poduszeczce ze szpinaku i sera pleśniowego. Do tego podaję kulki z ryżu basmati, świeżej rukoli i słodkiej kukurydzy. Doskonałe połączenie smaków. Bardzo polecam! SKŁADNIKIna 2 porcje:1 filet z łososia (około 300 g)oliwa z oliwek1 łyżeczka skórki otartej z cytryny3 ząbki czosnku2 łyżeczki siekanego koperku 1 opakowanie liści mrożonego szpinaku (lub świeżego w sezonie)1 opakowanie ulubionego(...)sera pleśniowegoo,5 cebuli1 torebka ryżu basmati1/3 puszki kukurydzy konserwowejgarść rukolimasłosól świeżo zmielony pieprzpłatki migdałowe cytryna do podaniaWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni C. Filet z łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Przygotuj marynatę: 3/4 szklanki oliwy z oliwek wymieszaj z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, 1 łyżeczką skórki
Słodko-Słony Świat Ilonypuree. W tym czasie łososia pozbawiamy skóry, kroimy na pół i przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym oraz sokiem z cytryny. Resztę cytryny kroimy w ćwiartki i układamy na filetach. Łososia umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 10 minut. Na łyżce oliwy z oliwek smażymy posiekany ząbek czosnku, dodajemy szpinak i dusimy kilka minut aż nadmiar wody odparuje
Mango PapajaChef w Polsce. Zamiast cebulki dymki użyłam czerwonej. Ten tatar jest równie pyszny, a co najważniejsze mój syn zjadł dwa kawałki :) Składniki na 8 takich kawałków: 100 g fileta z łososia lub gotowy tatar Suempol (ja użyłam gotowego, jest to posiekane mięso łososia) 25 ml sosu sojowego 0,5 łyżeczki wasabi 0,5 czerwonej cebuli kiełki rzodkiewki do przybrania(...)ogórki długie i niezbyt cienkie Wykonanie: Ogórki obrałam ze skórki, pokroiłam w poprzek na 5 cm kawałki. Środek wydrążyłam, zostawiając odrobinę miąższu na jednym końcu, który tworzył dno. Filet z łososia drobno siekamy. Jeśli używamy gotowego tatara, czyli posiekane mięso odpuszczamy sobie siekanie w takim wypadku. Cebulę posiekałam i wymieszałam z mięsem. W osobnej miseczce zmieszałam sos sojowy
Blondynka GotujePyszny rozpływający się łosoś pod kołderką szpinaku. Całość zawinięta w chrupiące ciasto francuskie. Proste i pyszne jedzonko.składniki:500 g świeżego łososia bez skóryprzyprawa do ryb
Monia miesza i gotujeMyślę, że jest to wspaniałe danie nawet dla początkujących kuchcików. Po prostu nie ma prawa nie wyjść.Potrzebujemy (porcja dla 2-3 osób):- płat ciasta francuskiego (20x30cm)- 2 filety z łososia (po około 150 g)- słoiczek czerwonego pesto (około 80 g)* ewentualnie jajko do posmaraowania ciastaNagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Układamy ciasto na papierze do pieczenia. Wzdłuż jego(...)krótszej częsci (mniej wiecej po środku) układamy warstwę czerwonego pesto, starając się by była podobnej szerokości co nasz filet z łososia. Na pesto kładziemy łososia (tak by cieńsze końce zachodziły jeden na drugi) i następnie smarujemy wierzch pozostałym pesto.Zawijamy łososia w ciasto francuskie, formując paczuszkę (uważamy by ciasto było z każdej strony dobrze zamknięte).Smarujemy wierzch ciasta rozkłóconym
W mojej holenderskiej kuchnimięsa, warzywa, owoce… i nie tylko. Oczywiście nie obędzie się bez dodatków. Wszelkie sosy, dipy, sałatki, surówki i napoje zawsze mile widziane. Szaszłyki z łososia. Składniki: - filet z łososia ok. 900g - 500g małych pieczarek brunatnych - papryka czerwona, żółta, zielona - 1 cebula różowa (lub czerwona) - 1 cebula biała - ok. 250g boczku wędzonego Marynata do łososia: - sok z ½ cytryny(...)mielona - szałwia suszona - papryka wędzona Dodatkowo: - patyczki do szaszłyków Patyczki do szaszłyków wkładamy do zimnej wody (musimy je namoczyć, aby się nie paliły podczas grillowania). Umyte i osuszone filety kroimy w kostkę. Skrapiamy oliwą czosnkową, sokiem wyciśniętym z ½ cytryny, oprószamy solą himalajską, pieprzem, mieloną kolendrą, szałwią i wędzoną papryką (w dowolnej kolejności). Wszystkie składniki mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy
mojewypiekiinietylkofilet z łososia od Pan Łosoś to dzisiaj do piekarnika wjechał łosoś ze szpinakiem, zapieczony w cieście francuskim i posypany płatkami migdałowymi Składniki: 600 g filetu z łososia Suempol , 1 ciasto francuskie, 500 g mrożonego szpinaku, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, 50 g płatków migdałowych, 1 żółtko, pieprz czarny mielony, sól. Przygotowanie: Filet z łososia myjemy
Aga w kuchnirazy co 15 minut ubijając aż do całkowitego zamrożenia lodów. Jeżeli macie maszynkę do robienia lodów to oczywiście sprawa jest o wiele prostsza i mniej skomplikowana. Przygotowanie łososia Filety pokroić w paski o długości ok. 10 - 15 cm i szerokości 3 cm. Podane składniki na marynatę wymieszać ze sobą i dokładnie wysmarować nią paski łososia. Zawinąć
Jadło i czytadłospecjalne zamówienie" i okazał się strzałem w dziesiątkę :) Mam wrażenie, że już wkrótce ponownie zagości na naszym stole. Łosoś pod camembert z zielonym pieprzem SKŁADNIKI: łosoś - filet około 500 g 8 plastrów cytryny 5 - 6 łyżek oliwy natka pietruszki pieprz zielony marynowany 1 okrągły ser camembert sól morska młynek - do smaku PRZYGOTOWANIE: Łososia filetujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisię” od super składników, jest świetnie skomponowana smakowo, bogata w zdrowe tłuszcze, a dzięki wykorzystaniu upieczonych wcześniej buraków – do przygotowania w kwadrans. Składniki na 2 porcje: 2 filety z łososia pozbawione skóry i ości (najlepiej dzikiego) 2 nieduże awokado 4 małe upieczone buraki około 1-cm kawałek korzenia świeżego imbiru około 2 łyżki soku z limonki + drobno otarta(...)całego owocu kilka plasterków czerwonej cebulki (opcjonalnie) 2 łyżeczki oleju kokosowego świeża kolendra do podania nierafinowana sól, pieprz i suszony imbir Skórkę z limonki drobno otrzeć, odłożyć. Filety z łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek ryby polać połową łyżki soku z limonki, posolić, posypać pieprzem i suszonym imbirem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić
Even Better Foodłyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, około 1/3 łyżeczki ostrej papryki (lub według preferencji) Łososia umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. W misce wymieszać olej z trzema rodzajami suszonej papryki oraz jednym ząbkiem czosnku, startym na tarce lub przeciśniętym przez praskę. Filety ryby posolić z obu stron i natrzeć mieszanką oleju i przypraw (wykorzystać około 1/4 – 1/3 oleju(...)oleju (w razie potrzeby dodać kilka kropel oleju więcej). Wyjąć z piekarnika naczynie, temperaturę pieczenia zwiększyć do 175°C. Do papryki dodać pozostałe warzywa – wymieszać. Na warzywach ułożyć filety łososia, całość ponownie wstawić do piekarnika i piec zależnie od grubości ryby, około 8 – 13 minut. Smacznego! Łosoś nie powinien być wypieczony nadmiernie, by nie stał się suchy. Lepiej jest
Even Better Foodzniknie z powierzchni Ziemi, człowiekowi pozostaną już tylko cztery lata życia". Abyśmy mogli nadal korzystać z miodu i jego dobroczynnych właściwości, ratujmy pszczoły! Dla 4 osób: ● 4 filety z łososia (ok. 200 g każdy) ● 6 łyżek oliwy z oliwek ● 3 łyżki miodu ● 4 łyżki musztardy Dijon ● 3-4 gałązki świeżego rozmarynu ● 2 ząbki czosnku ● sok z ¼ cytryny(...)słodkie jabłka ● masło do smażenia Przygotowanie: Filety z łososia umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W płaskim naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek, miód, musztardę, czosnek i sok z cytryny. W przygotowanej marynacie obtocz rybę, przykryj i odstaw na kilka godzin do lodówki. Rybę przełóż do naczynia do pieczenia, piecz około 15 minut w temperaturze 190°C. W międzyczasie obierz
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaokazję staram się przygotować danie z tej ryby. Gotowany z warzywami na parze, polany sosem chrzanowym, posiada wyjątkowy smak.Danie szybkie warto wypróbować. SKŁADNIKI ok 1/2 kg. łososia -filet sól , pieprz warzywa rożne- typu marchew, kalafior, por, brokuł, ziemniaki ( właściwie to, co mamy) pół cebuli szklanka śmietany 18% 2 łyżeczki chrzanu olej WYKONANIE Warzywa kroimy na drobne, łososia
W kuchennym oknie Ewypyszne smarowidło jest doskonałą alternatywą dla wędlin i serów, a przygotowanie zajmie niewiele czasu. Tak podane rillettes może być ozdobą szwedzkiego stołu Składniki: 350 g świeżego fileta do łososia 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub miękkiego masła (użyłam 1 łyżkę oliwy) 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 2 łyżki posiekanego szczypioru 2 łyżki posiekanej natki(...)kolendry 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny (ewentualnie jeśli lubicie) 1/2 łyżeczki wędzonej papryki lub mielonej papryki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Filet z łososia posmarować oliwą z oliwek za pomocą pędzla (aby ryba nie wysychała podczas pieczenia), przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Łososia piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut
Codziennik Kuchennyjest aromatem parmezanu, czosnku i gałki muszkatołowej - to zdecydowanie podkreśla wyjątkowość tak podanej ryby. Propozycja szybkiego, pysznego i zdrowego obiadu na dzisiaj :) Składniki na 2 porcje: 250 g łososia (filet) 250 g szpinaku (liście) 100 g makaronu pełnoziarnistego (penne) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz ostra papryka - szczypta gałka muszkatołowa(...)szczypta Przygotowanie: Łososia oczyść ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki - dopraw solą i pieprzem. Na patelni (nieprzywierającej) rozpuść masło i przesmaż łososia z obu stron - z każdej ok. 2-3 min. i przełóż do miseczki. Cebulę obierz i pokrój w piórka - przesmaż na tej samej patelni. Do cebuli wrzuć szpinak i czosnek (przeciśnięty przez praskę) - wymieszaj i duś
Alutka-Gotuje