Czas, moda i dostępność różnych rodzajów produktów też zrobiły swoje. We wszelkich przepisach wspólne są jednak: krucha sałata, jajka pokrojone wzdłuż na ćwiartki, oliwki, cebula i pomidory oraz sos oparty na oliwie i occie winnym. Charakterystycznym dodatkiem są anchois lub tuńczyk (zapewne dla tych, którzy za anchois nie przepadają). Składniki (na 2 porcje): pół kruchej sałaty (np. rzymskiej(...)jajko na twardo pół czerwonej papryki pół żółtej papryki (dla koloru) pieczony lub grillowany tuńczyk (u mnie z braku w sklepie tuńczyka jest łosoś; myślę, że to lepsze rozwiązanie niż tuńczyk z puszki) świeżo mielony pieprz Sos łyżka octu winnego 3 łyżki dobrej oliwy szczypta soli szczypta oregano Sałatę dobrze wypłukać i porwać na kawałki wygodne do jedzenia. Cebulę obrać
Weekendy w domu i ogrodzieugotować. Odcedzić, przestudzić i obrać ze skórek. Pomidor pokroić w kostkę, dodać opłukaną roszponkę i cebulę pokrojoną w krążki.łososia osączyć z zalewy, rozdrobnić nieco widelcem i dodać do sałatki. Oliwę wymieszać z octem balsamicznym , musztardą i przyprawami. Sosem doprawić sałatkę. Odstawić na ok 1 godzinę do lodówki. Dostałam do testowania rybki w puszkach. Tym razem postanowiłam przygotować Łososia
Gotowanie jest łatwesushi 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki cukru 6 listków nori 250 g łososia ugotowanego na parze i wystudzonego ogórek pokrojony w słupki (bez pestek) szczypiorek papryka pokrojona w paski kanapkowy serek śmietankowy sos sojowy pasta wasabi dodatkowo: mata do zwijania sushi Przygotowanie: Ryż dokładnie wypłukałam w zimnej wodzie(...)górnym brzegu nori. Poziomo na dolnym brzegu układałam: pasek serka kanapkowego, pokruszonego na kawałki łososia, paprykę, ogórka i szczypiorek. Górny pusty pasek nori zwilżałam delikatnie wodą. Zwijałam ciasno, pomagając sobie matą. Gotową rolkę kroiłam na kawałki. Podawałam z sosem sojowym z wasabi
Kulinarny Pamiętnikjest bardzo delikatnie, ogórek wcale nie dominuje nad całością, ale nadaje bardzo ciekawy smaczek, a jeżeli zaserwujecie do nich jeszcze sos np. BBQ, to już bajka! ;)Z czystym sumieniem mogę polecić te burgery, smakować Wam będą na pewno! :)* łosoś- 140 g* ogórek kiszony- 1 średniej wielkości* jajko- 1 szt.* koper- 2 łyżki* sól, pieprz* oliwa do smażeniaWymytego łososia zmielić
Kraina Miodem Płynącakostkę , to samo z awokado.Robimy sos- do miseczki nalewamy olej sezamowy, sok z cytryny, pieprz i sól.Odcedzamy makaron-dodajemy szparagi i sos. Mieszamy. Dodajemy ogórka i awokado. Nakładamy na talerze. Na koniec dodajemy łososia.Gotowe. Smacznego
Smaki Edytyaromatyczny i nie przesuszony. Użyłam gotowego pesto, co znacznie przyspieszyło przygotowanie. Rybę można podać z ryżem, smaczny będzie też sos na bazie jogurtu - z czosnkiem lub koperkiem. Polecam inspiracja tutaj składniki - 2 porcje ok 400 g filet z łososia ze skórą (miałam dzikiego łososia pacyficznego) pesto sól, pieprz cytryna przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją Filet podzielić
Stare Garyjakie mamy w domu. Sałatki z makaronem są sycące możemy podać na obiad, kolację i zabrać w formie lunchu do pracy. Składniki Makaron calamari Łosoś wędzony na zimno Rukola Szpinak Ser biały Pomidory koktajlowe Sos Vinaigrette ziołowo- koperkowy 50mloleju rzepakowego
Kulinarne pyszności Molkidelikatne. Do przepisu opcjonalnie można dodać mięso np. kurczaka, indyka lub tak jak ja – wcześniej upieczoną rybę np. dorsz czy łososia. Jednak potrawa bez tych dodatków i tak jest pyszna. Zapraszam! Makaron w kremowym sosie z porem porcja dla 1 osoby Składniki: około 100 g makaronu orkiszowego 1/2 szklanki mleka 1 łyżka mąki orkiszowej/jaglanej 1/3 pora żółtko z jaja
Jaglusiazostać płynne. Podawać tatara z jajkami i pieczywem (grzankami). Można podać z sosem grzybowym (przepis na sos w książce), sosem tatarskim lub bez sosu. Podczas warsztatów został przygotowany również tatar ze śledzia, sandacza, łososia, polędwicy wołowej oraz zupa grzybowa z rybami. A zanim zaczęłyśmy gotować, Karol Okrasa pokazał nam co zrobić z dziczyzną i kaczką
królestwo garówtartego chrzanu 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta pieprzu białego Wykonanie: Do jogurtu dodać sól, pieprz, posiekany koper, chrzan, wymieszać całość. Plastry łososia ułożyć na talerzach, przyozdobić świeżym koprem. Podawać z przygotowanym sosem jogurtowo - chrzanowym. Smacznego
Wino Francja Kuchniaprzekąskę była rolada z łososiem i szpinakiem a na obiad robię dziś pulpeciki w sosie pomidorowym. Pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Pasuje idealnie do ziemniaków, ryżu czy kaszy. I co najważniejsze, jest to danie uwielbiane przez dzieci. Zresztą spróbujcie sami. Zapraszam!!! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego ( drobiowego lub wieprzowego, albo mieszanego), 3 marchewki
Passion of Cookingmąki ziemniaczanej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Niektórzy lubią w wersji na słodko, wówczas nie radzę dodawać czosnku :) Ja lubię z jogurtem greckim i wędzonym łososiem ( którego tym razem niestety zabrakło w lodówce), lub z sosem koperkowo-jogurtowym. W wersji na słodko zwykle jada się je z cukrem i śmietaną
Jemy Pijemytrochę.Dodajemy śmietany. Dosmaczamy pieprzem i solą morską. Gotujemy chifferi w dużej ilości osolonej wody. Rzecz jasna la dente. Odcedzamy i dokładamy do naszego łososia w śmietanie z pieczarkami. Mieszamy szybciutko,łączymy wszystko razem. Sos wleje nam się do kolanek, co sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Podajemy z drobno siekana natką pietruszki. Kto chce dodaje parmezan. I danie
Z Kuchni Do Kuchnijarmuż Pistacje, oliwa z oliwek, zielona herbata Oprócz prezentowanych dań, w menu znajdziemy: lekko wędzonego łososia bałtyckiego w stylu gravad lax z ikrą z łososia, filet z sandacza z risotto z pęczaku, małżami i sosem grzybowym, filet jagnięcy confit z purée z topinamburu i jarmużem, pierś z kurczaka z rzepą i grzybami, wolno gotowane policzki wieprzowe z zimowymi warzywami
królestwo garówcytryny, dodajemy sól, pieprz i koperek. Na talerzu stawiamy obręcz do formowania dań i warstwowo układamy marchewkę, jajko na twardo, ogórka i łososia, lekko przyciskając każdą warstwę. Przed podaniem zdejmujemy obręcz. Polewamy sosem jogurtowym
Kulinarne przygody Gatity