łosoś filet - 1020 przepisów (strona:20/68)

Łosoś i gnocchi w sosie szafranowym 219

rowków, będą kopytka – bo następny raz na pewno będzie. Danie szczególnie nam posmakowało, być może to magia szafranu, albo po prostu uwielbiamy kluchy. Łosoś i gnocchi: 2 filety z łososia bez skóry po ok. 150 g 500 g ziemniaków (ok. 5-6 średnich sztuk) 1 niepełna szklanka mąki pszennej 1 jajko sól morska, świeżo mielony pieprz Sos szafranowy

Poezja smaku
Grillowany łosoś w miętowo-cytrynowym sosie 205

Pyszny, aromatyczny, bardzo łatwy i szybki przepis na łososia grillowanego. SKŁADNIKI 600  fileta z łososia bez skóry sól pieprz  Winegret: 1/2 małej cebuli 2 łyżki posiekanych listków mięty 5 łyżek oliwy sok z 1/2 cytryny PRZYGOTOWANIE Łososia kroimy na 4 kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy po kilka minut z każdej strony, aż skórka się zrumieni

Moje Kuchenne Rewelacje
Łosoś pieczony w folii 170

jemy ryby. Dziś prezentuję łososia w bardzo klasycznej wersji, bo pieczonego w folii, w piekarniku. Łososia możemy upiec razem z ziemniakami, mamy wtedy szybki, smaczny obiad:).  2 filety z łososia 1 cytryna 1 pęczek koperku sól, pieprz  1. Filety posypujemy solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Skrapiamy sokiem z cytryny, obkładamy plastrami cytryny. Zawijamy dokładnie w folię(...)aluminiową. 2. Łososia pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut

Szefowa kuchni
Łosoś w rozmarynie 214

rozmarynu- lekko skropione olejem. Potem już poszło .Miał być łosoś na maśle i surówka . Jak już był rozmaryn to zrobiłam go nuta wiodąca posiłku. Czas: 30 minut Składniki: filet z łososia ( na 2 porcje)- ja miałam filetów ze skórą młode ziemniaki ( po 3-4 na osobę) 3 świeże  gałązki rozmarynu sporą gałązkę natki pietruszki 1/2 cytryny szczypta soli

Buniabaje w kuchni
PSTRĄG ŁOSOSIOWY ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM 194

ulubionych mięs mojej córki.  Nie ukrywam, ja też często po nie sięgam, stąd pomysł na dzisiejszy obiad :) Użyłam pstrąga łososiowego, bo udało mi się kupić grube filety, ale łosoś też nada się wyśmienicie. Danie nie jest bardzo pracochłonne, pod warunkiem, że nie pokusimy się o własnoręczne przygotowanie ciasta francuskiego ;) Zatem zapraszam do przetestowania przepisu, ja skorzystam z niego(...)jeszcze nie raz. SKŁADNIKI: 2 filety z pstrąga łososiowego lub łososia po około 250 g bez skóry 1 płat ciasta francuskiego 200 g szpinaku 100 g fety 1 ząbek czosnku olej sól pieprz przyprawa do ryby sok z cytryny jajko A jak to zrobić: Rybę oprószyć przyprawą do ryb i skropić sokiem z cytryny. Dobrze wszystko wmasować w mięso

Kuchnia w opałach
Pieczony łosoś z cukiniowym makaronem 175

urozmaicił smak tego łososia. Jednak wersja z olejem rzepakowym jest i tak bardzo smaczna. Zapraszam na pieczonego łososia z cukiniowym makaronem Pieczony łosoś z cukiniowym makaronem Składniki 4 filety z łososia po około 200g każdy 3 łyżki jasnego cukru muscovado 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (u mnie nasiona kminku) 1 łyżka słodkiej lub wędzonej(...)kminku, paprykę, ocet winny, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dobrze zamieszać i posmarować miksturą wierzch filetów. Skropić łyżką oleju albo -jak ja- dodać 1 łyżkę oleju wcześniej do mikstury. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 10-15 minut aż łosoś się upiecze. Cukinie opłukać i osuszyć. Obieraczką do warzyw strugać cienkie plastry. Dobrze jest wybierać mniejsze

UgotujmyTo.pl
Chrupiący łosoś Gordona Ramsaya 159

podania Yorkshire pudding. Ponieważ ryby znajdują się u mnie na szczycie doznań kulinarnych, więc wielkiego problemu nie było. W ciągu 5 minut przygotujemy przepyszną rybę.     Składniki: - filety z łososia- sól- rozmaryn (lub tymianek, bazylia)- oliwa         Filety płuczemy i dokładanie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kolejno, filet zwijamy, skórą na zewnątrz i bardzo ostrym nożem robimy nacięcia(...)chwili, gdy 2/3 fileta zmieni barwę. Przewracamy go na drugą stronę, polewamy równomiernie tłuszczem z patelni i dosmażamy. Odwracamy filety ponownie skórą do dołu, odstawiamy patelnię z ognia,  i pozostawiamy jeszcze na minutę.Chrupiący łosoś Gordona Ramsaya był świetnym „dodatkiem” do Yorkshire pudding. Uzupełnienie, to sos winegret podany do ryby oraz szpinak sezamowy. Fuzja smaków i wspaniałe doznania

mojewypiekiinietylko
pieczony łosoś 271

łososia, jak w oryginalnym przepisie, można i filetów wielkości pojedynczej porcji. Zapewne równie dobrze uda się z dowolnej wielkości filetami czy dzwonkami łososia, trzeba tylko dobrać proporcje przypraw. Składniki: łosoś – cała ryba, albo filety, wedle uznania cytryny trawa cytrynowa świeża bazylia świeży rozmaryn anyż gwiaździsty sól pieprz oliwa z oliwek Rybę – jeżeli w całości

stajnia gołębie od kuchni
Łosoś atlantycki w cieście piwnym 221

grupy B, minerały, w tym jod, potas, żelazo, selen. Najlepsze są łososie wolno żyjące – pacyficzne i atlantyckie. Łosoś atlantycki w cieście piwnym. Składniki: - filety z łososia atlaltyckiego - sól - sok z cytryny Ciasto piwne: - 1 szklanka mąki pszennej - 1 jajko - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - ½ szklanki wody mineralnej gazowanej - ¾ szklanki piwa Dodatkowo: - olej lub oliwa do smażenia Umyte(...)osuszone filety pozbawiamy skóry i ości, których w tej rybie jest niewiele – kroimy na porcje. Następnie rybę solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki na ciasto, oprócz piwa, miksujemy robotem. Na samym końcu dodajemy piwo i ponownie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Porcje łososia zanurzamy w cieście, aby były całe nim pokryte i kładziemy

mojewypiekiinietylko
Łosoś w sosie śmietanowo - koperkowym 122

żeby kupić filet z mintaja, ale okazało się, że nie mogę tego zrobić, więc alternatywą był łosoś. Nie do końca wiedziałam ile on kosztuje, jednak ryba ta warta jest każdych pieniędzy :)  Składniki na łososia w sosie śmietanowo - koperkowym (3 porcje): filet z łososia około 700 g pieprz sól łyżka soku z cytryny sos: 200 ml śmietany

Karola gotuje
Łosoś wędzony na ciepło - w woku 174

parowania. Robiłam tylko 2 filety, ale mieszankę do wędzenia zrobiłam z całej porcji. Przepis na wędzenie łososia znalazłam na  Good Food Channelskładniki4 x 150 g filetów z łososia (posypanych pieprzem)8 łyżek ryżu długoziarnistego8 łyżek  cukru brązowego 2 gałązki rozmarynupaski skórki pomarańczowej z 1  pomarańczy4 łyżki liści herbatyprzygotowanieWok wyłożyć grubą folią aluminiową (albo podwójną

Stare Gary
CASSOLETTE Z ŁOSOSIEM I ZIEMNIAKAMI WG PASCALA 209

Składniki 4 duże ziemniaki  ok 800 g  łososia (2 duże filety) 200 g łososia wędzonego 400 ml śmietanki 30% 3 ząbki czosnku ostra papryka w proszku starta skórka i sok z limonki pęczek kopru sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki dobrze wyszorujcie i pokrójcie w talarki. Filety oczyśćcie, pozbawcie skory i pokrójcie w plastry ok 0,5 cm.W(...)rzadki dodajcie jedno jajko. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu układajcie warstwy: najpierw ziemniaki (połowa ilości), doprawcie je solą i pieprzem, polejcie niewielką ilością sosu śmietanowego. Kolejną warstwą powinien być wędzony łosoś (100 g) - ułóżcie plastry i polejcie kolejną porcją sosu śmietanowego. Czas na świeżego łososia - rozłóżcie całość, doprawcie solą i pieprzem, polejcie sosem. Teraz połóżcie resztę łososia wędzonego i polejcie zaprawą

OliveandThyme
Łosoś w glazurze miodowo-imbirowej. 195

przygotowany na sposób podany w poniższym przepisie jest połączeniem wyjątkowej delikatności i świeżości z mocniejszymi akcentami imbiru, czosnku i chili w tle. Szczerze polecam! Składniki: 300 - 400 g fileta z łososia 4 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku 2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżeczka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki płatków chili sok z 1/2 cytryny szczypiorek(...)Wykonanie: Filet opłukać, dokładnie wysuszyć papierowym ręcznikiem i zdjąć delikatnie skórę. Wymieszać płynny miód, sos sojowy, olej sezamowy, imbir i czosnek. Filet umieścić w foliowej torebce i wlać do niej połowę marynaty. Delikatnie wmasować w łososia i pozostawić na 1 godzinę w lodówce. Do pozostałej części marynaty dodać sok z cytryny. Po upływie godziny przecedzić przez sitko wyciskając

zadanie-gotowanie
Łosoś teriyaki z pak choi 154

szczególności osobom zapracowanym i tym którzy nie mają czasu lub chęci na długie przebywanie w kuchni, danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.  Składniki : 2 filety z łososia 3 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki miodu 1 łyżka mirinu 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka octu ryżowego 1-2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę kawałek imbiru starty(...)łososia marynatą lub obracać rybę. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć na niej łososia po kilka minut (4-5) z każdej strony (zależy od grubości filetów). W czasie smażenia można podlewać rybę pozostałym sosem terijaki. Gdy łosoś będzie usmażony zdjąć z patelni. Pak choi obrać ze zniszczonych wierzchnich liści przekroić na pół, lub poobłamywać liście, wrzucić na patelnie na której smażył

Codzienne Gotowanie
Ulubiony przepis – łosoś po azjatycku 210

tygodniu. Stosuję zawsze mój ulubiony przepis. Łosoś po azjatycku to wspaniałe danie i samo zdrowie. Łosoś – ulubiony przepis Składniki 4-6 porcji 800 g fileta z łososia 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki chili w proszku 6 łyżek klonowego syropu 6 łyżek jasnej soi sok 2 limonek 1½ łyżeczki ziemniaczanej mąki 500 g mrożonego szpinaku 2 łyżeczki czosnku, przeciśniętego przez(...)suszonych płatków chili 2 łyżki czarnego sezamu Dodatki biały ugotowany ryż Nastaw piekarnik na 275ºC. Osusz rybę, posól i dopraw chili. Ułóż filety w żaroodpornym naczyniu skórką do dna. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz łososia przez 12 minut. Ryba powinna być w środku błyszcząca. W między czasie ugotuj sos. Roztop masło. Dodaj czosnek i płatki chili. Zeszklij delikatnie

codojedzenia