bułka z masłem. Użyłam oleju z czarnuszki. Olej z czarnuszki ma lekko gorzki, intensywny korzenny zapach, a jego barwa przechodzi od miodowej do ciemnobrązowej. W kuchni może być stosowany wyłącznie na zimno (obróbka termiczna niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte), jako dodatek do sałatek, zup, sosów, twarogów, kasz itp. Potrawom tym nadaje korzenny smak. Olej z czarnuszki najlepiej przechowywać
Z Kuchni Do Kuchninajmniejszą) 1 mini sałata rzymska kilka pomidorków koktajlowych tarty parmezan do posypania sałatki po wierzchu Sos: 5-6 łyżek majonezu 2 łyżeczki musztardy starofrancuskiej 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1 ząbek czosnku sól, pieprz Brokuła dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonej i lekko osłodzonej wodzie na al dente (lub przez około 7-10 minut na parze). Majonez
Smaki Na Talerzuziemniaków z poprzedniego dnia. Jak każde danie kuchni indyjskiej jest niezwykle aromatyczne i lekko pikantne, ale wszystko to sprawia, że jest bardzo smaczne. Takie curry ziemniaczano - kalafiorowe może oczywiście stanowić danie główne, ponieważ jest to suche curry to należy do niego podać orzeźwiającą i soczystą sałatkę i/lub pikle. Tak przygotowane ziemniaki z kalafiorem można również potraktować jako dodatek do obiadu
Codzienne Gotowanieboki fileta, lekko ugniatając. Cebulę pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć na wierzchu i lekko przycisnąć. Całość przykryć i wstawić do lodówki na 2 doby. Rybę opłukać porządnie pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Kroić na bardzo cienkie plasterki, jak na carpaccio. Używać do sałatek, pieczywa lub makaronu
zadanie-gotowanieKasza bulgur to zdecydowanie moja ulubiona kasza! Kiedyś już pokazywałam Wam fajną sałatkę z jej dodatkiem, dziś mam kolejną równie pyszną! Tym razem inspirowaną kuchnią orientalną. Pieczony kalafior z curry i kuminem zyskuje niesamowity smak. W połączeniu z kaszą bulgur jest świetnym pomysłem na lekki obiad. Wielbiciele kuchni indyjskiej będą zachwyceni! Spróbujcie! SKŁADNIKI : ( 2 porcje ) * kasza bulgur – 1 szkl
Ostra na Słodkokilka plasterków! Jak ja lubię to połączenie delikatnego tofu z pikantnym, czosnkowym i lekko słodkim smakiem marynaty… naprawdę wciąga i uzależnia. To co widzicie na zdjęciu, zaraz po sfotografowaniu zostało pożarte przeze mnie w kilka chwil. Nie miało okazji prężyć się na kanapce lub w sałatce, dlatego na następny raz będę miał nauczkę, że pieczone tofu w tak pysznej
BlendmanDorzuciłam pomidor, ogórki i kukurydzę i tak powstała bardzo smaczna i pożywna sałatka. Polecam :) Składniki: 1 szklanka ryżu 2 pomidory 4-5 ogórków konserwowych 150 g wędliny 1/2 puszki kukurydzy 1/2 cebuli 1/2 pęczka pietruszki majonez sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Pomidory, ogórki, wędlinę pokroić w kostkę. Wszystko dodać do ryżu. Kukurydzę osączyć
magiczna kuchnia Kasiilością aromatyzowanym rozmarynem olejem rzepakowym i doprawiona jedynie szczyptą soli i pieprzu. Bardzo lekkie, zdrowe danie, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są zarówno w rybie, awokado, jak i oleju rzepakowym. W mojej kuchni bardzo cenie sobie olej rzepakowy, to on przeważa jako dodatek do sałatek i dań na zimno oraz do smażenia. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni
Mango Papajailością aromatyzowanym rozmarynem olejem rzepakowym i doprawiona jedynie szczyptą soli i pieprzu. Bardzo lekkie, zdrowe danie, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są zarówno w rybie, awokado, jak i oleju rzepakowym. W mojej kuchni bardzo cenie sobie olej rzepakowy, to on przeważa jako dodatek do sałatek i dań na zimno oraz do smażenia. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni
Mango PapajaLekka, ale syta, zdrowa, ale smaczna Składniki 3/4 szklanki drobnego makaronu 250 g fileta z łososia 50 g kiełków 1 puszka czarnej fasoli 1 duży pomidor sól czosnkowa pieprz świeża … Czytaj dalej Sałatka z łososiem
czarrna od kuchniDodatek orzechów to idealna kompozycja. A Wy lubicie orzechy w sałatkach ? Pomidorowa sałatka z fasolką i orzechami SKŁADNIKI : 2 pomidory czerwone 400 g fasolki szparagowe 1 papryka 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku sól i pieprz 4 orzechy włoskie PRZYGOTOWANIE : Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzamy na sitku. Na łyżce oleju podsmażamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwszystkim czarnuszką, którą osobiście uwielbiam i to nie tylko w sałatkach ... Brokułowa sałatka z fetą i czarnuszką SKŁADNIKI : 1 większy brokuł 3-4 pomidory 1 papryka 1 duże opakowanie sera feta sól czarnuszka PRZYGOTOWANIE : Brokuł gotujemy do miękkości (uwaga aby się nie rozpadał) w lekko osolonej wodzie, wyciągamy do zimnej wody i odcedzamy, dzielimy na małe różyczki i przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszybka i zdrowa sałatka, która nikomu nie będzie ciążyła zbytnio na żółądku. Doda energii i kolorów na parę ładnych godzin. Polecam szczególnie tym, którym zdrowe odżywianie nie jest obce i tym, którzy stawiają nacisk na lekko, syto, konkretnie! Składniki -makaron gryczany -mix sałat umytych i gotowych do spożycia -glassa sojowa -nasiona czarnuszki sól i oliwa z oliwek do smaku -pomidor
Z Kuchni Do Kuchnisobotę idealnie temu sprzyjała. Według mnie potrawy z grilla nie należą do lekkich, więc staram się podawać do nich coś bardzo świeżego, łagodnego dla żołądka i jednocześnie szybkiego. Przygotowanie wszystkiego do grillowania zabiera dużo czasu, więc szybkość wykonania jest tu istotna. Obecność mięty w sałatce nie jest przypadkowa, bo po wędzonych potrawach z dodatkiem węgla i tłuszczu przydaje się coś
Weekendy w domu i ogrodziewydzielić różyczki (jak na zdjęciu obok), ugotować w osolonej wodzie na al'dente (lekko twarde), ostudzić jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki i pokroić na 4 części KROK 2 ser feta odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę i wrzucić do naczynia przeznaczonego na sałatkę KROK 3 przygotować sos: do szklanki wlać kolejno majonez, jogurt naturalny, popieprzyć i posolić
smacznieinatematkolacji. Połączenie jej z tuńczykiem okazało się bardzo trafne i smaczne. Sałatka z tuńczykiem i fasolką SKŁADNIKI: 250 g fasolki szparagowej (mrożona) puszka tuńczyka w sosie własnym 1 czerwona cebula kolorowy pieprz sól łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka majonezu Przygotowanie: Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzamy i studzimy. Wystudzoną fasolkę kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwrzucajcie w komentarzach :) Dziś pomysł na drugie śniadanie, deser, albo kolacje :) Lekka, prosta i szybka propozycja. Uroku dodaje jej zdecydowanie sposób przygotowania, ale jeżeli macie tylko chwilę, nie musicie bawić się z foremkami i wycinać owocowe kształty. Wystarczy pokroić w kosteczkę. Zapraszam na sałatkę owocową. " Składniki : jabłko pomarańcz 2 kiwi 1/2 grejpfruta 2 banany ananas kilka sztuk orzechów włoskich
Słodkie Przyjemnościszedł w świat ze swoją miską, do której dobrzy ludzie wrzucali to co mieli do zaoferowania. Oczywiście wyłącznie produkty wegetariańskie. Polecamy Wam ten pomysł na prostą i niebywale zdrową sałatkę. I przy tym bardzo kolorową. Czas : 35 minut Poziom trudności: łatwe Liczba dań : dla 2 osób Składniki: Opakowanie sera tofu Puszka cieciorki Średniej wielkości słodki ziemniak Mała czerwona papryka Mała(...)Przełóż na ręcznik papierowy. Wyciągnij cieciorkę i batata z piekarnika, lekko przestudź. Umyj i osusz warzywa. Papryki i pokój w kostkę, marchew w cienkie paski. Wymieszaj składniki sosu. Ułóż warzywa i ser w głębokiej misie, polej sosem. Twoja Buddha bowl gotowa! Smacznego! Sprawdź nasze przepisy na : 5 idealnych sałatek na lunch do pracy Misa mocy
Niedzielny kucharzSałatki mają to do siebie,że można je komponować z przeróżnych składników. Czasem zmiana jednego składnika zmienia jej smak. Dziś proponuję dodać do sałatki kaszę kuskus. Poniżej moja propozycja sałatki z brokułami i kaszą kuskus. Składniki: (ilość dowolna) kasza kuskus brokuły 3 jajka 3 małe świeże zielone ogórki pół puszki kukurydzy 2 łyżki kaparów 6-8 suszonych pomidorów sól świeżo(...)wystarczy zalać gorącą wodą, lekko posolić, przykryć i chwilkę poczekać aż wchłonie wodę. Ja dodałam jeszcze odrobinę szafranu. Gdy przestygła, wsypałam ją do brokuł. Dodałam następnie kukurydzę konserwową, kapary, pokrojone drobno zielone ogórki, i suszone pomidory. Wszystkie składniki wymieszałam. Wlałam gęsty naturalny jogurt z niewielką ilością majonezu. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku. Do sałatki podałam grzanki z czosnkiem
potrawyregionalneRokietta siewna czyli rukola - właściwości odżywcze Rukola jest pochodzenia śródziemnomorskiego i należy do rodziny kapustowatych. Ma bardzo charakterystyczny smak, lekko orzechowy i pikantny. Zapraszam do przeczytania trochę informacji o rukoli ... R ukola zawiera bardzo mało kalorii i tłuszczu (na 100 g jedynie 25 kcal i 0,7 g tłuszczu) Dodatkowo zawiera białko, węglowodany, błonnik, oraz witaminy(...)obfitości aminokwasów siarkowych ma działanie bakteriobójcze. Związki te odpowiadają za ostry smak rukoli. Warto do swojej diety wprowadzić rukolę i wykorzystać jej drogocenne właściwości. Jako dodatek do sałatek, lub samą rukolę, podaną z gotowym daniem. Ostatnio rukolę podałam do ziemniaczków i kotletów jedynie wymieszaną w dresingu. Przepis: Składniki: 100 g rukoli 3 łyżki oliwy 3 łyżki
Mój pomysł naUwielbiacie ciasta czekoladowe? To znaczy ten przepis jest w sam raz dla Was! Lekkie, puszyste, wilgotne ciasto czekoladowe z obłędnie pysznym kremem ganach. Nie ma
Kuchnia Łukaszawspaniała sałatka na ciepłe letnie dni. Przyjemnie orzeźwi i przyniesie ochłodę. Przyznaję, że gdy pierwszy raz pomyślałam o połączeniu fety i arbuza, to nie byłam do końca do tego przekonana. Jednak, gdy tego spróbowałam, to od razu zmieniłam zdanie. Takie połączenie jest zaskakujące, ale jak najbardziej się sprawdza! Lekki i prosty dressing łączy wszystko w całość i spaja delikatny(...)odstawiamy. Miąższ z arbuza i fetę kroimy w tej samej wielkości kostkę. Przekładamy wszystko do miski. Staramy się robić to na tyle ostrożnie, aby nie zniszczyć starannie wykrojonych kostek. Sałatka najlepiej się prezentuje kiedy kostki mają równe krawędzie i nie są poszarpane. Całość polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Na koniec dekorujemy listkami mięty. Przed podaniem można jeszcze na kilka minut
Analiza Smakutuńczykiem, cukinią, marchewką i kukurydzą pod chrrrupiącą warstwą serową. To mój kolejny udany pomysł na smaczne i pożywne danie z piekarnika. :) Taka wersja ,,na ciepło" popularnej, tuńczykowo-ryżowej sałatki. Wzbogacona o cukinię i marchewkę. Idealna na rodzinny obiad czy nawet przyjęcie. ;) Składniki (na ok. 6 porcji) : - 2 torebki dowolnego, ulubionego ryżu - 2 puszki tuńczyka w oleju lub sosie własnym(...)łyżki kremowego serka kanapkowego - 2 łyżki musztardy - kubeczek jogurtu naturalnego - jajko - kilka plastrów żółtego sera (może być tarty) - sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Warzywa dokładnie umyć. Marchew, cebulę i 3/4 cukinii pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Resztę cukinii pokroić w cienkie plasterki i odstawić
Kuchnia Elliesałatkę poleciła mi moja mama. Zrobiłam ją raz. I teraz robię często. Składniki: 2 czerwone papryki 2 czerwone pomidory żabek czosnku łyżka octu winnego 2 łyżki oliwy z oliwek Pęczek natki papryki Przygotowanie: 1. Nastaw piekarnik na 200 stopni i upiecz w folii aluminiowej papryki. Po upieczeniu włóż do woreczka, aby skórka łatwo odchodziła. Idealnie będzie jeśli(...)papryka się lekko zgriluje, będzie lekko przypieczona. 2. Na patelni upiecz pomidory w skórkach z jedną łyżką oliwy. Po upieczeniu, kiedy skórka będzie schodziła z pomidora można je wyjąć i zacząć kroić w kostkę. Gorące pomidory przełóż do miski i dodaj pokrojony czosnek w plasterki. Dzięki ciepłu pomidorów zapach
AZgotuj!smaków. Przed nami najważniejsze, pora przejść do menu! Zamówiliśmy dużo różnych dań tak, aby spróbować jak najwięcej: Melanzane al forno con ricotta (bakłażan zapiekany z serem ricotta, podawany z lekko pikantnym sosem ze świeżych pomidorów) Tonno marinata alla tartara (tatar z marynowanego tuńczyka z papryczką chili, podany z rukolą, pomidorami koktajlowymi i kremem balsamicznym) Tagliatelle con carne di vitello(...)pomidorowy, ser mozzarella, szynka, pomidory, anchois, oliwki czarne i zielone, cebula ) i 1/2 Porcini (sos pomidorowy, ser mozzarella, borowik, ser ricotta, rozmaryn, czosnek) Insalata di fromaggio di capra (sałatka serowa: grillowany kozi ser, kompozycja sałat, karmelizowane orzechy nerkowca, cząstki grejpfruta, winogrona) Będzie to długi post, bo i potraw było wiele. Bakłażan był idealny, rozpływający się w ustach. Nawet mój mąż
Karola gotujeborowikowym. Z dodatkiem białego wytrawnego wina, które nadaje potrawie lekki aromat i w subtelny sposób podkreśla smak grzybów. Świetne danie do serwowania na wszelkie uroczystości rodzinne lub jako wystawny obiad w czasie grudniowych świąt. Najlepiej smakuje z delikatnym puree ziemniaczanym lub kaszą jaglaną, gryczaną, jęczmienną. Jako sałatkę podałabym sałatę z winegretem. SKŁADNIKI / 2 porcje 400 g polędwiczki wieprzowej(...)łyżkę masła. Wrzucamy pokrojoną cebulę i podsmażamy przez około 5 minut, często mieszając, aż zrobi się miękka i szklista. Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy, na dużym ogniu, aż pieczarki lekko się zrumienią. Dolewamy wino i gotujemy, aż zredukuje swoją objętość o połowę. Dodajemy ugotowane suszone grzyby i opcjonalnie 1 łyżeczkę musztardy ziarnistej. Wlewamy słodką śmietankę i wywar z grzybów. Mieszamy
cool and mintyPyszna i pożywna sałatka z sałatą lodową, pieczoną piersią kurczaka, awokado, pomidorkami truskawkowymi i uprażonymi orzechami włoskimi. Całość polana sosem z gorgonzoli z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Pycha! Sałatka jest sycąca, dlatego z powodzeniem może być samodzielnym daniem np. jako lunch do pracy. Jeśli uwielbiacie „śmierdzące” sery, to z pewnością Wam posmakuje. Polecam Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka(...)miseczki ( w najgrubszym miejscu lekko rozbijamy tłuczkiem). Dodajemy oliwę z oliwek, sos Worcestershire, jogurt naturalny, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut. Następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki sałatki Do miski wrzucamy porwane liście sałaty lodowej
Oryginalny smakjasna - dla każdego coś dobrego ! Czy jak kasza, to gulasz ? O nie, nie... Kasze sprawdzają się doskonale w różnych daniach i potrawach. Dziś proponuję coś prostego, czyli sałatkę. Sałatka w klimacie zimowym, a nawet świątecznym. Chyba, że tylko mi buraki i ich smak, kojarzą się ze Świętami... Składniki: 200 g kaszy pęczak 3 buraczki czerwone ( średniej wielkości ) 5-6 ogórków(...)ostygnięcia. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, wg zaleceń na opakowaniu. Ugotowaną kaszę przelać zimną wodą, pozostawić aż ocieknie z wody i wystygnie. Ogórki kiszone, cebulę oraz pieczone buraczki pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Kaszę wymieszać z koperkiem i warzywami. Połączyć jogurt z majonezem, w proporcji wedle upodobań. Sos jogurtowo-majonezowy dodać do sałatki - wymieszać. Doprawić do smaku solą
kolorowotorcikowoKolejna szybka i bardzo prosta sałatka, idealna na lunch do pracy czy domową kolację. Nie za dużo składników, a mimo to bogata smakowo .....polecam. Składniki : 200 g makaronu muszelki 1 filet z kurczaka 3 jajka 1/2 główki sałaty.... u mnie masłowa garść listków pietruszki kilka gałązek świeżego tymianku 1 średnia czerwona cebula 1 łyżeczka przyprawy gyros Dressing(...)zostawić do lekkiego ostygnięcia. Filet umyć, wysuszyć, oprószyć przyprawą do gyrosa i usmażyć na złoto. Jajka ugotować na twardo. Odstawić do wystygnięcia. Na półmisku ułożyć umyte osuszone liście sałaty, makaron, rozdrobnionego palcami kurczaka, piórka z czerwonej cebuli i ćwiartki jajek. Do małego słoiczka przełożyć wszystkie składniki sosu. Zakręcić i porządnie wymieszać. Polać sosem sałatkę, posypać listkami pietruszki
Gosia gotuje