rowków, będą kopytka – bo następny raz na pewno będzie. Danie szczególnie nam posmakowało, być może to magia szafranu, albo po prostu uwielbiamy kluchy. Łosoś i gnocchi: 2 filety z łososia bez skóry po ok. 150 g 500 g ziemniaków (ok. 5-6 średnich sztuk) 1 niepełna szklanka mąki pszennej 1 jajko sól morska, świeżo mielony pieprz Sos szafranowy
Poezja smakuPyszny, aromatyczny, bardzo łatwy i szybki przepis na łososia grillowanego. SKŁADNIKI 600 fileta z łososia bez skóry sól pieprz Winegret: 1/2 małej cebuli 2 łyżki posiekanych listków mięty 5 łyżek oliwy sok z 1/2 cytryny PRZYGOTOWANIE Łososia kroimy na 4 kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy po kilka minut z każdej strony, aż skórka się zrumieni
Moje Kuchenne Rewelacjejemy ryby. Dziś prezentuję łososia w bardzo klasycznej wersji, bo pieczonego w folii, w piekarniku. Łososia możemy upiec razem z ziemniakami, mamy wtedy szybki, smaczny obiad:). 2 filety z łososia 1 cytryna 1 pęczek koperku sól, pieprz 1. Filety posypujemy solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Skrapiamy sokiem z cytryny, obkładamy plastrami cytryny. Zawijamy dokładnie w folię(...)aluminiową. 2. Łososia pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut
Szefowa kuchnirozmarynu- lekko skropione olejem. Potem już poszło .Miał być łosoś na maśle i surówka . Jak już był rozmaryn to zrobiłam go nuta wiodąca posiłku. Czas: 30 minut Składniki: filet z łososia ( na 2 porcje)- ja miałam filetów ze skórą młode ziemniaki ( po 3-4 na osobę) 3 świeże gałązki rozmarynu sporą gałązkę natki pietruszki 1/2 cytryny szczypta soli
Buniabaje w kuchniulubionych mięs mojej córki. Nie ukrywam, ja też często po nie sięgam, stąd pomysł na dzisiejszy obiad :) Użyłam pstrąga łososiowego, bo udało mi się kupić grube filety, ale łosoś też nada się wyśmienicie. Danie nie jest bardzo pracochłonne, pod warunkiem, że nie pokusimy się o własnoręczne przygotowanie ciasta francuskiego ;) Zatem zapraszam do przetestowania przepisu, ja skorzystam z niego(...)jeszcze nie raz. SKŁADNIKI: 2 filety z pstrąga łososiowego lub łososia po około 250 g bez skóry 1 płat ciasta francuskiego 200 g szpinaku 100 g fety 1 ząbek czosnku olej sól pieprz przyprawa do ryby sok z cytryny jajko A jak to zrobić: Rybę oprószyć przyprawą do ryb i skropić sokiem z cytryny. Dobrze wszystko wmasować w mięso
Kuchnia w opałachurozmaicił smak tego łososia. Jednak wersja z olejem rzepakowym jest i tak bardzo smaczna. Zapraszam na pieczonego łososia z cukiniowym makaronem Pieczony łosoś z cukiniowym makaronem Składniki 4 filety z łososia po około 200g każdy 3 łyżki jasnego cukru muscovado 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (u mnie nasiona kminku) 1 łyżka słodkiej lub wędzonej(...)kminku, paprykę, ocet winny, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dobrze zamieszać i posmarować miksturą wierzch filetów. Skropić łyżką oleju albo -jak ja- dodać 1 łyżkę oleju wcześniej do mikstury. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 10-15 minut aż łosoś się upiecze. Cukinie opłukać i osuszyć. Obieraczką do warzyw strugać cienkie plastry. Dobrze jest wybierać mniejsze
UgotujmyTo.plpodania Yorkshire pudding. Ponieważ ryby znajdują się u mnie na szczycie doznań kulinarnych, więc wielkiego problemu nie było. W ciągu 5 minut przygotujemy przepyszną rybę. Składniki: - filety z łososia- sól- rozmaryn (lub tymianek, bazylia)- oliwa Filety płuczemy i dokładanie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kolejno, filet zwijamy, skórą na zewnątrz i bardzo ostrym nożem robimy nacięcia(...)chwili, gdy 2/3 fileta zmieni barwę. Przewracamy go na drugą stronę, polewamy równomiernie tłuszczem z patelni i dosmażamy. Odwracamy filety ponownie skórą do dołu, odstawiamy patelnię z ognia, i pozostawiamy jeszcze na minutę.Chrupiący łosoś Gordona Ramsaya był świetnym „dodatkiem” do Yorkshire pudding. Uzupełnienie, to sos winegret podany do ryby oraz szpinak sezamowy. Fuzja smaków i wspaniałe doznania
mojewypiekiinietylkołososia, jak w oryginalnym przepisie, można i filetów wielkości pojedynczej porcji. Zapewne równie dobrze uda się z dowolnej wielkości filetami czy dzwonkami łososia, trzeba tylko dobrać proporcje przypraw. Składniki: łosoś – cała ryba, albo filety, wedle uznania cytryny trawa cytrynowa świeża bazylia świeży rozmaryn anyż gwiaździsty sól pieprz oliwa z oliwek Rybę – jeżeli w całości
stajnia gołębie od kuchnigrupy B, minerały, w tym jod, potas, żelazo, selen. Najlepsze są łososie wolno żyjące – pacyficzne i atlantyckie. Łosoś atlantycki w cieście piwnym. Składniki: - filety z łososia atlaltyckiego - sól - sok z cytryny Ciasto piwne: - 1 szklanka mąki pszennej - 1 jajko - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - ½ szklanki wody mineralnej gazowanej - ¾ szklanki piwa Dodatkowo: - olej lub oliwa do smażenia Umyte(...)osuszone filety pozbawiamy skóry i ości, których w tej rybie jest niewiele – kroimy na porcje. Następnie rybę solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki na ciasto, oprócz piwa, miksujemy robotem. Na samym końcu dodajemy piwo i ponownie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Porcje łososia zanurzamy w cieście, aby były całe nim pokryte i kładziemy
mojewypiekiinietylkożeby kupić filet z mintaja, ale okazało się, że nie mogę tego zrobić, więc alternatywą był łosoś. Nie do końca wiedziałam ile on kosztuje, jednak ryba ta warta jest każdych pieniędzy :) Składniki na łososia w sosie śmietanowo - koperkowym (3 porcje): filet z łososia około 700 g pieprz sól łyżka soku z cytryny sos: 200 ml śmietany
Karola gotujeparowania. Robiłam tylko 2 filety, ale mieszankę do wędzenia zrobiłam z całej porcji. Przepis na wędzenie łososia znalazłam na Good Food Channelskładniki4 x 150 g filetów z łososia (posypanych pieprzem)8 łyżek ryżu długoziarnistego8 łyżek cukru brązowego 2 gałązki rozmarynupaski skórki pomarańczowej z 1 pomarańczy4 łyżki liści herbatyprzygotowanieWok wyłożyć grubą folią aluminiową (albo podwójną
Stare GarySkładniki 4 duże ziemniaki ok 800 g łososia (2 duże filety) 200 g łososia wędzonego 400 ml śmietanki 30% 3 ząbki czosnku ostra papryka w proszku starta skórka i sok z limonki pęczek kopru sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki dobrze wyszorujcie i pokrójcie w talarki. Filety oczyśćcie, pozbawcie skory i pokrójcie w plastry ok 0,5 cm.W(...)rzadki dodajcie jedno jajko. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu układajcie warstwy: najpierw ziemniaki (połowa ilości), doprawcie je solą i pieprzem, polejcie niewielką ilością sosu śmietanowego. Kolejną warstwą powinien być wędzony łosoś (100 g) - ułóżcie plastry i polejcie kolejną porcją sosu śmietanowego. Czas na świeżego łososia - rozłóżcie całość, doprawcie solą i pieprzem, polejcie sosem. Teraz połóżcie resztę łososia wędzonego i polejcie zaprawą
OliveandThymeprzygotowany na sposób podany w poniższym przepisie jest połączeniem wyjątkowej delikatności i świeżości z mocniejszymi akcentami imbiru, czosnku i chili w tle. Szczerze polecam! Składniki: 300 - 400 g fileta z łososia 4 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku 2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżeczka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki płatków chili sok z 1/2 cytryny szczypiorek(...)Wykonanie: Filet opłukać, dokładnie wysuszyć papierowym ręcznikiem i zdjąć delikatnie skórę. Wymieszać płynny miód, sos sojowy, olej sezamowy, imbir i czosnek. Filet umieścić w foliowej torebce i wlać do niej połowę marynaty. Delikatnie wmasować w łososia i pozostawić na 1 godzinę w lodówce. Do pozostałej części marynaty dodać sok z cytryny. Po upływie godziny przecedzić przez sitko wyciskając
zadanie-gotowanieszczególności osobom zapracowanym i tym którzy nie mają czasu lub chęci na długie przebywanie w kuchni, danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki : 2 filety z łososia 3 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki miodu 1 łyżka mirinu 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka octu ryżowego 1-2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę kawałek imbiru starty(...)łososia marynatą lub obracać rybę. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć na niej łososia po kilka minut (4-5) z każdej strony (zależy od grubości filetów). W czasie smażenia można podlewać rybę pozostałym sosem terijaki. Gdy łosoś będzie usmażony zdjąć z patelni. Pak choi obrać ze zniszczonych wierzchnich liści przekroić na pół, lub poobłamywać liście, wrzucić na patelnie na której smażył
Codzienne Gotowanietygodniu. Stosuję zawsze mój ulubiony przepis. Łosoś po azjatycku to wspaniałe danie i samo zdrowie. Łosoś – ulubiony przepis Składniki 4-6 porcji 800 g fileta z łososia 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki chili w proszku 6 łyżek klonowego syropu 6 łyżek jasnej soi sok 2 limonek 1½ łyżeczki ziemniaczanej mąki 500 g mrożonego szpinaku 2 łyżeczki czosnku, przeciśniętego przez(...)suszonych płatków chili 2 łyżki czarnego sezamu Dodatki biały ugotowany ryż Nastaw piekarnik na 275ºC. Osusz rybę, posól i dopraw chili. Ułóż filety w żaroodpornym naczyniu skórką do dna. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz łososia przez 12 minut. Ryba powinna być w środku błyszcząca. W między czasie ugotuj sos. Roztop masło. Dodaj czosnek i płatki chili. Zeszklij delikatnie
codojedzenia