łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:122/161)

Gulasz wieprzowy z dynią 197

Jesień za oknem to idealny czas na ciepłe rozgrzewające obiady, czyli najczęściej gulasze. Dzisiaj proponuje gulasz z dynią, obowiązkowym składnikiem kuchni październikowej. Jednocześnie chciałam wam przedstawić

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kiełbasa chłopska 174

ziarna (1 op. 30g) - 2 łyżeczki cukru - ½ litra zimnej przegotowanej wody - słonina do przykrycia mięsa - cienkie jelito wieprzowe   Moje przeboje z kiełbasą zaczęły się już podczas „doboru” mięsa. Okazało się, że mam za mało karkówki, więc postanowiłam uzupełnić ją chudą łopatką. Kolejne schody były podczas mielenia – brak u rzeźnika wyboru sitek do maszynki – miał tylko jedno. Na pewno

mojewypiekiinietylko
Kiełbasa ogniskowa 222

g/kg -gorczyca mielona 2 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości 4-5 g/kg -woda 100 mil -jelita wieprzowe 26-28 Wykonanie: Z kupionego mięsa wykrawamy wszystkie błony, ścięgna. Uzyskane mięso solimy i chowamy do lodówki na 12 godz.w trzech pojemnikach. Pierwszy pojemnik mięso z łopatki 1 klasa. Drugi pojemnik ścinki 2 klasa i trzeci pojemnik klasa 3. Po 12 godz. zgodnie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa słoikowa 159

kostkę  2 cm -0,5 kg ścinki ze schabu (mizdra,warkocz)- sitko fi 6 mm -0,5 kg ścinki z łopatki- sitko fi 6 mm -0,5 kg słonina - w kostkę 1 cm - ugotowane zmielone skórki wieprzowe (u mnie wędzone) -sitko fi 2,5-3 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -8 g/kg peklo soli -7 g/kg soli morskiej

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Gołąbki z ryżem i mięsem. 161

gołąbki z ryżem i mięsem 1 główka kapusty włoskiej 2 woreczki ryżu (po 100 gram każdy) 0,7 kg wieprzowiny (np. łopatka) 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego 1 łyżeczka przyprawy do mięsa np. do gyrosa 1 łyżeczka majeranku 0,5 litra rosołu (może być z kostki) sól

Rozpustne gotowanie
Naleśniki - krokiety z mięsem 136

smaku, na słono i na słodko. Dzisiaj będę kusić naleśnikami z mięsem. Na farsz mięsny potrzebujemy: około 1 kg mięsa (np. łopatka, karkówka), 30-40 dkg. wątróbki (drobiowa nadaje bardziej aksamitny wygląd, ale smakowo jest "bardziej wątróbkowa", wieprzowa dla tych, którzy nie przepadają za wątróbką), sól, pieprz, czerwona papryka, majeranek, 2-3 łyżki oleju, puszka czerwonej fasoli,  puszka kukurydzy

Codzienna kuchnia niecodzienna
FORSZMAK 258

dodają jeszcze pieczarki, w innych paprykę, warzywa. Jednak zawsze bazą jest mięso wieprzowe, wędzona kiełbasa lub boczek, ogórek kiszony i koncentrat pomidorowy...                                       Muuusiałam wypróbować jak najszybciej :) Składniki: 1kg łopatki 20 dkg boczku 4 kiełbasy śląskie 5 ogórków kiszonych koncentrat pomidorowy liść

Walijskie Pichcenie
Wieprzowina na świąteczny obiad 141

mięsa mielonego 37. Kofty, czyli szaszłyki z grilowanego mięsa 38. Bitki z szynki wieprzowej 39. Bitki wieprzowe w sosie kurkowym 40. Wieprzowina duszona w śmietankowym sosie 41. Szynka świąteczna z cytrusami i żurawiną 42. Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie 43. łopatka pieczona z oregano 44. Szaszłyki ze schabu 45. Gołąbki z ryżem i mięsem 46. Papryka faszerowana kurkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowa wędlina - łopatka z szynkowara 199

To moje kolejne podejście do domowej wędliny i szynkowara. Wieprzowa prasowanka doprawiona suszonymi ziołami będzie idealnie pasować do kanapek na śniadanie, kolację czy do pracy. No

Smaczna Pyza
Kiełbasa wieprzowo - drobiowa. 192

Trochę dziwne zestawienie , ale ja takie lubię . Mięso drobiowe daje delikatność a wieprzowe  wyrazisty smak. Mięso  jest częściowo zmielone a częściowo pokrojone w kawałki , trochę  mniejsze niż 1 x 1 cm. Składniki 1 kg wieprzowiny ( łopatka) 1/2 kg filetów drobiowych 1/2 łyżeczki soli peklowanej 1 łyżka soli zwykłej 1/2 łyżeczki cukru 5-6 ząbków czosnku ( nie koniecznie(...)mniej) 1/2 l wody Wykonanie - Umyte i wysuszone mięso pokroić w kostkę 1 x1 cm . Wymieszać z sola i cukrem , odstawić   w chłodne miejsce na noc. - Połowę mięsa wieprzowego zmielić , połączyć z krojonym ,wlać część  wody,  dokładnie mieszać ,    ( maserować) Aż mięso stanie się kleiste .  Wlać  resztę wody , rozdrobniony  czosnek,  pieprz

Eli Gotowanie
Karminadle z warzywami 133

młodszych , którzy jak wiadomo mają delikatniejsze niż my podniebienia Bywa też ,że kładą przepis na łopatki ..ale temu , akurat wyszły na plus Polecam , doskonały kotlet , nie za ciężki ,a pasuje do wszystkiego . Składniki na około 4 osoby : 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka ,cienkościenna typu Ramiro ( mała lub 1/2 dużej

Ogrodnik w podróży
Domowy hamburger 100

Hamburgerem raczej pogardzają smakosze, ale myślę,że można go tak zrobić, aby stał się wykwintnym daniem. Wystarczy dobre mięso wołowe lub wieprzowe i smaczne dodatki. Użyłam zwykłej bułki,myślę,że lepsza będzie taka do hamburgerów. SKŁADNIKI: 35 dag. łopatki do zmielenia 20 dag. boczku wędzonego 1/2 papryki czerwonej 1 cebula kawałek pora (biała część) 3 ząbki czosnku czerwona cebula mieszana

Kuchnia Beaty
Węgierska zupa gulaszowa 146

Węgierska zupa gulaszowa Gęsta, sycąca i mega pyszna zupa gulaszowa z mięsa wołowego i wieprzowego. Jest pikantna, treściwa i rozgrzewająca. Idealna na chłodne, jesienne dni!     Składniki: 20dkg wołowiny 30dkg wieprzowiny (użyłam łopatki) 5 dkg wędzonego boczku 1 cebula 1 czerwona papryka 1/2 papryki żółtej lub zielonej 2 duże ziemniaki 1/2 pora opcjonalnie: 1/2 szklanki kukurydzy z puszki

Blog z Apetytem
SKRZYDEŁKA FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM 300

które proponuję dzisiaj.Zawsze okazują się hitem przyjęcia Składniki:   ok 15-20 skrzydełek ok 1 kg mielonego mięsa(karczek lub łopatka) 1-1,5 cebuli jajko czosnek sól,pieprz przyprawa do kurczaka czubryca czerwona przyprawa do mięsa wieprzowego(u mnie bezglutenowa) Umyte skrzydełka należy wytrybować a następnie przyprawić :4 wyciśnięte ząbki czosnku połączyć z przyprawą do kurczaka i solą

Niespełnione zdolności kulinarne
Wędzone wędliny 139

Peklujemy: 1,3 kg szynki wieprzowej 1,3 kg boczku ze skórką 1,3 fileta z indyka 1,3 karkówki 1,3 łopatki sól gruba morska 5-8 ząbków czosnku 5-8 liści laurowych 5-8 ziaren jałowca 5-8 ziela angielskiego 5-8 ziaren pieprzu 1 opakowanie suszonego majeranku Wykonanie: Mięso myjemy oraz osuszamy, nożem o ostrym zakończeniu przekuwamy

kgwjanczewo