łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:134/161)

Placek po cygańsku 236

placek po cygańsku (2 porcje): około 700 g ziemniaków (10 średnich) średnia marchew cebula 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Sos: 250 g mięsa mielonego (dałam wołowo-wieprzowe) 2 ząbki czosnku papryka czerwona 3 ogórki konserwowe cebula szklanka passaty pomidorowej (lub zmiksowanych pomidorów) sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, natka pietruszki Przygotowanie Najpierw przygotowujemy sos (można to zrobić(...)mieszamy dokładnie. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy masę ziemniaczaną i rozsmarowujemy, aby utworzyć placek średnicy około 20 cm. Kiedy placek będzie usmażony na złoty kolor z jednej strony, łopatką delikatnie przekładamy go na drugą i również smażymy na złoty kolor. Placek przekładamy na talerz, nakładamy na niego gorący sos i składamy na pół. Po wierzchu również polewamy sosem, można

e-PrzepisyKulinarne
PYSZNE HAMBURGERY Z MIĘSA WIEPRZOWEGO 133

który uzyskało za sprawą musztardy. Do tego świeże warzywa, chrupiąca ciepła bułeczka i pyszne jedzonko gotowe.   SKŁADNIKI bułki do hamburgerów 5 sztuk kotleciki do hamburgerów: mięso mielone z łopatki 500 g cebula 1/2 sztuki (mała) czosnek 2 ząbki musztarda miodowa 1 łyżka (kopiata) sól pieprz czarny mielony olej do smażenia 3 łyżki (wykorzystałam zalewę z suszonych pomidorów) dodatkowo: sałata(...)być lekko zrumieniona. Pomidory kroimy w plasterki, sałatę płuczemy pod bieżącą wodą. Dolną część bułki smarujemy ketchupem, nakładamy liść sałaty. Na nim kładziemy surówkę z kapusty, następnie nakładamy kotlecik wieprzowy, podsmażoną cebulkę, pomidorki koktajlowe i ketchup. Tak przygotowany hamburger nakrywamy drugą połową bułki. Całość spinamy wykałaczką, dzięki czemu hamburger nam się nie rozpadnie. Hamburgery podajemy ciepłe. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Wieprzowina po węgiersku 1979

ziemniakami puree. Przygotowanie dania zajmie nam mniej niż pół godziny, w międzyczasie – kiedy wieprzowina będzie się dusiła możecie przygotować dodatki i surówkę. Wieprzowina po węgiersku to bitki wieprzowe w pysznym sosie własnym z warzywami: papryką, marchewką, cebulą, pikantnie doprawione chili, papryką mieloną, węgierską pastą paprykową, czosnkiem, ziołami. PRZEPIS WIEPRZOWINA PO WĘGIERSKU Składniki na wieprzowinę po węgiersku: 600g wieprzowiny(...)pastę paprykową, tymianek. Finalnie wszystko gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok 20 min. Na końcu mąkę rozpuszczamy w pół szkl wody, wlewamy do mięsa mieszając (najlepiej mięso sobie łopatką odsunąć do boku i do sosu wlać mąkę, zamieszać by ją rozprowadzić szybko, a potem już delikatnie całość z mięsem zamieszać). Potem gotujemy jeszcze kilka minutek aż sos zgęstnieje, doprawiamy

Dorota Smakuje
Schab w sosie chrzanowym 120

jest delikatny, wilgotny i aromatyczny? Najlepiej smakuje podany z ziemniakami i buraczkami. Świetnie pasuje też do postnej kapusty. Schab w sosie chrzanowym: 1 – 1,2 kg świeżego schabu wieprzowego 2-3 cebule szalotki lub 1 duża cebula ok. 3 łyżki zimnego masła sól, pieprz dodatkowo: rękaw do pieczenia Schab w sosie chrzanowym – sos: ok. 300 ml bulionu warzywnego(...)Możemy je ułożyć na półmisku, ale jeszcze lepsze jest wtedy, gdy pogotujemy je chwilę w sosie. Sos chrzanowy: W dużym garnku rozpuszczamy dwie łyżki masła. Dodajemy mąkę i mieszamy łopatką, aż całość się połączy i zacznie “skwierczeć”. Powoli zaczynamy wlewać bulion wraz z sokami z mięsa (ok. 500 ml), jednocześnie intensywnie i szybko mieszając. Zasmażka powinna szybko gęstnieć

Poezja smaku
Domowy pasztet pieczony drobiowo-cielęcy 264

Składniki na 2 foremki aluminiowe podłużne keksowe lub 1 większą: 3 udka z kurczaka (ok 800 g) ok 400 g karkówki cielęcej z kością ok 250 g boczku wieprzowego surowego ok 250 g wątróbki z indyka 3 marchewki 1 pietruszka korzeń 1 mały seler 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4-5 listków laurowych 4-5 ziaren ziela angielskiego(...)zdejmij na talerz, pozostawiając na patelni jak najwięcej tłuszczu. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzuć pojedynczo wątróbkę i smaż krótko do ścięcia. Odwróć każdy kawałeczek i smaż tak samo. Przemieszaj łopatką i wlej niewielką ilość ciepłej wody. Wrzuć usmażoną cebulkę. Wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką lub folią aluminiową. Na małym ogniu pod przykryciem duś do miękkości wątróbki (ok 10 minut), co jakiś

Anioszek w kuchni
Kotlety mielone z mozzarellą 234

Kotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wielkanocny barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy 157

zakwasie z dodatkiem chrzanu i śmietany. Barszcz biały podaję z gotowanym jajkiem i parzoną białą kiełbasą.  Tym razem dla odmiany nie dodałam do zupy białej kiełbasy tylko klopsiki wieprzowe, przyprawione tak, aby smakowały jak ta kiełbasa. Takie klopsiki można zrobić również z białej kiełbasy - rozciąć osłonkę kiełbasy i uformować z mięsa klopsiki, dalej postępować jak w przepisie poniżej. Barszcz(...)barszczu.  Gotować jeszcze 5 minut, dodając w tym czasie czosnek rozkrojony na pół i przyprawić do smaku. Składniki na klopsiki z białej kiełbasy: 1/2 kg mielonej wieprzowiny (łopatka lub szynka) 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 płaska łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry lub pieprzu ziołowego  1/4 łyżeczki mielonego czarnego

Codziennik Kuchenny
” Kozacka ” kiełbasa dojrzewająca 196

” Kozacka ” kiełbasa dojrzewająca Wędliny dojrzewające , tak jak sery , weszły już na stałe do naszego jadłospisu . Robię je regularnie i staram się wymyślać nowe receptury

Ogrodnik w podróży
Pulled pork z szynki wieprzowej 311

niskiej temperaturze piekliśmy tłusty kawałek wieprzowiny. Dzisiaj dla odmiany pulled pork z szynki, robiony w 3 godziny – i od razu w sosie. Szynka to mięso zdecydowanie bardziej chude od łopatki czy karkówki, które idealnie nadają się na pulled pork . Przez dosyć wysoką zawartość tłuszczu te mięsa są delikatne i soczyste po upieczeniu. Co zrobić, żeby nadawała się do tego dania(...)powrotem do naczynia i całość dokładnie mieszamy. Świeża bułka, zimny coleslaw lub sałata lodowa z dodatkami – smacznie i bez większych ceregieli, prawda? SKŁADNIKI 100-1200g szynki wieprzowej 3-4 szalotki albo 2 średnie czerwone cebula 100ml piwa 100ml klasycznej Coca-Coli lub napoju Dr.Pepper 8 łyżek dobrego ketchupu – łagodnego lub pikantnego 3 łyżki sosu Worcestershire 4 łyżki oliwy

Karo in the Kitchen
Kopytka z Gulaszem Węgierskim 151

papryki. Smakowite domowe k opytka podane z g ulaszem węgierskim to bardzo smaczna i pożywna potrawa idealna na codzienny , apetyczny obiad. Kopytka z Gulaszem Węgierskim - Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 2 duże cebule ok. 200 g papryki (najlepiej kolorowej) 5 dużych ząbków czosnku 400 g krojonych pomidorów (mogą być w puszce) przyprawy: słodka papryka, sól, pieprz, czosnek w proszku ponadto(...)dosypywać mąki.  Na matę lub stolnicę oprószoną mąką wykładamy mas ę i formujemy z niej długie cienkie wałki, które następn ie delikatnie spłaszczamy . Za pomocą noża lub łopatki odk rawamy skosem kluseczki , tworząc charakterystyczne "romby" . Gotujemy w osolon y wrzątku do wypłynięcia , nas tę pnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Gotowe kopytka polewamy przygo towanym gulaszem

Słodka Strona
Stroganow – syty i rozgrzewający 220

Stroganow to danie, które jednocześnie może zastąpić nam zupę i drugie danie. Jest bardzo syte i dzięki odrobinie ostrej papryki bardzo rozgrzewające. Z całą pewnością mięsożercy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Długo duszona wołowina z pieczarkami 176

Długo duszona wołowina z pieczarkami wyszła przepyszna. Nie spodziewałem się, że długie, powolne duszenie wołowiny nada jej taki wyjątkowy smak. Odpowiednio doprawiona z pieczarkami i marchewką

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Japoński schabowy na ryżu – katsudon, kotlet zwycięzców 310

kotlet schabowy, smażony w głębokim tłuszczu i podany na ryżu – w wersji podstawowej w otoczeniu ściętych jajek i cebuli. Jego nazwa to połączenie dwóch słów – ton katsu , czyli kotlet wieprzowy i don buri – miska ryżu. W języku japońskim inaczej zapisane katsu oznacza również „zwycięstwo” – schabowy na ryżu stał się przez to ulubioną potrawą uczniów i studentów jedzoną(...)cukrem i dusimy cebulkę w bulionie na małym ogniu przez 5-6 minut, do czasu aż około 1/4 płynu odparuje.   Kotlety kroimy w poprzek na plastry, na długiej łopatce przenosimy je do patelni i układamy na cebuli. Wlewamy rozkłócone jajka i smażymy całość na małym ogniu, do czasu ścięcia jajek. Jajka wchłoną cały płyn z patelni. Jeśli jajka

Karo in the Kitchen
Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu 171

Święta zazwyczaj rządzą wieprzowe i drobiowe pieczenie. Nie każdy jednak za takimi przysmakami przepada. Dla pragnących nieco orientu proponuję świąteczny tażin z wołowiny. Tażin to potrawa marokańska. Jest to gulasz z dodatkiem suszonych owoców i charakterystycznych dla tej kuchni przypraw. Swoją nazwę zawdzięcza specjalnemu naczyniu z pokrywką zwężaną ku górze, w którym tażin się przygotowuje. Ja takiego naczynia nie posiadam(...)ewentualnie klarowane masło) i podsmażamy cebule pokrojone w kostkę. Dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli, zwiększamy ogień, mieszamy i dodajemy mięso. Obracamy, aby równomiernie się obsmażyło. Wlewamy wodę i drewnianą łopatką zeskrobujemy wszystko co przywarło do dna. Wlewamy sok z granatu, dodajemy pokrojone na ćwiartki daktyle i morele. Dodajemy sól. Przykrywamy naczynie pokrywką, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy co najmniej

Poezja smaku
Raclette, patelenka pełna smaków i zabawy 158

Raclette Aura za oknami nie sprzyja biesiadowaniu przy ognisku czy grillu, ale namiastką tego może być raclette.   Składniki. 50 dag sera raclette 50 dag polędwicy

Kulinarny karnet Christophera