miano namiastki ryby smażonej w panierce, bo płatki kukurydziane nadają rybie niesamowitej chrupkości, jak panierka a smak orzechów dopełnia całość. Szybko i zdrowo, tak jak lubimy najbardziej. 2 filety z łososia 1,5 szklanki płatków kukurydzianych garść dowolnych orzechów 100 ml jogurtu naturalnego 1/2 cytryny sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Płatki kukurydziane przekładamy do woreczka(...)kruszymy z pomocą wałka. Orzechy drobno siekamy, dodajemy do pokruszonych płatków. Do jogurtu dodajemy szczyptę każdej z przypraw, mieszamy. 2. Filet z łososia nacieramy solą i sokiem z cytryny. Smarujemy jogurtem, obtaczamy w płatkach i orzechach. 3. Pieczemy w 200 stopniach przez około 15-20 minut w zależności od grubości fileta
Szefowa kuchnipewno nie będzie banalne. W takiej postaci możecie zaserwować również łososia na niedzielnym obiedzie, będzie smakowało zarówno dorosłym jak i dzieciom:) Gorąco polecam! SKŁADNIKI na 2 porcje: 1 filet z łososia (około 300 g) 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1 ząbek czosnku sól pieprz SKŁADNIKI NA PESTO: 50 g obranych pistacji(...)łyżki oliwy z oliwek DODATKOWO: 250 g makaronu np. pappardelle 3/4 szklanki żurawiny ze słoika kilka łyżek gorącej wody WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni C. Filet z łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Przygotuj marynatę: 3/4 szklanki oliwy z oliwek wymieszaj z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, 1 łyżeczką skórki
Słodko-Słony Świat IlonyKawałki pysznego fileta z łososia z chrupiącą warstwą startych ziemniaków w sosie musztardowym z porem. To znakomity pomysł na piątkowy obiad oraz wegetariańskie danie podczas przyjęcia. Czas wykonania: 60 min Ilość porcji: 4 kawałki (2 porcje) Składniki: 400 g filetu z łososia 3 łyżki soku z cytryny 200 g ziemniaków(...)cytryny. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Następnie połączyć z jajkiem, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Fileta z łososia opanierować z jednej strony w tartych ziemniakach z jajkiem. Ułożyć na gorący tłuszcz i smażyć około 15 – 20 minut, w zależności od grubości ryby
KuchniaWeDwoje.plmieciutki,niezwykle soczysty,ropływajacy się w ustach.Jest również dietetyczny,bo przygotowany bez dodatku tłuszczu i smażenia,no i robi się własciwie sam.Składniki na 2 porcje:2 kawałki fileta z łososia a 160 g każdy2 łyżki sosu sojowego1 łyżka soku z cytryny lub limetki1 łyżka miodu20 g świeżego imbirukawałeczek czerwonej papryczki chiliWykonanie:dwa filety z łososia umyć,pozbawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sałatka to bardzo ciekawe połączenie łososia ze zdrowymi, bogatymi w witaminy zielonymi warzywami. Szybka w przygotowaniu, niezwykle smaczna, a do tego efektownie wygląda na talerzu. Składniki: 500g fileta z łososia 1 pęczek kopru sok z 1/2 cytryny pieprz cytrynowy 350g zielonego mrożonego groszku 1 duży ogórek zielony 1 opakowanie mix sałat z roszponką Sos: 150ml śmietany 12% 4 łyżeczki(...)musztardy francuskiej 2 łyżeczki soku z limonki 2 łyżeczki miodu świeżo zmielony pieprz sól Wykonanie: 1. Filety z łososia pozbawić skóry i pokroić w grubszą kostkę, następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć posiekanym koperkiem i pieprzem cytrynowym. Kawałki łososia ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około 25 minut
Szalona Kuchnia Ewelinygotować. Tak więc łosoś już przygotowany do pieca. Bez żadnych udziwnień, prosty przepyszny, boski!!! Nie wstydźcie się go podać na stół przy wolnym czasie. Składniki: filet z łososia ze skórą pół pęczka szczypiorku łyżka ziół prowansalskich łyżka oliwy sól, pieprz świeżo mielony lub zgnieciony w moździerzu kawałek foli aluminiowej kilka plastrów(...)cytryny Sposób przyrządzenia: Rybę dokładnie opłukać wysuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą i pieprzem z każdej strony oraz ziołami. Szczypiorek pokroić i posypać nim filet z łososia po stronie bez skóry, przykryć plastrami cytryny. Folię posmarować oliwą i na nią położyć łososia. Zawinąć i zapiec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 min. Podawać z ryżem
pieprzny smaczekhehe żartuję. Ale chyba coś w tym jest, bo już kilka razy robiłam łososia tym sposobem i za każdym razem słyszałam głosy zachwytu (chwilo trwaj:) SKŁADNIKI na 4 filety łosoś (użyłam 400g) 3-4 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki sosu ostrygowego (opcjonalnie) 2-3 łyżki miodu 1/2 łyżki startego imbiru (lub w proszku) 2-3 łyżki
Zofianamozzarella 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryka 2 jajka 250 ml śmietany 18 % ( słodkiej) 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy sól, pieprz szczypior sposób przygotowania Filety z łososia kroimy w niewielką kostkę, oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce. W garnku gotujemy makaron, tak aby był al dente. Fasolkę szparagową wkładamy
Miód i pieprzRyby pieczone w folii aluminiowej zawsze się udają. Oto przepis na delikatnego łososia z czosnkiem i koperkiem. Składniki na 2 porcje 30 dkg łososia (filet bez skóry) ¼ kostki masła 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku cytryna sól Przygotowanie Łososia przekroić na pół, aby powstały dwie porcje ryby. Każdą z nich odrobinę posolić i skropić cytryną. Utrzeć
Kulinarne Inspiracjetrochę igliwia- skarb. Jakoś od razu pomyślałam, że smakowałyby dobrze z rukolą, która w tym roku całkiem nieźle nam urosła i nie wybiła od razu w kwiatostany. Półkilowy filet z łososia czekał drugi dzień w lodówce na wenę, więc użyłam go poniekąd ze względów praktycznych. A kromka to patent z hotelowej restauracji w Ischii- podano nam tam kiedyś rybę(...)tamtejszym ogrodzie La Mortella . No i oczywiście dzisiejsza inspiracja. GRILLOWANY ŁOSOŚ Z KURKAMI I RUKOLĄ NA CHLEBIE 250g kurek niewielki pęczek rukoli ok 6 łyżek masła filet z łososia (ok 1/2 kilograma) sól mieszanka ziół prowansalskich 3-4 kromki pieczywa (u nas włoska biała bułka) 1-2 ząbki czosnku Kurki oczyszczamy, dokładnie i szybko płuczemy na sitku, żeby
les mirabellesfrancuskim, było pysznie i zainspirowało mnie to do dalszych poszukiwań. Może ktoś inny wymyśli coś jeszcze lepszego na bazie mojego przepisu ;D Składniki (2-3 porcje): - 300 g fileta z łososia* - 5 łyżek przecieru pomidorowego - 1/2 łyżeczki czerwonej tajskiej pasty curry - 5 arkuszy ciasta filo - sól ,pieprz cytrynowy do smaku, 1 łyżeczka garam masala - olej rzepakowy/masło do posmarowania(...)Filet z łososia pozbaw skóry, przetnij na 5-6 kawałków. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą garam masala. Odstaw do lodówki. W tym czasie w miseczce wymieszaj przecier z pastą curry. Ciasto filo przetnij na 4 części (na pół i jeszcze raz na pół). Ułóż na sobie 3-4 kawałki ciasta filo do środka włóż kawałek łososia, posmaruj
Corner With Recipespodawana z sandaczem w majeranku. Ja postawiłam na łososia, którego upiekłam z cytryną i kolendrą. Bardzo, ale to bardzo polecam Wam to połączenie :) SKŁADNIKI Ryba: 600 g fileta z łososia 1 cytryna sól morska pieprz cytrynowy kilkanaście gałązek kolendry oliwa z oliwek Kiszona kapusta curry: 200 g kiszonej kapusty - posiekanej 2 szalotki - drobno posiekane 1 ząbek czosnku(...)minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekaną kapustę i dusimy następne 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, limonką i miodem. Mieszamy i przekładamy na talerze. Na kapuście układamy upieczone filety z łososia. Całość posypujemy siekaną kolendrą i od razu podajemy. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjełatwe Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2 Wartość kaloryczna: 390 kcal Składniki: 2 filety z łososia 1 cytryna 3 ząbki czosnku 2 garście jarmużu (100g) garść liści bazylii garść pestek słonecznika garść pestek dyni 6 orzechów brazylijskich (lub innych, ulubionych) kilka kropel oliwy garść (najlepiej świeżo) startego(...)Parmezanu (lub Pecorino, Dziugasa etc.) sól i pieprz Przygotuj: moździerz (niekoniecznie)* blender naczynie do zapiekania Podaj z: ulubioną kaszą lub ryżem Najpierw musimy rozgrzać piekarnik do 180°C. Filet z łososia osusz dokładnie i ułóż na nim plasterki z połowy cytryny. Pozostałą cytrynę zostaw do podania. Czosnek trzeba rozgnieść w moździerzu na pastę (można dodać odrobinę soli), następnie dodać
Bazując na smakumarynatę: Pomarańcze należy sparzyć wrzątkiem a następnie zetrzeć skórkę na tarce, do tego wycisnąć sok z obu pomarańczy, dodać wszystkie pozostałe składniki (czosnek należy zmiażdżyć) i dokładnie wymieszać. Filety łososia należy pokroić w kawałki. Na płaskie naczynie wylewamy połowę marynaty, na tym układamy rybę i zalewamy resztą marynaty. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. 2. Przygotowujemy kruszonkę: Chleb(...)grubych oczkach. Składniki sosu mieszamy ze sobą, dodajemy do sałatki i mieszamy. 4. Filety wyjmujemy z marynaty i grillujemy po 4 minuty z każdej strony. W czasie grillowania marynatę przecedzamy przez sito i gotujemy do zgęstnienia. 5. Kawałki łososia układamy na talerzu, polewamy sosem, posypujemy ciepłą kruszonką i podajemy z sałatką z botwinki
Jadło i czytadło