domu, a bez obiadu obejść się nie potrafią. Kaszę jaglaną można zastąpić ryżem, soczewicą lub inną kaszą, które gotować należy na bieżąco. Polecam na jesienny obiad. Składniki : polędwiczka wieprzowa 2 marchewki papryka czerwona cebula kawałek selera korzeniowego kilka grzybów suszonych łyżka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe sól pieprz olej kasza jaglana Marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)rumiano po obu stronach. Smażąc, posypać polędwiczki po obu stronach świeżo mielonym pieprzem. Wyjąć polędwiczki na talerzyk. Na patelnię wlać trochę wody i deglasować (z patelni zebrać łopatką smak i przypieczone mięso z przyprawami). Dolać płyn do warzyw. Gdy warzywa się zagotują, dodać do nich polędwiczki z sokiem, który puściły. Gotując całość do miękkości. Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym
Weekendy w domu i ogrodziekiedy my będziemy zajmowali się punktem nr 3. 3. OBSMAŻANIE MIĘSA (7 min): Aby mięso było soczyste, musimy zamknąć jego pory w celu zatrzymania soków w środku. Dlatego zdejmujemy łopatką marynatę z szynki, zostawiając je w naczyniu do marynowania (przypali się podczas smażenia) i obsmażamy szynkę na patelni z każdej strony na bardzo mocnym ogniu aż do lekkiego zrumienienia (każda(...)też upiec ziemniaki, dorzucając obrane i pokrojone w kawałki do naczynia żaroodpornego, w którym pieczecie szynkę na ok. 1 h przed końcem pieczenia. OM NOM NOM! Post PIECZONA SZYNKA WIEPRZOWA – 4,6 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds KitchenGulasz wieprzowy kiedy jest gotowany powoli i na małym ogniu w towarzystwie piwa typu porter lub stout (np. Guinness) zaczyna przypominać charakterem gulasz wołowy. Sos staje się ciemny i esencjonalny - bardzo aromatyczny. Piwo oczywiście traci po drodze alkohol i większość goryczki, która łączy się harmonijnie z nutami kwaśnymi i słodkimi. Powstaje pyszne obiadowe danie, które jeszcze lepsze staje się(...)jestem) i w takim przypadku spokojnie można zastąpić ją brokułem. Co jeśli i ta opcja nie wchodzi w grę? Nie wiem, pomyślcie sami ;) Składniki: 500 g wieprzowiny gulaszowej (łopatki) 2 marchewki 1 cebula 6 brukselek pęczek zielonej pietruszki 250 ml piwa typu stout lub porter 250 ml bulionu drobiowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 listek
zadanie-gotowaniebiałej kiełbasy Dobra Kiełbasa przyprawa do wiejskiej kiełbasy Dobra Kiełbasa. Na początek, w wielkiej misce, zmieszaliśmy wszystkie mięsa. Tłuszcze (słoninę, boczek i podgardle) zmieliliśmy w maszynce do mięsa. Łopatkę i karkówkę posiekaliśmy na większe kawałki. Je również moglibyśmy zmielić, ale lubimy w kiełbasie większe kawałki mięsa. Na początek całe mięso doprawiliśmy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 główki(...)dodatkowo: czosnek, mielona słodka papryka, ostra papryka w proszku, świeże chilli. Do każdej części dodaliśmy po pół szklanki zimnej przegotowanej wody, wymieszaliśmy, a następnie przeszliśmy do nadziewania jelit wieprzowych. JAK PRZYGOTOWALIŚMY WĘDLINY? Mięso: 1 kg szynki 1 kg karkówki wieprzowej Przyprawy: czosnek ziele angielskie majeranek pieprz liście laurowe sekret dziadka Feliksa (opcjonalnie) sól saletra. Szynkę i karkówkę natarliśmy mieszanką przypraw
OstryKęsChciałabym dzisiaj zaproponować Wam dwie wersje zapiekanego pasztetu. Pierwsza wersja będzie bardziej delikatna, dietetyczna- z mięs drobiowych z minimalną ilością wieprzowiny, druga jest z przewagą mięs wieprzowych. Obydwa pasztety są bardzo smaczne, choć nam bardziej przypadł do gustu ten drugi. Wyglądają z pozoru bardzo podobnie dlatego zamieszczam je pod jednym postem, ich przygotowanie jest również bardzo zbliżone. Przy okazji(...)kurczaka, kawałek wołowiny i wieprzowiny; gotowane mięso od: perliczki i kurczaka ; Drób jeżeli miał skórkę to mieliłam razem z nią. - W drugiej wersji miałam: pieczone: karkówkę, łopatkę, biodrówkę, szynkę, odkrojone chude kawałki od podgardla (polecam dają super smak), schab ; smażone kawałki wołowiny; gotowane (głównie mięso od perliczki- wszyscy uwielbiają rosół, a mięso gotowane już niekoniecznie, teraz
Smaczne Zdrowezupełnie inny smak od tego przezroczystego z kartonu. Do polędwiczek podałam puree ziemniaczane – choć możemy użyć także ziemniaków pieczonych. Polędwiczka w sosie cydrowym: 1 duża polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g) 2 pełne łyżki mąki 2 pełne łyżki masła 1 łyżka oleju 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30% 3/4 szklanki bulionu drobiowego niepełne 1/2 szklanki dobrej jakości cydru niepełne 1/2 szklanki(...)partiach, aby kawałki nie dotykały do siebie) – obsmażone polędwiczki odkładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową. Zmniejszamy ogień i na resztki masła na patelni wsypujemy mąkę. Mieszamy drewnianą łopatką, aż powstanie zasmażka i powoli dodajemy cydr, jednocześnie bardzo energicznie mieszając łopatką lub trzepaczką. Dodajemy strumieniem sok jabłkowy, mieszamy, a gdy całość nabierze jednolitej konsystencji i się zagotuje, wlewamy bulion
Poezja smakułatwo odgrzać i bez problemu zwiększać porcje, gdy mamy gości i chcemy przygotować wszystko dzień/dwa wcześniej. Szynka w sosie śliwkowym (4-5 osób) : 600-800 g surowej szynki wieprzowej 1 duża cebula (lub 2 małe) 150 ml czerwonego, wytrawnego wina (alkohol wyparuje podczas gotowania) 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 3 liście laurowe 15-18 suszonych śliwek kalifornijskich(...)stron przez 1-1,5 minuty na dużym ogniu i przekładamy do garnka. Dolewamy łyżkę oleju na patelnię i przesmażamy cebulę. Gdy się zeszkli, na patelnię wlewamy wino. Łopatką zeskrobujemy wszystkie smaki z dna patelni i zagotowujemy. Wlewamy zawartość patelni do mięsa i włączamy ogień pod garnkiem. Dolewamy bulion, dorzucamy śliwki oraz liście laurowe. Włączamy maleńki ogień, przykrywamy pokrywką
Poezja smakuwiększość osób z tego typu sałatką jeszcze się nie spotkała. Kompletując składniki do królewskiej sałatki zwróć szczególną uwagę na wybór dobrego jakościowo mielonego mięsa. Polecam mięso mielone z łopatki pakowane w pudełeczkach. Jeśli sklep oferuje świeżo mielone mięso, poproś o jego przygotowanie na miejscu. Warto więc pytać na stoiskach mięsnych o taką opcję. Jeśli chodzi o pikantną salsę, której(...)chipsów. Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 1 czerwona papryka 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka słodkiej kukurydzy 100 g sera żółtego mozzarella 300 g mięsa mielonego wołowo – wieprzowego 1 czerwona cebula 100 g nachosów DODATKI 1 słoiczek salsy pomidorowej średnio pikantnej (około 130 g) 3 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 % 2 ząbki czosnku ekologicznego 1/2 łyżeczki
ProstePesto.plpieczonymi jabłkami i koprem włoskim. Na zimno doskonale smakuje na kanapkach z zielonym ogórkiem. Schab pieczony z herbatą Earl Grey Składniki (na ok. 6-8 osób) 1 schab wieprzowy (ok. 1.5 kg) 3 łyżki miałkiej herbaty Earl Grey 1 łyżeczka grubo zmielonego, czarnego pieprzu 1 łyżka soli oliwa z oliwek Zebrać razem wszystkie składniki. Wymieszać razem wszystkie przyprawy. Polędwicę wysuszyć(...)środkowej półce; zmniejszyć temepraturę w piekarniku do 200 stopni i piec przez kolejne 30 minut (bez nakłuwania, przykrywania, przesuwania i przewracania!) ; delikatnie (nie używać widelca tylko szczypiec lub łopatki i pod żadnym pozorem nie nakłuwać mięsa!) wyjąć z pieczeń piekarnika i brytfanny i odstawić polędwicę na deskę do krojenia na ok. 15-20 minut (pod żadnym pozorem nie przekrajać
Jem więc Jestempodaję danie samodzielnie, ale na większy głód super sprawdzi się w towarzystwie ziemniaczków i mizerii. Fasolka szparagowa z mięsem mielonym: 500 g żółtej fasolki szparagowej 400 g mielonego mięsa wieprzowego, wołowego lub mieszanego 400 g krojonych pomidorów (z kartonika lub puszki) 1 duża lub 2 małe cebule 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka suszonej bazylii(...)drobno kroimy lub wyciskamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę 1-2 minuty, aż będzie szklista. Dodajemy mięso mielone. Delikatnie solimy, pieprzymy i podsmażamy, co jakiś czas mieszając łopatką, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy czosnek i wlewamy krojone pomidory. Przyprawiamy suszoną bazylią, słodką i ostrą papryką. Jeśli mamy w domu, możemy dodać odrobinę octu balsamicznego i kminu (kuminu
Poezja smakuspróbujcie a nie będziecie żałować. Oczywiście rodzaj mięsa zależy od Was - ja podaję taki bo mam duży wybór bo i swoje mięsko mamy. Składniki: 1 kg szynki bądź łopatki 750 g karkówki 600 g podgardla 400 g boczku 300 g mięsa wołowego( pręga bądź wołowina karkowa) 1 główka czosnku 2,5 łyżki soli ( kamienna) 2 spore łyżki świeżo zmielonego(...)czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszany z solą kamienną, majeranek oraz świeżo zmielony czarny pieprz i pieprz ziołowy. Dokładnie wszystko mieszamy,aż masa zrobi się jednolita i kleista. Mięso wieprzowe ze sobą łączymy,dodajemy 1 szklankę zimnej wody i również dokładnie mieszamy. Dopiero teraz możemy do wieprzowej masy dodać wołowinę z przyprawami i dokładnie wymieszać. Na maszynkę do mielenia nałożyć
Niespełnione zdolności kulinarneosób) 4 duże (L) jajka 1/2 małej zielonej papryki (100g) 1/2 małej czerwonej papryki (100g) 1 mały pomidor (120g) 1/2 małej czerwonej cebuli (60g) 100g mielonego mięsa z szynki wieprzowej 1/2 łyżeczki soli szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 3-4 łyżki oliwy Instrukcje Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość drobną(...)łyżki oliwy. Wlewamy na nią masę z jajek i dodatków, rozprowadzając równomiernie po całej powierzchni. Podgrzewamy przez ok. 8 minut na niezbyt dużym ogniu, w międzyczasie dzieląc omlet miękką łopatką na 4 ćwiartki i co jakiś czas nim poruszając. Nadmiar płynu rozlewamy wzdłuż krawędzi patelni, aby się ściął. Spodnia część omletu powinna lekko zbrązowieć, a górna być bliska ścięcia się
Kulinarna Pokusatrochę pracochłonna, ale kto raz spróbuje, nie będzie chciał już ruszyć tej kupnej. Według tego przepisu możemy zamiast wędzić, kiełbasę sparzyć na białą np. do żurku. Składniki: 3 kg łopatki 2 kg szynki 2 kg podgardla 1,5 kg udźca z dzika (można zastąpi wołowiną) Mięso kroimy w w mniejsze kawałki i solimy według podanego kalkulatora(...)smażąc odrobinę mięsa na patelni, jeżeli uważamy że brak soli lub pieprzu to dodajemy i wyrabiamy jeszcze raz aby przyprawy się połączyły. Nadziewanie w osłonki: Najlepsze są cienkie jelita wieprzowe. Na kg farszu potrzebujesz ok. 1,5 m jelit. Nadziewamy maszynką z lejkiem. Nadzianą w jelita kiełbasę trzymamy w chłodnym miejscu przez noc, żeby się osadziła. Przed wędzeniem wyjąć
kgwjanczeworazie potrzeby uzupełniając ilość bulionu lub wody. Jako dodatek świetnie sprawdzi się puree z batatów i słodkiego sosu chili lub kasza gryczana. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 polędwiczka wieprzowa (ok 300 g) 1 cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku starte na tarce 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki sosu sojowego 25 g masła 2 łyżki(...)minut do zamarynowania. Na niezbyt dużej patelni, na średnim ogniu, rozgrzewamy masło i 1 łyżkę oliwy. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy przez 2-3 minuty, często mieszając. Łopatką przesuwamy cebulę na bok patelni. Pilnujemy, aby się nie przypaliła (co chwilę mieszamy łyżką. Zwiększamy ogień do dużego, z obu stron obsmażamy mięso. Smażymy krótko i szybko do lekkiego zrumienienia. Dodajemy
cool and mintynawet dwa dni wcześniej. Danie nadaje się także na duży obiad rodzinny – z podwójnej porcji nakarmimy nawet 10-12 osób. Schab w sosie musztardowym: ok. 800 g schabu wieprzowego 2 cebule 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 125 ml słodkiej śmietanki 30% (pół szklanki) 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy) olej do smażenia mąka(...)minucie z każdej strony i odkładamy do garnka (w dwóch lub trzech turach). Na patelnię dodajemy cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli i zacznie się złocić. Zalewamy bulionem i łopatką zbieramy wszystkie smaki, które przywarły do patelni i wlewamy zawartość do garnka ze schabem. Dodajemy musztardę sarepską i francuską i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 50 minut. Następnie
Poezja smaku