proponuję sałatkę z młodych ziemniaków z wyrazistymi, kwaśnymi dodatkami - suszonymi pomidorami i kaparami. Jeśli nie przepadacie za nimi to wymieńcie te składniki na ogórki małosolne, korniszony lub paprykę konserwową. Sałatka z młodych ziemniaków może być smakowitym uzupełnieniem do mięs z grilla lub pieczonych ryb. Składniki: 5 ugotowanych młodych ziemniaków (średnie) 4-6 suszonych pomidorów (najlepiej w oleju) 1 płaska łyżka(...)ocet i cukier. Cebulę lekko ugnieść widelcem i odstawić na 15 minut do zmacerowania. Ziemniaki pokroić na kawałki, suszone pomidory pokroić w paseczki. Ziemniaki, pomidory, kapary i koperek delikatnie wymieszać. Do zamarynowanej cebuli dodać olej (może być olej ze słoika z suszonymi pomidorami). Po dokładnym wymieszaniu dodać cebulę z powstałym sosem do pozostałych składników sałatki. Sałatkę odstawić na kilka minut
Codziennik Kuchennyuważam za udane, chociaż zapewne nie każdemu będzie pasował dodany w sałatce czosnek. Warto eksperymentować, bo sałatka bardzo mi smakowała i na pewno zrobię ją jeszcze nie raz. Sałatka jest bardzo sycąca, lecz po jej zjedzeniu nie ma się uczucia ciężkości, za to długo jesteśmy najedzeni. Składniki: (2 - 3 porcje) 200 g makaronu pełnoziarnistego 200 - 250 g łososia wędzonego(...)lekko osolonej wodzie al'dente wg opisu na opakowaniu i wystudzić. Łososia pokroić na mniejsze kawałeczki. Kapustę umyć i drobno poszatkować. Z fasoli odsączyć na sitku płyn. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Serek pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez i przyprawić do smaku pieprzem i solą. Jeśli dodajemy do sałatki serek, to uważać
Kuchcik gotujePoniższa sałatka to idealne danie na śniadanie lub kolację. Polecam ją wszystkim osobom, które nie mają czasu na długie gotowanie, a chcą zjeść coś pożywnego, np. podczas nauki do ważnego egzaminu. Warto dodać, że porcja 200 g brokuła dostarcza dzienną dawkę witaminy C, a jajka to dobre źródło białka. Po za tym połączenie brokuła, jajek, pomidora(...)Brokuła obrać i ugotować we wrzącej wodzie. Gdy będzie lekko miękki, zahartować zimną wodą. Do miski dodać pokrojone w kostkę: pomidory, jajka i ser feta. Następnie dodać przestudzony brokuł, a także majonez i jogurt. Doprawić solą, pieprzem. Na sam koniec wszystko ze sobą delikatnie połączyć. Przed podaniem posypać ziarnami słonecznika. Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona
UgotowaćDzisiaj prezentuje Wam danie lunchowe lub lekki obiad, który można zabrać ze sobą do pracy. Spróbujcie :) Składniki (2 porcje): ugotowane udko z kurczaka 50g kaszy jaglanej duża gruszka 2 łyżeczki parmezanu 2 garści mixu ulubionych sałat 4 łyżki jogurtu naturalnego natka koperku sól, pieprz grzanki czosnkowe do podania Przygotowanie: Sałatkę tą robię, najczęściej wtedy kiedy gotuję rosół
ChilliJemyprzeróżne sałatki i surówki. ok. 500 g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko 1 cebula 1 łyżka dobrego oleju (np tłoczonego na zimno) świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka cukru Kapustę kiszoną lekko posiekać
Kolorowa kuchnia Elkisałatka łączy w sobie słodko-słone smaki. Kompozycja, która zaskakuje, bez mięsa! Pozytywnie! Co nam trzeba? Mix sałat Garść żurawiny ser pleśniowy- ok 200g (dobry jest lazur) 2 duże lekko miękkie gruszki 2 łyżki słonecznika 100g orzechów włoskich 2 łyżki miodu + łyżeczka masła Mieszanka soli i pieprzu – pół łyżeczki łącznie 2 łyżki oliwy Robimy! Sałatę myjemy i wrzucamy
Latosiowydomdanie, które w dodatku można wpakować do lunchboxa i zabrać gdziekolwiek się chce. Albo sałatki z makaronów i świeżych/duszonych warzyw! Następna doskonała alternatywa. Jak gotować makaron? Makaron lubi pływać i mieć dużo przestrzeni Dlatego więc makaron gotujemy w dużym garnku z dużą ilością lekko osolonej wody. Jak chodzi o czas gotowania, warto trzymać się instrukcji podanej na opakowaniu. Wiadomo
Kate's Kitchendanie, które w dodatku można wpakować do lunchboxa i zabrać gdziekolwiek się chce. Albo sałatki z makaronów i świeżych/duszonych warzyw! Następna doskonała alternatywa. Jak gotować makaron? Makaron lubi pływać i mieć dużo przestrzeni Dlatego więc makaron gotujemy w dużym garnku z dużą ilością lekko osolonej wody. Jak chodzi o czas gotowania, warto trzymać się instrukcji podanej na opakowaniu. Wiadomo
Kate's KitchenPierwsze danie kuchni indyjskiej przygotowane przez mojego tatę. Lekko pikantne. Bardzo smaczne, polecam gorąco. Magia aromatów. Składniki na Chana Masala (6 porcji): 2 puszki ciecierzycy 2
Karola gotujeHej! Zbliża się szampańska zabawa, więc dziś trochę w lekkim stylu. Zrobimy egzotyczną owocową sałatkę, ale tylko dla dorosłych. Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pysznietalerzu nie musi być ani mniej ciekawa, ani kolorowa – a oto i smaczny dowód: sałatka z kurczakiem, kawałkami słodkiej, pieczonej papryki, chrupkimi orzechami, kaparami, delikatnie ostrą rukolą oraz gorzkawą czerwoną cykorią. Prawdziwy przegląd smaków! Całość stworzy sycący, odżywczy i pyszny posiłek na lunch lub lekką kolację – w dodatku świetnie będzie się prezentować i w pudełku na wynos, i na elegancko
Even Better FoodSałatka na lunch? To chyba lepsza opcja niż nudne kanapki. Fani sera – tu możecie poszaleć i użyć waszych ulubionych kąsków. Ja użyłam sera gruyere. Idealnie wpasował się w słodycz i lekko ziemisty smak buraków. Całość doprawiona sporą ilością pieprzu i dobrej jakości oliwy z oliwek. Składniki: garść mieszanki sałat (u mnie rukola) 3 małe buraki (ugotowane) 50g dowolnego sera
wysmienitySurówka z pora jest idealna jako dodatek do wszelkich gulaszy z kaszą. Ma świeży, orzeźwiający smak, jest lekko ostra, no i jej wykonanie zajmuje chwilę. Ja
Ze smakiem bez glutenuKolorowa sałatka z pomarańczą, koprem włoskim i granatem, podana z aromatycznym dressingiem na bazie oliwy extravergine, octu balsamicznego i syropu z agawy. Szybki i prosty w przygotowaniu dodatek do obiadu lub lekka kolacja. Smacznego! **** L'insalata di arance, finocchio e melograno è un contorno facile da preparare, leggero, perfetto a pranzo o cena. Servite l'insalata con il dressing
La grande e la piccola cuoca