łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:129/161)

Najlepsze przepisy na domowe wędliny dojrzewające 234

dojrzewający w gazie , Po 4 dniach suszenia schab nadawał się już do konsumpcji, polecam jednak poczekać z konsumpcją ciut dłużej i wykorzystać przepis, który znajduje się poniżej. Suszony schab wieprzowy 2 tygodnie to przepis na przygotowanie schabu suszonego o dłuższym niż zwykle czasie dojrzewania. W tym przepisie pierwsze trzy etapy przygotowania schabu przed suszeniem były krótsze niż do tej pory(...)też inny jest też zestaw przypraw. Zamiast majeranku jest suszone oregano, trochę suszonego czosnku, dwa rodzaje papryki: ostrej, wędzonej papryki, oraz odrobinę pieprzu cayenne. Przyznajcie, że ten suszony schab wieprzowy wygląda apetycznie, aby poznać jego smak musicie pokusić się o wykonanie tego schabu, nie będziecie żałować! Potem przypadkowo w sumie zrobiłam Schab suszony w piekarniku . Nie mogłam go przygotować według

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mielone nadziane szpinakiem 173

Składniki: 250g szpinaku, ok.70g serka topionego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, sól, pieprz, majeranek, 1 jajko, 500g mięsa mielonego wieprzowego, bułka tarta, olej do smażenia, ok.1/3 szklanki mleka. Przygotowanie: 1/2 cebuli pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła oraz z dwoma wyciśniętymi ząbkami czosnku. Gdy cebula jest już miękka dodać umyty szpinak ( wcześniej pourywać grubsze ogonki(...)Posolić i popieprzyć. Szpinak podsmażyć do momentu aż będzie miękki i cała woda odparuje. Od czasu do czasu należy zamieszać. Mieszać drewnianą łopatką i delikatnie szpinak rozdrabniać. Na koniec dodać serek topiony i mieszać do jego roztopienia. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajko, posypać dwoma łyżkami bułki tartej, dodać mleko, sól, pieprz

W kuchni u Moniki
Curry z mięsem mielonym 140

Polecam dania: ** Smażone kulki ziemniaczane ** Soczewicę z warzywami ** Fasolkę po bretońsku ** Zapiekankę z cukinią   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 4 porcje: 400 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego) duża świeża papryka 1 cebula 3 ząbki czosnku pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 płaskie łyżeczki curry płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej pól łyżeczki ostrej papryki mielonej lub nieco mniej pieprzu cayenne(...)gustu) sól 2 łyżki oleju 200 g gęstej śmietany 18% opcjonalnie natka pietruszki do dekoracji   Na dużej głębszej patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso mielone. Mieszając, drewnianą łopatką rozbijaj grudki mięsa. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę oraz posiekane cebulę i czosnek. Smaż przez chwilę, następnie wlej 1/2 szklanki wody (około 100 ml) . Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Duś mieszając

Kulinarny S.O.S.
Prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną 294

smaczne. To po raz kolejny udowadnia, że przepisy robione “na już” wychodzą najlepiej. Do mojego szybkiego obiadu użyłam szynki, jednak oczywiście możecie wykorzystać do niego łopatkę czy karkówkę, co kto lubi. Dajcie znać, jeżeli zdecydujecie się przygotować ten przepis – jestem bardzo ciekawa opinii. Zobacz też: Siekane kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą Gulasz z indyka z marchewką(...)Kurczak zapiekany w ryżu z warzywami Przepis na prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną Drukuj przepis Porcji: 4-5 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 600 g szynki wieprzowej 3 ząbki czosnku łyżeczka rozmarynu łyżeczka tymianku łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki soli 2 szczypty pieprzu 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 3 duże ziemniaki papryka czerwona duża

Kuchnia Bazylii
mielone zrazy z łopatki z kapustą kiszoną i pieczarkami... 169

Składniki: mięso mielone wieprzowe 1 kg, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1 szklanka, woda 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki, boczek parzony 10 plastrów, ogórek kiszony 1 duży, cebula 2 sztuki, musztarda delikatesowa 5 łyżeczki, pieczarki 10 sztuk, kapusta kiszona 1 kg, olej rzepakowy 1/4 szkanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, majeranek(...)łyżka, woda 1/2 szklanki mieloną łopatkę dobrze wyrobić z kucharkiem, pieprzem jajkiem, tartą bułką, wodą na zwartą masę zrobić placek z mięsa i posmarować musztardą, nałożyć plasterek boczku, kawałek kiszonego ogórka, kawałek cebuli nakryć drugim plackiem i zlepić dokładnie, zraz mielony owinąć boczkiem na patelni na oleju zrumienić z każdej strony i przekładać na talerz do garnka przelać tłuszcz

W Mojej Kuchni Lubię
Wieprzowina duszona z ciecierzycą 120

obiadowe. Potrawa jest aromatyczna i dobrze doprawiona. Danie można uznać za jednogarnkowe i podać na obiad bez dodatków. Do duszenia dobrze nadaje się mięso, które zawiera nieco tłuszczu np. łopatka, karkówka lub biodrówka. Takie mięso po przygotowaniu jest delikatne i zatrzymuje w sobie dużo smaku, gdyż to tłuszcz właśnie jest nośnikiem smaku i zatrzymuje go w potrawie. Przygotowane mięso(...)ciecierzycą dostarczy nam dużo dobrze przyswajalnego białka, witamin i błonnika. Obiad będzie energetyczny, ale niezbyt ciężki do trawienia. Pikantność dania najlepiej dopasować do swoich upodobań. Składniki: 1 kg biodrówki wieprzowej 2 szklanki suchej ciecierzycy 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 marchewki 1 świeża papryczka chili lub 1/2 łyżeczki mielonego chili  1 łyżeczka mielonego kuminu 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka

Kuchcik gotuje
Swojska wędlina - pieczony peklowany boczek 225

Domowe wędliny są najlepsze! Boczek wieprzowy peklowany upieczony jest kalorycznym, ale bardzo pysznym rarytasem, który śmiało można zrobić na większe okazje parę razy do roku. Zrobienie swojskiej wędliny nie jest trudne. Wystarczy poznać podstawowe zasady: odpowiednie proporcje oraz czas i temperatura peklowania. Ja przy ustaleniu ilości soli peklującej bazowałam na przepisie z opakowania. Na ciekawej stronie o  wyrobach domowych(...)peklującej możesz jednak zwiększyć, pamiętając, żeby nie przesadzić. Ten boczek chodził za mną już długo, po raz pierwszy zrobiłam miesiąc temu na swoje urodziny. Kiedyś robiłam szynkę (ale z łopatki), również pyszną. Zasady były w sumie te same. I mam plany na drobiową szynkę oraz pieczony schab... Na samą myśl, ślinianki intensywniej pracują. :) Pieczony boczek bardzo chwalili sobie moi goście

Anioszek w kuchni
Swojska wędlina - pieczony peklowany boczek 212

Domowe wędliny są najlepsze! Boczek wieprzowy peklowany upieczony jest ciężkim, ale bardzo pysznym rarytasem, który śmiało można zrobić na większe okazje parę razy do roku. Zrobienie swojskiej wędliny nie jest trudne. Wystarczy poznać podstawowe zasady: odpowiednie proporcje oraz czas i temperatura peklowania. Ja przy ustaleniu ilości soli peklującej bazowałam na przepisie z opakowania. Na ciekawej stronie o  wyrobach domowych(...)peklującej możesz jednak zwiększyć, pamiętając, żeby nie przesadzić. Ten boczek chodził za mną już długo, po raz pierwszy zrobiłam miesiąc temu na swoje urodziny. Kiedyś robiłam szynkę (ale z łopatki), również pyszną. Zasady były w sumie te same. I mam plany na drobiową szynkę oraz pieczony schab... Na samą myśl, ślinianki intensywniej pracują. :) Pieczony boczek bardzo chwalili sobie moi goście

Anioszek w kuchni
Pieczone kotlety mielone z prażoną cebulką 278

zadowoleniem. Gdy kotlety są zimne, lubimy je potraktować jak wędlinę i pokrojone w plastry jeść na kanapkach Albo często przygotowuję do kotletów sos np. pomidorowy . Ty razem upiekłam kotlety wieprzowe z prażoną cebulką , którą często dodaję do mięsa, aby podnieść jego walory smakowe. A po ostatnim przygotowaniu cebulki mam jej duży słój, więc trzeba ją wykorzystywać na bieżąco. Upiekłam całą(...)części kotletów przygotowałam pyszny sos słodko-pikantny, o którym przeczytacie w kolejnym wpisie na blogu. Co na obiad? Polecam pyszne Pieczone kotlety mielone z prażoną cebulką 1 kg mielonej łopatki, 5 łyżek prażonej cebulki 2 jajka, sól i pieprz młotkowany z kolendrą i gorczycą do smaku, ok. 3 łyżki majeranku, ok. 2 łyżki siekanej natki pietruszki (może być suszona

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chili con carne z fasolką szparagową 100

przepis tutaj ) oraz ze śmietaną (która świetnie łagodzi ostry smak dania) i guakamole. PRZEPIS NA CHILI CON CARNE Składniki na chili con carne: 500g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów lub 2 słoiki wekowanych – przepis 250g fasolki szparagowej 1 puszka kukurydzy 2 marchewki pół łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka kminu rzymskiego(...)sól olej Jak zrobić chili con carne: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oliwie w garnku z grubym dnem. Do cebuli dodajemy mielone mięso i przesmażamy siekając łopatką by się porozdzielało. Dodajemy fasolkę pociętą w kawałki, marchew w kostkę, kukurydzę z zalewą, przeciśnięte ząbki czosnku, przyprawy i pomidory z zalewą oraz pół szkl wody. Mieszamy, przykrywamy przykrywką

Dorota Smakuje
Przepyszne gołąbki w sosie pomidorowym 166

moim daniu. Tak powstały przepyszne gołąbki , których dawno nie robiłam. Smakowały przepysznie.     1 główka młodej kapusty lub kapusty włoskiej 2 szklanki ryżu 1 kg mielonego mięsa wieprzowego sól i pieprz do smaku 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe jajko 1 szt Sos 4 łyżki mąki koncentrat pomidorowy Roleski  dałam pół słoiczka czyli(...)ścinam twardziejsze części kapusty, tu koło głąba), woda ma wrzeć lekko tak aby liście zmiękły. Wyjmujemy po 2-3 liście i znowu czekamy by zmiękły.Do miski wkładam zmieloną łopatkę, doprawiam ją solą pieprzem i dodaje jajko.Mieszam farsz i zostawiam na 30 minut by przeszło przyprawami . Gotuje ryż w osolonej wodzie( 4 szklanki wody daje). Ugotowany ryż przemywam pod bieżącą

Różowa kuchnia
Tamagoyaki z polędwicą i szczypiorkiem 135

bardziej Przepis na Omlet japoński, czyli Tamagoyaki z polędwicą i szczypiorkiem: składniki: 3 jajka 2 łyżeczki zimnego mleka sól ziołowa w młynku ognista mieszanka przypraw 3 plastry polędwicy wieprzowej szczypiorek odrobina oleju do smarowania Przygotowanie: Polędwicę i szczypiorek siekamy drobno. Jajka roztrzepujemy z odrobiną zimnego mleka, doprawiając solą ziołową i dla ostrości ognistą mieszanką przypraw. Masę jajeczną łączymy z polędwicą(...)posmarowaną olejem, albo jak mamy patelnię o tym kwadratowym kształcie. Wlewamy porcję masy jajecznej. Rozprowadzamy kolistym ruchem po dnie. Czekamy aż masa się zetnie. R ol ujemy najlepiej drewnianą łopatką do jednego brzegu. Uzupełniamy puste miejsce na patelni nową porcję masy jajecznej i czeka my aż się zetnie. Ponownie rol ujemy omlet zwijając go tym razem w drugą stronę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
szybkowar-gołąbki z suszonymi prawdziwkami... 159

Składniki: GOŁĄBKI: kapusta biała 1 większa, mięso mielone wieprzowe 50 dag, ryż ugotowany 4 woreczki, jajka 2 sztuki, cebula podsmażona 4 sztuki, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, prawdziwki 5 łyżek/mielone, woda 6 szklanek SOS: wywar grzybowy - z gołąbków gotowania, prawdziwki 2 łyżki/zmielone, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, mąka pszenna 5 łyżek(...)woda 1/2 litra ryż ugotować w nie solonej wodzie, odsączyć z wody woreczki, wsypac do miski, dodać mieloną łopatkę, jajka, pieprz zmielony, kucharka, podsmażoną na maśle cebulę, prawdziwki suszone zmielone w młynku do kawy ale nie za drobno, wszystko dokładnie wyrobić z kapusty wyciąć głąb, we wrzątku sparzać liście, gdy przestygną ściąć gruby nerw z liści, na każdy liść nakładać

W Mojej Kuchni Lubię
Kiełbasa domowa- biała 164

piersi indyka 25 dag słoniny ze skórką 30 g soli 2 łyżeczki pieprzu ( można mniej) łyżka majeranku 4 ząbki czosnku   ok szklanki wody z ugotowanych skórek Wykonanie: Łopatkę mielimy na siatce o grubości oczka 10 . ( rzadka). Pierś i karkówkę mielimy na jeszcze rzadszej siatce,  grubość  oczka  8. Ugotowane skórki przekręcamy na siatce  o grubości(...)wszystkie przyprawy. Czosnek wyciśnięty zmieszany z solą. Ponownie dobrze wyrabiamy. Tak przygotowaną masę odkłady na ok 2 -3 godz  do lodówki.  Po tym czasie napełniamy jelita wieprzowe, lub możemy zawekować , jest również pyszne.  tak wygląda na surowo Kiełbasa w słoiku , gotowana ok. 30 min Kiełbasę wrzucamy  do wody ok. 90 stopni  i tak gotujemy

W kuchennym oknie Ewy