Dzisiaj pomysł na pyszną, domową wędliną, której nie piecze się, nie gotuje a tylko doprawia i suszy. Jeszcze zdążycie zrobić sobie taką na święta a zapewniam
Smaczna Pyzawywar: Łopatka wołowa Sokołów 500 g Mostek wołowy Sokołów 400 g Marchewka 100 g Seler naciowy 60 g Cebula biała 100 g Pomidory malinowe 150 g Oliwa 40 g Sól, pieprz do smaku Kilka liści laurowych Składniki na tortellini: Mąka pszenna 500 – 400 g Jajka – 4-5 sztuk Składniki na farsz: Polędwica wołowa Sokołów 100 g Schab wieprzowy Sokołów
Życie zaczyna się w kuchniłopatki oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i saletrą (te dwa ostatnie składniki dodajemy całe) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin ( najlepiej na noc) W maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie 2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na 4 mm) -wieprzowe
Miód i pieprzŁopatka wołowa Sokołów 500 g Mostek wołowy Sokołów 400 g Marchewka 100 g Seler naciowy 60 g Cebula biała 100 g Pomidory malinowe 150 g Oliwa 40 g Sól, pieprz do smaku Kilka liści laurowych Składniki na tortellini: Do świeżego makaronu: Mąka pszenna 500 – 400 g Jajka – 4-5 sztuk Do farszu: Polędwica wołowa Sokołów 100 g Schab wieprzowy Sokołów
Obiad gotowyłopatki uzyskałem : 1 kl- 3,5 kg - krojona nożem na około 1,5-2 cm kostkę 2 kl-2 kg - 8 mm maszynka nr.8 3 kl- 1,5 kg -2,5 mm maszynka nr.8 PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 19 g/kg -pieprz czarny 3 g/kg -zioła prowansalskie 10 g do całości -czosnek zgnieciony w prasce 5 g/kg -jelita wieprzowe -użyłem
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.wieprzowy z selerem naciowym wpadł mi do głowy, gdy zastanawiałam się co zrobić z resztą selera (część wykorzystałam do surówki z selera naciowego ). Wszystkim nam to danie bardzo posmakowało więc częściej będę robić takie połączenia smakowe. Sam seler jest bardzo delikatny, chrupiący, jeśli podusimy go dłużej będzie bardziej miękki, no pyszny po prostu :) 0,5 kg. wieprzowiny (np. łopatka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewieprzowego), 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 średnie marchewki, 4 łodygi selera naciowego, szklana wytrawnego czerwonego wina, 3 puszki pomidorów w zalewie lub 1,2 kilograma świeżych dojrzałych pomidorów, 100 ml słodkiej śmietanki, oregano, sól, pieprz, oliwa. Jak zrobić sos bolognese? Cebulę i czosnek drobno posiekaj, wrzuć na głęboką patelnię z rozgrzaną oliwią, dodaj mięso i przesmaż rozdrabniając mięso łopatką
Kulinarna Polskałopatki) 20 dkg boczku wędzonego 30 dkg kiełbasy 15 dkg tłuszczu 1 dużą cebulę 2 ząbki czosnku 5 płaskich łyżeczek papryki mielonej 1 łyżkę czubatą majeranku 3 łyżeczki płaskie soli pieprz do smaku 2 łyżki czubate mąki Sposób przygotowania: Kapustę kwaszoną zalać niedużą ilością wody, dodać tłuszcz, ugotować. Osobno ugotować kapustę białą pokrojoną w grubą kostkę. Obie połączyć. Mięso wieprzowe
Przepisy kulinarne babci Antoninydojrzewający w gazie , Po 4 dniach suszenia schab nadawał się już do konsumpcji, polecam jednak poczekać z konsumpcją ciut dłużej i wykorzystać przepis, który znajduje się poniżej. Suszony schab wieprzowy 2 tygodnie to przepis na przygotowanie schabu suszonego o dłuższym niż zwykle czasie dojrzewania. W tym przepisie pierwsze trzy etapy przygotowania schabu przed suszeniem były krótsze niż do tej pory(...)też inny jest też zestaw przypraw. Zamiast majeranku jest suszone oregano, trochę suszonego czosnku, dwa rodzaje papryki: ostrej, wędzonej papryki, oraz odrobinę pieprzu cayenne. Przyznajcie, że ten suszony schab wieprzowy wygląda apetycznie, aby poznać jego smak musicie pokusić się o wykonanie tego schabu, nie będziecie żałować! Potem przypadkowo w sumie zrobiłam Schab suszony w piekarniku . Nie mogłam go przygotować według
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 250g szpinaku, ok.70g serka topionego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, sól, pieprz, majeranek, 1 jajko, 500g mięsa mielonego wieprzowego, bułka tarta, olej do smażenia, ok.1/3 szklanki mleka. Przygotowanie: 1/2 cebuli pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła oraz z dwoma wyciśniętymi ząbkami czosnku. Gdy cebula jest już miękka dodać umyty szpinak ( wcześniej pourywać grubsze ogonki(...)Posolić i popieprzyć. Szpinak podsmażyć do momentu aż będzie miękki i cała woda odparuje. Od czasu do czasu należy zamieszać. Mieszać drewnianą łopatką i delikatnie szpinak rozdrabniać. Na koniec dodać serek topiony i mieszać do jego roztopienia. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajko, posypać dwoma łyżkami bułki tartej, dodać mleko, sól, pieprz
W kuchni u MonikiPolecam dania: ** Smażone kulki ziemniaczane ** Soczewicę z warzywami ** Fasolkę po bretońsku ** Zapiekankę z cukinią (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 4 porcje: 400 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego) duża świeża papryka 1 cebula 3 ząbki czosnku pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 płaskie łyżeczki curry płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej pól łyżeczki ostrej papryki mielonej lub nieco mniej pieprzu cayenne(...)gustu) sól 2 łyżki oleju 200 g gęstej śmietany 18% opcjonalnie natka pietruszki do dekoracji Na dużej głębszej patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso mielone. Mieszając, drewnianą łopatką rozbijaj grudki mięsa. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę oraz posiekane cebulę i czosnek. Smaż przez chwilę, następnie wlej 1/2 szklanki wody (około 100 ml) . Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Duś mieszając
Kulinarny S.O.S.smaczne. To po raz kolejny udowadnia, że przepisy robione “na już” wychodzą najlepiej. Do mojego szybkiego obiadu użyłam szynki, jednak oczywiście możecie wykorzystać do niego łopatkę czy karkówkę, co kto lubi. Dajcie znać, jeżeli zdecydujecie się przygotować ten przepis – jestem bardzo ciekawa opinii. Zobacz też: Siekane kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą Gulasz z indyka z marchewką(...)Kurczak zapiekany w ryżu z warzywami Przepis na prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną Drukuj przepis Porcji: 4-5 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 600 g szynki wieprzowej 3 ząbki czosnku łyżeczka rozmarynu łyżeczka tymianku łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki soli 2 szczypty pieprzu 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 3 duże ziemniaki papryka czerwona duża
Kuchnia BazyliiSkładniki: mięso mielone wieprzowe 1 kg, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1 szklanka, woda 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki, boczek parzony 10 plastrów, ogórek kiszony 1 duży, cebula 2 sztuki, musztarda delikatesowa 5 łyżeczki, pieczarki 10 sztuk, kapusta kiszona 1 kg, olej rzepakowy 1/4 szkanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, majeranek(...)łyżka, woda 1/2 szklanki mieloną łopatkę dobrze wyrobić z kucharkiem, pieprzem jajkiem, tartą bułką, wodą na zwartą masę zrobić placek z mięsa i posmarować musztardą, nałożyć plasterek boczku, kawałek kiszonego ogórka, kawałek cebuli nakryć drugim plackiem i zlepić dokładnie, zraz mielony owinąć boczkiem na patelni na oleju zrumienić z każdej strony i przekładać na talerz do garnka przelać tłuszcz
W Mojej Kuchni Lubięobiadowe. Potrawa jest aromatyczna i dobrze doprawiona. Danie można uznać za jednogarnkowe i podać na obiad bez dodatków. Do duszenia dobrze nadaje się mięso, które zawiera nieco tłuszczu np. łopatka, karkówka lub biodrówka. Takie mięso po przygotowaniu jest delikatne i zatrzymuje w sobie dużo smaku, gdyż to tłuszcz właśnie jest nośnikiem smaku i zatrzymuje go w potrawie. Przygotowane mięso(...)ciecierzycą dostarczy nam dużo dobrze przyswajalnego białka, witamin i błonnika. Obiad będzie energetyczny, ale niezbyt ciężki do trawienia. Pikantność dania najlepiej dopasować do swoich upodobań. Składniki: 1 kg biodrówki wieprzowej 2 szklanki suchej ciecierzycy 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 marchewki 1 świeża papryczka chili lub 1/2 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka mielonego kuminu 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka
Kuchcik gotuje