Bardzo lubię grzyby leśne i dania z ich udziałem. Kładę je do każdej zupy, wzbogacam ich smakiem sosy. Na dzisiejszy obiad przygotowałam medaliony wieprzowe w sosie grzybowym. SKŁADNIKI: 0,5 kg. mięsa z szynki lub łopatki 30 dag. świeżych lub mrożonych grzybów kilka suszonych grzybków średnia cebula 2 łyżki mąki 200ml śmietany 30% olej sól,pieprz WYKONANIE: grzybki suszone zalać
Kuchnia BeatySkładniki: • 2 kg mięsa (wieprzowego i cielęcego w proporcjach pół na pół lub dowolnie najlepiej różne, łopatka, karczek) • 1/2 kg surowego boczku • 1/2 kg wątróbki drobiowej • 200 g słoniny • 3 cebule • 2 ząbki czosnku • 3-4 suszone grzybki • 1-2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 małego selera • 3 ziela angielskie • 2 liście laurowe • 5 ziarenek jałowca • sól, pieprz • ok. 3/4 łyżeczki
KUCHNIA POLSKAPołączyliśmy w pulpetach mięso wieprzowe z mięsem drobiowym. Składniki: -1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej z łopatki) -filet z piersi kurczaka (ok. 20 dkg) -ząbek czosnku -cebula -natka pietruszki -ok. 3 dkg masła -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -1,5 l bulionu warzywnego Fileta kroimy w drobną kostkę. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, dodajemy utartą cebulę
Maminek kulinarnypieprz cytrynowy 1 g/kg -czosnek świeży 2 g/kg -kolendra mielona 1,5 g/kg -woda 300 ml dodana podczas dodania przypraw -jelita wieprzowe 28-30+ do kiełbasy podpiekanej podsuszanej proponuje 30-32 WYKONANIE Kupione mięso kroimy do peklowania łopatkę pierwsza klasa dajemy docelowo jak podane wyżej resztę mięsa w większą kostkę około 3 cm. Każdy rodzaj w osobnych pojemnikach. Czas peklowania
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Zawsze robię wszelkie pasztety sama, dzięki temu wiem, co się znajduje w ich składzie. Pasztet drobiowo - wieprzowy z dodatkiem zdrowej żurawiny to moja propozycja na kanapkę. Składniki: 1 kg łopatki bez kości 3 duże udka z kurczaka (ponad 1kg) 1 czerstwa bułka 5 jaj 2 cebule 2 duże marchewki 1 duża pietruszka 0,5 selera 3 listki laurowe 5 ziarenek
Słodki Zakąteksłoiku kawałek karczku i schabu-mniam, polecam spróbujcie taką zrobić na pewno nie raz do niej wrócicie..... Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (u mnie 500g karkówki i 500g schabu,ale może być boczek, żeberka, łopatka,) 20 g soli do peklowania 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kminku 2 ząbki czosnku łyżka majeranku
Swojskie jedzonkozresztą sami spróbujcie, bo warto. W moich przepisach znajdziecie również kurczaka pieczonego w rękawie (przepis) , który także bardzo polecam. Karkówkę możecie zastąpić łopatką. Życzę Wam smacznego i zapraszam po przepis Składniki 1,5 kg karkówki wieprzowej bez kości 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 średnia marchewka sól pieprz słodka papryka ostra papryka 2 łyżki masła klarowanego Karkówkę umyć, osuszyć
O kuchni z uczuciemWyjątkowy smak roladek wieprzowych w takiej wersji odkryłam niedawno, dzięki koleżankom z pracy :) Składniki: 70 dag łopatki (można użyć karkówki), 30 dag kapusty kiszonej, suszone podgrzybki, 2 cebule, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Dodatkowo: kasza gryczana i buraczki. Mięso kroimy na plastry i rozbijamy, po czym solimy i pieprzymy. Na rozbitej łopatce układamy poszatkowaną kiszoną kapustę (surową, nie płuczemy
Delicious TitbitsGulasz wieprzowy z warzywami w sosie pomidorowym to doskonała propozycja na dość nieskomplikowany obiad. Możecie go przygotować z dowolnego mięsa wieprzowego. Mięso idealnie komponuje się z sosem pomidorowym, którego nie trzeba zagęszczać mąką. Sos jest mocno pomidorowy, gęsty i po prostu pyszny - jak zresztą całe danie. Polecam! około 500g mięsa wieprzowego (*) papryka słodka papryka ostra sól mąka do obtaczania (**) olej(...)gulasz gotować na malutkim ogniu do momentu zgęstnienia sosu. Na końcu danie doprawić bazylią oraz solą z pieprzem do smaku. (*) Tym razem u mnie karkówka, ale można użyć szynki, łopatki, chudego boczku lub mięso pomieszać. (**) U mnie pszenna lub orkiszowa, ale w przypadku diety bezglutenowej doskonale sprawdzi się też np. kukurydziana. (***) Można użyć świeżych warzyw
Di gotujezamrażalce podgardle więc trzeba go dobrze wykorzystać. Tym razem padło na pyszny domowy pasztet. Składniki: ok 1,20 kg wieprzowiny ( łopatka,karkówka,szynka) ok 300 g podgardla bądź boczku surowego ok 300 g wątróbki wieprzowej bądź drobiowej 2 cebule 2-3 jajka 1 czerstwa bułka 4 ziela angielskie 3 liście laurowe 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki majeranku
Niespełnione zdolności kulinarneprzygotuję, ale do tej pory jakoś nie wyszło. Może teraz, kiedy wreszcie mam przepis to się zmobilizuję? Składniki: 800 g łopatki / karkówki 500 g wołowiny 500 g podgardla lub surowego boczku 200 g wątróbki wieprzowej 3 cebule sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 2 - 3 liście laurowy ziele angielskie 5 nieświeżych, podsuszonych bułek
Sto kolorów kuchnivotes ) Łopatka faszerowana grzybami, kotlety Łopatka faszerowana grzybami to idealny pomysł na każdy obiad, świetnie smakuje nawet na zimno..ale wtedy warto mieć pod ręką majonez lub sos tatarski Za te dwa ostatnie już mi się na blogu oberwało, od jednego z odwiedzających, że jestem dyletantem bez pojęcia o gotowaniu skoro używam majonezu i ketchupu. Cóż, prawda jest taka(...)ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu 1/2 płaskiej, łyżeczki otartego tymianku sól, pieprz do smaku dodatkowo: 2 jajka bułka tarta do obtaczania wieprzowy smalec do smażenia ( może być inny tłuszcz ale najsmaczniejsze i najbardziej chrupiące są na tym ) Plastry łopatki rozklep tak, żeby każdy z nich dał się złożyć na pół. Dość cienko ale bez przesady . Każdy dopraw solą i pieprzem
Ogrodnik w podróżyPolędwiczki wieprzowe nie są tanie ale są pyszne i warto by chociaż „od święta” pojawiły się na naszych talerzach w przerwie boczku, łopatki, karkówki itp. Ich mięso jest szlachetne, delikatne, miękkie i soczyste oraz bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Tutaj przepis na najprostszą wersję, czyli bez żadnego rozbijania, jedynie lekko dociśnięte dłonią, posypane solą i pieprzem
Ola la LCHFWęgierski gulasz wieprzowy z pieczarkami - smażony na smalcu z dużą ilością czerwonej papryki. Danie w sam raz na zimę- rozgrzewające i pożywne. Do gulaszu przygotowałam kluseczki, które można wykorzystać też do innych mięs i sosów albo mogą też stanowić samodzielne danie - podane z podsmażoną cebulką i białym serem albo na słodko z masłem, cukrem i cynamonem. 0 false(...)Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Węgierski gulasz wieprzowy z pieczarkami 2 cebule 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1,5 kg wieprzowiny (np. łopatka) 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki soli olej do smażenia 2 puszki pomidorów krojonych w zalewie
Smaczny zeszytZimowe wieczory sprzyjają jednogarnkowym, rozgrzewającym obiadom. Tak powstał ten gulasz w oparciu o piwo i dużo korzennych przypraw oraz domowe powidła czekoladowe. Wyszedł pyszny, sycący, aromatyczny
Bernika - moj kulinarny pamietnik