liście werbeny cytrynowej, sól i pieprz. Całość zalewamy sosem przygotowanym z oliwy z oliwek, miodu i soku z cytryny
Kuchnia Bon Appetitsałatkę: mix ulubionych sałat ale świetnie komponuje się tu rukola, która ma orzechowy posmak. 5 pomidorków koktajlowych łosoś wędzony na gorąco z ziołami 2 łyżki łuskanego słonecznika lub orzechów włoskich. na sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka tartego chrzanu pieprz kolorowy szczypta soli W miseczce, łączymy składniki na sos i wszystko razem mieszamy. Na talerzu układamy sałatę
KuchcikoweLoveNuggetsy rybne w tajskim stylu. Nie można przestac ich jeść. 500 gram ryby bez ości ( u mnie łosoś) 1 papryczka chilii 1 ząbek czosnku 1 cm świeżo utartego imbiru 1 łyżka sosu rybnego 1 jajko łyżka płaska mąki ziemniaczanej pęczek kolendry dymka olej kaszkę kukurydzianą lub mąkę ziemniaczaną do obtoczenia Mięso ryby zmiel pulsacyjnie w malakserze. Dodaj
AZgotuj!plastry wędzonego łososia 3 plastry pieczonego schabu S&P Ciabatty grillujemy. Kroimy na pół. Smarujemy masełkiem. Układamy roszponkę, schab lub łososia, pomidory i ogórka które pokroiliśmy w plasterki. Możemy dodać jeszcze majonez lub inny sos na bazie majonezu lub jogurtu. Banalnie proste :) Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/sól, pieprz-oliwa-szalotkaŁyżkę oliwy z sokiem z połowy cytryny i ćwiartki pomarańczy mieszamy. Dodajemy pieprzu i soli, mięty, bądź trawy. Odstawiamy.Łososia, awokado, szalotkę drobno siekamy. Uprażone nerkowce również. Łączymy razem.Zalewamy łyżką wcześniej przygotowanego sosu. Mieszamy.Jeżeli masa tatara wydaje Wam się sucha dodajcie jeszcze łyżkę sosu.Można podawać z grzankami, dodać jajko w koszulce...kto co lubi
BaRepaspierś z indyka z sałatką warzywną, zapiekanka makaronowa z warzywami i sosem ziołowym, ryba zapiekana z selerem i brokułami w sosie śmietanowym, ryż z duszoną wołowiną oraz pieczarkami, faszerowana papryka z kaszą jaglaną, mięsem z indyka i przyprawami, łosoś z cytrusami. I jeszcze jedna zasada – gotujemy i pieczemy, a smażenia unikamy jak najbardziej. Podwieczorek i kolacja Sojusznikiem wieczornych posiłków(...)owocowe oraz gotowane warzywa. Nie zaszkodzi także jeśli wyposażymy naszą lodówkę i spiżarnię w takie składniki jak: nasiona słonecznika, pestki dyni, jajka, brokuły (można je podać w cieście z sosem miodowo-paprykowym), czy nawet bukiet wiosennych surówek. Smacznie, kolorowo i co najważniejsze zdrowo. Polecamy eksperymentować i poszukiwać kolejnych przepisów na własną rękę, uwzględniając oczywiście swoje ulubione składniki, by dieta
upichconałyżki soku z cytryny. Dodajemy szczyptę pieprzu oraz przepłukane i posiekane kapary – jeśli używamy. Mieszamy. Dodajemy sos do ryby i delikatnie mieszamy. Próbujemy czy nie trzeba dodać soli. Wstawiamy do lodówki, żeby rillettes się schłodziło. Post Rillettes z łososia, czyli pasta łososiowa pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuKochani jako jedno z nielicznych mieliśmy możliwość spróbować nowości, która niebawem pojawi się w sprzedaży – Majonez Kielecki Lekki . W swoim składzie ma zredukowaną o 30
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wiem, wiem dzisiaj jest najlepsza kanapka z kurczakiem, a jutro kanapka z tuńczykiem lub bajgiel z łososiem . Zawsze zachwycam się nowymi kulinarnymi odkryciami. Kanapka z kurczakiem wydaje się nic takiego ale ta jest smaczna po zawiera pyszne pomidory i wspaniały curry sos z mango. Kanapka z kurczakiem chodziła mi po głowie, a to głównie dlatego, że zostały mi resztki kurczaka
codojedzeniachyba mi się udało;)) Składniki: 200 gram ryżu do sushi 150 gram łososia wędzonego 1 ogórek szklarniowy 1 papryka 5 arkuszy nori - listki prasowanych alg morskich zalewa: 2 łyżki octu ryżowego 2 szczypty soli 2 łyżeczki cukru dodatkowo: mata bambusowa do zawijania sushi marynowany imbir sos sojowy pasta wasabi Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)rozsmarować cieniutką warstwę wasabi i ułożyć kawałki łososia, ogórka i papryki. U mnie bez wasabi, dla mojego synka jest jeszcze za ostra. Zawijamy w taki sposób aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku rulonu, pozostawiając matę bambusową na zewnątrz. Zwinięte sushi kroimy na równe części. Serwujemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i/lub wasabi. Sushi
Życie zaczyna się w kuchninigiri sushi z łososiem. Składniki: - 250g ryżu do sushi - 300ml wody - 50 ml sushi su (zaprawa do ryżu) - 200g wędzonego łososia w plasterkach - chrzan wasabi Dodatkowo: - woda z octem ryżowym (do moczenia rąk) - imbir marynowany ( tu przepis ) - sos sojowy Tak jak przy temari sushi – nigiri zaczynamy od przygotowania ryżu . Wsypujemy go do dużej miski i kilka razy zmieniając wodę(...)się nie kleił do rąk należy przygotować sobie miseczkę z wodą i dodatkiem octu ryżowego, w której moczymy ręce (nie wycieramy ich) zanim przygotujemy porcję z ryżu. Plasterki łososia kroimy na prostokąty. Bierzemy porcję ryżu (wielkości kęsa), kładziemy w zagłębieniu dłoni i formujemy z niej ładny podłużny kształt zamykając dłoń. Z wierzchu smarujemy odrobiną wasabi. Na górze umieszczamy plaster łososia
mojewypiekiinietylkomarchewka, zielony groszek i żółta fasolka z dodatkiem odrobiny czerwonej papryki i cebulki oraz doskonałego łososia, gotowanego w mleku z czosnkiem. Łosoś, dzięki takiemu przygotowaniu, pozostał soczysty i rozpływał się w ustach. Całość zatopiona w śmietanowo-jajecznym sosie z dodatkiem tymianku i natki pietruszki. Tarta jest delikatna, a smaki łączą się w niej doskonale. Jest po prostu pyszna! :) Oprócz(...)groszku, marchewki i żółtej fasolki - użyłam mieszanki "Steam a la French Mix" Bonduelle) 1 średnia cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 czerwonej papryki 250-300 g filetu z łososia 1 szklanka mleka (użyłam 3,2 %) 2 ząbki czosnku niecałe 3/4 łyżeczki soli 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36% 3 jajka 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonej natki
Słodko-Słony Świat Ilony