rzadki), zagotowujemy całość i zmniejszamy ogień. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Do lekko gotującego się sosu wkładamy wcześniej podsmażone mięso z kurczaka i wszystko razem gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut. Podajemy kurczaka w sosie czosnkowym z ulubionymi dodatkami, u mnie była to kasza bulgur i sałatka sezonowa. The post Kurczak w sosie czosnkowym appeared first on Damsko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCałą masę układamy na truskawkach tworząc kopiec *** *** Wierzch posypujemy rozkruszonym ciastem lekko dociskając *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY
Blog z Apetytempodaniem posyp startym serem ( mięso musi być gorące, aby ser się lekko roztopił ) i udekoruj natką pietruszki. U gotowane jajka obierz ze skorupek, pokrój na ćwiartki, poukładaj na każdą porcję mięsa po 3 ćwiartki jajka np. w kształcie wiatraka. Podawaj z ziemniakami ( frytkami ), surówką lub dobrą sałatką
Przepisy i porady kulinarneziemniaki i cebulę, które następnie kroimy w kostkę – tak jak na sałatkę. W kostkę kroimy także boczek wędzony. Ser mozzarella przecieramy na tarce. Warto go wrzucić przed tym do zamrażarki na 5-10 minut, łatwiej będzie wam trzeć. Boczek z cebulką smażymy na patelni aż się lekko zarumieni. Pokroojone ziemniaki wrzucamy do szkła żaroodpornego. To samo robimy
Kuchennyviral.plłyżeczki soli i szczyptę cukru. Gotować do miękkości 20- 25 minut, lekko ostudzić. Paprykę pokroić w plasterki, cebulę w piórka, dodać pokrojony szczypiorek, . Wszystko wrzucić do dużej miski, dodać fasolkę, listki kwiatki oregano, delikatnie wymieszać. Składniki sosu połączyć ze sobą w słoiku i dokładnie wymieszać. Polać sałatkę sosem i odstawić do przemacerowania się smaków na 20 minut. Smacznego
Gosia gotujeziemniaki i cebulę, które następnie kroimy w kostkę – tak jak na sałatkę. W kostkę kroimy także boczek wędzony. Ser mozzarella przecieramy na tarce. Warto go wrzucić przed tym do zamrażarki na 5-10 minut, łatwiej będzie wam trzeć. Boczek z cebulką smażymy na patelni aż się lekko zarumieni. Pokroojone ziemniaki wrzucamy do szkła żaroodpornego. To samo robimy
Kuchennyviral.plpaprykę pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Rzodkiewki zetrzeć na tarce. Warzywa lekko posolić wymieszać i odłożyć na około pół godziny. Zlać nadmiar płynu ale nie wyciskać z warzyw. Dodać majonez, śmietanę , wymieszać i d oprawić do smaku. Odłożyć na około pół godziny by smaki się przegryzły. Sałatkę wyłożyć na półmisku położyć połówki jaj ek . Na wierzchu jajek położyć kiełki
Ala piecze i gotujestopniach. (Uważać, aby chipsów nie spalić. Powinny być chrupkie i lekko zarumienione.) Różne przekąski (nie tylko nachosy) idealnie komponują się w uroczych salaterkach na drewnianej podstawie , które możecie nabyć tu - klik lub po kliknięciu w logo. U mnie świetnie sprawdzają się jako miseczki na słodycze, sałatki, bakalie, czy np. owoce. Bardzo ładnie wyglądają na stole, a ja u wielbiam
Di gotujeręcznikiem. Pokroić w plastry o grubości około 2 cm. Każdy plaster lekko rozpłaszczyć dłonią i z obu stron posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej z masłem i smażyć polędwiczki po 3-4 minuty z każdej strony. Ja podałam polędwiczki z ziemniakami z wody i sałatką z pieczonych buraków
kuchnia doskiwytrawna, tarta z masą jajeczno-śmietanową. To z pewnością świetny pomysł na lekki obiad lub na kolację. Quiche można przyrządzić zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Do tego można jeść go na ciepło jak i na zimno. Ja zawsze komponuje do niej rybę i pyszną, letnią sałatkę z roszpunką lub rukolą, pomidorami, koprem włoskim ze słonecznikiem. Oczywiście do tego
Calzonella.comUwielbiamy takie śniadania. Lekkie, zwiewne (pomimo majonezu)...idealny serek na kanapki. No może troszkę przechodzimy na "fit"...głównie chodzi o smaki. Składniki 200 g serka wiejskiego 1 pęczek rzodkiewek 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka siemienia lnianego przyprawa do sałatek (wg uznania) Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Rzodkiewki myjemy i ścieramy na tarce do jarzyn
R'n'G Kitchenskusiłam się na nie trzy razy. Raz jako dodatek do mięsa, lekko zblanszowane, owinięte boczkiem i ugrillowane, były całkiem ok, chociaż dalej ich smak mi "nie leży". Kolejny raz w formie tagiatelle, które nie wyszło takie piękne jak na zdjęciach innych blogerek ;-). Trzeci raz w formie sałatki, którą dzisiaj Wam prezentuję. Całkiem smaczne połączenie, szparagi nie są głównym
Pora coś zjeśćodrobina szczypiorku, tosty lub jak w naszym przypadku, chleb Nan Zaczynamy od lekkiego blanszowania szpinaku, po czym mieszamy go z twarogiem. Dodajemy przeciśnięty czosnek, pieprz i bazylię. Wszystko mieszamy i wykładamy na chleb. Na wierzch ścieramy żółty ser i zapiekamy w piekarniku. Z reszty warzyw robimy mini sałatkę i polewamy ją jogurtem i oliwą z oliwek. Do tego hummus
vegetaniebędą chrupiące jeśli przed położeniem ich na rozgrzany tłuszcz oprószymy lekko mąką. Smak ziemniaków nabierze walorów , jeśli podcas gotowania dodamy ząbek czosnku lub odrobinę suszonego kopru. Młode ziemniaki włożone na pół godziny do zimnej osolonej wody, łatwiej będą się obierały. Ugotowane ziemniaki w mundurkach do sałatki lub do smażenia można pokroić szybko w talarki za pomocą urządzenia
Przepisy i porady kulinarnerównież doskonała propozycja na letni sezon grillowy. Mięso takiego kebaba jest soczyste, lekko pikantne i doskonale komponuje się z sosem jogurtowym czosnkowo-koperkowym. Takie mini kebaby w warunkach domowych można upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni grillowej. Można podać je z ryżem , oraz z dodatkiem sałatki. Mini kebaby z tymiankiem i sosem chili (4 porcje- 8 sztuk
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzupełnie nie pasuje. Nie lubię skórki i jeśli już to skubię sobie lekko ciepły obierając ziarenko po ziarenku. Można ugotować od razu więcej bobu i zrobić z niego inne dania. Duszony z kurkami i miętą jest naprawdę bardzo smaczny. Można ziarna zmiksować na pyszną pastę albo zrobić sałatkę do mięsa albo z sałatkę z kaszą jaglaną , która będzie samodzielnym posiłkiem
Smaczna PyzaCześć! Tabule (oryginalna nazwa to tabbouleh) to orientalna, arabska sałatka składająca się z kuskusu i warzyw. Jadłam ją tylko raz i do tego stopnia mi zasmakowała, iż postanowiłam przygotować własną wariację, z tego co miałam dostępne w kuchni i lodówce. Pyszny, orzeźwiający obiad, z lekkim pazurem dodanym dzięki ostrej papryce całkiem przerósł nasze oczekiwania. Cała duża porcja zniknęła w okamgnieniu
Pora coś zjeśćchoć raz, nie trzeba przekonywać do jej ponownego zjedzenia. Od jakiegoś czasu testuję możliwości wykorzystania komosy ryżowej, dodaję ją do zup, jako dodatek do sosów i bazę sałatek. Sałatka z komosy z pieczoną dynią najlepiej smakuje na zimno. Można ją zabrać na piknik lub jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: 2 szklanki ugotowanej czerwonej komosy ryżowej 2 szklanki(...)woda była lekko słonawa. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut, do miękkości. Wyłączyć gaz, pozostawić pod przykryciem przez 10 minut. Jeśli w trakcie gotowania woda zostanie wchłonięta przez kaszę, a nie jest ona jeszcze miękka, dodać jeszcze kilka (3-5) łyżek wody. Fetę pokroić w kostkę lub pokruszyć na niewielkie kawałki. Składniki sałatki wymieszać delikatnie, posolić do smaku, skropić
Codziennik KuchennyJeśli czytasz tego bloga, to wiesz, że jestem psychofanką śledzia i przeróżnych śledziowych sałatek i obiadów. Moje pomysły na rybkę znajdziesz tutaj . Taki domowy “śledzik na raz” to doskonałe późne śniadanie i obiad w pracy. Nigdy się nie nudzi. Wystarczy zmienić dodatki, żeby smakował zupełnie inaczej. Taki posiłek jest nie tylko szybki, ale też zdrowy. Wystarzczy mieć gotowe koreczki śledziowe(...)lekko posolony papryka czerwona – oczyszczona i pokrojona w paski mały słoik karczochów w oleju opakowanie koreczków śledziowych – u mnie Seko po giżycku 220 g 2 szalotki obrane i drobno pokrojone (lub 1 małą cebula) 50 g kaparów ze słoika 2 jajka ugotowane na twardo dymka lub szczypiorek – drobno pokrojone świeżo zmielony pieprz Przepis na sałatkę ze śledziem
Ugotowane pozamiatanektóry podobno przyspiesza ścinanie się białka). I co? Wyszły prawie idealne! (acz następnym razem będę je trzymała tylko 3 minuty). Jajka w tej formie są ważnym i charakterystycznym elementem Sałatki Lyonnaise, gdzie występują z boczkiem lub wątróbką i grzankami. Czy to nie brzmi jak pyszna kolacja? Przygotowanie: Wybieramy dość duży garnek. Gotujemy wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy moc. Jajko(...)silny wir i szybko, acz ostrożnie wlewamy jajko w jego środek. Pod wpływem wiru, białko powinno samo owinąć się wokół żółtka. Jeśli tak się nie stanie, możemy mu pomóc, lekko nakierowując je łyżką. Gotować ok. 2,5-3 minuty. Wszystko zależy od wielkości jajka. Jednak czytałam gdzieś, że aby sprawdzić, czy jest gotowe, należy delikatnie dotknąć białka, które
Kitchens AlphabetBaharat to doskonała saudyjska mieszanka przypraw stosowana do drobiu, jagnięciny i wołowiny (zwłaszcza smażonych), kuskusu, bulgaru, ryżu oraz wielu zup i sosów. My bardzo
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataRobiłam różne sałatki ziemniaczane, ale żadna nie smakowała mi tak jak ta - chyba najprostsza ze wszystkich. Co ważne jest świetna na ciepło i na zimno. Ostatnio zjedliśmy ją z polędwiczkami w sosie kurkowym. Kawałki ziemniaków, boczek, dymka i duuużo pieprzu - niewiele składników, ale za to jaki efekt! Nie jest to lekkie danie, ale w rozsądnej ilości nie zaszkodzi(...)najwięcej witamin i minerałów można je ugotować na parze. Boczek pokroić na niewielkie kawałki. Nie chodzi o to, by było go dużo, ale małe kawałeczki "rozejdą się" po sałatce i nadadzą jej fajnego aromatu. Podsmażamy je na suchej patelni aż będą chrupiące, jeśli boczek jest bardzo chudy można dodać dosłownie kroplę oleju, aby lepiej się podsmażył. Wyłączmy
Kulinarne InspiracjeSałatka brokułowa... Idealna na wszelkie imprezy w gronie rodziny czy znajomych. Prosta, kolorowa, szybka do zrobienia i przede wszystkim smaczna. Moja rodzina i przyjaciele ją uwielbiają. Przekonajcie się sami dlaczego! Składniki: Średniej wielkości brokuł o wadze ok. 500 g; Opakowanie sera feta; Puszka kukurydzy; 100 g łuskanego słonecznika; Majonez Jogurt grecki 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki(...)świeżego czosnku; Sól; Pieprz; Szczypta cukru. Sposób przygotowania: Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie. Pilnować przed rozgotowaniem. Ostudzić. Fetę odsączyć z zalewy, delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w miarę równą kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Słonecznik wsypać na suchą (tj. bez dodatku tłuszczu) i mocno rozgrzaną patelnię. Prażyć stale mieszając
Gospodyni Miejska