panierka z kukurydzianych płatków czy podprażone ziarna słonecznika, orzechy bądź grzanki w sałatce. Tym razem również będzie chrrrrupiąco:) Zrobiłam sobie ostatnio bardzo fajne kanapeczki na… sucharkach:) Sucharki posmarowałam serkiem kanapkowym i wyłożyłam na to pokrojone na mniejsze części pomidorki koktajlowe oraz cząstki awokado. Wyszło pysznie, lekko i chrupiąco. W sam raz na pozytywne rozpoczęcie dnia. Do tego takie super
Smaki Na Talerzupanierka z kukurydzianych płatków czy podprażone ziarna słonecznika, orzechy bądź grzanki w sałatce. Tym razem również będzie chrrrrupiąco:) Zrobiłam sobie ostatnio bardzo fajne kanapeczki na… sucharkach:) Sucharki posmarowałam serkiem kanapkowym i wyłożyłam na to pokrojone na mniejsze części pomidorki koktajlowe oraz cząstki awokado. Wyszło pysznie, lekko i chrupiąco. W sam raz na pozytywne rozpoczęcie dnia. Do tego takie super
Smaki Na TalerzuDziś przepis na mój ulubiony tort kokosowy oczywiście bezglutenowy . Jest to najłatwiejszy tort a jednocześnie najsmaczniejszy i lekki , ponieważ krem jest na bazie bitej śmietany , nie
Kawa z mlekiemSoczyste, ziołowe, aromatyczne w sosie miodowo-musztardowym. Lekko chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku. Piekłam je pod przykryciem, polewając od czasu do czasu powstającym coraz bardziej aromatycznym sosem. Idealne na obiad, do ziemniaków, ryżu, kasz. Nawet nie potrzeba żadnej surówki / sałatki. Ale ja zawsze jakieś warzywo dodaję. Polecam mizerię, buraczki, colesław. Ale wierzę, że sprytnie i smacznie dobierzecie sobie
Zasmakuj Kuchnipomysły w moje przepisy. Dzisiaj pomysł, jak podkręcić smak każdej, nawet najprostszej sałatki. Przepis, lata temu, podsunęła mi przyjaciółka. Wtedy regularnie wspólnie jadałyśmy obiady w przerwie w pracy. Zdarzały się mocno kaloryczne grzeszki, ale raczej starałyśmy się jeść zdrowo. Ten sosik, długo był na tapecie. Lekko ewoluował, ale nadal przywołuje miłe wspomnienia i chętnie po niego sięgam. Ma także
Pichceniomaniaskorupek. Pod skorupką będzie biała błonka, która ładnie schodzi, najlepiej gdy się ją lekko zmoczy. Pisanki z galaretek są świetną i efektowną dekoracją świątecznego stołu, a przy okazji bardzo smacznym deserem! *galaretki, które zostaną można wlać do miseczki, po zastygnięciu pokroić i podawać wymieszane np. z sałatką owocową . *należy dokładnie umyć wydmuszki przed wyparzeniem, bo resztki białka ścinają się
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSoczyste, ziołowe, aromatyczne w sosie miodowo-musztardowym. Lekko chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku. Piekłam je pod przykryciem, polewając od czasu do czasu powstającym coraz bardziej aromatycznym sosem. Idealne na obiad, do ziemniaków, ryżu, kasz. Nawet nie potrzeba żadnej surówki / sałatki. Ale ja zawsze jakieś warzywo dodaję. Polecam mizerię, buraczki, colesław. Ale wierzę, że sprytnie i smacznie dobierzecie sobie
Zasmakuj KuchniNareszcie lato! Lato witam pysznym ciastem z bardzo letnim produktem - truskawkami. Nazwa tego ciasta dźwięczy bardzo lekko i apetycznie - Chmurka Truskawkowa! Chmurka truskawkowa składa się z
Kuchnia Łukaszanajlepiej keksówkę, smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej mięso. Na wierzchu układamy pistacje, lekko je wklepując. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 1,5 godziny. Studzimy, chowamy do lodówki na noc i wcinamy w Niedzielę Wielkanocną. Inne przepisy na wielkanocne dania: Wielkanocna sałatka z jajkami i ziemniakami Wielkanocny serowiec z orzechami Świąteczna zupa chrzanowa
My Chcemy Jeśćostatnio było, że się inne kasze zaczną obrażać ;) Uwielbiam kaszę orkiszową. Jest delikatna, lekko słodkawa o orzechowym smaku. Dobrze pasuje do zarówno do dań słodkich, jak i mięs. Bardzo dobrze komponuje się ze smakami włoskimi. Można ją zapiec z mozzarellą, pomidorami i bazylią lub podać jako sałatkę. Kasza orkiszowa, choć zawiera gluten jest tolerowana przez osoby uczulone na gluten. Jest
KucharzycaWitaminki zimową porą :) Smaczna surówka nie tylko do obiadu. Jest świetna do grillowanego mięsa, może być również lekką kolacją. Składniki: 1 nieduża główka kapusty pekińskiej, 1
Nie tylko w kuchnimiałam czas na nakrycie stołu. Do pieczonej jagnięciny polecam zamiast sosu sałatkę z kukurydzy, zblanszowanego kalafiora i mięty . Jako ciepłą przystawkę proponuję pieczone ziemniaki i smażone pieczarki. Jagnięca polędwica to dosyć małe porcje mięsa. Na godzinę przed przyrządzeniem wyjmuję mięso z lodówki aby się lekko ociepliło. Potem mięso solę i doprawiam pieprzem. Rumienię na oleju z dodatkiem czosnku i gałązki
codojedzeniaLekki obiad lub kolacja. Co by tu wymyślić? w sobotnie popołudnie znowu zajrzałam do książki "Dwóch łakomych Włochów". Jak zawsze znalazłam coś prostego do przygotowania ze składników obecnych w domu a była to sałatka na ciepło. Rewelacyjnie wykorzystująca warzywne resztki i starsze pieczywo. Słodko -kwaśna sałatka z chlebem, na ciepło i po włosku 1 mała marchewka, obrana, pokrojona
Dzieje kuchennej Wiewiórybardziej mi smakowała. To coś jak połączenie omleta z kotletem. Podane z sałatką z pomidorów były bardzo smaczne. Składniki: 4 filety z kurczaka 4 jajka duża łyżka mąki ziemniaczanej 2 ząbki czosnku sól pieprz olej do smażenia Mięso umyć i pokroić w niewielką kostkę. Jajka lekko ubić rózgą i dodać mąkę ziemniaczaną. Mięso natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadlaczego surowa jest trująca przeczytacie na portalu LokalnyRolnik.pl . Do przygotowania sałatki potrzebujemy (starczy dla 4 osób): – 500 g zielonej fasolki szparagowej – 2 łyżki musztardy ziarnistej – 1 łyżkę miodu – 1 łyżkę oleju arganowego – sól, pieprz do smaku Fasolce odrywamy/odkrawamy końce, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 20-30 minut (wrzucamy do gotującej się wody
Szybko Tanio SmaczniePyszna salsa z pomidorów malinowych i mango, cudownie słodka, jednocześnie pikantna i lekko kwaśna od octu ryżowego. Niezwykle kolora i przykuwająca uwagę na stole. Pasuje do
DefinicjaSmakuciągle jemy za mało ryb, więc przemycam je czasami w przekąskach lub sałatkach. Takie koreczki polecam na imprezki, nie tylko piątkowe... Przekąski z łososiem SKŁADNIKI: 150 g łososia wędzonego w plastrach opakowanie okrągłych mini krążków chlebowych kilkanaście cebulek perłowych serek chrzanowy gałązka koperku Pieczywo smarujemy lekko masłem i na każde kółeczko nakładamy pół łyżeczki serka chrzanowego. Łososia kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzepis z Italia od kuchni podawałam z podsmażonymi ziemniakami i sałatką z cukinii składniki : dla 4 osób 8 cienkich sznycli cielęcych- po 2 na osobę 8 plasterków szynki parmeńskiej 8 liści szałwii kieliszek białego wina sól oliwa + masło do smażenia Przygotowanie Sznycle można lekko rozbić tłuczkiem. Na każdym układać plaster szynki i duży liść szałwii. Spiąć
Stare GaryMizeria z kiszonych ogórków... Cienkie plasterki lekko słonych ogórków kiszonych. Drobno posiekany szczypiorek wraz z dymką. Zatopione w kwaśnej śmietanie z dodatkiem cukru i pieprzu. Pyszna
Gospodyni MiejskaO tej porze roku kapusta nadaje się idealnie do serwowania jej w postaci surówki. Delikatnie chrupiąca, aromatyczna, lekko słodka - co tu dużo mówić po
Walijskie Pichcenieuniwersalny z pierwszego tłoczenia, który otrzymałam do testowania ze sklepu złotopolskie ma łagodny, lekko orzechowy smak. Użyłam go do przygotowania drożdżowych bułeczek z owocami. Sprawdził się świetnie! Dzięki dodatkowi oleju i maślanki bułeczki są wilgotne i szybko nie wysychają. Olej ten świetnie sprawdza się podczas przygotowywania sałatek, gotowania oraz pieczenia. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe Omega3, które pomagają utrzymać prawidłowy
Z miłości do słodkościodstawić do ponownego wyrośnięcia na koło 30 minut. Napuszone rogaliki posmarować roztrzepanym lekko białkiem i oprószyć dodatki według gustu.Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut lub do zezłocenia się. Wystudzić na kratce. Świetnie smakują jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych lub sałatek. Przy piekarniku spotkały się ze mną następujące wielkie osoby :) Małgosia z bloga
Moje domowe kucharzenieNie bez przyczyny można mnie nazwać sałatkożercą, gdyż ciągle poszukuję w nich nowych doznań smakowych. Dzisiejsza wersja jest lekka, zdrowa i urozmaicona dodatkiem serka wiejskiego
Fabryka pomysłówPełna smaków sałatka z warzyw świeżych i gotowanych, wzbogacona smakiem wędzonej ryby i filecików sardeli z puszki (anchois). Oliwki i suszone pomidory nie pozostawiają wątpliwości, że to włoski klimat. Oryginalny przepis można znaleźć w książce Anne White „Kuchnia śródziemnomorska”. Ten jest lekko zmodyfikowany ze względu na dostępność ryb w polskich sklepach. 3 duże ugotowane jajka 250 g fasolki szparagowej – oczyszczonej(...)rybą wyłożyć na duży płaski półmisek. Na wierzchu położyć kawałki jajek i fileciki anchois oraz oliwki. Półmisek przykryć folią i całość schłodzić w lodówce. Na 15 minut przed podaniem sałatkę wyjąć z lodówki. Bezpośrednio przed podaniem sałatkę polać drugą połową sosu, która też była chłodzona w lodówce
Trzeci talerzTłusty Czwartek za nami. Brzuszki pełne słodkości i tłustości, domagają się czegoś lżejszego, prawda? Ciekawe ile wszamaliście pączków wczoraj? ;) Ja dzisiaj chcę Was namówić na sałatkę, którą można podać jako dodatek do drugiego dania, ale również jako samodzielne danie, na przykład zabrane ze sobą do pracy. Cykoria to dość niepozorna roślina, jednak bogata w wiele cennych składników odżywczych(...)szparagi stają się lekko fioletowe :) Aby uniknąć smaku goryczy w potrawach z cykorii wystarczy wyciąć zielone części i głąb znajdujący się w środku. Własnie to mleczko wydobywające się z głąba jest bardzo gorzkie. W zasadzie to są dwie główne przyczyny goryczy. Jeśli nie skusiliście się nigdy na cykorię, to spróbujcie mojej sałatki. Jest naprawdę pyszna
Codzienna kuchnia niecodziennaObie były wegetariańskie. Tym razem jest to kapitalna sałatka z kurczakiem i brokułem. Te dwa składniki dopełnia sos czosnkowy, który jest idealny zarówno do kurczaka, jak i do brokuła. Sałatka z brokułem i kurczakiem Składniki: podwójna pierś z kurczaka średni brokuł puszka kukurydzy 150 g sera favita łyżka oleju przyprawy: papryka słodka, majeranek, tymianek, oregano, bazylia pieprz sól(...)gotującej się, lekko posolonej wody i gotujemy al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na chwile w durszlaku do odcieknięcia. Kukurydzę odsączamy, a ser kroimy w małą kostkę. W kubeczku/miseczce łączymy wszystkie składniki na sos. Do miski wrzucamy kurczaka, kukurydzę, połowę sera i brokuł. Delikatnie mieszamy (najlepiej rękami). Posypujemy resztą sera i sosem. Smacznego Artykuł Sałatka z brokułem
PatiGotujePomysł na szybką i bardzo pożywną sałatkę z kalafiorem, pomidorem i jajkami. Całość posypana posiekaną pietruszką i koperkiem. Łatwa i smaczna. Sprawdzi się idealnie na drugie śniadanie jak i kolację. Składniki na 3-4 porcje: 1 duży kalafior 3 duże jajka ugotowane na twardo 1 duży pomidor 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżki(...)kilka minut. Kalafior musi być lekko twardy. Odcedzić. Ugotowane jajka obrać i pokroić w kostkę. Na półmisku ułożyć liście kalafiora, na sam środek położyć różyczki, a po bokach posiekane jajka. Kalafiora skropić sokiem z cytryny, a całość przyprawić solą oraz pieprzem. Na sam koniec kalafiora polać roztopionym masłem i posypać posiekaną zieleniną. Wierzch sałatki ozdobić cząstkami pomidora
Ugotować