łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:126/161)

Rolady z łopatki z boczkiem, szynką i czosnkiem 156

rolady wieprzowe, chciałam by były kruche i rozpadające się. Przyznam się że wieprzowe czy wołowe roladki są u nas rzadkością i przygotowuję je sporadycznie. Tym razem naszło mnie by skryć w nich poza klasyką czosnek, który idealnie skomponował się z całością jesiennego obiadu.  Rolady z łopatki z boczkiem, szynką i czosnkiem  Składniki : 4 plastry łopatki 4 łyżeczki musztardy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gulasz wieprzowy z kaszą 127

jest to wymagające danie – gulasz robi się łatwo, tyle że musimy na to poświęcić nieco czasu. Świetnie pasuje z kaszą, buraczkami i/lub ogórkiem konserwowym. Polecam. Składniki : łopatka lub szynka (ew. karkówka) – ok. 0,5 kg cebula (2 średnie) czosnek (2-3 ząbki) przyprawy (sól/vegeta, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka – mielona, dużo) marchewka(...)smaku – jak jest gorzkawy możecie dodać odrobinę cukru, jeśli za rzadki zagęszczamy odrobiną mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie. Jak lubicie, możecie jeszcze zagęścić mąką.     Artykuł Gulasz wieprzowy z kaszą pochodzi z serwisu Ugotuj

Ugotuj to sam ...
Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-miodowym z cebulą 107

4.9 / 5 ( 7 votes ) Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-miodowym z cebulą Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-miodowym z cebulą to w zasadzie super

Ogrodnik w podróży
Dieta CTZO, dzień szósty 114

oczkach. Pdobnie postąpić z jabłkiem. Przyprawić pieprzem. Cielęcina w ziołach- Porcję cielęcej łopatki natrzeć czosnkiem a następnie obtoczyć w ziołach takich jak bazylia, oregano, zioła prowensalskie. Piec w piekarniku, w rękawie do pieczenia przez godzinę w temp. 180 st C   Nie dostałam cielęciny, więc wykorzystałam polędwicę wieprzową. Daleko im do siebie, ale jak się nie ma co się lubi

Kucharzyca
Gołąbki tradycyjne z mięsem i ryżem 114

rodzina. Najlepsze oczywiście są te klasyczne i tradycyjnie przygotowywane z mielonego mięsa wieprzowego i białego ryżu. Jeśli chodzi o proporcję składników to zdecydowanie lubię kiedy w gołąbkach jest mniej więcej tyle samo ryżu co mięsa. Gołąbki tradycyjne z mięsem i ryżem Składniki: 700 g mielonej wieprzowiny (karczek, łopatka lub szynka) 200 g boczku wędzonego około 250 – 300 g ryżu

PatiGotuje
Gulasz/sos myśliwski 244

Gulasz/sos myśliwski Sycący, rozgrzewający i bardzo aromatyczny gulasz wieprzowy z kiełbaską, kiszonym ogórkiem i grzybkami. Idealnie smakuje podany z pyzami lub ziemniaczanymi placuszkami. Pasuje także do ziemniaczków, kaszy i wszelkiego rodzaju klusek, a więc jest w czym wybierać. Polecam!   Składniki: 350 g wieprzowiny (użyłam łopatki) 2 kiełbasy np. śląskie 1 cebula 2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Blog z Apetytem
Mózg niespodzianka 190

Przepis świetny nie tylko na obchody Halloween. ;) Ciekawe połączenie smaków i efekt murowany. 1 nieduży kalafior 800g mielonego mięsa z łopatki 100g cienkich plastrów boczku 4

Kuchenna Kontrrewolucya
kotlety mielone z cząbrem... 188

Składniki: mięso mielone wieprzowe 60 dag, jajka 2 sztuki, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, bułka tarta 2 łyżki, cebula 1 sztuka, cząber 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, smalec - ile potrzeba mielone mięso z szynki, łopatki włożyć do miski, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, kucharka, pieprz, cząber suszony bułkę namoczyć w mleku, następnie odcisnąć

W Mojej Kuchni Lubię
Kiełbasa biała parzona 311

myjemy i mielimy na sitku -boczek  fi 4 mm -łopatkę  fi 8 mm -karkówkę na szarpaku Następnie dodajemy sól i przyprawy oraz czosnek i mieszamy do kleistości w trakcie mieszania dajemy wodę . Wstawiamy do lodówki na 12 godz.Wyjmujemy dodajemy jeszcze wody chwile mieszamy i nabijamy jelita wieprzowe które formujemy w małe pętka . Parzenie Woda 75-80 stopni

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zrazy wołowe 304

Zrazy przygotowywane są z różnych postaci i rodzajów mięsa – wołowego, wieprzowego, dziczyzny, tłuczonego czy mielonego. Rozmaite są również ich nadzienia. Jednak zrazy wołowe mające postać rolady nadzianej wędzonym boczkiem, cebulą i kiszonym ogórkiem należą współcześnie do „klasyki klasyki”. Zna je prawie każdy, choć niekoniecznie każdy wie jak je zrobić. Zrazy wołowe przyrządza się z różnych rodzajów tego mięsa. Najbardziej oczywistym(...)wyborem jest oczywiście tzw. wołowina zrazowa, która jest częścią udźca. Ale często wykorzystuje się również rostbef, antrykot, łopatkę czy nawet polędwicę. Często już u sprzedawcy możemy otrzymać mięso pokrojone w cienkie plastry, a nawet już ubite. Jeśli jednak nie jest to możliwe, będziemy musieli sami pokroić je na plastry o grubości ok. 4-5mm, a potem rozbić na jeszcze

Kulinarna Pokusa
Gulasz wieprzowy 122

Zapraszam Cię po mój najlepszy przepis na gulasz wieprzowy . To jeden z ciekawszych pomysłów na pyszny obiad z mięsem i dużą ilością warzyw. Zobacz  koniecznie jak przygotować pyszny i aromatyczny gulasz.  - prosto, szybko i smacznie - dużo porad oraz zdjecia krok po kroku - gulasz możesz zrobić na łopatce, szynce lub karkówce

AniaGotuje.pl
Pulpety w sosie pomidorowym 142

Przepis na delikatne i soczyste w smaku pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym. Idealne na domowy obiad. Doskonale pasują do gotowanych ziemniaków, kasz, ryżu. Można je również podać z ulubioną surówką. Smakują najmłodszym członkom rodziny. Są świetną alternatywą dla kotletów mielonych. Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 cebulka ze szczypiorkiem 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól

Krokusowy Dom
Kiełbasa Włodka 180

peklujemy zgodnie z gramaturą mięsa. Czas peklowania 48 h. Następnie łopatkę i karkówkę rozdrabniamy na sitkach łączymy cały surowiec i przyprawiamy wszystkimi przyprawami dodając 300 mil wody, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 24 h do lodówki. Po tym czasie jeszcze raz mieszamy dodając 150 mil wody. Nadziewamy jelita wieprzowe 30-32 mm i odwieszamy na kije do osadzenia

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
kotlety mielone w plastrach boczku parzonego... 158

Składniki: mięso mielone wieprzowe 1 kg, cebula podsmażona 1 duża, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, bułka tarta 3/4 szklanki, woda 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka, boczek parzony 6 plastrów/duże, olej rzepakowy 6 łyżek mięso mielone z łopatki dobrze wyrobić na kleistą masę z jajkiem, tartą bułką, pieprzem mielonym, wodą zimną, wystudzoną cebulą podsmażoną

W Mojej Kuchni Lubię
DOMOWA, WIEJSKA BIAŁA KIEŁBASA 248

łącznie 4kg na jedną porcję. Składniki: - 2kg mięsa z łopatki - 1kg boczku - 1kg karkówki - 3 łyżeczki (z górką) dobrego czarnego pieprzu - 3 łyżki soli (najlepiej morskiej) - 4-6 ząbków czosnku - 4-5 łyżek majeranku (kopiaste) - ok. 3/4 szklanki zimnej wody (max.do 400ml, zależne od mięsa) - cienkie jelita wieprzowe (wymoczone w wodzie) Mięso umyć, poodkrawać chrzęści z boczku (jeśli są), pokroić

Smaczne Zdrowe